Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Octavian Micu, fizician: „După descoperirea undelor gravitaționale, ne vom uita la Cosmos în alt fel”

Cercetătorii de la California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology şi LIGO Scientific Collaboration au anunțat că au reușit să detecteze, pentru prima dată, existența undelor gravitaționale. Descoperirea confirmă teoria relativității generalizate enunțată de Albert Einstein în urmă cu 100 de ani, iar valoarea ei este comparabilă cu cea a momentului în care Galileo Galilei a folosit pentru prima dată telescopul.

La 1,3 miliarde de ani lumină de noi, două găuri negre care orbitau una în jurul celeilalte au fuzionat, iar două interferometre separate ale LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) au reușit să detecteze undele gravitaționale generate de acestea, după ce au traversat toată această distanță. 

Octavian Micu, fizician specializat în fizica găurilor negre și cercetător la Institutul de Științe Spațiale, a vorbit pentru Republica.ro despre importanța acestei descoperiri.

„Teoria relativității generalizate a lui Einstein spune ca materia, masa curbează spațiu-timpul. Ceea ce vedem noi ca mișcare în câmp gravitațional este deplasarea obiectelor în spațiu-timpul curbat de respectivele mase. Undele gravitaționale sunt, de fapt, propagarea acestei curburi a spațiu-timpului”, spune Octavian Micu.

Dacă două găuri negre foarte masive orbitează una în jurul celeilalte, sistemul radiază energie sub formă de unde gravitaționale, explică cercetătorul. „În timp, raza respectivei orbite scade, până când ele, la un moment dat, ajung să fuzioneze. Din cauza acelei rotații, se produc un fel de valuri în spațiu-timp. Datorită faptului că raza orbitei scade, viteza de deplasare a respectivelor două obiecte crește și atunci frecvența undelor gravitaționale produse crește, poate ați văzut tot felul de animații. Aceasta prezice teoria relativității generalizate, că frecvența semnalului crește până când cele două obiecte se contopesc. LIGO are două locații. Faptul că acest semnal sau eveniment a fost detectat de ambele locații LIGO dovedește că nu este un semnal fals, o perturbație locală. A fost o undă gravitațională care s-a propagat prin spațiu”, spune Micu. Potrivit lui, LIGO a mai încercat în trecut să dovedească existența undelor gravitaționale, însă nu a dispus, până în acest moment, de instrumente suficient de sensibile.

„Evenimentul acesta a avut loc la 1,3 miliarde de ani lumină, o distanță foarte mare. Pe măsură ce se propagă prin spațiu, intensitatea undelor gravitaționale scade foarte mult. La o distanță atât de mare, intensitatea semnalului este foarte mică. Acum că s-a ajuns la senzitivitatea necesară pentru a detecta acest fel de evenimente, probabil că se va pune accent pe observatoarele de unde gravitaționale. Descoperirea de acum a deschis un întreg capitol în fizică. Vom putea să ne uităm la Cosmos în alt fel”, spune cercetătorul român. Undele gravitaționale sunt produse de sistemele binare, în care două obiecte extrem de masive, orbitează unul în jurul celuilalt, până ce, la un anumit moment, fuzionează.

Fiecare dintre cele două găuri negre era de 30 de ori mai masivă decât Soarele şi era accelerată la aproximativ jumătate din viteza luminii la momentul ciocnirii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teoria relativitatii a lui A. Einstein e o prostie.

    https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
    • Like 0
  • Eu cred ca experimentul cu cele doua interferometre laser de 4 Km lungime si pozitionate pe directii perpendiculare, au identificat fluxul eteric de aspiratie produs de reunirea celor doua gigantice. Flux care ar produce o maree terestra similar cu mareea produsa de suprapunerea fluxului eteric de aspiratie al Lunii peste fluxul eteric de aspiratie al Pamantului. Fluxul eteric de aspiratie, venit din adancimea spatiului cosmic ar produce distorsionarea spatiului. Adica ar produce alungire (dilatare) pe directia comuna si contractie in planuri perpendiculare la directia comuna. Acestea ar fi efectele sesizate in experimentul cu interferometrele.
    • Like 0
  • Eu am dedus ca atractia gravifica dintre mase, este produsa de fluxul eteric de aspiratie produs de particulele grele din nucleele atomice ale substantei. Nucleonii s-ar comporta ca niste ventilatoare centrifugale, care aspira eterul cu viteza foarte mica, prin jurul axei de rotatie si il refuleaza cu viteza foarte mare pe la periferie. Pe la poli axei de rotatie apare la fiecare nucleon, datorita rotatiei, cate o pereche de turbioane (vartejuri) eterice, cu turatie foarte mare (10^20 rot/s). Pe la periferie este expulzat eterul cu viteza foarte mare, prin jeturile de refulare. In masa planetei, jeturile de refulare tasnesc prin interstitiile dintre turbioanele de aspiratie. Raportul dintre sectiunea de refulare si sectiunea de aspiratie, de la suprafata planetei ar fi dat de constanta gravitationala G. Totalitatea nucleonilor din masa Pamantului ar aspira in fiecare secunda 10^16 m^3 de eter. La intalnirea fluxurilor de aspiratie, in spatiu apare depresiunea, care genereaza forta de atractie dintre mase. Fluxul eteric de aspiratie al substantei (al maselor) asigura ancorarea substantei in spatiu pe nivelul de miscare (inertia masei) si produce deformarea spatiului in procesul interactiunilor dintre mase.
    • Like 0
  • Există o frecvență fundamentală a universului? Frecvența zgomotului de fond, generat de bing-bang, are o valoare, chiar și aproximativă?
    • Like 0
  • Citesc, ma minunez, ma bucur si imi pare rau ca in anii de scoala nu am fost mai atent la "fizica". Acum, noroc de articole pe net si unii comentatori care explica fiecare cate putin astfel incat un habarnist ca mine macar sa poata fi un spectator interesat.
    • Like 2
  • check icon
    e un pas mai departe în fizică și astrofizică,greu de înțeles de facto de către marea majoritate fiind o zonă foarte abstractă a științei.Mai sunt sute de pași de genul acesta ca să înțelegem pe deplin măcar universul observabil în care trăim.
    • Like 2
  • check icon
    E intr-adevar un mare eveniment. Despre confirmarea teoriei relativitatii generale, aceasta a fost confirmata de multe experimente incepand cu Eddington in 1919, practic dovedindu-se ca masa soarelui curbeaza spatiul, iar lumina stelelor urmeaza aceasta curbura. Este si un film BBC despre acest experiment, se numeste "Einstein and Eddington" si e destul de bun. Undele gravitationale erau ultimul efect al terorie sale ce nu fusese dovedit prin experiment, si astazi la 100 de ani dupa ce a prezentat lumii teoria sa, Einstein e inca o data confirmat ca un titan al stiintei.
    • Like 1
    • @
      http://blog.hasslberger.com/Moody%20-Eclipse_Data_From_1919.pdf
      • Like 0
  • check icon
    Păi, dacă se propagă sub formă de unde înseamnă poate fi contracarat efectul ei cu ajutorul generării unor „anti-unde” (de aceeași amplitudine și frecvență, dar de sens opus), astfel încât niște astronauți dintr-o ipotetică navă foarte rapidă nu vor mai fi striviți în scaune în momentul accelerării, ori răniți mortal precum câinele din obuzul lui Jules Verne. Vestea proastă din filmuleț e că și aceste unde gravitaționale sunt limitate tot la viteza luminii. Dar ce-mi bat eu capul?! Dacă-s din cer, undele astea, probabil sunt date de la Dumnezeu.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Ce-are domnule unda gravitationala cu inertia?
      • Like 4
    • @
      check icon
      Despre undă nu pot pentru ca să zic, recent dovedită fiind, dar despre gravitație în general cred că e în strânsă legătură cu masa corpului care o generează. Închipuie-ți că masa astronautului are propria forță gravitațională, infimă, care interacționează cu obiectele din jur. Inerție - masă (inerțială) - forță gravitațională - unde gravitaționale. Faptul că cercetătorii au descoperit-o doar la obiectele foarte grele se datorează capacității limitate (încă) a instrumentelor de măsură. Sau, altfel spus, întreb și eu: inerția cu care dintre cele patru forțe fundamentale este în strânsă relație?
      • Like 0
    • @
      Inerția e un concept al fizicii newtoniene, aia 3D clasică. Lucrurile se schimbă cînd treci în 4D și/sau te apropii de viteza luminii, fie și la jumătate cum au făcut cele 2 găuri negre. Ce ar fi ca inerția să nu mai aibă vreun sens în condițiile astea? Tot omul va trebui să răspundă la întrebările astea, cum a făcut în întreaga istorie a științei.
      Iar dacă răspunsul tău e că „Big Boss in the sky” i-a dat omului creierul capabil să caute aceste întrebări și să răspundă la ele, am să-l chem pe Darwin prin spiritism din coșciugul lui să-ți dea „the bitchslap of the century”. ;)
      • Like 1
    • @
      „undele gravitaționale nu sunt afectate de materie” - http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiinta+si+Mediu/C+T+Popescu+despre+undele+gravitationale+Este+ca+si+cum+ai+vedea ... poftim că a zis-o CTP mai clar și complet decît mine! ;)
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      check icon
      La mine, furnizorul de cablu mi-a pus digi24 pe canalul 809, dar probabil după interviul la care ai făcut referire o să-l vizitez mai des la ora respectivă. N-o să deviez precizând că „complet” nu suferă grade de comparație, dar despre cunoștințele CTP-lui vizavi de undele de șoc care nu se propagă prin eter știam de mai bine de trei decenii. „undele gravitaționale nu sunt afectate de materie” ar fi doar scoase din concept dacă nu s-ar veni și cu precizarea că sunt generate de ea, și constituind încă o manifestare a componentei oscilatorii ale ei (materiei, de!). Văd că discursul meu începe să semene cu al măicuței cosmogonice, dealtfel eu având altfel de surse, din genul „Știința pentru tonți”, cât despre realitatea 3D/4D nici nu poate fi vorba atât timp cât o vizualizare 2D e mult mai facilă și la îndemână: https://www.youtube.com/watch?v=tlch-DWaQE0 (mare atenție la fraza care începe la minutul 1:25, valabil și pentru Ionuț)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Inertia nu are nici o legatura cu gravitatia, inertia exista si daca punem astronautul in spatiu in pielea goala si incercam sa il acceleram in lipsa oricarui camp gravitational. Ultimele ipoteze arata ca inertia se datoreaza interactiunii materiei cu vidul cuantic prin forta electromagnetica. In legatura cu unda gravitationala, aceasta nu este ca un camp electric sa "inconjoare" orice obiect care are masa, este ca un val format pe suprafata unui lac atunci cand arunci o piatra. In acest articol perechea de gauri negre reprezinta "piatra". Descoperirea acestor unde confirma din nou teoria lui Einstein, si in plus ne ofera o noua metoda de a investiga originile universului - daca detectamo astfel de unda putem sa incercam sa deducem acum cat timp s-a produs, cat de mare a fost "piatra" samd.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Până să se adeverească „ultimele ipoteze”, astronautul gol pușcă va fi supus strivirii, în cazul unei accelerații mari, din cauza inerției generate de masa proprie. Masă generatoare de câmp gravitațional (infim) în lipsa inexistenței altuia și, conform noii teorii dovedită recent, generatoare de unde gravitaționale (insesizabile la o scară atât de mică). Acuma, după astfel de afirmații, nu știu dacă dau dovadă și de inerție în gândire susținând propriile-mi speculații. Cred că ține de sistemul de referință.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Inertia si gravitatia au masa ca punct comun, dar nu exista o relatie de cauzalitate intre ele. Sau cel putin nu stim sa existe.
      • Like 0
    • @
      Punctul e intersectia a doua linii iar linia, intersectia a doua suprafete... Inertia ci gravitatia sunt, dupa tine, doar doua "liniute"... Daca mergi la "legea atractiei universale" si formula matematica ce o descrie, poate ai sa si intelegi ceea ce ai aflat. Nici nu are cum sa aiba vreo legatura de cauzalitate intre ele, atat timp cat inertia se manifesta in miscare (energie cinetica) iar gravitatie este o chestiune de energie potentiala...
      • Like 0
    • @
      Inertia tine cont numai de masa corpului in discutie, unul singur, asupra caruia se exercita, la un moment dat, o forta menita a-i schimba starea de miscare sau repaus... Gravitatia tine cont de masele a doua corpuri supuse atractiei reciproce, aflate la distanta sau chiar in contact, distanta intre ele fiind socotita ca distanta dintre centrul maselor lor...
      • Like 0
    • @ Vasile Aurelian
      check icon
      Bine Vasile daca spui tu ...
      • Like 0
    • @
      Avand in vedere ca ideile se "rumega" in cavitatea (cutia) craniana, iar nutretul in cavitatea bucala si vazand disproportia pe care o afisezi intre cele doua cavitati, in "medalionul-profil", sper ca toata lumea intelege de unde vine disproportia "rumegarilor" atee, cu care iti sustii profilul pe aici.
      • Like 0
    • @
      Masa genereaza si inertia si campul gravific. Si este demonstrata egalitatea intre masa inerta si masa gravifica. Masa unui corp este data de produsul volum ori densitate. Volumul este geometrie, este meta fizic si nu produce nici-un efect fizic. Esenta fizica a masei este data de densitatea ro. Densitatea ro este aceea care creaza campul gravific si inertia (campul de inertie). Tot densitatea ro este aceea care poarta energia de repaus a masei. Fizica actuala nu spune ce este densitatea masica ro, a substantei. Eu am dedus ca densitatea masei ro, a substantei ar fi data de patratul inductiei magnetice de la nivelul nucleonilor (ro~B^2). La nivelul nucleonilor densitatea masica ro ar ajunge la valoarea de 10^24 Kg/m^3. Aceasta densitate gigantica se dilueaza in volumul substantei, pana la valorile determinate prin masuratori de laborator. Patratul inductiei magnetice apare in formula lui Poynting care da intensitatea fotonilor gama din care sunt constituite particulele elementare. Fotoni care se elibereaza in reactiile de anihilare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult