Sari la continut
alt

Doru Radosavcheck icon

Profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală, istorie orală, istoriografie, istoria mentalităților, istoria cărții vechi românești. Director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (1991-2016) și al Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (din 1997). Coordonator a numeroase proiecte de cercetare și de documentare a rezistenței anticomuniste românești. Autor al unor volume de specialitate, printre care : ”Cartea cu prieteni. Solidarități intelectuale interetnice în Transilvania secolului al XVII-lea” (2016); ”Istoria din memorie. Ȋncercări de istorie orală” (2016); ”Cultură şi Umanism în Banat : secolul XVII” (2003); ”Arătarea Împăratului. Intrările imperiale în Transilvania şi Banat : secolele XVIII-XIX. Discurs şi reprezentare” (2002); ”Sentimentul religios la români. O perspectivă istorică : secolele XVII-XX” (1997).


Articole publicate check icon

Serviciul Român de Informații

SRI-ul de astăzi se dorește a ne oferi siguranță nouă, cetățenilor și țării, pe când, în fond și pe zi ce trece, el rămâne un scop în sine cu tendința vădită de a deține cât mai multe și mai puternice poziții în viața noastră publică, economică, diplomatică, în cercurile de putere politică etc. (Foto: Inquam Fhotos)

Citește mai mult

preot - Foto: Ievgeniia Pidgorna / Alamy / Alamy / Profimedia

Au apărut în spațiul public o serie de popi, predicatori și ... iluminați care au o audiență de mare succes, prizați de un așa numit creștinism „popular”, de o anumită religiozitate trăită „de jos”, de parcă ne-am afla într-o fază de început a evanghelizării creștine.

Citește mai mult

Vladimir Putin

Ca toți dictatorii cu școală proastă în domeniul istoriei, V. Putin, agramat, dar paranoic, apelează ca ultim argument, ca „ultima ratio regum”, la o istorie pentru cucerirea Ucrainei, dar mai ales pentru anularea ca stat a Ucrainei și a națiunii ucrainene. (Foto: AFP/ Profimedia)

Citește mai mult

Patriarhul Daniel

În buna tradiție și moștenire comunistă asistăm la un permanent și temeinic „elaborat” al cultului personalității patriarhului. Patriarhul este citat, invocat și lăudat în orice împrejurare de populația clericală a BOR. Parcă este prea mult și prea excesiv. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult