Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Piromanul care se oferă să ne stingă țara

Abrogati si apoi plecati

Liderul Liviu Dragnea și promotorii atât de vestitelor ordonanțe se comportă precum piromanii satului. Dau foc la căpița de fân a vecinului din capătul străzii, strigă cu toate puterile: „Foc, foc!” și apoi pun mâna pe găleată și pretind că sunt eroii care au stins incendiul.

În fapt, este vorba despre un exercițiu de imagine menit să salveze ce mai este de salvat din renumele președintelui PSD, al partidului și Guvernului și o încercare disperată de a calma organizațiile din teritoriu pătrunse de spiritul străzii.

Cei 1 milion de susținători ai guvernului care ar fi putut fi adunați și scoși în stradă nu există. Mai mult, orașele și județele dominate de Partidul Social Democrat au început să pice precum popicele. În aceste zile, așa cum mai scriam, cel mai grav semnal a venit din feuda Olguței Vasiliu, Craiova, unde oamenii s-au înmulțit de la o seară la alta pe străzi.

În fața unui partid care se dezintegrează ca un parbriz crăpat, în fața valului de reacții din partea ambasadelor, Statelor Unite, corpului de magistrați, lumii academice, artiștilor și chiar bisericilor, părăsiți de televiziunile aservite, șefii din PSD au fost nevoiți să recunoască faptul că au pierdut. 

Dar cum administrezi înfrângerea și o transformi într-o mare victorie? Inventezi un milion de români pe care îi ții legați să nu iasă în stradă să te susțină și faci loc, în bătăi de tobă, marelui pacificator (a se citi piroman) care propune soluția magică: „Pot spune că membrii și simpatizanții PSD nu mai pot fi ținuți în frâu, oamenii vor să iasă în stradă pentru a-și exprima dezaprobarea profundă față de mișcarea de inspirație soroșistă la care asistăm (...) Oameni responsabili fiind, nu putem asista la sfărâmarea României din cauza iresponsabilității președintelui Iohannis. Votanții PSD sunt extrem de nervoși, fiind conștienți de valoarea votului lor și pentru că suntem împiedicați să punem în practică programul propus. O altă sursă de enervare este punerea în circulație de zvonuri potrivit cărora premierul va fi chemat la anchetă. O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranța că acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile” (declarație făcută de Liviu Dragnea pentru dcnews.ro). 

De remarcat că e o contradicție evidentă între mesajele de liniște și încredere pe care vor să le transmită liderii PSD votanților și cuvintele în care le îmbracă. Vorbesc despre faptul că nu vor să sfărâme/ să învrăjbească România, dar împart țara între multinaționale, Soros, privați, corporatiști, ONG-uri și ceilalți. Iar acesta arată că nu reușesc să evolueze. Ultimele astfel de luări de poziție le-au luat Liviu Dragnea, Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea, cea care s-a săturat de tehnocrați și manipulările lor.

Din punct de vedere al tacticii de negociere, PSD speră să-i lase pe manifestanți fără obiectul protestelor: retragem ordonanța, acum ce mai vreți

Rămân însă multe necunoscute pentru zilele care vin:

Cât de credibili mai sunt PSD și Guvernul Grindeanu, atâta vreme cât au mințit în fiecare zi legat de aceste acte normative, au vrut să le dea pe șest și au fost împiedicați de Președintele Iohannis, le-au votat la ceas de noapte ca să nu se prindă nimeni, pe o listă suplimentară de pe ordinea de zi, fără să fie făcute publice?

În ce măsură vor crede sutele de mii de tineri că PSD s-a oprit, că nu va încerca vreo manevră ascunsă de a le trece în altă formă, când atenția se va fi mutat de pe subiect?

Cât de puternic este a doua parte a celui mai strigat slogan din aceste zile- Abrogați și apoi plecați?

Un lucru este cert: în rândurile manifestanților, discuțiile au evoluat, oamenii găsesc semnificații ale revoltei dincolo de ordonanțe. Vor transparență, spitale, școli, autostrăzi, vor o altfel de clasă politică. Vor politicieni care să gândească în viitor, care să se ridice la nivelul lor. Deocamdată însă asistă la un început catastrofal de mandat al majorității parlamentare și guvernului Grindeanu, care au anulat reformele în sănătate ale lui Vlad Voiculescu, au dat UNDO la concursurile de directori ai școlilor numind manageri de nota 2, îngroapă marii pași făcuți în 2016 în privința transparenței actului administrativ.

În timp ce Liviu Dragnea și-a croit bugetul pentru dezvoltare locală de miliarde de euro ca să le dea bani de buzunar și panseluțe la suprapreț baronilor, la primăria București nimeni nu mai are acces la informație sub mandatul Gabrielei Firea, șoseaua de centură a Bucureștiului nu primește bani, iar marile autostrăzi și spitale regionale mai stau o tură.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Procedura prin care acesti indivizi au scos aceasta ordonanta m-a scarbit profund. Adica suntem luati de prosti, ei cred ca suportam orice ? A mai crezut unul asa ceva acuma 27 de ani. Si stim ce a patit. Acesti ,,actuali,, nu au invatat nimic din istoria recenta ? Ei cred ca merge la nesfarsit cu hotia ? Noi muncim si ei fura. Pana cand ?
  Sunt membru fondator al PSD(R) din 1990. M-am inscris in PSDR (pe atunci condus de D-nul Sergiu Cunescu) crezand in ideologia social-democrata. Dar observ tot mai mullt ca actualii ,,social-democrati,, nu au idee de spre social-democratie, nu aplica delor ideologia social-democrata, ci merg pe principiul ,,fur si insel cat pot, cat mai sunt pe post,,. Astia ne distrug muntii si padurile pt. a se imbogati. Pana cand ??!!
  • Like 3
 • Ioan check icon
  Domnule Livadaru, sunt credibili. Cum sa nu fie credibil un partid ai carui membri sunt "tinuti in frau"? -mi-l si inchipui pe domnul Dragnea tinand strasnic haturile cu labutele din fata; cu amandoua, dat fiind faptul ca sunt si doamne in PSD...
  • Like 0
 • Incredibil! Ne pregătim pentru mineriada fripturiștilor!
  • Like 1
 • Dragnea un fel de Solomon aplaneaza "războiul civil iminent "......
  • Like 0
 • bluenavy check icon
  Cand auzim ca "intentia este de a guverna corect" in timp ce atitudinea de neasumare a responsabilitatii pentru greselile facute si pentru rezultatele dezastruoase ale acestora ramane fixata si continua sa "faca victime" - ce auzim de fapt? Minciuna. Ce efect are? Pierderea increderii si indignare. Repercusiuni sociale. Repercusiuni economice. Repercusiuni de incredere internationala. Repercusiuni de siguranta si stabilitate a statului de drept. Si ele continua, se agraveaza, si tot sunt ignorate. Si ce reactie avem la ele? "E vina lui Iohannis/ Soros/ agenturilor/ televiziunilor manipulatoare/ prostiei catorva - nu a noastra." Mai mult, oamenii din strada "au respectat dreptul lor de a protesta" dar "reprezinta o infractiune la adresa exercitiului guvernarii".
  Cand auzim ca "NU dorim sa trecem OUG 13" si am crezut, ce anume am primit? Au trecut OUG 13 pe ascuns, la imediat urmatoarea posibilitate.
  Cand auzim ca se va propune o "solutie de stingere a conflictului" in cheia atitudinii demonstrate de pana acum si care nu da nici un semn de reabilitare - de fapt ce auzim? O alta notiune abstracta care poate insemna orice.
  Cand am auzit ca "NU vrem sa organizam contra-manifestatie" si astazi aflam ca e anuntata, ce auzim? Ca, prin negarea uni intentii, de fapt a fost anuntata (si ordonata) acea actiune de fapt, doar avea nevoie de timp ca sa se organizeze cei din teritoriu cu autobuze si instrumentele necesare acestei contra-manifestatii.
  Cand auzim ca "NU vrem romani contra romani" - ce auzim?
  Faptele vorbesc.
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult