Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O antreprenoare din Hunedoara cultivă trandafiri de Damasc din care face dulceaţă, sirop, oţet şi apă de trandafiri, după rețete de la străbunica ei. GENERAȚIA B

Dolce Idea Romania - trandafiri

(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)

Mai întâi au înflorit trei. În următoarea zi a cules 700 de grame de petale roz cu un miros îmbătător. În a treia zi a ajuns la 11 kilograme, apoi la 31 de kilograme de petale de trandafiri. Când a ajuns să culeagă vreo 60 de kilograme într-o zi, s-a oprit. Nu mai făcea față singură. Și-a sunat rudele și prietenii. „Veniți la cules, nu-i de glumă. Vă aștept!”

În fiecare zi, plantația de trandafiri de Damasc (Rosa Damascena Trigintipetala sau trandafirii de Kazanlak), din localitatea Abucea, judeţul Hunedoara, înființată de Adriana Stretean are o producție de 250-350 de kilograme de petale, în perioada de maximă înflorire. Adică timp de 15-18 zile la final de mai, început de iunie.

Absolventă de psihologie, drept, management în turism şi limba italiană, Adriana a renunțat la munca de birou din Sibiu și spune că de profesie este „visătoare”. Întotdeauna s-a întrebat cum ar fi să trăiască urmărind realizarea unui vis, făcând numai ceea ce îi place şi fiind propriul şef. Astfel încât în urmă cu câţiva ani a decis să transpună totul în viaţa reală și a înfiinţat plantaţia Dolce Idea România de trandafiri Rosa Damascena Trigintipetala, în localitatea Abucea.

(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)

Din faimoasa vale a trandafirilor din Kazanlak, în Bulgaria, a adus aproape două mii de butaşi și i-a plantat pe un teren de 6.000 de metri pătrați. În vara anului trecut a avut surpriza să constate că are o producţie peste așteptări. Din ea putea face câteva mii de borcane cu dulceață.

Pentru a-și păstra calitatea uleiurilor, petalele de trandafiri trebuie culese dimineața devreme. Orele recomandate sunt între 5:00 și 9:00 dimineața. Florile se culeg întregi, pline de rouă, şi se procesează în primele câteva ore de la culegere.

„Am înființat plantația din dorinţa de a reînvia imaginile şi gusturile paradisiace ale copilăriei mele, în care străbunica cultiva câţiva trandafiri deosebit de parfumaţi pe care îi transforma în foarte puţine borcane de dulceaţă şi sticluţe mici de sirop, de care nu mă săturam niciodată, folosind doar zahărul ca unic conservant, nefolosind nimic nenatural la stropirea lor sau la îngrăşarea solului, şi desigur, din dragostea şi pasiunea pentru trandafiri şi pentru tot ceea ce este dulce, aromat şi parfumat”, spune antreprenoarea.

Plantaţia de trandafiri Dolce Idea România este una perenă și cuprinde peste 1.300 de plante cu vârsta de doi ani şi patru luni, crescute şi îngrijite în regim de agricultură ecologică în curs de certificare.

Producţia sezonieră anuală de petale este de circa 5 - 6 tone de petale de trandafiri care trebuie recoltați în 22 - 30 de zile - între 250 kg şi 350 kg/ zi în perioada de maximă înflorire (15/ 18 zile la mijlocul lunii mai şi începutul lunii iunie).

(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)

Antreprenorul, tratat din start cu suspiciune și neîncredere

Provocări? „O provocare e faptul că un antreprenor la noi este privit şi tratat din start cu suspiciune şi neîncredere şi, nu numai că nu este sprijinit, încurajat şi ajutat deloc, dar este de-a dreptul îngenuncheat şi umilit la fiecare pas de reprezentanţii instituţiilor statului, de o rea-voinţă uluitoare, de lipsa de informare, de lipsa totală de gândire logică şi de bun simţ, de o superficialitate şi o incompetenţă generalizată dezarmantă, de lipsa de funcţionalitate a tuturor instituţiilor şi de o legislaţie greoaie, absurdă şi mereu în schimbare”, vede Adriana Stretean. 

(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)

În opinia ei, ca întreprinzător la început de drum i se pare că „la fiecare pas pe care îndrăzneşti să-l faci înainte eşti nevoit să strângi din dinţi, să laşi furia deoparte, să continui singur, să te ajuţi singur, să-ţi înghiţi lacrimile, să găseşti răbdarea şi puterea să lupţi, să zâmbeşti şi să munceşti atunci când totul ţi-e potrivnic şi… să mergi mai departe orice ar fi.”

Firma ei, Dolce Idea România, comercializează petale proaspete de trandafiri Rosa Damascena Trigintipetala, exclusiv în perioadele de înflorire (10/15 mai – 5/15 iunie),  pentru evenimente deosebite, pentru SPA-uri şi pentru prelucrare către micii şi marii procesatori, precum şi butaşi înrădăcinaţi, în lunile optime de plantare a acestora şi anume noiembrie şi martie.

Produsele alimentare procesate, realizate şi comercializate în acest moment de Dolce Idea România sunt: dulceaţa de trandafiri, siropul de trandafiri, oţetul de trandafiri şi apa de trandafiri.

„Produsele conțin numai ingrediente naturale: petale de trandafiri din cultura proprie, apă filtrată neclorificată, zahăr şi suc din lămâi proaspete stoarse, fără niciun fel de ingrediente chimice sau de sinteză adăugate, fără coloranţi, fără conservanţi, fără corectori de aciditate, sau agenţi de gelifiere”, spune Adriana, care folosește o reţetă adaptată după una tradiţională, de la străbunica ei.

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • felicitari ...o idee formidabila
  • Like 0
 • As dori și eu butasi de trandafir de dulceață de Damasc dacă se poate
  • Like 0
 • Am un teren cu casa 2.500m2 Si care sunt avantaje si dezavantaje bani investiti . Si cīta suprafata īmi trebuieDORESC SA PLANTEZ TRANDAFIRI PENTRU SUC ....ETC ESTE O AFACERE
  • Like 0
 • Felicitari! (Si cultivatoarei… "visatoare" si autoarei articolului.)
  • Like 0
 • Buna,pot cumpara dulceata de trandafiri de la aceasta familie si cum se procedeaza?
  Multumesc anticipat...Sonia
  • Like 0
 • Felicitari si spor in toate ! Foarte bine venit acest articol , deoarece si noi credem ca promovand PRODUCATORI reali vom avea mult de castigat. Noi am inceput cu 3 grame de seminte si nici macar 1 mp de pamanta al nostru , iar acum dupa 8 ani de activitate avem o pepiniera de pomi, arbusti fructiferi si trandafiri pe 4000 mp , o plantatie de trandafiri de dulceata Rose de Rescht pe 1000 mp si un laborator unde pproducesm siropuri si dulceturi NATURALE toate obtinute prin munca in familie .
  • Like 2
 • Bine ca se mai inmultesc si alte soiuri de trandafiri...Ca de cand traim cu trandafirii cei albi si nepatati (ei si urmasii lor) care nu mai lasa sa traiasca alte plante decat cu voia lor, abia de mai rasuflam. In fiecare zi , ne dam seama cat de fraieri suntem in comparatie cu ei, care au acaparat solurile(functiile) cele mai bogate datorita faptului ca s-au nascut pe lista.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult