Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acești cetățeni care construiesc spitalul care însănătoșește România. Gabriel Liiceanu: „E vorba de o societate care poate să facă ceea ce un stat care a abandonat-o nu face”

O capsulă metalică, cu capacul prins în nituri, este coborâtă în interiorul fundației primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. 70 de betoniere vor turna, vreme de 12 ore, amestecul care va sta la baza noii clădiri ce se ridică acum în curtea spitalului Marie Curie.

În mijlocul tonelor de fier și beton, cutia cilindrică, botezată capsula viitorului, păstrează în ea mesaje ce spun o poveste despre omenia, solidaritatea, curajul, empatia și perseverența celor au făcut proiectul posibil. O poveste care, la suprafață, a început cu ceva vreme în urmă și care continuă să se scrie.

La începutul anilor ‘90, medicul oncopediatru Cristian Scurtu, ajungea în Franța, unde vedea cum sunt tratați în Occident copiii bolnavi de cancer. După șapte luni petrecute într-un spital din Paris se întorcea acasă cu o valiză protocoale medicale și șanse nule de a le pune în practică în România. 

În următoarele trei decenii avea să vadă cum copiii afecțiuni oncologice sunt tratați în spitale destinate adulților, sunt plimbați între diferite specialități, nu au acces la terapii moderne și medicamente esențiale, sunt ținuți în saloane cu condiții precare de igienă. De-a lungul timpului, dr. Scurtu a asistat la mai multe încercări de a schimba ceva în situația micilor pacienți. 

„Este a treia încercare de a îmbunătăți viața copiilor cu cancer în spital și cea mai importantă. În celelalte două încercări, esența nu s-a schimbat. Și o să vă dau un exemplu prozaic: closetele. De abia acum, closetele vor fi în număr suficient pentru copii și părinți, este o chestie care pare de râs, dar nu este deloc de râs. Pentru că să-i vezi dimineața cum se așază la coadă și bat la ușă și deschid cu grijă ușa, ca să nu dea peste cineva, este jenant!”, povestește medicul.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, văd în fiecare zi câtă umilință se adaugă zilnic, în România, suferinței de a fi bolnav de cancer. Mesajele disperate pe care le primesc de la părinți au fost cele care le-au determinat să înceapă o campanie pentru construcția unui spital.

„Aveam o temere imensă, o frică de ce înseamnă această boală, de câtă umilință aduce în viața unui copil și a părintelui său. Aveam această frică de moarte. Și cu această frică și de la această frică noi am ajuns astăzi să construim acest spital. Pentru că primim în fiecare zi mesaje de la părinții copiilor care nu au medicamente. Îi facem copilului operație, dar nu avem unde să-i facem radioterapie. Pentru că am descoperit că dacă în străinătate foarte mulți copii sunt tratați pe parcursul bolii cu radioterapie, în România sunt foarte puțini tratați. În general fac radioterapie în spitale de adulți și în clinici private”, spune Carmen Uscatu. Ideea lor a primit încrederea și susținerea românilor, iar Asociația „Dăruiește Viață” a reușit să strângă din donații ale companiilor și ale persoanelor fizice, 8,5 milioane de euro. 

În timp, proiectul a crescut, iar acum, pe lângă cele trei etaje planificate inițial, asociația mai construiește un bloc operator, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirurgie. „Cel mai important este ca un copil care este bolnav de cancer să fie tratat multidisciplinare, să aibă acces la toate specialitățile, să existe un „tumour board” (n.r. un consiliu format din medici de diferite specialități care să decidă asupra celui mai bun tratament)”, continuă Carmen Uscatu.

Mai este nevoie de opt milioane de euro pentru terminarea spitalului, astfel încât acesta să le poată oferi copiilor cu afecțiuni oncologice un tratament la standardele medicinei moderne. Cu un mic gest de implicare și solidaritate din partea celor din jur, vieți care atârnă de un fir de păr ar putea fi salvate. Este și mesajul pe care Paula Herlo, Andreea Esca, Alex Dima, Gabriel Liiceanu, Marius Manole, Tudor Chirilă, Smiley, Pavel Bartoș și Florin Busuioc îl transmit mai departe românilor: cu un sms la 8864, oricine poate face o donație de patru euro lunar și poate contribui la construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Un spital construit exclusiv din donații. 

„Proiectul ăsta inițiat de doamnele Gheorghiu și Uscatu are următoarea semnificație. E vorba de o societate care poate să facă ceea ce un stat care a abandonat-o nu face. Și faptul că noi putem să ne descurcăm atunci când toți cei care au fost mandatați să o facă nu o fac”, spune Gabriel Liiceanu. „E o formă a suferinței căreia nimeni pe lume nu poate să-i întoarcă spatele, suferința unui copil”, continuă scriitorul.

Acest spital le poate oferi copiilor bolnavi șansa care le lipsește în acest moment în România. Solidaritatea care face posibilă construcția acestui spital ne arată cum se poate însănătoși România.

Fotografii: Facebook Dăruiește Viață

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Construim, dar cine va administra? Va fi finantat de stat, va fi privat, sau ,,marii conducatori de azi,, vor pune labele si pe acestea pentru familiile, rudele, cunostintele lor? Pentru ca asa se spune, blestemele pentru ei de azi, se vor duce la copii si la copiii copiilor lor!
  • Like 1
 • Sper sa nu sfarseasca la fel ca celalalt spital facut de cetateni, Cristiana, ametit de presiunea angajatilor statului invidiosi.
  • Like 2
 • As vrea mai multe detalii : spitalul care se construiește este privat sau de stat ? Personalul este platit din bugetul Cass sau pacienții își plăteasc tratamentul ?
  • Like 2
  • @ Mario Popesco
   evident ca va fi privat. daca il lasa pe mana statului, in 6 luni dispare toata aparatura, pana si solutiile de curatat toaletele vor fi pe la cine stie cine pe acasa... ca asa-i la noi. D-aia l-au facut din donatii, crezi ca aia 150000 de oameni si peste 1500 de firme vor accepta sa il doneze statului incompetent ? :))))
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   In curtea Spitalului Marie Curie ? Ceva e putred, o inițiativă privata corectă ar fi construit pe un teren privat. Cum a fost construită mizeria numită Euroclinic (acum apartine rețelei Regina Maria) pe terenul Spitalului de Urgenta Floreasca, cu tunel de trecere intre spitalul de stat si cel "privat", prin care ani de zile s-au cărat in Euroclinic truse chirurgicale, medici, asistente, consumabile... O căpușă care a supt sângele Spitalului de Urgență ani de zile
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Ati citit articolul despre spitalul Matei Bals?Se poate si la stat.De ce mai donam ,ca sa beneficieze doar unii?
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult