Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nu mai sunt om după ce am citit referatul procurorilor în cazul „doamnei cu coasa" de la Sfântul Pantelimon...

Spital Pantelimon

Foto:Inquam Photos / George Călin

Nu mai sunt om după ce am citit referatul procurorilor în cazul „doamnei cu coasa" de la Sfântul Pantelimon. Nu mai sunt, punct! Mi-a luat câteva ore să mă pot recalibra ca să am puterea să scriu câteva rânduri despre asta.

Știam că sistemul medical din România e un teren fertil pentru escroci, care plătesc pe toată lumea ca să le facă imagine sau, după caz, să tacă. Știam că sistemul medical din România oferă un spațiu vast de joacă impostorilor. Știam că e tot mai greu să găsești în sistemul ăsta oameni buni cu adevărat. Și nu mă refer doar la profesionalism. Că eu mereu am crezut că un om bun, în sens moral, e întotdeauna și bun în meseria lui. 

Dar să citesc despre niște ființe care, cu Dumnezeu în gură, decid care vieți sunt „de lăsat", să citesc despre organizarea efectivă a unor crime cu sânge rece de dragul eficienței în secție... Greu de pătruns în mintea unor astfel de persoane. Cu atât mai mult cu cât în discuțiile de după începerea anchetei, femeile astea nu discutau cu terți despre cât de rău le pare pentru ce au făcut, ci despre cât de multă pușcărie ar putea face...

Nu știu... Poate am mai văzut documentare despre situații întrucâtva similare, poate am citit cărți, dar în realitatea de lângă mine n-am crezut că e posibil așa ceva.

Găsiți aici cele mai importante aspecte pe care le-am sintetizat eu din referatul procurorilor cu privire la acest caz îngrozitor de la cap la coadă.

Și, nu știu, lăsați orice speranță! Pe bune!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am de unde să știu dacă medicii de la Pantelimon sunt vinovați sau nu, probabil că nimeni nu știe în momentul acesta, dar în orice societate democratică ar trebui să beneficieze de prezumția de nevinovăție- deși se pare că opinia publică i-a condamnat deja. Linșajul mediatic dezgustător, după opinia mea- știu că că risc replici dure din partea cititorilor Republicii dar nu mă deranjează- a fost provocat de procurorii care instrumentează cazul și care au dat publicității amănunte din investigațiile lor fără nici un fel de reținere! Incompetența, inconștiență sau pur și simplu dorința de senzațional?
    Ne mai mirăm de ce nu sunt extrădați infractorii (?!) români din alte țări- păi justiția din România mai are multe de învățat din dreptul internațional! Să publici fără jenă date, înregistrări, informații din dosar, să influențezi opinia publică pentru a pune la zid niște oameni care sunt nevinovați -cel puțin până la pronunțarea unei sentinței într un eventual proces- cred că Stalin ar fi fost invidios!
    Atenție stimați concetățeni, la 35 de ani de la revoluție putem fi manipulați la fel cum o făcea bătrânul vulpoi comunist Iliescu atunci.
    Mulțumesc, puteți arunca cu pietre...
    • Like 0
    • @ Christian
      Rucs Rucs check icon
      Clar, putem fi manipulați. Și clar, o campanie de presă poate avea consecințe negative nebănuite. Cunosc cazul concret al unui cămin de bătrâni din Pitești, mai mult decât decent, închis după scandalul azilelor groazei. De ce? Pentru că au modificat normativele astfel încât e foarte greu să mai ai un cămin la prețuri acceptabile pentru familie. Trebuie să ai lift și scări exterioare, iar metrajul (maxim 2 persoane în cameră, baie în fiecare cameră) cere camere foarte spațioase. Toate aceste cerințe fac să sară prețul de 5 000 lei/lunar (în cel mai bun caz). Or nu toată lumea își permite acest preț. Ca atare, multe cămine mai mici, de provincie, care aveau ca public țintă persoane cu venituri mici sau medii, s-au închis. Și erau cămine bune, cu personal inimos, curate, mâncare bună etc. Doar ca nu aveau lift, iar pacienții erau câte 3 în camere, ca să rămână afacerea profitabila.

      Revenind însă la cazul Pantelimon, nu mi se pare nimic neclar sau neguros. Doctoritele una treceau pe fisa pacientului, alta făceau în realitate. Deci pe mine nu ma interesează mai departe. Da, posibil ca acei pacienți sa fi fost realmente "de lăsat", adică fără șanse de revenire, ventilați mecanic, cu creierul degradat sau chiar în moarte cerebrala. Dar dacă nu au fost transparenți cu familia, dacă nu au comunicat, dacă au acționat banditeste falsificand documente, atunci ce e de scuzat? Vorbim de medici, sa fim serioși, nu de sindicatul rebu sau al sculer-matriterilor. Ei se reunesc la simpozioane naționale și internaționale, merg la conferinte, au bani (nu ca în Vest, din păcate, dar încă ok). De ce nu s-au reunit anestezistii ăștia din România și ca să obtina niște protocoale mai clare, o legislație transparenta? De ce nu au înaintat memorii sau plângeri la minister? Ca nu au paturi suficiente sau ca nu au protocol pentru pacienții care nu mai pot fi salvați? Știți de ce, după părerea mea? Pentru ca ei ocupa multe posturi la stat pe pile (vezi reportajul recorder, vezi și mărturiile din jur ale altor medici) și atunci intervine lașitatea: sa nu facă probleme managerului de spital, șefului de secție etc. Sa nu facă valuri, ciocul mic și merge românește înainte. Ei bine, aceasta indolenta și lașitate se plătesc. Fraților, sunt medici, nu bebeluși, și nici o mână de bisnitari analfabeți. Trebuiau sa aleagă o cale legala și transparenta și sa acționeze corect, nu banditeste.
      • Like 0
    • @ Christian
      Se pare că judecătorii v-au dat dreptate domnul meu.
      • Like 0
    • @ Christian
      MD check icon
      Eu nu arunc cu pietre. Singurul lucru care poate trebuia tinut secret era numele inculpatelor. In rest, dupa parerea mea este bine ca rechizitoriul a fost dat publicitatii. Si nu cred ca a fost incopetenta sau rautate sau sete de scandal. Pur si simplu trebuia facut cumva incat medicii care gandesc sau practica ca si ele (ati vazut cat de multi cer in gura mare dezincriminarea/legalizarea eutasnasiei involuntare) sa fie intimidati sa (mai) comita asemenea fapte. Sa stie ca sunt luati la ochi. Pe de alta parte, atunci cand conducerea spitatului a decis sa se solidarizeze cu inculpatele si sa nu le suspende contractele de munca pana la sentinta finala a justitiei - a nu le da numele publicitatii ar fi reprezentat un potential pericol public. Veti zice ca oamenii se feresc acum de spital, da, dar ele pot pleca la altul, chiar si in strainatate. Oare strainii si romanii din diaspora nu au dreptul la cata viata le da Dumnezeu? Deci a fost un rau necesar. Necesar noua, chiar si dvs.

      Addendum: mie probele procurorilor, asa cum au fost prezentate, mi se par concludente. Atitudinea inculpatelor la fel. Restul sunt chichite si speculatii avocatesti, in opinia mea. Este aiurea sa acorzi prezumtie de nevinovatie - si aici trebuie modificata legea - chiar si cand autorul a recunoscut direct sau tacit - fapta
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Mai rămân cuvinte de spus după așa o situație? Nu cred...

    Pentru că sunt un întârziat al istoriei „democratice” a țării în care trăiesc, îndrăznesc să „citez” un text scris în urmă cu câțiva ani. Cred că are legătură cu subiectul articolului...

    „Mita noastră cea de toate zilele...

    Mâine se fac două săptămâni de când tatăl meu (la venerabila vârstă de 81 de ani) a avut probleme de sănătate generate de o hernie neoperată la timpul potrivit. Nu am apelat 112, ci l-am transportat cu mașina familiei la cel mai apropiat spital din zonă. Nu-i dau numele, bănuiesc că cititorii acestui blog știu despre ce spital vorbesc.
    Ghinionul (sau, poate, soarta!) a făcut să ajungem la serviciul de urgență la ora 14, taman când medicului chirurg i se termina programul. Ca să scurtez povestea, imaginați-vă doar că același chirurg (venit de-acasă ca să-și facă treaba) l-a operat pe tata la ora 16 fără niciun fel de analize medicale și fără anestezist în echipă (bineînțeles, doar după ce am semnat ca primarul o droaie de hârtii) motivând că e urgență mare și că pacientul moare fără operație.
    În fine, ce să mai zic? Bravo domnului chirurg! Operația a reușit și pacientul a fost internat la secția ATI a spitalului.
    După o săptămână de „terapie intensivă”, taman în ziua în care pacientul urma să fie externat, surpriză: hernia a recidivat și era necesară o nouă operație. Cică e nevoie de un anus artificial, că e mare încurcătură de mațe. L-au tăiat și a doua oară doar ca să descopere că nu era nevoie. L-au cusut la loc și după doar două zile i-au făcut externarea...
    (Trebuie să fac o paranteză: la a doua tăiere l-am dus personal pe scaunul cu rotile în sala de operație și l-am ajutat să se suie pe masă. Ce credeți că mi-a spus asistentul? Să nu spuneți la nimeni că ați intrat aici!)
    Și de-aici începe povestea cu mita.
    Tata (om de modă veche care a văzut multe în trăirea lui, știe că doctorului trebuie să-i dai ca să aibă grijă de tine) a sărit la interval cu 1.000 de lei. Chirurgul i-a băgat liniștit în buzunarul halatului, de parcă așa e firesc. A semnat documentele de externare și i-a zis: vii peste o săptămână ca să-ți scot cusăturile, da‘ vezi că plec în concediu. Te rezolvă asistentele.
    Pe toate ușile spitalului sunt lipite afișe cu „în acest spital nu se primește mită” și „accesul vizitatorilor/aparținătorilor interzis”. Am stat o săptămână cu tata în salonul ATI (l-am șters la cur, i-am golit plosca de urină) și în toată această perioadă nu a venit nimeni să spele dușumeaua sau să schimbe lenjeria de pat.
    Unul singur dintre asistenții medicali (se schimbau de trei ori pe zi) mi-a produs o „dezamăgire”. Încercând să-mi exprim recunoștința (cu o sută de lei) pentru felul în care și-a făcut meseria, acesta m-a refuzat politicos: mulțumesc, domnule, dar eu sunt plătit pentru ceea ce fac!
    Concluzia? Mita se ia doar dacă se dă..
    -prima zi de august, 2021-”

    Despre ce discutăm? Faptul că niște medici spun despre pacienții pe care sunt obligați să-i îngrijească până în ultima clipă că sunt „de lăsat” ar trebui să ne pună pe gânduri...


    • Like 1
  • llady check icon
    “Nu mai sunt om după ce am citit referatul procurorilor în cazul „doamnei cu coasa" de la Sfântul Pantelimon. Nu mai sunt, punct! Mi-a luat câteva ore să mă pot recalibra ca să am puterea să scriu câteva rânduri despre asta.”

    Îmi vine cam greu sa accept stilul cam prea emotional, ca sa nu spun tabloidisant si tabloidizat, din partea unui jurnalist de “ investigație”. 
Un astfel de jurnalist ar trebui sa aibă răceală de spirit care să-i permită tocmai prezentarea faptelor fără nici o urma de implicare personală, cu atât mai puțin implicarea subiectivismului “omenesc” ce n-are nimic de-a face cu probitatea neutra a jurnalistului (mai ales de investigație).

    
 “Afacerea” îngerilor morții poate fi mai simplu explicată daca nu ar interveni bizantinismul societal românesc, de la vârful politicii mediocre, profesate de ființe incompetente, pâna la procurorii si, iată, jurnaliștii cei mai diverși.

Nimeni nu cunoaște cu exactitudine faptele de la ATI.
    De medici ce decid viața si/sau moartea pacientului este plină lumea aceasta. Important ar fi sa asteptam investigația legală, deși însuși termenul de “legal” în România actuala are un gust sălciu de incompetența, daca ne luam după corupția din mediul respectiv. Dar alta nu avem. Deocamdată. Si, dealtfel, nici în viitorul imediat.

    Medicina românească învață tânărul student, ca rolul medicului este de a lupta contra morții. Cu orice pret. Prin jurământ (deși respectarea jurământului a devenit din păcate opțională).
    Axioma devine povara si ferul de lance al nesabuintei.
    Este un gând pios, dar practica medicinii nu este atât de simplă, ca sa nu spun simplista. 

    Occidentul a ajuns sa definească “încăpățânarea” terapeutica (traduc ; în limbile altora suna mai logic si mai puțin sententios).
    Odată cu neputința medicală (căci acesta exista si nu ar trebui sa facă parte din bagajul culpabilității medicale) ar trebui sa funcționeze si umilința afirmată a limitelor umane si, ca urmare, si a deciziilor opririi îngrijirilor acolo unde umanul (tehnic sau spiritual) nu mai are cuvânt de spus, veleitatea trebuind sa cedeze în fata evidenței slăbiciunii posibilităților personale.
 Terapia devine acompaniere catre finalul de viata.

    Întrebarea firească, bine-nteles, este daca deciziile medicilor au fost cinice sau juste.
    
Isteriei războiului canibal declanșat într-o societate fragilă si imatură ca cea românească ar trebui sa ne facă sa reflectam la cine suntem, ce trăim si, mai ales, cum reacționăm la evenimente de acest gen.

    Percepția unui stimul exterior este întodeauna însoțită de un haos de sentimente determinate de experiențele de viața a fiecăruia. De unde neîntelegerile reciproce. Haosul, deși are si el legile sale, nu ar trebui sa ne influențeze experiența constatată. Nici în viața individuală si nici, si mai ales, în viața profesionala. Altfel nu suntem decât niște amatori ce poarta o masca a iluziei.

    Profesionalismul unui jurnalist de investigație se măsoară în justețea retoricii sale ferita de factorul subiectiv personal. Greu, dar de aceea unii aleg aceasta meserie atât de importanta si benefică societății.
    • Like 2
  • Am impresia că mai nimeni nu înțelege o realitate medicală simplă și anume că celebra noradrenalină nu este un medicament de administrat pe termen lung, practica este absolut categorică, câteva ore este maxim acceptabil!!!
    Mai mult de atât,administrată zile sau săptămâni după cum relatează aberantele cadre turnătoare de la spitalul respectiv, provoacă distrugerea iremediabilă a organelor vitale, adică ficat, creier sau rinichi.
    Este desigur o dilemă morală extrem de complexă, dar doctorițele asimilate cu Mengele chiar de celebrul aberant CTP, au perfectă acoperire profesională, iar reacțiile pripite și populist demențiale, inclusiv ale Covrigarului vor fi demontate în justiție, ca și incompetența care frizează prostia a procuraturii.
    • Like 0
    • @ Sorin Volk
      MD check icon
      Perfecta acoperire profesionala este pt dozele "mamut" trecute in fise, care in opinia dvs ar fi provocat ceea ce spuneti. Acelea au fost validate drept corecte de catre colegiul medicilor si ancheta interna.
      • Like 1
  • Oare autoarea a auzit de regula de bun simț precum că înainte de a lua o decizie să te interesezi și de poziția contrară ?
    Prin ignorarea părerii doctorelor inculpate articolul a căpătat un puternic caracter specios, deci devine neserios.
    Deci, concluzia consternată a doamnei autoare rămâne doar o fanfaronadă fără substanță.
    Pentru credibilitatea articolelor, ar fi bine ca autorii să treacă argumentele (măcar puțin) printr-o judecată dpdv logic și de bun simț. Altfel, rămâne propagandă pentru una dintre părți (în cazul de față pentru acuzare).
    Matematica simplă ar ajuta puțin: cum rezolvi următoarea problemă:
    Des: X < Y
    Rar: X > Y
    Variabilă: un moment dat poate fi oricând în rândurile se mai sus.
    Unde:
    X = nevoile reale de resurse la un anumit moment dat
    Y = resursele reale disponibile la un anumit moment dat
    • Like 0
    • @ Bogdan V-Ș
      MD check icon
      Poate autoarea a auzit de "regula de bun simt" pe care o mentionati. Cele care nu au auzit de ea sunt chiar doctorele in cauza. Ati auzit vreo parere din partea lor? Vreun comunicat de presa, vreo declaratie, vreo solicitare catre procuratura de a face testul poligraf pt a-si proba nevinovatia? S-a uitat vreuna in ochii reporterului care le-a adresat intrebari si a spus clar si raspicat "suntem nevinovate si vom dovedi asta!" NU
      Doar altii le-au aparat (cei mai multi in necunostinta de cauza asupra spetei) si bun inteles, avocatele platite. Interesant de auzit parerea unui psiholog criminalist.

      • Like 0
  • George check icon
    Cand tii neaparat sa traiesti in Romania trebuie sa iti asumi ca poti da de sociopati si psihopati pretutindeni, inclusiv in spitale.
    Cine stie, poate in alt spital avem canibali, orice e posibil aici.
    • Like 1
    • @ George
      Asa e, cand tii neaparat sa fii medic in Romania, poti ajunge in puscarie pentru ca iti faci meseria. De aia ar fi bine ca toti medicii sa plece in alte tari. Ramane sa ne trateze procurorii si judecatorii, ei sunt medicii perfecti!
      • Like 0
    • @ Om Debyne Desimaibyne
      comentariul dv este inuman si de o barbarie ingrozitoare
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Inuman si barbar este sa linsezi niste oameni inainte de a fi judecate. Asa ceva se practica prin Afganistan si Iran si chiar si acolo lapidarea este interzisa.
      • Like 0
    • @ Om Debyne Desimaibyne
      MD check icon
      Nu le-a linsat nimeni. N-a iesit nici macar nimeni in strada ca la Botosani, nu le-a scris nimeni cu vopsea pe geamul cabinetului, (tot ca la Botosani), nu le-a dat nimeni nici macar o flegma in fata cand au iesit de la politie. Nu stiu unde vedeti dvs atata linsare/lapidare. Poate cel mult un walk of shame mediatic. Daca erau nevinovate de ce nu s-au aparat? Au avut sansa sa raspunda la intrebarile reporterilor, care ar fi preluat imediat orice declaratie din partea lor. De ce se uitau in pamant ca niste scolarite prinse fumand in WC?

      Oare de ce? Intrebarea este retorica ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult