„Dacă vă spuneam acum 3 ani că vrem să strângem 16 milioane de euro să facem un spital v-ați fi uitat la noi ca la două nebune. Cum am fi făcut-o și noi, pentru că discuția despre un spital are ceva vechime, doar că era la nivel de glumă, nu îndrăzneam să ne-o spunem mai mult. Dar acum, utopia asta a devenit ceva concret și chiar se întâmplă să ne emoționăm de câte ori mergem pe șantier, pentru că nici nouă nu ne vine să credem că chiar se întâmplă lucrul ăsta”, spune Oana Gheorghiu cea care a fondat împreună cu Carmen Uscatu Asociația „Dăruiește Viață”, care construiește astăzi un spital.
Deși planul inițial prevedea construirea unei unități sanitare de oncologie și radioterapie pediatrică, prima de acest gen din țară, cu ajutorul a 200.000 de donatori asociația va putea construi și un bloc operator nou, o secție nouă de terapie intensivă, o nouă secție de neurochirurgie și una de chirurgie. Suprafața construcției va ajunge astfel la 12.000 de metri pătrați - o suprafață echivalentă cu cea a spitalului Marie Curie, în curtea căruia va fi ridicată. „Actualul bloc operator al spitalului n-a fost renovat niciodată de la înființarea spitalului de prin anii ‘80”, a spus Carmen Uscatu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Vom prelua din actualul spital aceste secții, blocul operator se va muta cu totul în noua clădire și neurochirurgia astfel încât prin acest proiect dăm șansa și clădirii vechi să se reorganizeze și să devină un spital care respectă normele medicale, măcar cele românești”, a explicat Oana Gheorghiu.
Pentru ele, spitalul este un proiect la care nu vor renunța niciodată: vor să rămână alături de oamenii din el și după terminarea clădirii și să se asigure că el va funcționa conform standardelor în vigoare în Occident în acest moment. „Vrem să avem un board științific din străinătate, care să aibă ce ne învăța și care să ne oblige să respectăm protocoalele”, spune Carmen Uscatu.
În opinia ei, România are două viteze: cea a statului paralel, care construiește un spital și care ar putea construi o autostradă sau o școală. Și cea a statului care nu face nimic pentru cetățenii săi.
„Cetățeanul român nu există acum pentru guvernanții noștri, singura preocupare e justiția și cum să o punem pe butuci ca unii să poată fura. Dar există o clasă politică în formare și o societate civilă care e din ce în ce mai activă și implicată și cred că aceasta e adevărata față a României. Faptul că noi am reușit să strângem bani de la oameni și companii să facem un spital, e o dovadă foarte clară că România e altfel, că a făcut niște greșeli când și-a ales conducătorii sau a greșit când nu a mers la vot, asta mi se pare greșeala cea mai mare. Sper să nu mai facem această greșeală și să spunem că nu avem de unde alege, pentru că avem de unde alege, avem o clasă politică în formare”, arată Oana Gheorghiu.
Crede că nu este greu să construiești un spital, iar statului îi este mai ușor să construiască pentru că are fonduri și pentru că poate accesa în acest scop bani europeni. În schimb, ONG-urile nu pot accesa fonduri pentru a construi infrastructură medicală.
Au reușit să obțină bani însă din donațiile românilor, pe care îi definesc drept oameni care vor să se implice, dar cărora le câștigi greu încrederea. „Deocamdată, suntem acel bulgăre mic care va crește în timp. Trebuie să avem răbdare, e ca în business, nu poți spera că peste noapte o să fii milionar. Lucrurile se construiesc încetul cu încetul și cu încredere”, crede Oana Gheorghiu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.