Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ordonanța 13 a fost parfum față de ce vor să facă acum. Amendamentele care dau o nouă spargere de țară

Proteste Piața Universității, Magheru

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Ceea ce s-a întâmplat iarna trecută cu OUG 13 a fost parfum pe lângă ceea ce se petrece acum. Nu mai este doar despre justiție; asistăm la o tentativă de deturnare a cursului României spre autocrație. Nu este doar despre legalizarea hoției și favorizarea infractorilor (vedeți amendamentele halucinante din comisia Iordache, care se vor dezbate luni, și veți înțelege...), ci despre schimbarea a însăși arhitecturii statului în care trăim.

Și, cu toate acestea, acum sunt mult mai puțini oameni în stradă, deși au curs în ultimele săptămâni valuri de alerte de genul „protest masiv”, „ultima bătălie”, „toată lumea în stradă”, „hai la Parlament” și așa mai departe. Sunt prea multe pe capul nostru, poate că puterea oamenilor de a rezista în frig s-a erodat, lumea este asaltată și a obosit, am devenit imuni. S-ar putea însă ca atunci când ne vom trezi, să fie prea târziu, să ne trezim în altă Românie…

Vă redau câteva exemple practice, expuse de Digi24, ale amendamentelor PSD-ALDE aduse nu codului penal, ci viitorului României.

  • Inculpații vor avea mai multe drepturi, precum cel de a participa la audierea oricărei persoane. Cu alte cuvinte, o victimă a traficului de carne de vie sau a unui viol va putea fi urmarită în timpul mărturiei sale de chiar călăul său. Recent am avut o crimă la metrou; acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere nu vor mai putea fi utilizate în dosarul penal, pentru că se elimină posibilitatea de a constitui mijloc de probă o înregistrare video făcută de către un martor.
  • Se stabilește, de asemenea,  obligația anchetatorilor de a anunța imediat persoana care a dobândit calitatea de suspect. Se elimină astfel posibilitatea de flagrant.
  • S-au acoperit pentru tot, inclusiv pentru momentul in care vor da shut down democrației. Unul dintre amendamente spune că nu vor mai putea fi arestați preventiv autorii infracțiunilor contra capacității de apărare a României, infracțiuni de genocid, contra umanității și de război, dacă comit aceste infracțiuni fără violență.

Ei bine, așa ceva nu este posibil, domnilor infractori.

E timpul ca personalitățile publice să iasă din turnul de fildeș și să oprească, prin autoritatea lor, acest tăvălug demolator.

E timpul ca grupurile civice, cu bune intenții către mobilizare, să facă încă un efort de creativitate și, mai ales, de unitate în mesaj. Putem să vânăm fiecare momentul nostru de glorie online, dar să eșuăm ca popor. Asta este tot ce mai putem noi face… să fim uniți. Și mulți. Altfel, vom fi complici. „Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele”. Avem nevoie, mai mult ca niciodată, să respirăm din nou cu toții aerul rece și curat din februarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu cred ca se poate si o sa se intample
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult