Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O bombă lansată din greșeală?

În România se petrece o crimă, cu încă nu știm câte victime. Bolnavii sunt omorâți pentru că banii lor de tratament sunt furați de înalți funcționari ai statului din Sănătate. Asta nu e o știre care să fie prea băgată în seamă de înalți responsabili politico-militari ai NATO sau Rusiei. Demisia intempestivă a ministrului Apărării însă, da. Deoarece, așa cum spunea mai demult alt ministru, dar de Interne, „E mai mult decât o crimă, e o greșeală”.

Nu-ți dai demisia dintr-o astfel de funcție și, mai ales, nu îți este acceptată imediat, pentru o problemă doar „de comunicare”, cum zice dl Țuțuianu. Un comunicat ca acela emis de MApN, care, dincolo de tehnicalități, poate fi înțeles de oricare cetățean exact așa: „Nu sunt bani pentru Armată”, n-ar fi trebuit să apară nicicum. Reguli politice scrise și nescrise spun că problemele financiare ar fi trebuit discutate de ministrul Apărării cu ministerul de Finanțe, cu premierul, eventual cu Partidul, înainte ca o asemenea bombă să fie lansată.

Dacă lăsăm la o parte ipoteza, altfel posibilă, ca dl Țuțuianu să fie arierat mintal, lucrurile arată, plauzibil, așa:

Și la ministerul Apărării, promisiunile bugetare se ciocnesc de realitatea crudă. N-ar fi câtuși de puțin o noutate, având în vedere seria de gogoși de hârtie prezentate drept bani și bunuri de către coaliția PSD-ALDE luni în șir.

Cea mai recentă: manualele școlare, hiperpromise, înlocuite în ultimul moment cu, pământul minții!, compendii...

Comunicatul MApN inițial înseamnă chiar că nu sunt bani, și acesta ar putea fi doar vârful aisbergului, de care dl Țuțuianu, abia numit, a vrut cu tot dinadinsul să fugă, forțându-și demisia.

Firește că bani pentru Armată încă vor mai găsi dl Tudose și Partidul, căci nu se poate transmite un semnal atât de grav în exterior.

Întrebarea este: de la gura cui vor fi luați? Și cu ce consecințe? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Banii de leafa ai Armatei s-au dus pe rachetele sh ale americanilor: 1.5 miliarde de euro. Si daca mai adaugam niste avioane sh F16, pai astia sunt banii.
  Orice om care se uita la stiri a auzit asta.
  • Like 0
  • @ Dan Dan
   Remarca dvs. legata de banii dati americanilor e de o profunzime adanca, adanca de tot.
   • Like 0
 • Bursucul arunca bomba ca sa ne taie noua trompa. Cu ceva vreme in urma, aflat la cumparaturi in supermarket, m-am surprins privind tacut cu cat dispret scormonea o "doamna" in gramada de banane. Un dispret afisat in grimasa si gesturi. Atitudinea onorabilei m-a facut sa o urmaresc cu privirea o buna bucata de vreme. Nu m-am inselat. Mai rau, am realizat ca atitudinea este contagioasa. O alta persoana isi baga mana neprotejata in containerul de paine si incepe sa ia painile la pipait. Asta, in timp ce intreba vanzatoarea daca painea este proaspata. Dupa care pleaca, fara sa cumpere o paine. La fel, in parcare o secatura trage masina de-a curmezisul pentru ca el este mai important decat restul, noi plebea.
  Sunt doar cateva realitati de viata romaneasca. Somnul natiunii. Asta se intampla cand de 27 de ani, in majoritate lumea intoarce capul in alta parte, ca sa nu vada. Sau, mai rau, incalca cu dispret legea lui Dumnezeu si legile firii. De lumestile si vremelnicele legi ce sa mai vorbim.
  Nu incetez sa ma mir de usurinta cu care oamenii se mint cu buna stiinta pentru a evita recunoasterea unui adevar dureros. In coditii de "pace" ne trezim din noaptea mintii si privim mirati distrugerile din jurul nostru. Toate sunt consecintele razboiului tacit purtat intre noi. Dispretul romanului pentru roman. Se poate spune ca ne-am declarat razboi si ne-am invins singuri. Paradoxul imbecilitatii si egoismului dus la extrem in lipsa unui feedback de reactie negativa. Sanatatea, apararea, educatia domenii vitale pentru fiinta unui popor sunt realmente facute praf si pulbere in Romania. De aici si consecintele de rigoare. Oamenii mor pe capete de boli sau de "viata buna romaneasca". Pamanturile, in parte vandute strainilor, apele minerale si majoritatea resurselor concesionate tot strainilor, drumurile pline de gropi, supermarketuri pline cu oameni mofturosi si dispretuitori.......
  Toate acestea sunt consecinte ale "Anormalului normal" dupa cum spunea Octavian Paler trecut de ceva vreme la Domnul.
  • Like 3
 • IM check icon
  Dar daca acest comunicat a fost dat "de o mana criminala" hotărâtă sa dea lucrurile pe fata din n motive + frustrarea si iritarea de a avea un asemenea sef/ministru? O fi posibil ca însuși Țuțuianu sa fi aflat de comunicat de la tv? sau de la Dragnea/Tudose care se aflau intre aperitiv si felul întâi? Cred ca Tutuianu nu ar fi făcut publica aceasta realitate trista pentru ca e uns cu toate alifiile psd-iste si obișnuit cu măsluirea convenabila a adevarului si in somn. De aceea a fost demis rapid si fara menajamente: nu-și tine in frâu subordonații.
  • Like 1
  • @ IM
   Ceea ce a scris doamna/domnul IM am auzit, într-o formă sau alta, spus de nişte oameni cu pretenţii de specialişti pe la diferite posturi TV.

   În armată există un document care reglementează domeniul relaţiilor instituţionale cu presa {https://is.gd/YfuPnY}. Modul în care se emit şi se difuzează comunicatele de presă se precizează la articolul 42, alineatul 2 litera a: "comunicatele de presă, elaborate de structurile centrale şi de cele care funcţionează în subordinea nemijlocită a ministrului apărării naţionale, se aprobă de ministrul apărării naţionale sau de şefii/comandanţii structurilor centrale şi se difuzează prin structura din Direcţia informare şi relaţii publice care asigură relaţia cu mass-media a MApN, cu avizul şefului Direcţiei informare şi relaţii publice".

   Deci afirmaţiile pe care "specialiştili" le-au făcut pe la televiziuni sunt nefondate. Comunicatul de presă al M.Ap.N. {https://is.gd/PaoPjw} are antetul Direcţiei informare şi relaţii publice şi este postat pe website-ul M.Ap.N. (care, potrivit aceluiaşi document, este gestionat de sus-amintita direcţie). Nu pot să cred că "o mână criminală" a putut face aşa ceva. Ţuţuianu a avizat comuncatul de presă şi, probabil, a fost chiar iniţiativa lui sau, cel puţin, a fost de acord cu informarea publicului despre sincopa financiară din armată. Dacă, prin absurd, ar fi fost altfel, Ţuţuianu n-ar fi plecat singur de la M.Ap.N; ar fi plecat în pas de conga cu alţi 3-4 după el. Ceea ce ar fi făcut deliciul presei, deci am fi aflat şi noi.
   • Like 0
 • După cum ştie orice student la ASE după primele două săptămâni de facultate, banii sunt pe capitole bugetare (ca acasă, în cutiile de cafea: lumină, gaze, întreţinere, cablu etc.), nu se mişcă dintr-un capitol într-altul. În comunicat scrie că nu sunt bani pentru achitarea salariilor în întregime şi a contribuţiilor datorate de angajaţi şi angajator. Deci, banii pentru înzestrare sunt neatinşi. Nu cred că NATO tremură de grija militarilor care vor trebui să-şi amâne ratele la bănci. Oricum au salarii nesimţite, aşa că ar trebui să fie motiv de bucurie naţională.

  Ţuţuianu... Cred că patronul Dragnea i-a forţat mâna să facă vreo jonglerie cu banii. Or banii de la Apărare frig al dracului, nu e ca la autostrăzi să furi tot şi lumea să deschidă umbrela, că plouă. În cazul ăsta Tuţuianu i-o fi zis lui Tudose că asta-i trabă de femeie, adică s-o făcă mă-sa, şi şi-a dat demisia. Oricum, nu cred c-are legătură cu lefurile.

  Pe de altă parte, la noi în ţară miniştrii se schimbă mai des decât îşi schimbă unii români şosetele. Aşa că nu cred că mai miră pe cineva că Ţuţuianu şi-a dat demisia fiindcă a avut sughiţuri în comunicare. Singura dată când aliaţii ne-au luat în serios şi au transpirat a fost în iunie 2006, când prim-ministrul Tăriceanu, trezit brusc din somn, a declarat că retrage militarii români din Irak, trecând peste "capul" CSAŢ-ului {https://is.gd/tmk8FX}. Atunci l-au crezut pe cuvânt şi deja îşi făceau probleme privind înlocuirea contingentului românesc. De-atunci încoace, s-au dumirit cum e cu politica de pe Dâmboviţa, nu mai tresare nimeni. Eventual o să fie material de propagandă pentru Sputnik şi Russia Today.
  • Like 4
  • @ Dragoş Anghelache
   Dan Dan Dan Dan check icon
   Banii de leafa ai Armatei s-au dus pe rachetele sh ale americanilor: 1.5 miliarde de euro. Si daca mai adaugam niste avioane sh F16, pai astia sunt banii.
   Orice om care se uita la stiri a auzit asta.
   Tipic romanesc, dai banii de mancare pe un bmw sh.
   De unde atata stupoare ?
   • Like 0
 • Porblemele socialistilor incep cand se termina banii, vorba d-nei Margaret T.
  • Like 11
  • @ Kinga Toma
   Problema este ca sunt socialisti cu banii altora. Generozitate cu punga statului pentru binele propriu. Daca ar fi nevoiti sa foloseasca propriile averi pentru binele comun s-ar lasa de socialism.
   • Like 0
 • Cum de la cine ia?tot timpul(Florin Georgescu,Mihai Tanasescu...) PSD a dat cu o mana si a luat cu doua prin inflatie,prin taxe si impozite(putin de la cei care nu au si mai mult de la cei care mai au).Daca nu se rezolva problema apeleaza la imprumuturi.
  Cresterer economica pe consum!?
  • Like 5
 • A mai vazut cineva pana acum guvernare mai haotica si mai penibila decat asta de acum? In conditiile in care n-avem criza, e crestere economica a crescut consumul ca au dat bani la oameni dobanzi mici si inflatie 0 si e relativ liniste in lume. In schimb, cad guverne, se schimba codul fiscal lunar, masuri care se iau si se anuleaza, praguri introduse si scoase, licitatii lansate si anulate, ministri balbaiti si incompetenti, elevi fara manuale dar cu "compendii" etc etc. Si peste toate paradoxul ca intr-o tara cu cea mai mare crestere din UE guvernul n-are bani si baga taxe pe orice, ca a imprastiat bani la lume aiurea si n-a facut nici o investitie. Intre timp, Cazinoul din Constanta e o paragina eterna si nu stiu care se va face mai repede, autostrada pe Valea Prahovei sau renovarea Cazinoului. Poate generatia cu "compendii" sa afle raspunsul ca noi, chiar asa tineri cum suntem, nu cred ca apucam sa aflam.
  • Like 11
  • @ Magotu Enigmatic
   Nu dispera. Fiecare noua guvernare este mai rea decat toate cele care au precedat-o. Asteaptra noua guvernare PSD inainte de a te plange :-)
   Vorba cantecului:
   Foaie verde si-un dudau
   O sa fie si mai ... :-) bine
   • Like 1
 • Banii vor fi luati pe "datorie" care a devenit un fel pe perpetuum mobile pentru Romania. Consecinte mai clare decat distrugerea viitorului pentru fiecare roman care alege sa ramana in tara nu cred ca sunt.

  Intrebarea mea este: Cat mai induram toate aceste lucruri ? Cat mai induram crimele lor (Sistemul de Sanatate), bataia de joc, sfidarea, indolenta si parsivitatea ?

  Ne omogenizam cu ei prin ignoranta si acceptare ? Oare chiar nu suntem capabili sa ne luam tara inapoi de la acesti monstri ? Cat timp ne mai refuzam singuri dreptul la un viitor ?

  Starda a ramas si ramane singurul mod (pentru multi dintre noi) de a tine piept acestor tradatori si de a-i opri din asediul lor asupra a tot ceea ce inseamna viitorul romanilor in Romania si a unui trai decent la care toti avem dreptul.

  Mai asteptam ?
  • Like 2
 • eu sunt in sectorul privat. Cand se termina banii ne anunta din timp si pregatim concedieri, sau reduceri de salarii, sau faliment.
  La fel, sunt shef de buget in casa. Vad de la inceputul lunii ca banii se vor termina mai devreme decat imi convine si am timp de inchis factura de mobil/tv/redus consum de cafea etc.

  Aia de acolo nu stiu nici cat mine sa calculeze???
  • Like 6
  • @ Claudia Olteanu
   Pesemne ei stiu sa calculeze doar pentru ei, nu pentru tara ! Deh , ,,fiecare trage jar la turta lui "! Acum e clar de ce nu le mai ajung salariile si hotiile, fiindca nu se gospodaresc nici in propria lor ograda...!
   • Like 4
 • Asa , ca sa stiti, salariile profesorilor si ale medicilor au fost descentralizate, adica se platesc de catre autoritatile locale carora le sunt arondate. Banii de la invatamant si sanatate care se puteau lua, s-au sifonat deja, de aceea nu sunt bani de manuale si dotari in spitale ( de aici celebrul "compendiu", care spera lumea sa fie moale si perfect absorbanta, sa aibe totusi utilitate, mai ales la scolile de la tara, si scandalul de la Colentina ). Autostrazi nu s-au facut, si faceti-le cu mana macar un an , statul nu mai cofinanteaza proiecte UE ( imi aduce aminte de 2014, dar acum e mai grav), curios daca banii APIA ai fermierilor nu vor "intarzia din cauza unor probleme tehnice cu softul", din nou. Alta sursa ar mai fi celebrele accize, tigarile inca mai au unde sa creasca, Rosia Montana ( ce tentant e aurul acela, pacat ca vor vedea doar praful de pe dalti la cum este negociat contractul de redeventa), mai dam CFR Marfa la casat, si asa e falimentar, de Posta Romana nu are nevoie nimeni asa, cu datorii istorice, dar va urma bomba in ianuarie, cand se preconizeaza sa se treaca povara contributiilor angajatorului asupra angajatilor, cu alte cuvinte, cei 25-30% pe care ii platea angajatorul pentru fiecare angajat PESTE salarul brut negociat ( de unde se retineau contributiile angajatului), vor fi retinute din brut. Asta este o arma cu mai multe taisuri. In primul rand, si cu o crestere cu 25% al brutului ( profesori, etc) de la 1 .ian 2018, tot va fi echivalenta cu o scadere a salarului net de cca 5 % . Diminuare mascata, nu pe fata ca la Boc si Basescu. Apoi, nu am auzit ca la privati sa se discute majorari care sa acopere aceasta noua povara, companiile ar putea privi aceasta modificare ca pe o oportunitate de a economisi 30% din anvelopa salariala, lasand brutul asa cum e, si astfel, oamenii vor avea salariile diminuate cu contributiile respective care oricum vor trebui retinute. Ah, si pentru evitarea dublei impuneri, ar trebui sa unifice cele doua cote ( CAS si CASS angajator si angajat) , dar discutii nu s-au auzit in aceasta directie. Stimati Republicani, cineva ar fi in stare sa ne descurce itele acestei petarde? E doar o fumigena sau o nucleara de servieta?
  • Like 7


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult