Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Boala tăcută a femeilor

„Am lucrat șase luni într-o corporație, singura dată când am lucrat într-o corporație și... m-am așezat, am simțit nevoia să mă așez pe vine, să mă apropii- cumva- eu de mine. 

Pentru că aveam dureri foarte puternice, moment în care șeful meu m-a întrebat dacă sunt singură la părinți pentru că sunt cam alintată. Și mi s-a părut foarte frustrant momentul ăla și... m-a enervat”, este confesiunea Andreei Noană, arhitect evenimente, din Focșani.

„Episodul dureros, cel mai dureros, s-a întâmplat în 2013, în vara lui 2013, în Danemarca, în Copenhaga”, își amintește Gabriela Elena Blaga- realizator TV.

Există o Românie tăcută care numără peste jumătate de milion de femei- conform datelor neoficiale- ce suferă de o boală puțin mediatizată. Nu avem un program național de sănătate care să le ajute. 10% dintre acestea, adică 50.000 de paciente, sunt diagnosticate foarte târziu, în stadii avansate, cu endometrioză.

Nu este o boală mortală, însă afectează profund calitatea vieții femeilor și celor care le înconjoară. În literatura de specialitate, specialiștii spun o denumesc boala tăcută pentru că pacientele o duc pe picioare, suferă și nu vorbesc despre ea nici măcar cu cei apropiați.

„Până în acest moment, specialiști, clinicieni, ginecologi cu pregătire în acest domeniu nu au putut să menționeze o cauză anume, clară, pentru dezvoltarea acestei patologii. Boala e cronică. Adică avem o pacientă care va avea nevoie de ajutor medical și nu numai medical, și din partea societății și suport emoțional și integrare socială și așa mai departe, pe o perioadă de 20-30 de ani din viața ei”, spune Dr. Voicu Simedrea- medic primar Obstetrica-Ginecologie, fondatorul Endo Institute Regina Maria Timișoara.

„Problema este că endometrioza poate să îmbrace toate simptomele aproape oricărei afecțiuni ginecologice. Și atunci este greu să știi când este momentul să te diagnostichezi. Dacă durerea îți afectează calitatea vieții, trebuie să te adresezi unui specialist”, spune Dr. Mihail Banacu, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Regina Maria George Enescu. 

„Această patologie concurează- cu ghilimelele de rigoare- cu patologia neoplazică. Dar este la fel... sau poate mai complexă, dificilă și perfidă, pentru că afectează paciente extrem de tinere și pentru că leziunile aderențial- fibrotice care se dezvoltă între organele pelvine și destructuralizează întreaga anatomie pelvină sunt extrem de extinse în gradele avansate și extrem de greu de tratat, respectiv de operat. Sunt la fel ca o pânză de păianjen dispusă între organele pelvine”, explică Denisa Tișea- medic radiolog imagist, în cadrul departamentului de radiologie-imagistică din cadrul Endo Institute Regina Maria Timișoara.

Ce este endometrioza, care sunt simptomele, despre mituri, obiceiuri și tratamente- aflăm de la specialiști. Sunt puțini medici n România care diagnostichează corect și aplică tratamente pentru această patologie.

Iată câteva povești ale pacientelor care suferă de endometrioză, în clipul video postat la începutul acestui articol, realizat cu sprijinul Rețelei private de sănătate Regina Maria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • antonia check icon
  De apreciat ca un barbat abordeaza subiectul.
  Lista bolilor tacute ale femeilor e lunga...
  Durerea e de genul feminin.
  • Like 4
  • @ antonia
   Dan check icon
   Deci ,,Si baietii plang cate o data ,,, si se gandesc la femeile aflate-n suferinta ,indiferent , ce fel de suferinta ,Cred ca ;, suferinta sufleteasca,, este mai grea decat suferinta fizica !! Cel putin in cazul meu ,recunosc ,
   • Like 0
  • @ Dan
   antonia check icon
   Da.
   • Like 0
 • De la inceputul simptomelor pana la diagnostic au trecut, pentru mine, 24 de ani. Timp in care mi s-a spus ca ma matzai, ca normal sa am un ciclu foarte abundent, atata vreme cat e regulat, ca durerea e normala.

  Incepusem sa iau aceleasi medicamente pentru durere ca un prieten care are un inel de titaniu in coloana vertebrala, pentru ca altfel ma zvarcoleam pe jos de durere, spunandu-mi ca e normal.

  Ma bucur sa citesc macar un articol despre asta.
  • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult