Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O bombă lansată din greșeală?

În România se petrece o crimă, cu încă nu știm câte victime. Bolnavii sunt omorâți pentru că banii lor de tratament sunt furați de înalți funcționari ai statului din Sănătate. Asta nu e o știre care să fie prea băgată în seamă de înalți responsabili politico-militari ai NATO sau Rusiei. Demisia intempestivă a ministrului Apărării însă, da. Deoarece, așa cum spunea mai demult alt ministru, dar de Interne, „E mai mult decât o crimă, e o greșeală”.

Nu-ți dai demisia dintr-o astfel de funcție și, mai ales, nu îți este acceptată imediat, pentru o problemă doar „de comunicare”, cum zice dl Țuțuianu. Un comunicat ca acela emis de MApN, care, dincolo de tehnicalități, poate fi înțeles de oricare cetățean exact așa: „Nu sunt bani pentru Armată”, n-ar fi trebuit să apară nicicum. Reguli politice scrise și nescrise spun că problemele financiare ar fi trebuit discutate de ministrul Apărării cu ministerul de Finanțe, cu premierul, eventual cu Partidul, înainte ca o asemenea bombă să fie lansată.

Dacă lăsăm la o parte ipoteza, altfel posibilă, ca dl Țuțuianu să fie arierat mintal, lucrurile arată, plauzibil, așa:

Și la ministerul Apărării, promisiunile bugetare se ciocnesc de realitatea crudă. N-ar fi câtuși de puțin o noutate, având în vedere seria de gogoși de hârtie prezentate drept bani și bunuri de către coaliția PSD-ALDE luni în șir.

Cea mai recentă: manualele școlare, hiperpromise, înlocuite în ultimul moment cu, pământul minții!, compendii...

Comunicatul MApN inițial înseamnă chiar că nu sunt bani, și acesta ar putea fi doar vârful aisbergului, de care dl Țuțuianu, abia numit, a vrut cu tot dinadinsul să fugă, forțându-și demisia.

Firește că bani pentru Armată încă vor mai găsi dl Tudose și Partidul, căci nu se poate transmite un semnal atât de grav în exterior.

Întrebarea este: de la gura cui vor fi luați? Și cu ce consecințe? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult