Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce ne-ar putea aduce 15 iunie: câteva indicii de la țările care au început mai devreme cu „relaxarea”

Germania Covid

Foto: Xinhua News/Profimedia

În cadrul relaxării restricțiilor generale anticorona, ministrul de Externe german, Heiko Maas, a anunțat săptămâna trecută faptul că, în cazul în care situația actuală continuă să se redreseze la nivel european, din data de 15 iunie se va putea călători liber în spațiul UE.

Aspectele practice ale acestei inițiative și măsurile necesare (igienă, siguranță) au fost discutate, pe 18 mai, de către Maas împreună cu omologii săi din țările în care turiștii germani călătoresc cu predilecție.

Invitate la videoconferință au fost Grecia, care a anunțat deja redeschiderea frontierelor în iunie, Spania, Italia, Austria, Croația, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru și Bulgaria.

În momentul de față se preconizează reluarea activităților turistice, și deci a zborurilor, în primul rând spre Grecia și țările din estul mediteraneean, cel mai puțin afectate de criza coronavirus.

Pentru a clarifica situația Italiei și a Spaniei, care mizează pe turiștii germani (turismul reprezentând un 12-14% din PIB), ar fi nevoie de ulterioare întrevederi, în cadrul cărora ar fi evaluată evoluția din săptămânile viitoare, știind că din 18 mai Italia își redeschide localurile, iar din 3 iunie, granițele.

Spania a avut clare propuneri privitoare la regulile ce trebuie urmate de turiști: un test corona efectuat în prealabil și o aplicație specială instalată pe smartphone.

La finalul conferinței, Maas a subliniat faptul că data de 15.06. reprezintă doar momentul în care se va decide anularea avertismentelor de călătorie actualmente în vigoare. Astfel, restricțiile ar putea fi înlocuite de indicații privind țările „apte" pentru practicarea turismului și regulamentele locale. Clar este că situația va fi diferită în fiecare stat și că ideea de concediu, așa cum fusese înțeleasă până acum, va trebui modificată și adaptată în vederea evitării unui nou val de îmbolnăviri, ce ar conduce la impunerea de noi restricții.

Conform afirmațiilor lui Maas, turismul în afara Europei este foarte puțin probabil în această vară. Așa s-ar explica și absența de la  eveniment a Turciei, și ea o destinație estivală extrem de populară.

Ministrul turc al turismului, Mehmet N. Ersoy, a confirmat însă o deschidere treptată a sectorului, între 28 mai și 15 iunie, prioritate având însă turiștii din țările Orientului îndepărtat.

În așteptarea lui 15 iunie, Germania a început totuși să-și  deschidă frontierele cu statele vecine: la 15 mai au fost eliminate controalele la granița cu Luxemburg, ceea ce va fi valabil și pentru Danemarca în următoarele zile.

Din 16 mai s-au relaxat controalele și la granițele cu Austria, Franța și Elveția, care nu vor fi eliminate până la 15 iunie: actualmente este permisă trecerea frontierei doar pe motive de serviciu, trafic de marfă, dar și cetățenilor UE ce revin la domiciliu.

Curând se va permite și deplasarea din motive familiale (pentru îngrijirea unei rude, vizitarea partenerului de viață etc.) ori educaționale, și anume elevilor înscriși la școlile aflate de cealaltă parte a graniței.

Deocamdată, Polonia și Cehia își mențin granițele închise circulației internaționale: excepțiile sunt reprezentate doar de propriii cetățeni, diplomați și traficul de marfă.

Germania continuă să acționeze în baza certitudinii unei ameliorări treptate a situației, relaxând treptat restricțiile impuse în martie: astfel, așa cum s-a hotărât acum 2 săptămâni, sectorului gastronomic i s-a permis reluarea activității la nivel național.

Începând cu 15 mai, restaurantele și cafenelele se pot deschide pentru clienți, respectând însă condițiile de igienă și distanța dintre mese.

Marea majoritate a localurilor oferă clienților un formular pe aceștia îl completează cu datele personale, data și ora la care au făcut consumație - în eventualitatea în care un client testează pozitiv, ceilalți vor fi informați. O inițiativă folositoare în așteptarea vestitei aplicații de "contact tracking" aflată încă în lucru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexisZ check icon
  Citez : "Invitate la videoconferință au fost Grecia, care a anunțat deja redeschiderea frontierelor în iunie, Spania, Italia, Austria, Croația, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru și....... Bulgaria." :-))

  ca de obicei Romanika nu conteaza in peisaj; eu zic ca cei care vor mai dori sa'si piublice contributiile pe acest blog, cu tematica legata de turismul de la noi, isi cam pierd timpul, cu tot respectul ce l'il datorez pentru bunele lor intentii.
  • Like 0
  • @ AlexisZ
   check icon
   1. "din țările în care turiștii germani călătoresc cu predilecție"
   Deci nu e vorba de rea-voință dinspre oficialii germani ci de pragmatism.
   2. ”Spania a avut clare propuneri privitoare la regulile ce trebuie urmate de turiști: un test corona efectuat în prealabil și o aplicație specială instalată pe smartphone”.
   Dacă ar fi fost invitată și Ro, ai noștri ar fi propus ”formulare tipărite sau scrise de mînă”... În românește, se-nțelege!
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult