Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Oamenii cu toba

Suporteri Ostrava

De mult n-am fost atât de mândru de români așa cum sunt în seara asta. La Ostrava, am văzut poporul ăsta așa cum îl visăm cu toții: luptător și unit. Pe teren, Irina și Monica au fost o singură inimă. În tribune, Simona și Mihaela au suferit pentru fiecare minge. Dacă fetele au arătat ca o echipă, surpriza ne-a oferit-o echipa de suporteri veniți din țară. Doar cine n-a trăit tensiunea unui meci în tribune își închipuie că a fi suporter nu-i o meserie în sine. Oamenii aceia inimoși, îmbrăcați în galben, purtând steaguri tricolore au muncit la fel de mult ca fetele pentru victorie și au crezut în ea. 

Unul dintre efectele interesante ale exploziei tenisului feminin românesc din ultimii ani este nașterea unui tip de public. Iubitori ai tenisului erau și în urmă cu 20 de ani, dar deschiderea granițelor și faptul că oamenii au început să-și permită să meargă la un US Open sau la un Roland Garros au avut drept efect trimiterea în lume a mii, poate a zeci de mii de ambasadori onorifici ai României. Un public civilizat, educat, pasional care vorbește despre o Românie frumoasă, optimistă, veselă.

Dacă Simona Halep este un rock star, atunci toți omuleții aceia vopsiți în tricolor, care o urmează la Paris, Beijing, Dubai sau Melbourne, se numesc groupies. Urmăresc uneori turneele de tenis la posturi străine și de fiecare dată comentatorii îi remarcă pe acești „groupies ai Simonei, suporterii români”. Ei au devenit o prezență obișnuită pe toate arenele lumii, sunt peste tot acasă și, într-un fel, promovează această țară la fel de eficient ca sportivele de pe teren. Inițial, energia și înflăcărarea lor „de peluză” au ridicat sprâncene și zâmbete condescendente din partea publicului subțire de tenis, însă marea lor pasiune și setea de victorie au fost contagioase. Iar în seara asta, la Ostrava, suporterii români au luptat cu aceeași risipă de energie precum Simona, Mihaela, Irina și Monica.

Trăim vremuri de inimă rea, dar oamenii aceștia - sportivi, antrenori, suporteri - ne-au arătat împreună inima bună a României.

PS. „Cluj Napoca susține echipa de Fed Cup a României” scrie pe un banner mare, vizibil și de la București. Așa se promovează orașele, așa se muncește inteligent ca să aduci vizibilitate și atașament pentru comunitatea ta. Primarul din Cluj a fost unde trebuia să fie: la tobă. Este și aceasta o explicație pentru care Clujul a crescut și a construit atât de mult în ultimii ani, reușind să se rebranduiască drept un oraș cosmopolit, energic și cool. Și da, în România, Fed Cup-ul se ține la Cluj, nu la București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un politician nu bate toba decat pentru interesele sale meschine. La Emil Boc ma refer, evident!
    • Like 0
  • In primul rand felicitari mioarelor noastre, in al doilea rand Cehia nu este nici pe departe cea mai buna echipa de Fed Cup, in al treilea rand bravo Clujului ( primelului ) ca stie sa lucreze cu toba in favoarea Romaniei, subliniez Romaniei, in al patrulea rand prestatia Simonei sub-nivelul de forma cu care ne obisnuia, in al cincilea rand dublul romanesc a fost pus sub schema "scapa cine poate, loveste cine este mai zapacit" intr-un cuvant au jucat la deruta, rezultatul fiindu-ne favorabil. Din punct de vedere emotional este o victorie meritata, din punct de vedere strategic rational lasa de dorit, cehoicele obosite, in special Signiacova trei meciuri la rand de efort punandu-si amprenta pe final. Cred ca imaginea cu care trebuie sa ramanem este "exceptionala declaratie" a Monicai Niculescu ceva de genul : "Mai nene acum ne bucuram vom vedea ce vom pana bruulll cu Franta". Joc INSTNCTIV. Bravo ati facut romani fericiti ceea ce putine sporturi reusesc asta.
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      - nimeni nu-i perfect - daca la sfarsit nu puneai cuvantul "asta" erai perfect, ca pentru un comentariu la un eveniment minor ..................... toate punctele tale de vedere sant la obiect si la locul lor ......................... bravo !!!
      • Like 0
  • - @ Raluca Ion - "victorie uriasa" ?? - ce-i aia "uriasa"?? - si dac-ar fi fost infrangere, tot "uriasa" ai fi numit-o ?? - n-are nici-o treaba cu preocuparile si grijile presante ale disperatei parti majoritare a poporului truditor de zi cu zi ... - inteleg, te-ai adaptat si dumneata ca altii la galagia euforico-politizata a evenimentului mondeno-minuscul ce reprezinta pe o minoritate de naivi cu mai putine griji decat majoritatea ... - treaba asta cu pusul cuvantului "urias" in titlurile mai tuturor stirilor de doi bani din presa, speram sa fie evitata pe site-ul asta, la care m-am hotarat sa postez, strict din motive "republicane" ... mai departe, te invit sa citesti ce-am scris pentru dl. Negrutiu, ca sa nu ma repet aici ... - astept pedeapsa ............
    • Like 0
    • @ Stan Colton
      Ca Raluca sa-ti vada raspunsul trebuie mai intii sa te duci la articolul ei. Aici ai postat la articolul lui Florin Negrutiu. :o)))
      • Like 0
  • - @ Florin Negruțiu - parerea mea - sportul de performanta nu trebuie si nu poate sa reprezinte omul, poporul, sau caracterul ... - sportul a fost inventat pentru completarea binelui fizico-psihic individual si colectiv, nu pentru vreun castig banesc, politic, social, spectacular-propagandistic, etc. - altfel, emitatorii dictonului cu mintea sanatoasa in corp sanatos au fost inculti si naivi ... - daca credem ca sportul de performanta o sa ne-ajute sa ne ridicam, ne-nselam, uitati-va toti la popoarele asa-zis avansate, nu prin sport de performanta au ajuns acolo, ci prin alte preocupari mult mai nobile si mai necesare, sportul profesionist venind la urma, sau peste situatie, ca un pretendent la bunastarea castigata cu greu de altii ... - ce crezi, din vreo 15-16 (?) milioane de majori din tara, cati isi pot permite sa participe la spectacole sportive de-aiurea, macar ca gura-casca-strigatoare, daca nu ca sportiv profesionist ?? - cati ?? - nu cumva ti-ai dat seama ca tot ce ne lipseste este tichia de margaritar ?? - dar cu asta cum stai, ca tara arde si baba presa se piaptana, ca sa dea bine la patriotarzi, habarnisti si naivi ?? - afla ca succesele sportive individuale sau nationale nu fac doi bani in fata majoritatii populatiei truditoare si lipsita de orice speranta de mai bine, atata timp cat o gramada mare de nebuni pun carul gol al "progresului" inaintea boilor rahitici ai muncii si bunului simt !! - imi vine sa pun pariu c-ai avut(dumneata si mai toti din presa) parte de-o viata relativ usoara, lucru care te-a deturnat de la constiinta si ordinea valorilor, ceea ce nu-i cazul cu eterna saracime, nenorocita mileniilor de existenta umana depravata ... - haida-de, chiar n-ai gasit un subiect cu care sa mai dezvelesti din mizerie, in loc de-a face propaganda buna la taiatul frunzelor ?? - am scris bine si argumentat ?? - astept pedeapsa .....................
    • Like 1
  • Sefu, nu vezi bine, da jos ochelarii, au lentila cu tenta de roz.
    • Like 0
  • Poporul roman "luptator si unit"?!?? Iar asta din cauza unor suporteri exaltati cu manifestari de galerie de fotbal, ceea ce in tenis nu prea se poarta? Poti sa te imbeti cu apa rece cit poftesti dar daca cunosti un dram de istorie si daca ai observa realitatea curenta ai realiza ca poporul roman nu a fost si nu este unit deloc! Ca o fi luptator, da, uneori, cind ii ajunge cutitul la os dar de obicei el este cu "capul precat sabia sa nu-l taie". E bine sa aveti un dram de realism cind scrieti articole ca sa nu cadeti prada euforiei in urma unor efemere succese sportive.
    • Like 1
  • Nu am nimic impotriva galeriilor zgomotoase,ce galerie ar fi aia care se comporta ca la priveghi.Dar vuvuzeaua,vai vuvuzeaua,ar trebui interzisa cu totul pe orice arena la orice sport.Daca tobele pot pastra un ritm,vuvuzeaua produce un zgomot infernal menit sa irite cu orice pret partea adversa si odata cu ei pe toti cei care urasc galagia fara sens .Cand le aud imi vine sa ma ascund in demisolul unei case deoarece urmeaza un bombardament.Cand le aud parca il aud pe vecinul de pe scara care da cu rotopercutorul prin casa sambata ca atunci are timp liber.Cand le aud parca il aud,la tara fiind intr-o zi frumoasa de duminica pe cel care si-a luat o masina de tuns iarba,din aia ca o coasa pe benzina si isi tunde gazonul.Jos vuvuzeaua!fara vuvuzele!
    • Like 0
    • @ Muntean Aurelian
      - si fara majorete grase !! ........................
      • Like 0
  • Domnule Pop sunteti dea dreptul penibil cu astfel de comentari ..Sa veniti cu "suptirim "din acestea la un meci pe echipe intr-o competitie de nivel mondial...inseamna ca ori habar nu aveti cum stau lucrurile -desi spuneti ca ati fost sportiv-ori sunteti rau intentionat ..iar noi "muritorii de rand nu ne ridicam la nivelul" rafinamentului " dumitale Daca ai fi opservat mai atent fetele au fost sustinute doar in pauza dintre ghemuri..si tot atunci a fost batuta si toba.. Peste tot in lume, la astfel de meciur, se intampla la fel.. Dar din pacate -la noi-ca de obicei- se gasesc si tot felul de chibiti din acestia, care stau pe margine, adica la ..la tv..si ii critica pe cei ce se implica... Inca o data ..esti penibil ..ca -de altfel-si ceilalti care fac astfel de comentari
    • Like 0
  • Pentru “cunoascători” și publicul rafinat al meciurilor de tenis: am avut șansa sa asist la un meci de Davis Cup in Geneva. Federer și Wawrinka au jucat atunci pentru Elveția și publicul i-a încurajat ca la fotbal, cu tobe și vuvuzele. Deci se practica și la case mai mari ;)
    • Like 2
  • Raul check icon
    Meltenismul se vede si in faptul ca la un meci de tenis se duc "civilizatii" din Cluj cu... tobe.
    • Like 2
    • @ Raul
      - este-o treaba de mostenire comuna a civilizatiilor paralele din estul fost unit si sarguincios in originalitate... - romanii cu toba si cehii cu vuvuzeaua !! .......
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult