Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Oana Gheorghiu - „Noi facem un spital”, voi ce faceți? „Cetățeanul român nu există acum pentru guvernanții noștri, singura preocupare e justiția și cum să o punem pe butuci ca unii să poată fura”

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu

„Dacă vă spuneam acum 3 ani că vrem să strângem 16 milioane de euro să facem un spital v-ați fi uitat la noi ca la două nebune. Cum am fi făcut-o și noi, pentru că discuția despre un spital are ceva vechime, doar că era la nivel de glumă, nu îndrăzneam să ne-o spunem mai mult. Dar acum, utopia asta a devenit ceva concret și chiar se întâmplă să ne emoționăm de câte ori mergem pe șantier, pentru că nici nouă nu ne vine să credem că chiar se întâmplă lucrul ăsta”, spune Oana Gheorghiu cea care a fondat împreună cu Carmen Uscatu Asociația „Dăruiește Viață”, care construiește astăzi un spital. 

Deși planul inițial prevedea construirea unei unități sanitare de oncologie și radioterapie pediatrică, prima de acest gen din țară, cu ajutorul a 200.000 de donatori asociația va putea construi și un bloc operator nou, o secție nouă de terapie intensivă, o nouă secție de neurochirurgie și una de chirurgie. Suprafața construcției va ajunge astfel la 12.000 de metri pătrați - o suprafață echivalentă cu cea a spitalului Marie Curie, în curtea căruia va fi ridicată. „Actualul bloc operator al spitalului n-a fost renovat niciodată de la înființarea spitalului de prin anii ‘80”, a spus Carmen Uscatu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„Vom prelua din actualul spital aceste secții, blocul operator se va muta cu totul în noua clădire și neurochirurgia astfel încât prin acest proiect dăm șansa și clădirii vechi să se reorganizeze și să devină un spital care respectă normele medicale, măcar cele românești”, a explicat Oana Gheorghiu.

Pentru ele, spitalul este un proiect la care nu vor renunța niciodată: vor să rămână alături de oamenii din el și după terminarea clădirii și să se asigure că el va funcționa conform standardelor în vigoare în Occident în acest moment. „Vrem să avem un board științific din străinătate, care să aibă ce ne învăța și care să ne oblige să respectăm protocoalele”, spune Carmen Uscatu.

În opinia ei, România are două viteze: cea a statului paralel, care construiește un spital și care ar putea construi o autostradă sau o școală. Și cea a statului care nu face nimic pentru cetățenii săi.

„Cetățeanul român nu există acum pentru guvernanții noștri, singura preocupare e justiția și cum să o punem pe butuci ca unii să poată fura. Dar există o clasă politică în formare și o societate civilă care e din ce în ce mai activă și implicată și cred că aceasta e adevărata față a României. Faptul că noi am reușit să strângem bani de la oameni și companii să facem un spital, e o dovadă foarte clară că România e altfel, că a făcut niște greșeli când și-a ales conducătorii sau a greșit când nu a mers la vot, asta mi se pare greșeala cea mai mare. Sper să nu mai facem această greșeală și să spunem că nu avem de unde alege, pentru că avem de unde alege, avem o clasă politică în formare”, arată Oana Gheorghiu.

Crede că nu este greu să construiești un spital, iar statului îi este mai ușor să construiască pentru că are fonduri și pentru că poate accesa în acest scop bani europeni. În schimb, ONG-urile nu pot accesa fonduri pentru a construi infrastructură medicală.

Au reușit să obțină bani însă din donațiile românilor, pe care îi definesc drept oameni care vor să se implice, dar cărora le câștigi greu încrederea. „Deocamdată, suntem acel bulgăre mic care va crește în timp. Trebuie să avem răbdare, e ca în business, nu poți spera că peste noapte o să fii milionar. Lucrurile se construiesc încetul cu încetul și cu încredere”, crede Oana Gheorghiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Normal (dar mai este ceva normal în această țară de fapt strat de „lobodă„ prin care umblă Vodă Dragnea) ar fi ca la apariția acestor două „zâne„ bune pentru copii, cei din guvern și șparlament să se ascundă de rușine. Imposibil în schimb pentru că, nici unul din cei vizați nu a fost când s-a împărțit rușinea. Vedeți dvs., cele două doamne au făcut un lucru la care s-au priceput chiar dacă nu o știau că o vor învăța. Restul care doresc să facă și ei ceva util, ar putea să facă și ei ceva la care nu trebuie pricepere : să iasă în stradă și să se alăture celor care se pricep să protesteze. DOAR ATÂT !
  • Like 2
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Doar atat!? Asta e tot ce poti?! Nu poti sa dai 2 euro ONG -ului Doamnelor, nu poti sa-i indemni si pe altii sa doneze ceva unui ONG care se ocupa de copii! AStepti sa faca statul ceva si in acest nobil scop protestezi stand in strada. Nu poti sa faci un pic de politica si sa te afiliezi unei grupari active? Cu rezistatul o sa rezisti mult si bine! Daca nu trebuie pricepere cine sunt cei care se pricep! Vad ca ai doua like -uri de la alti priceputi. Doar atat!
   • Like 0
  • @ Dan Apostol
   Păi dacă am dau bineînțeles. Dar de unde știi că nu am dat ? M-am uitat dar nu ești în echipa Republica. Mai mulți ani în urmă am luat de „crescut” doi copii din Bangladesch. Chiar mi-au trimis o foto cu rechizitele cumpărate din donația mea. Întotdeauna am dat când am avut. Nu am câștigat niciodată mai mult de 1100 € într-o lună. Trimite-i acest tip de scrisori de dragoste (de exemplu) zgârcioabei de Țiriac care este multi- milionar cu depozite de bani off shore.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult