Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O bombă lansată din greșeală?

În România se petrece o crimă, cu încă nu știm câte victime. Bolnavii sunt omorâți pentru că banii lor de tratament sunt furați de înalți funcționari ai statului din Sănătate. Asta nu e o știre care să fie prea băgată în seamă de înalți responsabili politico-militari ai NATO sau Rusiei. Demisia intempestivă a ministrului Apărării însă, da. Deoarece, așa cum spunea mai demult alt ministru, dar de Interne, „E mai mult decât o crimă, e o greșeală”.

Nu-ți dai demisia dintr-o astfel de funcție și, mai ales, nu îți este acceptată imediat, pentru o problemă doar „de comunicare”, cum zice dl Țuțuianu. Un comunicat ca acela emis de MApN, care, dincolo de tehnicalități, poate fi înțeles de oricare cetățean exact așa: „Nu sunt bani pentru Armată”, n-ar fi trebuit să apară nicicum. Reguli politice scrise și nescrise spun că problemele financiare ar fi trebuit discutate de ministrul Apărării cu ministerul de Finanțe, cu premierul, eventual cu Partidul, înainte ca o asemenea bombă să fie lansată.

Dacă lăsăm la o parte ipoteza, altfel posibilă, ca dl Țuțuianu să fie arierat mintal, lucrurile arată, plauzibil, așa:

Și la ministerul Apărării, promisiunile bugetare se ciocnesc de realitatea crudă. N-ar fi câtuși de puțin o noutate, având în vedere seria de gogoși de hârtie prezentate drept bani și bunuri de către coaliția PSD-ALDE luni în șir.

Cea mai recentă: manualele școlare, hiperpromise, înlocuite în ultimul moment cu, pământul minții!, compendii...

Comunicatul MApN inițial înseamnă chiar că nu sunt bani, și acesta ar putea fi doar vârful aisbergului, de care dl Țuțuianu, abia numit, a vrut cu tot dinadinsul să fugă, forțându-și demisia.

Firește că bani pentru Armată încă vor mai găsi dl Tudose și Partidul, căci nu se poate transmite un semnal atât de grav în exterior.

Întrebarea este: de la gura cui vor fi luați? Și cu ce consecințe? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult