Sari la continut
alt

Doru Radosavcheck icon

Profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală, istorie orală, istoriografie, istoria mentalităților, istoria cărții vechi românești. Director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (1991-2016) și al Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (din 1997). Coordonator a numeroase proiecte de cercetare și de documentare a rezistenței anticomuniste românești. Autor al unor volume de specialitate, printre care : ”Cartea cu prieteni. Solidarități intelectuale interetnice în Transilvania secolului al XVII-lea” (2016); ”Istoria din memorie. Ȋncercări de istorie orală” (2016); ”Cultură şi Umanism în Banat : secolul XVII” (2003); ”Arătarea Împăratului. Intrările imperiale în Transilvania şi Banat : secolele XVIII-XIX. Discurs şi reprezentare” (2002); ”Sentimentul religios la români. O perspectivă istorică : secolele XVII-XX” (1997).


Articole publicate check icon

Telecomanda

Este vorba de o iubire și afectivitate ieftină și nu una consistentă, reală și autentică. Tot aici poate fi alocată și emisiunea „spiritualistă”, a exercițiului intelectual protocronist și abisal al lui Grigore Leșe, și anume, „Drumul lui Leșe”, un alt neînțeles și un zeu veșnic încruntat și trist al patrimoniului nostru folcloric. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Profesor online

În primul rând sunt retorii, care se află la cel mai înalt nivel, cel al comisiei prezidențiale pentru „România educată”. Aceștia, de mai mulți ani, nu au putut să emită câteva soluții sau direcții de gândire pentru această reformă, nu au vreun raport clar care să fie transmis publicității, format din propoziții simple și concise. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Marcel Vela, 4 aprilie

Nelu Tătaru este un ministru cu o retorică și o comunicare convingătoare. Intervențiile și declarațiile lui sunt urmărite cu sufletul la gură de către societatea românească izolată de criza epidemică, ele sunt bine documentate și rațional construite. Are și el un limbaj repezit, dar cu siguranță din cauza stării de urgență și a multiplelor situații de criză spitalicească pe care trebuie să le rezolve din mers.

Citește mai mult

Patriarhul Daniel - Foto Inquam Photos / George Călin

Asistăm la o nouă băgare în seamă a ierarhiei ortodoxe, la un exercițiu de mândrie într-o situație de excepție, când Biserica Ortodoxă ar trebui să se replieze în biserica din suflet, din inima fiecărui credincios, iar asumarea și celebrarea Învierii să se petreacă în acuratețea singulară și individuală a mărturisirii credinței. Foto Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult

aeroport Cluj -  Foto Inquam Photos / Raul Stef

A apărut o serie de critici în spațiul public, critici care vorbesc de un lobby și de intervenția directă a ambasadorilor României din țările sezoniere pentru a debloca exact și neîntârziat zborurile de excepție, în urma cărora s-a putut „permite” aglomerarea aeroportuară. (Foto Inquam Photos/ Raul Stef)

Citește mai mult