Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

No, amu-i bai!

Șora la protest în Piață

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

A trecut aproape nebăgată în seamă și neinterpretată o lozincă afișată în primele rânduri ale manifestanților din diaspora, la mitingul din 10 august, a.c., și anume, „No, amu-i bai!”. Cred că această lozincă prevestitoare sau avertizatoare i-a enervat cel mai mult pe guvernanții teleormăneni. Ea a fost stranie și amenințătoare pentru dragniști, cu o rezonanță și o fonetică istorico-culturală a lumii transilvănene deoarece ea alătura într-o acoladă multiseculară Răscoala de la Bobâlna, Răscoala lui Horea, insurgența lui Avram Iancu, lozinca definitiv eliberatoare a Revoluției de la Timișoara din 1989 și protestul din 10 august, 2018.

Este o lozincă adâncă, generică în ceea ce privește etalarea strigătului disperat împotriva siluirii, a opresiunii, a nedreptății și abuzului, un strigăt la bai, adică la necaz. Acest mesaj-strigăt străpunge toate timpurile opresive din istoria lumii românești intracarpatice. Este un timp și o lozincă a trezirilor, a limitelor depășite de aluviunile nedreptății și ale înmlăștinării țării de corupți, de abuzivi, de creaturi germinate din lumea marginalilor și analfabeților, din infecțiile remanente ale comunismului milițienesc și lumpenizat. 

Această lozincă este străbătută de acumulările răbdătoare de nemulțumiri și injustiție. Diaspora întoarsă acasă într-un sui generis corp expediționar, în numele dreptății, al justiției, al adevărului și al demnității nicicând pierdute avertiza asupra abuzurilor care sunt pe cale de a confisca țara în numele unei clici județene, de a sugruma România de către o circumscripție condusă în mod infracțional. Din acest motiv, lozinca transmite o ridicare și o confruntare culturală între o geografie a libertății și justiției și una mărginită și siluită de corupție și analfabeți și tocmai de aceea foarte periculoasă. Este contrapusă o lume a muncii de acasă și de peste hotare, a eforturilor civilizatoare unei lumi a corupților, a șmecherilor, a mizicului circumstanțiat și a profitorilor din banul public. Diasporenii originari din toată țara, veniți acasă, admirabilii bucureșteni #rezist-iști și cei care formează partea conștientă a nației din toate orașele țării care au protestat la 10 august au declarat război găștii impostoare și corupte care conduce țara.

Manifestanții au demonstrat, începând cu 2017, că ei sunt România cu un acut sentiment al demnității și cu un spirit justițiar de neînvins. Lozinca în exprimarea ei ardeleană „No, amu-i bai!” se asociază acestui spirit ce transmite radicalizarea luptei dintre guvernul confiscat de un ispravnic viclean de județ și Țară. Baiul înseamnă necaz, exact ceea ce semnifică afirmația tulburătoare a lui Mihai Șora: „Am venit aici să fiu alături de nația mea, asta care suferă și vrea dreptate”. Această lozincă înseamnă și ceva mai mult, și anume, neabandonarea noastră în necaz, în fatalitatea timpului necăjit, ci un avertisment că trebuie să ne ridicăm și să ne luptăm cu acel „bai”. Este o lozincă reverberantă și pe care cei avizați de la guvern ar trebui să o ia în seamă alături de toți lingăii și ... „jândarii lor”.

P.S.

Este un răspuns de ultimă oră la declarația de război lansată de dl. Tăriceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sa vedem. Desi e cam/prea tarziu, dupa 30 de ani...
  • Like 0
 • No ,nu-i bai ,PSD-ul nu are o opoziție reală . Cine ? O adunătură formată din USR , CIOLOŞ ,PNL şi UDMR ? Ce balamuc . Asta e oferta care va scoate România din rahat? Pentru România ar fi util un sistem in care partidul cu cele mai multe voturi dar minim 35% să primească la reatribuire 51% din locurile in cameră. Sună aiurea dar a mai fost un sistem similar prin secolul 19 şi aşa ne-am duce spre un sistem sănătos cu două partide . Coalițiile nu merg la noi şi mai e o problemă ,pe sistemul actual nu contează pe cine votezi ( nici un partid nu obține 50%) ,contează ințelegerile dintre ei de după alegeri, aşa se alege de fapt ,,câştigătorul" .
  • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   Corina check icon
   Nu puteți numi, realist, „adunătură” cele patru grupări. Cu toate că au și ei oameni cu slăbiciuni grave și uscături - și e datoria noastră să îi semnalăm, ca să-i elimine ori să le ia orice autoritate - acolo e mai multă calitate ca educație formală, respect pentru civilizație și bună-cuviință. Înțelegerile postelectorale sunt, într-adevăr, o problemă morală a politicienilor decidenți, când ele contravin afinităților declarate în campanie.
   • Like 1
  • @ Corina
   Îmi aduc aminte de catastrofa numită CDR ,o construcție similară cu efecte tragice, ,,bine pregătiți " , ,,educați" , bla..bla..bla..,şi ăia ,aveau ,,10000 de specialişti ". Premierul catastrofei? Victor Ciorbea !!! Rezultatul !?!? România in colaps iar PNȚ-CD-ul dispare din politica românească şi prevăd o situație similară ,,România in colaps şi PNL-ul la groapa de gunoi a politicii. Alianțele nu funcționează in cazul românilor şi oricum eu sunt favorabil sistemului anglo-saxon bipartid ,un sistem mult mai eficient şi stabil şi singurul sistem democratic din istorie ( cu excepția Elveției) fără sincope.
   • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   Corina check icon
   CDR face parte din copilăria democrației noastre și are ceva nobil pentru mine prin unele personaje. Erau de bună-credință. Ne e ușor să-i ridiculizăm, pentru că nu au fost niște profesioniști ai puterii, dar au fost și sabotați la greu. Despre asta nu prea (vrem să) știm. Criticul Alex Ștefănescu (era în PNȚCD) a povestit odată cum i-au furat calculatorul cu toate contactele și nu a mai făcut nimeni lumină în caz.
   • Like 1
  • @ Corina
   După CDR a apărut vorba ,,avem de ales intre nişte proşti şi nişte hoți ". Orban e mai bun ? E o ,,Ciorbea " reincălzită ,nivelul politicienilor actuali e chiar mai jos. Cei din CDR nu erau nici ei nişte sfinți ,sau făcut averi frumuşele şi pe vremea lor dar au lăsat in urmă două mari probleme , pierderea speranței ,a fost singura dată când s-a votat PENTRU şi a doua problemă ,au fost inițiatorii imbecilității ,,restitutio in integrum " ceea ce a dus mai târziu la cel mai mare jaf din istoria României . Deloc întâmplător nici o altă țară fostă comunistă nu a făcut retrocedări sau a acordat despăgubiri ,,in integrum" ci s-a mers pe despăgubiri de maxim 10 % din valoare şi asta doar pentru rudele de rangul 1 sau 2 nu până la 4 ca la noi. Aşa am pişat zeci de miliarde pe moştenitori dar nu avem spitale ,autostrăzi sau bani pentru garantarea financiară a proiectelor europene după model polonez.
   • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   Muta-te'napoi pe latrina 3, aici degeaba, iti spun eu sigur ;)
   • Like 1
 • Corina check icon
  O chemare la luptă în toată regula, dar alături de cine o să luptați? Românii din diaspora s-au întors la treburile supraviețuirii lor, care nu-i ușoară nicăieri, cum spune înțelepciunea populară. Naiv, totuși, să crezi că o lozincă, oricât de vie și inspirat amenințătoare, rămâne cu litere de foc în creierul unor astfel de lideri. Mai mult i-a deranjat plăcuța obscenă cu popularitatea ei devastatoare, și nu întâmplător. Disprețul ei fără drept de apel și priza pe care o avea în nebuloasa primitivă a subconștientului multora, au reprezentat o amenințare mai de temut, prin comparație. S-a văzut imediat din reacția celor de la putere. Ștergerea plăcuței de pe fața pământului le-a fost primul imperativ.

  Până la noi alegeri, importante sunt manifestațiile în stradă când apar noi tentative de abuzuri legislative, pe de o parte, și pregătirea noului sezon electoral, pe de altă parte, astfel încât data viitoare să fie întrunite condițiile logistice și de personal (din tot spectrul civic și politic) pentru ca să poată vota literalmente toți cetățenii care au acest drept, indiferent unde locuiesc. Acesta din urmă e un obiectiv care merită urmărit progresiv, cu rigoare maximă, pe regiuni și subregiuni. Poate nici măcar în România nu sunt încă îndeplinite condițiile pentru un aflux major de votanți.
  • Like 4
 • Un fel de erată: lozinca a fost afişată, pentru prima dată, la protestele din februarie 2017. Dovadă că în România mai mereu este cât-un bai.
  • Like 2
  • @ Dragoş Anghelache
   O erata la erata: Lozinca din februarie era un pic diferita: "No, amu GATA!" am vazut-o si eu intr-o poza, caci eu protestam in Piata Unirii dintr-un alt oras. Net-ul nu uita, daca sapam cred ca o putem gasi.
   Am remarcat si "No, amu-i bai!", de acasa, caci s-a intamplat sa nu pot sa ies in piata.
   Cine incearca sa adoarma lumea cu vrajeli ieftine "lasa ca nu-i niciun bai, in Romania mereu este cate un bai" "toti sunt niste hoti", "daca vin ceilalti or sa fure si mai mult" merita sa doarma pe ce si-a asternut! Si sa nu se mire cand o sa fie bai!
   • Like 2
  • @ Adrian Andrei
   Eu am văzut-o în Piaţa Victoriei şi am reţinut-o fiindcă m-a amuzat. "Dacă şi ardelenii s-au enervat, atunci chiar că-i bai" mi-am zis. Şi a mai fost pancarta "Îi atâta de grav încât or ieșit și introvertiții". Dar p-asta am văzut-o pe net, nu în piaţă.
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult