Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

NEWSEUM. Imaginile pe care le-au surprins fotoreporterii străini în România lui 1989

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salut ! În 1989 , la revoluție , ași putea spune , cu mult înainte de revoluție , mă aflam la CMJ , făcînd parte din comisia medicală de recrutări - încorporări . Am fost presonal civil , încă din luna septembrie a acelui an , iar revoluția Română am simțit-o din plin , de la sursă ,cu o intensitate pe care nu pot s-o uit nici acuma . Am fost în centrul evenimentelor și am știut clipă de clipă ce se întîmplă . Și viețile noastre , ale tuturor ,au fost la marginea morții , personal medical , ofițeri , copii recrutați sau viitori incorporați . Emoțiile au fost mari dar nimeni nu vorbea de moarte , deși fiecare militar era înarmat cu armamentul din dotare , iar ofițerii purtau pistolul la vedere . Ne făceam treaba noastră , în comisia medicală , apărați pînă-n dinți , de o eventuală agresiune , dinafara unității ! Cînd toată comisia medicală a fost evacuată din incinta CMJ, în bune condiții , am fost predați , directorului nostru medical , din Policlinica județeană , am plîns cu toții , femei și bărbați la un loc , pentru bună revedere , în viață și sănătoși . Ne-am îmbrîțișat cu drag și cu bărbăție . Și cu multă încredere , că vom petrece viitorul de care nu știam cum arată ,ÎMPREUNĂ , în aceași formație . Nu lipsea niciunul din noi . Iar directorul , DR. VULPE ,medic specialist oftalmolog , om matur , plîngea cu bucuria revederii , alături de noi , trupa lui de curajoși . Ne văcusem treaba pentru care am fost detașați la CMJ .Urma să înțelegem democrația să o învățăm , ca pe un nou curs , la locul de muncă nu în amfiteatru . Din acel moment am fost alți OAMENI . Moartea trecuse și pe lîngă noi . Doar că ne-a ratat . Geamurile CMJ fuseseră blocate cu dulapuri metalice , astfel ca să nu murim și să trăim . Am trăit cu sentimentul că nu o să mă descurc în CAPITALISM . Ce se va alege de mine ? De noi ? Ce înseamnă capitalism ? Dar democrație ? Răspuns : să-ți iei viața în propriile tale mîini ! Să devii o femeie independentă , responsabilă , singură dacă trebuie , dar să învingi . Dacă eu am reușit și voi puteți . Și nu uitați că vine ziua de naștere a lui IIsus Cristos . Nu vine ziua noastră de naștere !!! Să nu uităm asta !!! CRĂCIUN FERICIT !
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult