Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O poziție nou apărută și în spitalele de la noi: medicul navigator, care merge cu pacientele până în iad și înapoi

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Este mărturia Lilianei, o pacientă care într-o zi de septembrie descoperea că are un nodul la sânul drept, aproape de axilă.

Luna octombrie este, în fiecare an, dedicată la nivel mondial luptei împotriva cancerului de sân. Statisticile spun că după vârsta de 40 de ani, o femeie din 8 suferă de această afecțiune. Progresele comunităților științifice și medicale făcute în ultimul deceniu sunt atât de impresionante, încât, dacă este depistată la timp, boala poate fi învinsă în cele mai multe cazuri.

Abordarea multidisciplinară, tumor board-ul, aparatura de investigare de înaltă rezoluție, tratamentul personalizat, dar mai ales modul în care pacienta este ajutată să simtă că nu duce bătălia pentru viață de una singură- toate acestea aduc rezultate spectaculoase și fac din cancerul de sân o boală care poate dispărea din corpul bolnavei în totalitate.

Reportajul în format video- plasat la începutul articolului- a fost realizat pentru a atrage atenția asupra cancerului de sân și necesității de a fi depistat la timp. 

Însă poveștile pacientelor, dar și declarațiile cadrelor medicale, sunt în primul rând un mesaj de optimism, care arată că abordată științific, profesionist, după cele mai înalte standarde, cancerul nu mai are prognosticuri sumbre.

Acest reportaj a fost realizat cu sprijinul Spitalul Euroclinic, unde există primul și singurul Centru de Excelență în tratarea afecțiunilor mamare din România, acreditate SRC (Surgical Review Corporation). 

„Orice femeie după 25 de ani trebuie să-și facă o autopalpare lunară. Dacă este depistat în stadii precoce, peste 94% din cazuri sunt vindecabile, ceea ce este un procent încurajator”, spune dr. Doina Popa, medic primar radiologie- imagistică medicală la spitalul Euroclinic.

Cum și de ce apare cancerul de sân? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun cel mai mult pacientele.

Faceți cunoștință cu doctorul Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului: 

„Din păcate, incidența cancerului de sân este tot mai mare pentru că este o creștere a factorilor din exterior care acționează asupra oamenilor. Aici mă refer la poluare, mă refer la stres, la alimentație”. 

Victor Titirez povestește despre importanța pe care o are medicul navigator, o poziție apărută de curând în România, în clinicile unde tratarea afecțiunilor oncologice sunt aliniate la cele mai noi standarde în domeniu. „Pentru a fi învinsă, lupta cu această maladie se duce pe toate fronturile, iar pacienta nu se mai simte singură în bătălie, ci alături de ea se așează o armată de specialiști. Medicul navigator este persoana care este tot timpul prezentă în echipa noastră multidisciplinară, la comisia oncologică, tumor board sau MTB, cum o numim”. 

„Prin a le explica în termeni simpli, prin a le fi alături, prin a le răspunde constant la telefon, prin a îi asculta doleanțele pacientei, practic, să o ajutăm și pe partea asta. 

Întotdeauna recomandăm și apelăm și la psiholog, pentru că este un proces greu. Practic, dintr-o femeie care la momentul zero nu avea absolut nimic și s-a trezit- nu știu- cu o formațiune la sân, în 10-14 zile obține un diagnostic de cancer”, explică Alexandra Constantin, medic specialist radio-terapie, medic navigator. 

„Ana Maria este o pacientă care se luptă cu boala. Are o stare de spirit care te cucerește, iar modul în care privește afecțiunea sa arată cât de important este ca pacientele să aibă alaturi de ele o adevărată armată de specialiști. Nu pot să controlez, nu am eu cum să iau acest diagnostic și să-l arunc la coșul de gunoi. Ce pot să fac în schimb este să văd ce văd din tot procesul acesta. Nu rezolv nimic dacă spun aoleu, ce grav e! Sau aoleu, ce rău îmi e! Nu e ușor, uneori, da, îți este, îți poate fi și rău, dar cred că-ți poate fi și mai rău fizic și emoțional dacă ai o frică constantă în corp”, povestește Ana Maria.


Tumor board-ul este deja o instituție în Statele Unite, care funcționează din anii 50. 

Beneficiile sunt multiple, dar cel pe care doresc să-l subliniez este aderența mai bună la ghidurile de diagnostic și tratament, atunci când un caz este mai evaluat de o echipă multidisciplinară și nu beneficiază doar de experiența și cunoștințele specialiștilor disparați, care nu funcționează împreună și care nu își armonizează ideile într-o echipă”, explică dr. Delia Mateescu, medic primar, șef secție Oncologie Medicală la spitalul Euroclinic.

„În ultima perioadă, cu schemele noi de tratament, într-adevăr, reușim să obținem ceea ce se numește răspuns complet patologic. 

Asta înseamnă că după operație, anatomopatologul nu mai găsește nici măcar o celulă tumorală în patul tumoral, în zona în care a fost tumora inițială. Există răspunsuri complete patologice din ce în ce mai des, din fericire. Și spun din fericire pentru că se pare că prognosticul bolii este mai bun acolo unde se obține un răspuns complet patologic”, spune dr. Cristian Gal, medic primar oncologie medicală.

„Patologia sânului este o patologie complexă. Ea este influențată atât de factori predispozanți, atât de vârsta pacientei, de stil de viață al pacientei. Este bine ca orice femeie să își facă o autopalpare dar și ecografie o data pe an. Și mamografii o dată la doi ani, începând cu vârsta de 40 de ani, în anumite situații se indică și rezonanța magnetică mamară. Dotarea este foarte importantă, deoarece fără o dotare corespunzătoare, nu putem să acționăm rapid în tratarea pacienților cu noduli suspecți. În acest sens, există ecografe de ultimă generație, dotate cu softuri pentru elastografie. 

Avem mamograf cu tomosinteză 3D, avem posibilitatea de a face biopsii ghidate imagistic ecografic sau mamografic. Imagistica are un rol esențial în diagnosticarea nodulilor de orice tip, nu numai malign și este primul pas în traseul pacientului către investigații ulterioare sau către investigații compete și un tratament corespunzător”, explică dr. Isabela Botea, medic specialist radiologie-imagistică medicală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Spitalul Euroclinic este in Bucuresti, lipit de Spitalul Floreasca, nu in Cluj.
    • Like 0
  • Traumatizant....
    Groaznic....
    Doamnelor..... să aveți sănătate...să nu treceți prin așa ceva....
    E ceva interesant...sunt convins că ajută ideea asta cu medicul navigator.. O femeie care prece prin așa o experiență cred că are nevoie de tot sprijinul posibil.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult