Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pământul Romei le dă putere româncelor

combo Halep - Begu

Pe zgura lentă de la Roma, Naomi Osaka a părut o cavaleristă dată jos de pe cal și obligată să lupte pe pământ.

Japoneza a început în șarjă, cu lovituri ascuțite, decisive, în rafală. Simona a alergat formidabil stânga-dreapta, a scos mingi ca și pierdute, a rezistat asalturilor lui Osaka în ghemul 2, pe propriul serviciu, mai bine de 7 minute și l-a câștigat. În ghemul 3, scoasă din teren vreo 4 metri în dreapta, a izbutit o recuperare incredibilă, lovitura zilei, și Naomi a fost dată literalmente peste cap.

După acest blitz-krieg nereușit, japoneza nu a mai avut încredere în lovituri, a copleșit-o sentimentul că nu-i poate face punct numărului 1 mondial și n-a mai adunat niciun ghem în fața unei Simona Halep fizic și psihic beton.

Argilla de la Foro Italico pare să-i priască lui Simo chiar mai mult decât tierra batida Madridului.

Tiparul meciului Irinei Begu cu Angie Kerber a fost asemănător. Kerber, învingătoare la Australian Open și US Open, este o mare jucătoare pe suprafețe rapide. Pe zgură însă, loviturile ei de stângace, cu retragere scurtă a rachetei, plate, năprasnice, razante cu fileul sunt prea rar decisive. Irina, în schimb, are lovituri cu retragere mai amplă, liftate, cu săritură înaltă, pe care are timp să le execute datorită amortizării imprimate de teren.

În primul set, Irina a jucat tactic perfect, întreținând schimburi lungi, cu mingi trimise peste nivelul șoldurilor adversarei, plimbând-o pe Kerber stânga-dreapta. Nemțoaica s-a încăpățânat să joace tăios, riscant, ca pe hard, și nu a făcut față.

La începutul setului 2, Irina a făcut o greșeală teribilă. Cu mingea sărită din pământ la 3 m de fileu, cu Kerber rămasă pe undeva pe lângă arbitrii de linie, avea smash-ul în mână, putea să trimită nestingherită oriunde. A expediat mingea, să nu-mi cred ochilor, câțiva metri out în lateral.

Cu acel punct, Kerber a făcut break și a început să creadă că poate câștiga. Drept care și-a moderat jocul repezit, a început să muncească mai mult punctele, i-a răspuns Irinei și cu mingi înalte, de așteptare, a folosit reverul tăiat, a pus scurte. La un moment dat, s-a ajuns la schimburi de „baloane” de pe fundul terenului, ca în meciurile junioarelor mici!

Irina a luptat exemplar, până la ultimul strop de energie, a reușit să egaleze la 5 în setul decisiv, dar în ultimele două ghemuri condiția atletică superioară a Angeliquei Kerber și-a spus cuvântul.

Eu, unul, o felicit pe Irina Begu pentru valoarea și dăruirea arătate în acest meci pe care îl voi ține minte. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult