Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pământul Romei le dă putere româncelor

combo Halep - Begu

Pe zgura lentă de la Roma, Naomi Osaka a părut o cavaleristă dată jos de pe cal și obligată să lupte pe pământ.

Japoneza a început în șarjă, cu lovituri ascuțite, decisive, în rafală. Simona a alergat formidabil stânga-dreapta, a scos mingi ca și pierdute, a rezistat asalturilor lui Osaka în ghemul 2, pe propriul serviciu, mai bine de 7 minute și l-a câștigat. În ghemul 3, scoasă din teren vreo 4 metri în dreapta, a izbutit o recuperare incredibilă, lovitura zilei, și Naomi a fost dată literalmente peste cap.

După acest blitz-krieg nereușit, japoneza nu a mai avut încredere în lovituri, a copleșit-o sentimentul că nu-i poate face punct numărului 1 mondial și n-a mai adunat niciun ghem în fața unei Simona Halep fizic și psihic beton.

Argilla de la Foro Italico pare să-i priască lui Simo chiar mai mult decât tierra batida Madridului.

Tiparul meciului Irinei Begu cu Angie Kerber a fost asemănător. Kerber, învingătoare la Australian Open și US Open, este o mare jucătoare pe suprafețe rapide. Pe zgură însă, loviturile ei de stângace, cu retragere scurtă a rachetei, plate, năprasnice, razante cu fileul sunt prea rar decisive. Irina, în schimb, are lovituri cu retragere mai amplă, liftate, cu săritură înaltă, pe care are timp să le execute datorită amortizării imprimate de teren.

În primul set, Irina a jucat tactic perfect, întreținând schimburi lungi, cu mingi trimise peste nivelul șoldurilor adversarei, plimbând-o pe Kerber stânga-dreapta. Nemțoaica s-a încăpățânat să joace tăios, riscant, ca pe hard, și nu a făcut față.

La începutul setului 2, Irina a făcut o greșeală teribilă. Cu mingea sărită din pământ la 3 m de fileu, cu Kerber rămasă pe undeva pe lângă arbitrii de linie, avea smash-ul în mână, putea să trimită nestingherită oriunde. A expediat mingea, să nu-mi cred ochilor, câțiva metri out în lateral.

Cu acel punct, Kerber a făcut break și a început să creadă că poate câștiga. Drept care și-a moderat jocul repezit, a început să muncească mai mult punctele, i-a răspuns Irinei și cu mingi înalte, de așteptare, a folosit reverul tăiat, a pus scurte. La un moment dat, s-a ajuns la schimburi de „baloane” de pe fundul terenului, ca în meciurile junioarelor mici!

Irina a luptat exemplar, până la ultimul strop de energie, a reușit să egaleze la 5 în setul decisiv, dar în ultimele două ghemuri condiția atletică superioară a Angeliquei Kerber și-a spus cuvântul.

Eu, unul, o felicit pe Irina Begu pentru valoarea și dăruirea arătate în acest meci pe care îl voi ține minte. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult