Cercetătorii de la California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology şi LIGO Scientific Collaboration au anunțat că au reușit să detecteze, pentru prima dată, existența undelor gravitaționale. Descoperirea confirmă teoria relativității generalizate enunțată de Albert Einstein în urmă cu 100 de ani, iar valoarea ei este comparabilă cu cea a momentului în care Galileo Galilei a folosit pentru prima dată telescopul.
La 1,3 miliarde de ani lumină de noi, două găuri negre care orbitau una în jurul celeilalte au fuzionat, iar două interferometre separate ale LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) au reușit să detecteze undele gravitaționale generate de acestea, după ce au traversat toată această distanță.
Octavian Micu, fizician specializat în fizica găurilor negre și cercetător la Institutul de Științe Spațiale, a vorbit pentru Republica.ro despre importanța acestei descoperiri.
„Teoria relativității generalizate a lui Einstein spune ca materia, masa curbează spațiu-timpul. Ceea ce vedem noi ca mișcare în câmp gravitațional este deplasarea obiectelor în spațiu-timpul curbat de respectivele mase. Undele gravitaționale sunt, de fapt, propagarea acestei curburi a spațiu-timpului”, spune Octavian Micu.
Dacă două găuri negre foarte masive orbitează una în jurul celeilalte, sistemul radiază energie sub formă de unde gravitaționale, explică cercetătorul. „În timp, raza respectivei orbite scade, până când ele, la un moment dat, ajung să fuzioneze. Din cauza acelei rotații, se produc un fel de valuri în spațiu-timp. Datorită faptului că raza orbitei scade, viteza de deplasare a respectivelor două obiecte crește și atunci frecvența undelor gravitaționale produse crește, poate ați văzut tot felul de animații. Aceasta prezice teoria relativității generalizate, că frecvența semnalului crește până când cele două obiecte se contopesc. LIGO are două locații. Faptul că acest semnal sau eveniment a fost detectat de ambele locații LIGO dovedește că nu este un semnal fals, o perturbație locală. A fost o undă gravitațională care s-a propagat prin spațiu”, spune Micu. Potrivit lui, LIGO a mai încercat în trecut să dovedească existența undelor gravitaționale, însă nu a dispus, până în acest moment, de instrumente suficient de sensibile.
„Evenimentul acesta a avut loc la 1,3 miliarde de ani lumină, o distanță foarte mare. Pe măsură ce se propagă prin spațiu, intensitatea undelor gravitaționale scade foarte mult. La o distanță atât de mare, intensitatea semnalului este foarte mică. Acum că s-a ajuns la senzitivitatea necesară pentru a detecta acest fel de evenimente, probabil că se va pune accent pe observatoarele de unde gravitaționale. Descoperirea de acum a deschis un întreg capitol în fizică. Vom putea să ne uităm la Cosmos în alt fel”, spune cercetătorul român. Undele gravitaționale sunt produse de sistemele binare, în care două obiecte extrem de masive, orbitează unul în jurul celuilalt, până ce, la un anumit moment, fuzionează.
Fiecare dintre cele două găuri negre era de 30 de ori mai masivă decât Soarele şi era accelerată la aproximativ jumătate din viteza luminii la momentul ciocnirii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
Iar dacă răspunsul tău e că „Big Boss in the sky” i-a dat omului creierul capabil să caute aceste întrebări și să răspundă la ele, am să-l chem pe Darwin prin spiritism din coșciugul lui să-ți dea „the bitchslap of the century”. ;)