Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Omul care gândea, simțea și avea emoții nu mai exista. Era doar o cutie pe care medicii o țineau în viață cu niște aparate. Dar Dumnezeu a vrut altfel și cutia s-a trezit”. Schimbarea Deliei Vasiliu

„Omul care gândea, simțea și avea emoții nu mai există. Este doar o cutie pe care o ținem în viață cu niște aparate”. Asta a auzit Delia Vasiliu de la medici, în 2016, după ce soțul ei, Cristi, a suferit un AVC major, iar prognosticul de supraviețuire a fost mai mult decât rezervat.

„Dar Dumnezeu a vrut altfel; și cutia s-a trezit”, mărturisește Delia Vasiliu la Podcastul de fapte bune. La câteva luni de la accidentul din 2016 a început o luptă pentru susținerea și recuperarea lui, iar ulterior și pentru susținerea sistemului românesc de sănătate. Asociația înființată de Delia Vasiliu, ACV, a câștigat o finanțare din partea Fundației Vodafone România, prin care secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Clinic Județean Mureș este modernizată. Aparate performante, implementarea unei soluții de telemedicină și schimbarea unui grup electrogen, vechi din 1976, sunt câteva dintre componentele proiectului cu nume ambițios: „Viață pentru nou-născuți în Mureș”.

„Când am înfiintat această asociație nu aveam certitudinea că o voi putea folosi pentru Cristi, dar mi-am propus atunci să leg numele lui de bine, de frumos și de șanse. Și mergem mai departe”, spune Delia Vasiliu. Accidentul vascular cerebral hemoragic prin care a trecut soțul ei a avut „o localizare extrem de nefericită”, puține cazuri fiind de supraviețuire.

Puteți asculta Podcastul de fapte bune accesând fișierul audio de la finalul acestui articol sau dând click pe clipul de la începutul acestui material.

„Cristi este printre noi și astăzi, adevărat, cu niște sechele majore, cu o calitate a vieții nu foarte bună din cauza acestor sechele; are nevoie de îngrijire în continuare, dar este alături de noi. Atunci ne-am gândit să înființăm această asociație și nu ni s-a părut nimic mai potrivit decât să îi dăm numele lui”, spune invitata Podcastului. Vasiliu mai spune că nu ar fi ajuns niciodată să se implice în domeniul sănătății dacă acest accident nu ar fi avut loc: „Este ironic și paradoxal cum ajungi să faci niște lucruri și cum ajungi să încerci să faci bine. Dar viața e interesantă și te împinge pe niște drumuri pe care nu te aștepți, pe care le primim cu deschidere și cu bucurie și încercăm să le ducem cum putem de bine și de corect pe mai departe”.

„Am schimbat câteva vieți”, povestește despre sine Delia Vasiliu rememorând ultimii șase ani, în care a trecut și printr-o schimbare de profesie. Absolventă de Științe Economice, a lucrat în banking 20 de ani și crede că, „dacă lucrurile nu s-ar fi întâmplat cum s-au întâmplat, probabil că ar fi fost acolo și astăzi”. La începutul acestui an a ales să lucreze exclusiv în beneficiul Asociației Cristi Vasiliu și să schimbe lucrurile în mai bine într-una dintre secțiile de Terapie Intensivă din orașul în care trăiește: Târgu Mureș.

A aplicat la finanțarea oferită de Fundația Vodafone România și, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, au demarat lucrările de modernizare a secției de terapie neonatală la maternitatea veche, cum e cunoscută în zonă secția care ocupă o clădire construită în 1902. „Este un proiect important pentru secția pe care o vom dota cu 38 de aparate de înaltă performanță și cu un sistem de telemedicină. Înlocuim grupul electrogen al întregii clădiri în care funcționează secția și am extins proiectul cu o componentă de training pentru întreg personalul care lucrează la TINN Mureș”, spune Delia Vasiliu.

Potrivit acesteia, după implementarea proiectului, secția va fi legată într-o rețea de telemedicină, care este deja funcțională în România și care include la momentul actual opt secții de terapie intensivă neonatală din țară. (n.r. Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Sf Andrei din Constanța, spitale din Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova și Pitești).

Delia Vasiliu spune că asociația pe care o conduce va integra în sistemul de telemedicină existent la nivel național ambele secții de terapie intensivă neonatală din Târgu Mureș, cea de la Spitalul Clinic de Urgență Mureș fiind parte din proiectul finanțat de Fundația Vodafone România. „Ne propunem să ducem mai departe acest proiect. Este un sistem de videoconferință care permite suplimentar conectarea aparatelor medicale astfel încât se creează cadrul prin care se pot face investigații, în timp real, la distanță. Concret, poți conecta, de exemplu, la Tg Mureș un ecograf și deschizi o sesiune de telemedicină cu „Marie Curie” și cineva de acolo citește și interpretează în timp real ecografia pe care o faci la Tg Mureș. Îți creează cadrul să aduci lângă fiecare pacient grav cel mai potrivit medic din țara aceasta care să vină cu o a doua părere. Creezi un cadru prin care medici din toată țara pot să se consulte și să se sprijine astfel încât să fie instituit tratamentul potrivit cât mai repede”.

Potrivit Deliei Vasiliu, o astfel de soluție „fluidizează foarte mult transferurile între secții și, totodată, pe lângă asta pregătește echipa medicală care va primi transferul pentru respectivul caz; echipa medicală va vedea în timp real - înainte de primirea cazului - toți parametrii copilului, va vedea copilul, toate investigațiile, astfel încât atunci când va relua pacientul noua secție să fie total pregătită”.

Întrebată de ce a ales să se implice în reformarea sistemului de sănătate publică din România și în mod special în secțiile de terapie intensivă neonatală, Delia Vasiliu răspunde: „Nu e despre cum am ajuns la nou-născuți, ci despre cum am ajuns la terapie intensivă. După accident, Cristi a fost spitalizat multe luni în terapie intensivă și am stat și eu aproape jumătate de an cu el, în terapie. Atunci am învățat o grămadă de lucruri și am înțeles munca extraordinară pe care o fac medicii care lucrează aici. Este probabil cea mai grea secție dintr-un spital și probabil medicii de aici sunt puțin cunoscuți.

(...) Oamenii aceștia luptă în fiecare oră, în fiecare minut pentru viață, luptă pentru șansă, luptă uneori dincolo de șanse, și îi vezi că nu se dau bătuți niciodată. Nici când prognosticul este zero sau minus. Ei spun: Mai vedem peste două ore, mai vedem peste o zi, mai vedem peste o săptămână. Și când îi vezi că nu renunță îți dorești să te implici. Și mi-am promis atunci că voi încerca să mă implic în vreun fel. Tot atunci m-am gândit, și m-am întrebat: Oare de ce nu am făcut-o până la acel moment. Oare de ce nu o facem? E complicat răspunsul”. 

Astăzi, Delia Vasiliu vorbește despre implicarea fiecăruia dintre noi, pentru că – spune ea –

„în momentul în care ești într-o secție de terapie intensivă, cu siguranță te vei gândi la ce ai fi putut să faci, oare nu ai fi putut să ajuți și tu mai mult în lupta aceasta pentru viață care se dă în fiecare secundă în aceste secții? Și e mai bine să previi decât să tratezi”.

În România, la fiecare șapte ore, un nou-născut moare într-o secție de neonatologie insuficient dotată. Fundația Vodafone România a alocat 4,5 milioane de lei pentru proiecte de modernizare și dotare a unor secții de neonatologie din spitale din țară cu aparatură medicală, sisteme de telemedicină, dar și pentru pregătirea echipelor medicale.

Fondul Viață pentru Nou-Născuți este un program național de combatere a mortalității infantile prin creșterea capacității de îngrijire a nou-născuților cu afecțiuni grave din cele mai vitregite secții de neonatologie din România.

Fiecare dintre noi poate susține acest proiect trimițând un sms cu textul RITM la 8845. Cu o donație de 2 euro / lună nou-născuții cu grave probleme de sănătate pot fi ajutați.

Ce spune Delia Vasiliu despre orgoliile medicilor care lucrează în aceste secție, despre a doua opinie medicală, dar și despre felul în care o soluție de medicină este așteptată sau nu de către cadrele medicale, aflați ascultând Podcastul de fapte bune, susținut de Fundația Vodafone România și amplificat de Republica. Care este costul unei astfel de soluții, cine o poate accesa, dacă ea va fi apanajul șefului de secție sau al celui din linia gardă, dar și ce se întâmplă cu cadrele medicale mureșene care vin în schimb de experiență în secția de Terapie intensivă nou-născuți de la „Marie Curie” și de ce au cerut corturi în curtea spitalului de urgență bucureștean, aflați ascultând Podcastul de fapte bune, susținut de Fundația Vodafone România și amplificat de Republica.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult