Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce ne-ar putea aduce 15 iunie: câteva indicii de la țările care au început mai devreme cu „relaxarea”

Germania Covid

Foto: Xinhua News/Profimedia

În cadrul relaxării restricțiilor generale anticorona, ministrul de Externe german, Heiko Maas, a anunțat săptămâna trecută faptul că, în cazul în care situația actuală continuă să se redreseze la nivel european, din data de 15 iunie se va putea călători liber în spațiul UE.

Aspectele practice ale acestei inițiative și măsurile necesare (igienă, siguranță) au fost discutate, pe 18 mai, de către Maas împreună cu omologii săi din țările în care turiștii germani călătoresc cu predilecție.

Invitate la videoconferință au fost Grecia, care a anunțat deja redeschiderea frontierelor în iunie, Spania, Italia, Austria, Croația, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru și Bulgaria.

În momentul de față se preconizează reluarea activităților turistice, și deci a zborurilor, în primul rând spre Grecia și țările din estul mediteraneean, cel mai puțin afectate de criza coronavirus.

Pentru a clarifica situația Italiei și a Spaniei, care mizează pe turiștii germani (turismul reprezentând un 12-14% din PIB), ar fi nevoie de ulterioare întrevederi, în cadrul cărora ar fi evaluată evoluția din săptămânile viitoare, știind că din 18 mai Italia își redeschide localurile, iar din 3 iunie, granițele.

Spania a avut clare propuneri privitoare la regulile ce trebuie urmate de turiști: un test corona efectuat în prealabil și o aplicație specială instalată pe smartphone.

La finalul conferinței, Maas a subliniat faptul că data de 15.06. reprezintă doar momentul în care se va decide anularea avertismentelor de călătorie actualmente în vigoare. Astfel, restricțiile ar putea fi înlocuite de indicații privind țările „apte" pentru practicarea turismului și regulamentele locale. Clar este că situația va fi diferită în fiecare stat și că ideea de concediu, așa cum fusese înțeleasă până acum, va trebui modificată și adaptată în vederea evitării unui nou val de îmbolnăviri, ce ar conduce la impunerea de noi restricții.

Conform afirmațiilor lui Maas, turismul în afara Europei este foarte puțin probabil în această vară. Așa s-ar explica și absența de la  eveniment a Turciei, și ea o destinație estivală extrem de populară.

Ministrul turc al turismului, Mehmet N. Ersoy, a confirmat însă o deschidere treptată a sectorului, între 28 mai și 15 iunie, prioritate având însă turiștii din țările Orientului îndepărtat.

În așteptarea lui 15 iunie, Germania a început totuși să-și  deschidă frontierele cu statele vecine: la 15 mai au fost eliminate controalele la granița cu Luxemburg, ceea ce va fi valabil și pentru Danemarca în următoarele zile.

Din 16 mai s-au relaxat controalele și la granițele cu Austria, Franța și Elveția, care nu vor fi eliminate până la 15 iunie: actualmente este permisă trecerea frontierei doar pe motive de serviciu, trafic de marfă, dar și cetățenilor UE ce revin la domiciliu.

Curând se va permite și deplasarea din motive familiale (pentru îngrijirea unei rude, vizitarea partenerului de viață etc.) ori educaționale, și anume elevilor înscriși la școlile aflate de cealaltă parte a graniței.

Deocamdată, Polonia și Cehia își mențin granițele închise circulației internaționale: excepțiile sunt reprezentate doar de propriii cetățeni, diplomați și traficul de marfă.

Germania continuă să acționeze în baza certitudinii unei ameliorări treptate a situației, relaxând treptat restricțiile impuse în martie: astfel, așa cum s-a hotărât acum 2 săptămâni, sectorului gastronomic i s-a permis reluarea activității la nivel național.

Începând cu 15 mai, restaurantele și cafenelele se pot deschide pentru clienți, respectând însă condițiile de igienă și distanța dintre mese.

Marea majoritate a localurilor oferă clienților un formular pe aceștia îl completează cu datele personale, data și ora la care au făcut consumație - în eventualitatea în care un client testează pozitiv, ceilalți vor fi informați. O inițiativă folositoare în așteptarea vestitei aplicații de "contact tracking" aflată încă în lucru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexisZ check icon
    Citez : "Invitate la videoconferință au fost Grecia, care a anunțat deja redeschiderea frontierelor în iunie, Spania, Italia, Austria, Croația, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru și....... Bulgaria." :-))

    ca de obicei Romanika nu conteaza in peisaj; eu zic ca cei care vor mai dori sa'si piublice contributiile pe acest blog, cu tematica legata de turismul de la noi, isi cam pierd timpul, cu tot respectul ce l'il datorez pentru bunele lor intentii.
    • Like 0
    • @ AlexisZ
      check icon
      1. "din țările în care turiștii germani călătoresc cu predilecție"
      Deci nu e vorba de rea-voință dinspre oficialii germani ci de pragmatism.
      2. ”Spania a avut clare propuneri privitoare la regulile ce trebuie urmate de turiști: un test corona efectuat în prealabil și o aplicație specială instalată pe smartphone”.
      Dacă ar fi fost invitată și Ro, ai noștri ar fi propus ”formulare tipărite sau scrise de mînă”... În românește, se-nțelege!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult