Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Boala tăcută a femeilor

„Am lucrat șase luni într-o corporație, singura dată când am lucrat într-o corporație și... m-am așezat, am simțit nevoia să mă așez pe vine, să mă apropii- cumva- eu de mine. 

Pentru că aveam dureri foarte puternice, moment în care șeful meu m-a întrebat dacă sunt singură la părinți pentru că sunt cam alintată. Și mi s-a părut foarte frustrant momentul ăla și... m-a enervat”, este confesiunea Andreei Noană, arhitect evenimente, din Focșani.

„Episodul dureros, cel mai dureros, s-a întâmplat în 2013, în vara lui 2013, în Danemarca, în Copenhaga”, își amintește Gabriela Elena Blaga- realizator TV.

Există o Românie tăcută care numără peste jumătate de milion de femei- conform datelor neoficiale- ce suferă de o boală puțin mediatizată. Nu avem un program național de sănătate care să le ajute. 10% dintre acestea, adică 50.000 de paciente, sunt diagnosticate foarte târziu, în stadii avansate, cu endometrioză.

Nu este o boală mortală, însă afectează profund calitatea vieții femeilor și celor care le înconjoară. În literatura de specialitate, specialiștii spun o denumesc boala tăcută pentru că pacientele o duc pe picioare, suferă și nu vorbesc despre ea nici măcar cu cei apropiați.

„Până în acest moment, specialiști, clinicieni, ginecologi cu pregătire în acest domeniu nu au putut să menționeze o cauză anume, clară, pentru dezvoltarea acestei patologii. Boala e cronică. Adică avem o pacientă care va avea nevoie de ajutor medical și nu numai medical, și din partea societății și suport emoțional și integrare socială și așa mai departe, pe o perioadă de 20-30 de ani din viața ei”, spune Dr. Voicu Simedrea- medic primar Obstetrica-Ginecologie, fondatorul Endo Institute Regina Maria Timișoara.

„Problema este că endometrioza poate să îmbrace toate simptomele aproape oricărei afecțiuni ginecologice. Și atunci este greu să știi când este momentul să te diagnostichezi. Dacă durerea îți afectează calitatea vieții, trebuie să te adresezi unui specialist”, spune Dr. Mihail Banacu, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Regina Maria George Enescu. 

„Această patologie concurează- cu ghilimelele de rigoare- cu patologia neoplazică. Dar este la fel... sau poate mai complexă, dificilă și perfidă, pentru că afectează paciente extrem de tinere și pentru că leziunile aderențial- fibrotice care se dezvoltă între organele pelvine și destructuralizează întreaga anatomie pelvină sunt extrem de extinse în gradele avansate și extrem de greu de tratat, respectiv de operat. Sunt la fel ca o pânză de păianjen dispusă între organele pelvine”, explică Denisa Tișea- medic radiolog imagist, în cadrul departamentului de radiologie-imagistică din cadrul Endo Institute Regina Maria Timișoara.

Ce este endometrioza, care sunt simptomele, despre mituri, obiceiuri și tratamente- aflăm de la specialiști. Sunt puțini medici n România care diagnostichează corect și aplică tratamente pentru această patologie.

Iată câteva povești ale pacientelor care suferă de endometrioză, în clipul video postat la începutul acestui articol, realizat cu sprijinul Rețelei private de sănătate Regina Maria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    De apreciat ca un barbat abordeaza subiectul.
    Lista bolilor tacute ale femeilor e lunga...
    Durerea e de genul feminin.
    • Like 4
    • @ antonia
      Deci ,,Si baietii plang cate o data ,,, si se gandesc la femeile aflate-n suferinta ,indiferent , ce fel de suferinta ,Cred ca ;, suferinta sufleteasca,, este mai grea decat suferinta fizica !! Cel putin in cazul meu ,recunosc ,
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      antonia check icon
      Da.
      • Like 0
  • De la inceputul simptomelor pana la diagnostic au trecut, pentru mine, 24 de ani. Timp in care mi s-a spus ca ma matzai, ca normal sa am un ciclu foarte abundent, atata vreme cat e regulat, ca durerea e normala.

    Incepusem sa iau aceleasi medicamente pentru durere ca un prieten care are un inel de titaniu in coloana vertebrala, pentru ca altfel ma zvarcoleam pe jos de durere, spunandu-mi ca e normal.

    Ma bucur sa citesc macar un articol despre asta.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult