Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Oberchelnerul Ceaușescu, răsturnat de copii

Ceaușescu a căzut a doua oară, în întruparea lui județeană, oberchelnerul Dragnea.

L-au dat peste cap copiii. Nu numai cei de 7, 8, 10 ani sau mai puțin, deși au fost și ei la luptă.

În decembrie `89, părinți trăind de-o viață în complicitate lașă și supusă cu dictatura, își închideau copiii în casă ca să nu iasă în stradă. Unor astfel de „părinți” li s-au opus acum „copiii” de orice vârstă.

Lor le mulțumesc pentru că, după mai rău de un sfert de veac de amărăciune, în care am sperat să trăiesc în altă țară decât România Ceaușistă, de astăzi, trăiesc în România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna, pentru mine protestul din fata Ambasadei României, la Madrid de sâmbătă 4 Februarie a fost primul din viața mea nu pot sa spun câta emoție am simțit acolo, alături de toți romanii care duc o lupta zilnică cu dorul de casa si care cred cu tărie ca Romania are toate șansele pentru a se transforma intr-o democrație reală, cu oameni capabili si guvernanți de care sa nu ți fie rusine. Va mulțumesc pentru obiectivitatea de care dați dovada si sper ca lumea sa se trezească, noi am inițiat calea către normalitate. #rezist
  • Like 3
  • @ Anca Sofonea
   HMG check icon
   Foarte bun comentariul, sunt intru totul de acord. Felicitari!
   • Like 0
 • Cine sunt amarastenii care sustin guvernul la Cotroceni, plus cei pe care i-ar scoate PSD in strada? Si de ce, se pare, romanii incep sa iasa mai des in strada, cu inceputul facut la "Colectiv"?

  Pentru prima intrebare. Cetatenii adunati la Cotroceni sunt oameni de care ai putea usor sa razi, daca nu ar fi mai potrivit sentimentul ca ar trebui, mai degraba, plans pentru ei.
  Sunt reprezentantii unei mase uriase de oameni saraci, marginalizati si agatati in caruselul ticalos "tine-i in saracie, manipuleaza-i, da-le un kil de zahar si faina de alegeri, fa-i masa de votanti, acumuleaza cata avere poti la putere, si de la capat, tine-i in saracie, manipuleaza-i s.a.m.d...". Carusel pe care l-a intretinut nomenklatura de dupa 89, pentru ca oameni aveau deja reflexul construit de a astepta sa li se dea si sa taca. Ei sunt oamenii sarmani pe care ii vezi mereu in toata Romania, someri, pensionari saraci si bolnavi pe care nu ii baga nimeni in seama, lasati realmente sa moara in cartierele bunker-dormitor comuniste, intr-un sistem de economie de tip sud-american, cum are Romania. Ei sunt amarastenii care umplu pana la refuz spitalele mizere de stat, in pijamale carpite de pe vremea lui Ceausescu, ai caror copii au plecat probabil in afara si care nu sunt bagati in seama decat la vot, cand primesc un kil de faina si de malai. Practic sunt si foarte multi parinti ai nostri acolo.
  Sunt foarte multi acesti amarasteni, ii vedem zilnic pe strazi, in gari, in piete, cu aproape aceleasi pufoaice din 1990-2000 si blugi Pyramide, sunt o masa cenusie de oameni amarasteni, dati afara din intreprinderile falimentate. Care, insa, daca si-ar pune pufoaicele sa iasa in strada, s-ar putea sa ii depaseasca cu mult pe cei care au iesit pana acum anti PSD, anti guvern.

  Numai timpul si moartea va dezechilibra complet balanta fortelor intre aceste doua 'mase de oameni', de generatii.
  Iesirile in strada anti PSD si coruptie sunt un prim semn ca balanta incepe sa se dezechilibreze in sens opus. Daca pana acum in talerul greu atarnau acsti amarasteni tinuti in saracie si manipulare, de acum inainte se pare ca balanta incepe sa se incine invers. Inspre generatiile tinere. Tinerii nascuti dupa 89 s-au maturizat in alte scoli decat Dragnea, Iliescu, si au inceput a conteze in aceste iesiri in strada. Din pacate, nu si la vot.
  In acest timp, masele de oameni saraci tinuti captivi de acesti tatuci comunisti in roata cenusie a acestor 26 de ani s-au tot imputinat, pe masura ce i-a secerat moartea.
  Nimeni si nimic nu va putea modifica modul cum acesti oameni gandesc. Si de aceea spusese Brucan in 1990 ca Romaniei ii trebuie cel putin 20 de ani ca sa inceapa sa se transforme. De ce 20 de ani? Nu pentru ca in 20 de ani cei in viata ar invata ceva, ci pentru ca in 20 de ani dispar natural cei care nu mai pot invata nimic si cresc generatiile care au invatat altfel. Aici sta raspunsul pentru a doua intrebare de la inceput.
  Din pacate, schimbarile sociale pozitive au loc lent, in ritmul vietii si mortii, al schimbului de generatii, doar dupa ce moartea ii secera pe cei conservatori aflati la butoane si viata le da putere din ce in ce mai mare copiilor din generatiile care vin. Copii care pot sau nu sa aduca ceva nou... / Octavian Taranu, Brasov octaviantaranu(arond)yahoo.com
  • Like 1
  • @ Octavian Razvan
   Nu trebuie nici sa razi nici sa plangi pentru"amarestenii de la Cotroceni",asta s a facut pana acum,acei oameni trebuie ascultati,intelesi,ajutati,facuti sa inteleaga la randul lor.
   Pentru binele tuturor.
   • Like 0
 • Cine sunt amarastenii care sustin guvernul la Cotroceni, plus cei pe care i-ar scoate PSD in strada? Si de ce, se pare, romanii incep mai des sa iasa in strada, cu inceputul la Colectiv?

  Pentru prima intrebare. Cetatenii adunati la Cotroceni sunt oameni de care ai putea usor sa razi, daca nu ar fi mai potrivit sentimentul ca ar trebui, mai degraba, plans pentru ei.
  Sunt reprezentantii unei mase uriase de oameni saraci, marginalizati si agatati in caruselul ticalos "tine-i in saracie, manipuleaza-i, da-le un kil de zahar si faina de alegeri, fa-i masa de votanti, acumuleaza cata avere poti la putere, si de la capat, tine-i in saracie, manipuleaza-i s.a.m.d...". Carusel pe care l-a intretinut nomenklatura de dupa 89, pentru ca oameni aveau deja reflexul construit de a astepta sa li se dea si sa taca. Ei sunt oamenii sarmani pe care ii vezi mereu in toata Romania, someri, pensionari saraci si bolnavi pe care nu ii baga nimeni in seama, lasati realmente sa moara in cartierele bunker-dormitor comuniste, intr-un sistem de economie de tip sud-american, cum are Romania. Ei sunt amarastenii care umplu pana la refuz spitalele mizere de stat, in pijamale carpite de pe vremea lui Ceausescu, ai caror copii au plecat probabil in afara si care nu sunt bagati in seama decat la vot, cand primesc un kil de faina si de malai. Practic sunt si foarte multi parinti ai nostri acolo (ai mei nu, ai mei, desi au fost si ei foarte saraci, sunt super educati si au alte gene, asta este).
  Sunt foarte multi acesti amarasteni, ii vedem zilnic pe strazi, in gari, in piete, cu aceleasi pufoaice din 1990-2000 si blugi Pyramide, sunt o masa cenusie de oameni amarasteni, dati afara din intreprinderile falimentate. Care, insa, daca si-ar pune pufoaica sa iasa in strada, s-ar putea sa ii depaseasca cu mult pe cei care au iesit pana acum anti PSD, anti guvern.
  Numai timpul si moartea va dezechilibra complet balanta fortelor intre aceste doua 'mase de oameni', de generatii.
  Iesirile in strada anti PSD si coruptie sunt un prim semn ca balanta incepe sa se dezechilibreze. Tinerii nascuti dupa 89 s-au maturizat in alte scoli decat Dragnea, Iliescu, in timp ce masele de oameni saraci tinuti captivi de acesti tatuci comunisti in roata cenusie a acestor 26 de ani s-au tot imputinat, pe masura ce i-a secerat moartea.
  Nimeni si nimic nu va modifica modul cum acesti oameni gandesc. Si de aceea spusese Brucan in 1990 ca Romaniei ii trebuie cel putin 20 de ani ca sa inceapa sa se transforme. De ce 20 de ani? Nu pentru ca in 20 de ani cei in viata ar invata ceva, ci pentru ca in 20 de ani dispar natural cei care nu mai pot invata nimic si cresc generatiile care au invatat altfel. Aici sta raspunsul pentru a doua intrebare de la inceput.
  Din pacate, schimbarile sociale pozitive au loc lent, in ritmul vietii si mortii, al schimbului de generatii, doar dupa ce moartea ii secera pe cei conservatori aflati la butoane si viata le da putere din ce in ce mai mare copiilor din generatiile care vin. Copii care pot sau nu sa aduca ceva nou...
  • Like 0
 • check icon
  Dragnea a dat înapoi din cauza unor adulți serioși și hotărâți, nu din cauza copiilor acestora.
  Oricum, felicitări tuturor acelora care și-au adus contribuția pentru ca acest protest să producă efecte în realitate!
  • Like 0
 • Doresc din tot sufletul sa reusim de data asta și vom reuși.,depinde de fiecare din noi, am fost în piața și am sa ma duc și maine! Rezistenta este mare !!!
  • Like 0
 • Respect ,domnule CTP !
  • Like 0
 • Daniel check icon
  " L-au dat peste cap copiii. Nu numai cei de 7, 8, 10 ani sau mai puțin, deși au fost și ei la luptă.

  În decembrie `89, părinți trăind de-o viață în complicitate lașă și supusă cu dictatura, își închideau copiii în casă ca să nu iasă în stradă. Unor astfel de „părinți” li s-au opus acum „copiii” de orice vârstă."
  Poate ca sunt eu depasit, dar pe bune?...
  Chiar acei parinti care si-au tinut copiii de citez: "7, 8, 10 ani sau mai puțin sau de orice varsta" au fost niste parinti rai?
  Adica in ploaia de gloante, care cadea atunci in rafale, ce puteau sa faca?
  A! Inteleg sa-si sacrifice copiii pentru....... esalonul 2 din securitate...
  Daca textul nu ar fi de o gravitate malefica m-ar apuca rasul la cat de multi il apreciaza...
  Nu credeam ca metodele de psihologie a manipularii maselor au atata efect....
  Se pare ca m-am inselat....
  • Like 0
 • va multumim la randul nostru ca ati fost caine de paza al acestei Romanii care astazi va bucura :).
  • Like 2
 • Ce vremuri trăim ... comportament inexplicabil din partea Antenei 3, Mircea Diaconu, Mircea Badea - mai nou și-a închis contul fc., Gabriela Firea ... așa dintr-o dată nu mai sunt trup și suflet pentru popor. Eu, chiar am crezut în acești oameni.
  • Like 0
  • @ Melinda Pajint
   VALI check icon
   A3 este postul patronat de un tovaras,fost securist,prins cu mana pana la cot in banutii nostri,adinc de vreo cateva zeci de milioane de euro, ai carui angajați din A3, îi respecta in mod logic indicatiile, doar el le da salariile enorme. Si tovarasul Voiculescu este suparat pe nea Dragnea ca nu a bagat legea gratierii (asa, "pe repede inainte") in Ordonanta 13 si, atunci, s-a gandit sa ii dea o lectie, ordonand de dupa gratii angajatilor sai de la A3 sa faca putin misto de PSD, pentru ca nea Dragnea sa nu se mai joace cu focul. De fapt, Voiculescu va putea sa iasa conditionat din puscarie peste cateva luni, dar ATENTIE!! numai cu conditia achitarii prejudiciului, care, in realitate, nu este foarte mare, ci numai de cateva zeci de milioane de euro!!!!Daca e gratiat,prejudiciul poate fi recuperat de statul român prin ...instanta...sau de loc...fiindcă va veni sigur o ordonanța care sa micșoreze termenul prescrierii!
   • Like 0
 • Bună Dimineața, locuiesc în Spania. Nu mă interesează nimic altceva decât o Românie normală, cu oameni de bun simt. O adevărată democrație nu are libertăți nelimitate.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult