Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce ne-ar putea aduce 15 iunie: câteva indicii de la țările care au început mai devreme cu „relaxarea”

Germania Covid

Foto: Xinhua News/Profimedia

În cadrul relaxării restricțiilor generale anticorona, ministrul de Externe german, Heiko Maas, a anunțat săptămâna trecută faptul că, în cazul în care situația actuală continuă să se redreseze la nivel european, din data de 15 iunie se va putea călători liber în spațiul UE.

Aspectele practice ale acestei inițiative și măsurile necesare (igienă, siguranță) au fost discutate, pe 18 mai, de către Maas împreună cu omologii săi din țările în care turiștii germani călătoresc cu predilecție.

Invitate la videoconferință au fost Grecia, care a anunțat deja redeschiderea frontierelor în iunie, Spania, Italia, Austria, Croația, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru și Bulgaria.

În momentul de față se preconizează reluarea activităților turistice, și deci a zborurilor, în primul rând spre Grecia și țările din estul mediteraneean, cel mai puțin afectate de criza coronavirus.

Pentru a clarifica situația Italiei și a Spaniei, care mizează pe turiștii germani (turismul reprezentând un 12-14% din PIB), ar fi nevoie de ulterioare întrevederi, în cadrul cărora ar fi evaluată evoluția din săptămânile viitoare, știind că din 18 mai Italia își redeschide localurile, iar din 3 iunie, granițele.

Spania a avut clare propuneri privitoare la regulile ce trebuie urmate de turiști: un test corona efectuat în prealabil și o aplicație specială instalată pe smartphone.

La finalul conferinței, Maas a subliniat faptul că data de 15.06. reprezintă doar momentul în care se va decide anularea avertismentelor de călătorie actualmente în vigoare. Astfel, restricțiile ar putea fi înlocuite de indicații privind țările „apte" pentru practicarea turismului și regulamentele locale. Clar este că situația va fi diferită în fiecare stat și că ideea de concediu, așa cum fusese înțeleasă până acum, va trebui modificată și adaptată în vederea evitării unui nou val de îmbolnăviri, ce ar conduce la impunerea de noi restricții.

Conform afirmațiilor lui Maas, turismul în afara Europei este foarte puțin probabil în această vară. Așa s-ar explica și absența de la  eveniment a Turciei, și ea o destinație estivală extrem de populară.

Ministrul turc al turismului, Mehmet N. Ersoy, a confirmat însă o deschidere treptată a sectorului, între 28 mai și 15 iunie, prioritate având însă turiștii din țările Orientului îndepărtat.

În așteptarea lui 15 iunie, Germania a început totuși să-și  deschidă frontierele cu statele vecine: la 15 mai au fost eliminate controalele la granița cu Luxemburg, ceea ce va fi valabil și pentru Danemarca în următoarele zile.

Din 16 mai s-au relaxat controalele și la granițele cu Austria, Franța și Elveția, care nu vor fi eliminate până la 15 iunie: actualmente este permisă trecerea frontierei doar pe motive de serviciu, trafic de marfă, dar și cetățenilor UE ce revin la domiciliu.

Curând se va permite și deplasarea din motive familiale (pentru îngrijirea unei rude, vizitarea partenerului de viață etc.) ori educaționale, și anume elevilor înscriși la școlile aflate de cealaltă parte a graniței.

Deocamdată, Polonia și Cehia își mențin granițele închise circulației internaționale: excepțiile sunt reprezentate doar de propriii cetățeni, diplomați și traficul de marfă.

Germania continuă să acționeze în baza certitudinii unei ameliorări treptate a situației, relaxând treptat restricțiile impuse în martie: astfel, așa cum s-a hotărât acum 2 săptămâni, sectorului gastronomic i s-a permis reluarea activității la nivel național.

Începând cu 15 mai, restaurantele și cafenelele se pot deschide pentru clienți, respectând însă condițiile de igienă și distanța dintre mese.

Marea majoritate a localurilor oferă clienților un formular pe aceștia îl completează cu datele personale, data și ora la care au făcut consumație - în eventualitatea în care un client testează pozitiv, ceilalți vor fi informați. O inițiativă folositoare în așteptarea vestitei aplicații de "contact tracking" aflată încă în lucru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexisZ check icon
  Citez : "Invitate la videoconferință au fost Grecia, care a anunțat deja redeschiderea frontierelor în iunie, Spania, Italia, Austria, Croația, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru și....... Bulgaria." :-))

  ca de obicei Romanika nu conteaza in peisaj; eu zic ca cei care vor mai dori sa'si piublice contributiile pe acest blog, cu tematica legata de turismul de la noi, isi cam pierd timpul, cu tot respectul ce l'il datorez pentru bunele lor intentii.
  • Like 0
  • @ AlexisZ
   check icon
   1. "din țările în care turiștii germani călătoresc cu predilecție"
   Deci nu e vorba de rea-voință dinspre oficialii germani ci de pragmatism.
   2. ”Spania a avut clare propuneri privitoare la regulile ce trebuie urmate de turiști: un test corona efectuat în prealabil și o aplicație specială instalată pe smartphone”.
   Dacă ar fi fost invitată și Ro, ai noștri ar fi propus ”formulare tipărite sau scrise de mînă”... În românește, se-nțelege!
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult