Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fenomenul „Let’s Go Brandon” – sau cum poți să-ți înjuri civilizat președintele

Let’s Go Brandon

Foto: Getty Images

Sloganul în aparență nevinovat, care face o referire aluzivă deloc măgulitoare la președintele Joe Biden, a luat amploarea unui fenomen care a depășit cadrul rețelelor de socializare și a intrat în uzul curent al presei mainstream din SUA și al politicienilor republicani.

Alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 au generat în societatea americană un rift vizibil, mai profund chiar decât cele precedente din 2016, iar fractura nu dă semne să se vindece curând. Un simptom al radicalizării la firul ierbii în cele două mari curente politice – democrat, respectiv republican – îl reprezintă escaladarea violenței de limbaj în ambele tabere. Aproape orice subiect de interes general este impregnat de partizanat ideologic, iar numitorul comun este greu de găsit.

La mai puțin de un an după începutul mandatului, Joe Biden este un președinte nepopular, ratingul său de aprobare coborând la 43% în luna decembrie. Pe fondul inflației domestice și al prelungirii crizei pandemice, 2022 se anunță cel puțin la fel de dificil pentru liderul de la Casa Albă. La un nivel ridicat se menține în schimb ostilitatea față de Biden a unei bune părți a electoratului, în special a celui cu simpatii republicane.

La evenimente sportive sau muzicale desfășurate cu prezența publicului spectator în zone de pe teritoriul SUA în care demografia electorală este covârșitor republicană, manifestările ostile la adresa actualului președinte includ scandări denigratoare cu caracter obscen. Cea mai comună scandare este „F*ck Joe Biden”, consemnată de mass-media în sute de ocazii pe parcursul verii și toamnei anului 2021. Una dintre aceste ocazii s-a consumat în statul federal Alabama, în tribunele Talladega Superspeedway, un circuit emblematic pentru cursele auto din campionatul NASCAR.

Pe data de 2 octombrie 2021, pilotul american Brandon Brown a repurtat în mod nescontat primul succes din carieră la Talladega, într-un dramatic final de cursă marcat de o coliziune în lanț între mașini, specifică naturii ultrarapide a acestui circuit oval cu lungi linii drepte pe care se ating viteze de până la 320 km/h. Fanii din tribune au explodat în urale de bucurie, stârniți deja de tensiunea acroșajului, în momentul când un pilot tânăr și relativ necunoscut a trecut victorios linia de finiș. Conform tradiției, câștigătorul a fost intervievat în direct de postul de televiziune care transmitea integral cursa, chiar pe marginea pistei, pentru a surprinde și atmosfera din rândul spectatorilor.

Însă felicitările la adresa învingătorului nu au fost singurele cuvinte venite dinspre tribunele din Talladega. În timpul interviului live cu pilotul Brandon Brown, telespectatorii au avut ocazia să asculte o parte a tribunei rostind la un volum ridicat sloganul indecent „F*ck Joe Biden”. Reporterul NBC Sports fie nu a înțeles exact ce strigau oamenii de cealaltă parte a grilajului de siguranță, întrucât purta căști, fie a încercat să iasă elegant din stânjenitoarea situație, afirmând cu candoare: „Puteți auzi scandarea fanilor – Let’s Go Brandon”.

Nașterea sloganului „Let’s Go Brandon” în tribunele unui circuit de curse auto s-a datorat unui grad ridicat de hazard, însă nu este cu totul întâmplător faptul că s-a produs în NASCAR, un campionat foarte popular în statele sudice ale SUA, prin excelență bastioane istorice ale Partidului Republican. Termenul „NASCAR dad” face parte din jargonul consultanților politici de peste Ocean pentru a desemna colectiv o anumită categorie de alegător, mai exact bărbatul alb, familist, conservator, de vârstă mijlocie, cu studii cel mult medii, aparținând clasei muncitoare, cu venituri relativ modeste, religios și purtător de armă de foc.

Amuzantă pentru cei care au urmărit transmisiunea cursei, secvența de numai câteva secunde în care reporterul NBC traduce „F*ck Joe Biden” prin „Let’s Go Brandon” s-a viralizat instantaneu în rețelele de socializare YouTube, Facebook, Twitter și TikTok, ajungând la o audiență cu mult mai largă decât cea a pasionaților de curse auto. Întrucât umorul este un excelent vector pentru un mesaj politic, sloganul „Let’s Go Brandon” a prins foarte bine în mediul online, devenind un veritabil eufemism pentru expresia injurioasă la adresa președintelui Joe Biden.

Mai mult decât atât, în timp ce mesajul trivial de la origine circula exclusiv în pătura inferioară a societății, sloganul eufemistic „Let’s Go Brandon” care a înlocuit sudalma explicită a dobândit o arie de circulație semnificativ mai extinsă. Substitutul exprimă la bază aceeași idee îndreptată împotriva lui Biden, dar într-o manieră mai civilizată, acceptată sau măcar tolerată în public de puritanismul american. Un lingvist american care publică editoriale în revista The Atlantic a descris fenomenul „Let’s Go Brandon” drept unul fascinant, plasându-l la „intersecția dintre limbaj, politică, istețime și creativitate”.

În topul pe luna octombrie al descărcărilor de conținut multimedia de pe platforma virtuală iTunes, două versiuni pe note muzicale ale sloganului „Let’s Go Brandon” au ocupat primele două locuri în Statele Unite, retrogradând pe locul al treilea cel mai recent single al consacratei cântărețe Adele. În plus, doi artiști din anturajul conservator american au înregistrat melodii rap, respectiv country cu acest mesaj politic.

„Let’s Go Brandon” descrețește frunțile și stârnește zâmbete prin subtilitatea aluziei, găsindu-și loc în discursul politic american. La finele lunii octombrie, congressmanul Bill Posey își încheia discursul din fața Camerei Reprezentanților cu formula „Let’s Go Brandon”, urmat la o săptămână de un alt congressman republican, iar în noiembrie de senatorul Ted Cruz, fost și viitor aspirant la funcția de președinte al SUA. Tot în noiembrie, radicala membră a Congresului, Lauren Boebert, a purtat o rochie inscripționată cu deja celebrul mesaj la întrevederea pe care a avut-o cu fostul președinte Donald Trump. În aceeași perioadă, Ron DeSantis, guvernatorul republican al Floridei, a ales simbolic micul oraș Brandon din statul federal pe care îl conduce pentru a demara campania de protest împotriva proiectului legislativ de vaccinare obligatorie a populației, promovat de administrația Biden.

Mesajul a ajuns chiar la urechile lui Joe Biden în ajunul Crăciunului, când președintele și soția lui s-au numărat pentru scurtă vreme printre operatorii unei linii de telefon speciale de sărbători. La celălalt capăt al firului, un cetățean i-a urat la sfârșitul conversației „Crăciun fericit și Let’s Go Brandon”, la care Biden a replicat „Let’s Go Brandon, sunt de acord”. Ulterior, cetățeanul a fost invitat la podcast-ul influencerului conservator Steve Bannon, unde a precizat că nu a intenționat să fie nerespectuos cu Biden, dar că pentru el adevăratul președinte în funcție este Donald Trump, întrucât alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost fraudate.

„Let’s Go Brandon” încă nu și-a spus ultimul cuvânt, în condițiile în care 2022 este an de campanie electorală în SUA, miza fiind Congresul – toate mandatele Camerei Reprezentanților și o treime din locurile Senatului. Sistemul constituțional american oferă majorității din Congres puterea de a lega mâinile unui președinte de altă apartenență politică, iar republicanii sunt mobilizați să blocheze prioritățile administrației Biden, precum noua lege a imigrației sau combaterea încălzirii climatice, pe care tabăra Trump le consideră atacuri asupra identității naționale.

Un echivalent aproximativ al sloganului „Let’s Go Brandon” în spațiul public românesc ar fi expresia „Mitică la brutărie”, pe care unii spectatori de fotbal o scandau în timpul meciurilor de acum zece ani la adresa lui Dumitru Dragomir, ca eufemism pentru „Mitică la pușcărie”. În aceeași notă, când se refereau la scandarea „Ieși afară, javră ordinară”, rostită în 2010 la protestul sindicatului polițiștilor în jurul Palatului Cotroceni, unii moderatori de emisiuni ai postului Antena 3 utilizau aluziv formula „Ieși afară, ființă extraordinară”, pentru a evita amenda CNA.

Îi provoc pe cititorii Republica să adauge în comentarii și alte formule eufemistice cu trimitere politică, vehiculate în sfera publică din România, înainte și după 1990.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    E o contrareactie la F* Trump. Sau uitam cam repede?!
    • Like 0
  • La multi ani...cu executare.
    • Like 0
  • Puie Monta
    • Like 0
  • Plăcuţa suedeză?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult