Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

NEWSEUM. Imaginile pe care le-au surprins fotoreporterii străini în România lui 1989

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salut ! În 1989 , la revoluție , ași putea spune , cu mult înainte de revoluție , mă aflam la CMJ , făcînd parte din comisia medicală de recrutări - încorporări . Am fost presonal civil , încă din luna septembrie a acelui an , iar revoluția Română am simțit-o din plin , de la sursă ,cu o intensitate pe care nu pot s-o uit nici acuma . Am fost în centrul evenimentelor și am știut clipă de clipă ce se întîmplă . Și viețile noastre , ale tuturor ,au fost la marginea morții , personal medical , ofițeri , copii recrutați sau viitori incorporați . Emoțiile au fost mari dar nimeni nu vorbea de moarte , deși fiecare militar era înarmat cu armamentul din dotare , iar ofițerii purtau pistolul la vedere . Ne făceam treaba noastră , în comisia medicală , apărați pînă-n dinți , de o eventuală agresiune , dinafara unității ! Cînd toată comisia medicală a fost evacuată din incinta CMJ, în bune condiții , am fost predați , directorului nostru medical , din Policlinica județeană , am plîns cu toții , femei și bărbați la un loc , pentru bună revedere , în viață și sănătoși . Ne-am îmbrîțișat cu drag și cu bărbăție . Și cu multă încredere , că vom petrece viitorul de care nu știam cum arată ,ÎMPREUNĂ , în aceași formație . Nu lipsea niciunul din noi . Iar directorul , DR. VULPE ,medic specialist oftalmolog , om matur , plîngea cu bucuria revederii , alături de noi , trupa lui de curajoși . Ne văcusem treaba pentru care am fost detașați la CMJ .Urma să înțelegem democrația să o învățăm , ca pe un nou curs , la locul de muncă nu în amfiteatru . Din acel moment am fost alți OAMENI . Moartea trecuse și pe lîngă noi . Doar că ne-a ratat . Geamurile CMJ fuseseră blocate cu dulapuri metalice , astfel ca să nu murim și să trăim . Am trăit cu sentimentul că nu o să mă descurc în CAPITALISM . Ce se va alege de mine ? De noi ? Ce înseamnă capitalism ? Dar democrație ? Răspuns : să-ți iei viața în propriile tale mîini ! Să devii o femeie independentă , responsabilă , singură dacă trebuie , dar să învingi . Dacă eu am reușit și voi puteți . Și nu uitați că vine ziua de naștere a lui IIsus Cristos . Nu vine ziua noastră de naștere !!! Să nu uităm asta !!! CRĂCIUN FERICIT !
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult