Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

NEWSEUM. Imaginile pe care le-au surprins fotoreporterii străini în România lui 1989

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salut ! În 1989 , la revoluție , ași putea spune , cu mult înainte de revoluție , mă aflam la CMJ , făcînd parte din comisia medicală de recrutări - încorporări . Am fost presonal civil , încă din luna septembrie a acelui an , iar revoluția Română am simțit-o din plin , de la sursă ,cu o intensitate pe care nu pot s-o uit nici acuma . Am fost în centrul evenimentelor și am știut clipă de clipă ce se întîmplă . Și viețile noastre , ale tuturor ,au fost la marginea morții , personal medical , ofițeri , copii recrutați sau viitori incorporați . Emoțiile au fost mari dar nimeni nu vorbea de moarte , deși fiecare militar era înarmat cu armamentul din dotare , iar ofițerii purtau pistolul la vedere . Ne făceam treaba noastră , în comisia medicală , apărați pînă-n dinți , de o eventuală agresiune , dinafara unității ! Cînd toată comisia medicală a fost evacuată din incinta CMJ, în bune condiții , am fost predați , directorului nostru medical , din Policlinica județeană , am plîns cu toții , femei și bărbați la un loc , pentru bună revedere , în viață și sănătoși . Ne-am îmbrîțișat cu drag și cu bărbăție . Și cu multă încredere , că vom petrece viitorul de care nu știam cum arată ,ÎMPREUNĂ , în aceași formație . Nu lipsea niciunul din noi . Iar directorul , DR. VULPE ,medic specialist oftalmolog , om matur , plîngea cu bucuria revederii , alături de noi , trupa lui de curajoși . Ne văcusem treaba pentru care am fost detașați la CMJ .Urma să înțelegem democrația să o învățăm , ca pe un nou curs , la locul de muncă nu în amfiteatru . Din acel moment am fost alți OAMENI . Moartea trecuse și pe lîngă noi . Doar că ne-a ratat . Geamurile CMJ fuseseră blocate cu dulapuri metalice , astfel ca să nu murim și să trăim . Am trăit cu sentimentul că nu o să mă descurc în CAPITALISM . Ce se va alege de mine ? De noi ? Ce înseamnă capitalism ? Dar democrație ? Răspuns : să-ți iei viața în propriile tale mîini ! Să devii o femeie independentă , responsabilă , singură dacă trebuie , dar să învingi . Dacă eu am reușit și voi puteți . Și nu uitați că vine ziua de naștere a lui IIsus Cristos . Nu vine ziua noastră de naștere !!! Să nu uităm asta !!! CRĂCIUN FERICIT !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult