Sari la continut
alt

Doru Radosavcheck icon

Profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală, istorie orală, istoriografie, istoria mentalităților, istoria cărții vechi românești. Director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (1991-2016) și al Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (din 1997). Coordonator a numeroase proiecte de cercetare și de documentare a rezistenței anticomuniste românești. Autor al unor volume de specialitate, printre care : ”Cartea cu prieteni. Solidarități intelectuale interetnice în Transilvania secolului al XVII-lea” (2016); ”Istoria din memorie. Ȋncercări de istorie orală” (2016); ”Cultură şi Umanism în Banat : secolul XVII” (2003); ”Arătarea Împăratului. Intrările imperiale în Transilvania şi Banat : secolele XVIII-XIX. Discurs şi reprezentare” (2002); ”Sentimentul religios la români. O perspectivă istorică : secolele XVII-XX” (1997).


Articole publicate check icon

Turism suverniruri

Dacă te plimbi ca turist prin țara noastră, vezi peste tot denumiri de hoteluri, pensiuni, restaurante, hanuri care trădează o semantică aristocratică precum: Hanul Domnesc, Hanul Boieresc, Casa Domnească, Restaurantul Domnesc, Popasul Boieresc, Pensiunea Domnească, Pensiunea Boierească, La Moșie, Casa Doamnelor, Hotelul Royal etc. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Serviciul Român de Informații

SRI-ul de astăzi se dorește a ne oferi siguranță nouă, cetățenilor și țării, pe când, în fond și pe zi ce trece, el rămâne un scop în sine cu tendința vădită de a deține cât mai multe și mai puternice poziții în viața noastră publică, economică, diplomatică, în cercurile de putere politică etc. (Foto: Inquam Fhotos)

Citește mai mult

preot - Foto: Ievgeniia Pidgorna / Alamy / Alamy / Profimedia

Au apărut în spațiul public o serie de popi, predicatori și ... iluminați care au o audiență de mare succes, prizați de un așa numit creștinism „popular”, de o anumită religiozitate trăită „de jos”, de parcă ne-am afla într-o fază de început a evanghelizării creștine.

Citește mai mult

Vladimir Putin

Ca toți dictatorii cu școală proastă în domeniul istoriei, V. Putin, agramat, dar paranoic, apelează ca ultim argument, ca „ultima ratio regum”, la o istorie pentru cucerirea Ucrainei, dar mai ales pentru anularea ca stat a Ucrainei și a națiunii ucrainene. (Foto: AFP/ Profimedia)

Citește mai mult