Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ordonanța 13 a fost parfum față de ce vor să facă acum. Amendamentele care dau o nouă spargere de țară

Proteste Piața Universității, Magheru

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Ceea ce s-a întâmplat iarna trecută cu OUG 13 a fost parfum pe lângă ceea ce se petrece acum. Nu mai este doar despre justiție; asistăm la o tentativă de deturnare a cursului României spre autocrație. Nu este doar despre legalizarea hoției și favorizarea infractorilor (vedeți amendamentele halucinante din comisia Iordache, care se vor dezbate luni, și veți înțelege...), ci despre schimbarea a însăși arhitecturii statului în care trăim.

Și, cu toate acestea, acum sunt mult mai puțini oameni în stradă, deși au curs în ultimele săptămâni valuri de alerte de genul „protest masiv”, „ultima bătălie”, „toată lumea în stradă”, „hai la Parlament” și așa mai departe. Sunt prea multe pe capul nostru, poate că puterea oamenilor de a rezista în frig s-a erodat, lumea este asaltată și a obosit, am devenit imuni. S-ar putea însă ca atunci când ne vom trezi, să fie prea târziu, să ne trezim în altă Românie…

Vă redau câteva exemple practice, expuse de Digi24, ale amendamentelor PSD-ALDE aduse nu codului penal, ci viitorului României.

  • Inculpații vor avea mai multe drepturi, precum cel de a participa la audierea oricărei persoane. Cu alte cuvinte, o victimă a traficului de carne de vie sau a unui viol va putea fi urmarită în timpul mărturiei sale de chiar călăul său. Recent am avut o crimă la metrou; acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere nu vor mai putea fi utilizate în dosarul penal, pentru că se elimină posibilitatea de a constitui mijloc de probă o înregistrare video făcută de către un martor.
  • Se stabilește, de asemenea,  obligația anchetatorilor de a anunța imediat persoana care a dobândit calitatea de suspect. Se elimină astfel posibilitatea de flagrant.
  • S-au acoperit pentru tot, inclusiv pentru momentul in care vor da shut down democrației. Unul dintre amendamente spune că nu vor mai putea fi arestați preventiv autorii infracțiunilor contra capacității de apărare a României, infracțiuni de genocid, contra umanității și de război, dacă comit aceste infracțiuni fără violență.

Ei bine, așa ceva nu este posibil, domnilor infractori.

E timpul ca personalitățile publice să iasă din turnul de fildeș și să oprească, prin autoritatea lor, acest tăvălug demolator.

E timpul ca grupurile civice, cu bune intenții către mobilizare, să facă încă un efort de creativitate și, mai ales, de unitate în mesaj. Putem să vânăm fiecare momentul nostru de glorie online, dar să eșuăm ca popor. Asta este tot ce mai putem noi face… să fim uniți. Și mulți. Altfel, vom fi complici. „Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele”. Avem nevoie, mai mult ca niciodată, să respirăm din nou cu toții aerul rece și curat din februarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu cred ca se poate si o sa se intample
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult