Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihai Șora, mesaj către protestatari: „Dragi prieteni, dacă-i lăsați să fure, vor fura: TOT, bucată cu bucată, până la ultima fărâmă de libertate și democrație”

Mihai Șora, 101 ani

Foto: Facebook Mihai Șora

Filosoful Mihai Șora i-a felicitat și le-a mulțumit manifestanților de la Sibiu pentru protestul inedit organizat în fața sediului filialei județene a PSD. Mihai Șora a lansat și un avertisment: „Dacă-i lăsați să fure, vor fura: TOT, bucată cu bucată, până la ultima fărâmă de libertate și democrație”.

„Ieri o ordonanță, azi un amendament, mâine o lege în toată regula.

Dragi prieteni,

dacă-i lăsați să fure, vor fura: TOT, bucată cu bucată, până la ultima fărâmă de libertate și democrație. Iar, atunci când copiii și nepoții vă vor întreba „Unde erai în zilele acelea?“, să le răspundeți cinstit: „Eram acasă, la căldură!“

PS: Mulțumesc, Sibiu! La București suntem mai singuratici…”, a scris miercuri pe Facebook filosoful Mihai Șora. 

Mesajul este însoțit și de un video din Piața Victoriei, cu titlul „Unde erai în zilele acelea?”, datat 13 decembrie 2017.

La scurt timp după postare, Mihai Șora a primit un răspuns din partea comunității „Vă vedem din Sibiu”: 

„Azi, la ora 12, s-au împlinit 48h de protest continuu la Sibiu în faţa sediului PSD. Vă mulţumim pentru susţinere! Doar împreună suntem puternici! #vavedemdinsibiu”. 

Mesajul este însoțit de un video cu tinerii care protestează în Sibiu, iar filosoful Mihai Șora i-a felicitat din nou: „Bravo vouă, oameni buni! Am mai spus-o de nenumărate ori: forța noastră este solidaritatea noastră.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Ne pare rau, dar n-avem timp. Nu ne mai pierdem vremea sa gandim, mai bine ne uitam la LasFierbinti.
    • Like 0
  • Tot respectul pentru Mihai Sora! Ma mir ca nu a fost atacat pana acum de penalii de prin guvernarea aldepesede (ori nu am auzit eu de asa ceva).
    Pe de alta parte, cred ca multi nu au mai iesit sa protesteze pentru simplul fapt ca nu exista o solicitare clara si simpla. Iesim, strigam, demonstram, ne enervam, dar infractorii merg mai departe – fara nicio jena. Asa incat gasesc ca singura revendicare rezonabila si cu suficient impact la acest moment este: dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. Si asta cu toate riscurile in ceea ce priveste prezenta la vot, optiunile celor ce voteaza, s.a.m.d. Daca va fi sa ajunga din nou la putere aldepesede - macar sa stim ca majoritatea romanilor chiar asta isi doresc: sa fie furati, mintiti, omorati in spitale, umiliti de autoritati, lipsiti de un viitor in tara lor.
    Cred ca alte revendicari – de genul “stop legilor justitiei” – nu au efect nici pe termen scurt (nu ii sensibilizeaza pe acesti borfasi) si nici pe termen lung (vor reveni la aceeasi poveste chiar daca ar fi nevoiti sa renunte acum).
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult