(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)
Mai întâi au înflorit trei. În următoarea zi a cules 700 de grame de petale roz cu un miros îmbătător. În a treia zi a ajuns la 11 kilograme, apoi la 31 de kilograme de petale de trandafiri. Când a ajuns să culeagă vreo 60 de kilograme într-o zi, s-a oprit. Nu mai făcea față singură. Și-a sunat rudele și prietenii. „Veniți la cules, nu-i de glumă. Vă aștept!”
În fiecare zi, plantația de trandafiri de Damasc (Rosa Damascena Trigintipetala sau trandafirii de Kazanlak), din localitatea Abucea, judeţul Hunedoara, înființată de Adriana Stretean are o producție de 250-350 de kilograme de petale, în perioada de maximă înflorire. Adică timp de 15-18 zile la final de mai, început de iunie.
Absolventă de psihologie, drept, management în turism şi limba italiană, Adriana a renunțat la munca de birou din Sibiu și spune că de profesie este „visătoare”. Întotdeauna s-a întrebat cum ar fi să trăiască urmărind realizarea unui vis, făcând numai ceea ce îi place şi fiind propriul şef. Astfel încât în urmă cu câţiva ani a decis să transpună totul în viaţa reală și a înfiinţat plantaţia Dolce Idea România de trandafiri Rosa Damascena Trigintipetala, în localitatea Abucea.
(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)
Din faimoasa vale a trandafirilor din Kazanlak, în Bulgaria, a adus aproape două mii de butaşi și i-a plantat pe un teren de 6.000 de metri pătrați. În vara anului trecut a avut surpriza să constate că are o producţie peste așteptări. Din ea putea face câteva mii de borcane cu dulceață.
Pentru a-și păstra calitatea uleiurilor, petalele de trandafiri trebuie culese dimineața devreme. Orele recomandate sunt între 5:00 și 9:00 dimineața. Florile se culeg întregi, pline de rouă, şi se procesează în primele câteva ore de la culegere.
„Am înființat plantația din dorinţa de a reînvia imaginile şi gusturile paradisiace ale copilăriei mele, în care străbunica cultiva câţiva trandafiri deosebit de parfumaţi pe care îi transforma în foarte puţine borcane de dulceaţă şi sticluţe mici de sirop, de care nu mă săturam niciodată, folosind doar zahărul ca unic conservant, nefolosind nimic nenatural la stropirea lor sau la îngrăşarea solului, şi desigur, din dragostea şi pasiunea pentru trandafiri şi pentru tot ceea ce este dulce, aromat şi parfumat”, spune antreprenoarea.
Plantaţia de trandafiri Dolce Idea România este una perenă și cuprinde peste 1.300 de plante cu vârsta de doi ani şi patru luni, crescute şi îngrijite în regim de agricultură ecologică în curs de certificare.
Producţia sezonieră anuală de petale este de circa 5 - 6 tone de petale de trandafiri care trebuie recoltați în 22 - 30 de zile - între 250 kg şi 350 kg/ zi în perioada de maximă înflorire (15/ 18 zile la mijlocul lunii mai şi începutul lunii iunie).
(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)
Antreprenorul, tratat din start cu suspiciune și neîncredere
Provocări? „O provocare e faptul că un antreprenor la noi este privit şi tratat din start cu suspiciune şi neîncredere şi, nu numai că nu este sprijinit, încurajat şi ajutat deloc, dar este de-a dreptul îngenuncheat şi umilit la fiecare pas de reprezentanţii instituţiilor statului, de o rea-voinţă uluitoare, de lipsa de informare, de lipsa totală de gândire logică şi de bun simţ, de o superficialitate şi o incompetenţă generalizată dezarmantă, de lipsa de funcţionalitate a tuturor instituţiilor şi de o legislaţie greoaie, absurdă şi mereu în schimbare”, vede Adriana Stretean.
(Foto: Facebook/Dolce Idea Romania)
În opinia ei, ca întreprinzător la început de drum i se pare că „la fiecare pas pe care îndrăzneşti să-l faci înainte eşti nevoit să strângi din dinţi, să laşi furia deoparte, să continui singur, să te ajuţi singur, să-ţi înghiţi lacrimile, să găseşti răbdarea şi puterea să lupţi, să zâmbeşti şi să munceşti atunci când totul ţi-e potrivnic şi… să mergi mai departe orice ar fi.”
Firma ei, Dolce Idea România, comercializează petale proaspete de trandafiri Rosa Damascena Trigintipetala, exclusiv în perioadele de înflorire (10/15 mai – 5/15 iunie), pentru evenimente deosebite, pentru SPA-uri şi pentru prelucrare către micii şi marii procesatori, precum şi butaşi înrădăcinaţi, în lunile optime de plantare a acestora şi anume noiembrie şi martie.
Produsele alimentare procesate, realizate şi comercializate în acest moment de Dolce Idea România sunt: dulceaţa de trandafiri, siropul de trandafiri, oţetul de trandafiri şi apa de trandafiri.
„Produsele conțin numai ingrediente naturale: petale de trandafiri din cultura proprie, apă filtrată neclorificată, zahăr şi suc din lămâi proaspete stoarse, fără niciun fel de ingrediente chimice sau de sinteză adăugate, fără coloranţi, fără conservanţi, fără corectori de aciditate, sau agenţi de gelifiere”, spune Adriana, care folosește o reţetă adaptată după una tradiţională, de la străbunica ei.
Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Multumesc anticipat...Sonia