Sari la continut
alt

Doru Radosavcheck icon

Profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală, istorie orală, istoriografie, istoria mentalităților, istoria cărții vechi românești. Director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (1991-2016) și al Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (din 1997). Coordonator a numeroase proiecte de cercetare și de documentare a rezistenței anticomuniste românești. Autor al unor volume de specialitate, printre care : ”Cartea cu prieteni. Solidarități intelectuale interetnice în Transilvania secolului al XVII-lea” (2016); ”Istoria din memorie. Ȋncercări de istorie orală” (2016); ”Cultură şi Umanism în Banat : secolul XVII” (2003); ”Arătarea Împăratului. Intrările imperiale în Transilvania şi Banat : secolele XVIII-XIX. Discurs şi reprezentare” (2002); ”Sentimentul religios la români. O perspectivă istorică : secolele XVII-XX” (1997).


Articole publicate check icon

Andreea Pastârnac

La Bruxelles își găsește cuibul de clocire un partid care încearcă să se refacă în văzul lumii occidentale, dar și cu acordul acestei lumi care a ajuns la concluzia comodă că singurii actori și agenți politici cu care poate conlucra astăzi în România sunt vechii activiști, securiști ușor de manipulat care trădează în orice împrejurare. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Coada la vot diaspora

Fie acești ambasadori provin din foști securiști din trecut, sau din agenți acoperiți de astăzi, veroși, formați de rezerva de cadre de factură comunistă, fie sunt recrutați din grădina vedetismului și mondenității vieții publice intelectuale și jurnalistice de astăzi.

Citește mai mult

Iuliu Maniu - Getty

În sens restrâns, biografia sau viața lui Iuliu Maniu se suprapune peste o Românie unită de după 1918 până în 1953, anul morții sale, iar în varianta sa mai extinsă, suprabiologică, este o biografie care ține de o acoladă din regimul de istoricitate al devenirii și cristalizării ideii și acțiunii naționale românești transilvănene. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Șora la protest în Piață

Este o lozincă adâncă, generică în ceea ce privește etalarea strigătului disperat împotriva siluirii, a opresiunii, a nedreptății și abuzului, un strigăt la bai, adică la necaz. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult