Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Până să ne spuneți că nu se poate fără măriri de taxe, a încercat careva cu adevărat să crească un pic nenorocita aia de colectare?

negocieri - Inquam Photos / Octav Ganea

Tot citesc și aud voci care explică faptul că Președintele Nicușor Dan ar trebui să fie „rațional”, „rezonabil” sau să își ceară scuze că a promis că nu mărește TVA. Sunt de acord că e genul de promisiune pe care nu ar trebui să o facă cineva atât de explicit. Însă, cu toate astea:

- Mi se pare al naibii de nasol să îl faci pe ND ținta atacurilor acum că „nu înțelege piețele”, că „a semnat ca primarul (sic!)” sau că „nu se poate fără măriri de taxe”.

- Nota de plată pe care trebuie să o plătim acum nu e făcută nici de mine, nici de alți cetățeni, nici de ND.

- Nota de plată e făcută de fix partidele alea (PSD și PNL) care acum pun condiții – și da, poate or fi oameni rezonabili acum acolo care ar vrea să facă reforme (gen dl. Bolojan), însă nu i-am văzut dând ultimatumuri când se făceau franjuri finanțele țării în atâtea ordonanțe trenuleț și prin niște miliarde din Fondul de rezervă ajunse la primarii din aceste partide (să nu se înțeleagă de aici că cred că USR e mai breaz, „puțoiala” proverbială, dar și mersul țanțoș de parcă au câștigat ei alegerile sunt motivele pentru care nu avem și noi o opoziție mai de Doamne-ajută).

- După cum nu cred că putem să ne dăm prea tare cu fundul de pământ nici noi, toți cetățenii, mai ales, vorba unei prietene, ăia care nu prea s-au prezentat la parlamentare – cu cine, Doamne iartă-mă, să negocieze ND? Ăsta e parlamentul pe care noi i l-am dat.

- Cel mai ridicol și nedrept mi se pare însă faptul că acceptăm acest „nu se poate” (la care o să fac urticarie și pe care sper ca la un moment dat cineva să îl interzică în sistemul public și să îl înlocuiască cu „se poate așa”).

- Tot avem aceste marote cu gap-ul de TVA, cu evaziunea, cu infracționalitatea pe accize și spălarea de bani – boșilor, până să ne spuneți că nu se poate fără măriri de taxe, a încercat careva cu adevărat să crească un pic nenorocita aia de colectare? Că nu se aud decât voci șoptite din categoria „nu vrei să deranjezi acolo/ sunt interese mari la mijloc”

- La fel, până la mărit TVA (care apropo, a stat careva să măsoare pe bune ce înseamnă pentru lunile rămase din 2025?), am pus pe hârtie un plan pe bune de eficientizat cheltuieli și devenit obsedați de absorbit fiecare ban din fonduri europene?

- O să ne explice doct unii că nu se poate fără reforme, că ne retrogradează agențiile de rating și că nu ne mai crede Comisia. Așa e. Dar ce mai trebuie spus e că și dacă arătăm pe bune niște reforme, nu e totul pierdut – ia să punem pe masă o descentralizare și regionalizare pe bune. Ia să transparentizăm toate contractele publice și să vedem pe bune ce se întâmplă cu ele, cu termenele de execuție, cu calitatea lucrărilor (există și un standard pe asta, open contracting). Ia să actualizăm pe bune organizarea teritorială a țării (că nu mai avem nici comune, nici orașe, după lege, dacă chiar ar fi să facem oficiale odată rezultatele acelui recensământ). Sau ia să reluăm noi decent și apăsat reforma justiției și lupta anticorupție, dacă chiar vrem ca cineva să meargă după ăia de fură.

De fapt, ce încerc să spun e – până să tragem concluzia că nu se poate fără măriri de taxe, putem să încercăm naibii și noi pe bune măcar câteva luni? Până la ultimatumuri între politicieni, putem noi să avem un ultimatum pentru ei, toți, ca măcar să încerce? Că după, dacă nu s-o putea și nu s-o putea, eu cred că există suficientă înțelepciune în poporul ăsta să înțelegem că e poate nevoie de ceva taxe mai mari. Dar, până atunci, măcar încercați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Unul din trucurile pe care politicenii l-au reușit a fost să ne atragă atenția către salariile și beneficiile mari. Da, ele există, dar dezastrul vine din salariile mici. Pare ilogic, dar dacă aplicăm puțină aritmetică elementară atunci lucrurile se lămuresc. Să zicem că un președinte de partid îl abordează pe primarul orașuiui X:
    - Auzi, am și io un nepot de unchi de mamă de frate etc. Nu mă poți ajuta?
    - Ce știe să facă?
    - Nimic, Dar angajează-l la tine. O să-i zic să vină la birou cu regularitate și să fie cuminte.
    - Și cât să-i dau? N-ai pretenție de salariu mare...
    - Nooo! Păi pe ce? Să-și ia și el un 2500 la buzunar.
    Salariu mic. Cei care spun că n-ar fi o problemă, că sunt bani de-o înghețată, să realizeze că un asemenea caz nu e unic. Sunt milioane de asemenea Gigei cu salarii mici care înoată prin apele tulburi ale statului. Și când sunt mulți, chiar dacă salariul este mic, presiunea asupra bugetului crește.
    Plus că avem 41 de județe, într-o țară depopulată!!!! Din nou, artimetica elementară: 2500x300 e o treabă, 2500x3 000 000 e altă treabă. Rezultatul matematic e ușor diferit. De unde și presiunea asupra bugetului. Așa că nu vă mai uitați la cei cu salarii mari. Utați-vă mai mult la cei cu joburi inutile. Acolo e buba.
    • Like 1
    • @ Valentin
      fan CTP check icon
      eeee. o fi dar daca u se mai suplimentezaza bugetul de salarii d unde e? bate primaru moncher
      • Like 0
    • @ Valentin
      Există într-adevăr și fenomenul de care ziceți, dar el NU e așa de important precum spuneți. Moral vorbind, e un fenomen neavenit, dar economic.... chiar nu e mare lucru. Eu am înțeles că în total sunt vreo 1300000 de bugetari. Nu mai știți că sărea lumea în capul lui Simion că zicea că erau odată 800000 iar acum sunt 1300000, deci ar fi trebuit să se revină (în 5 ani) la 800000? Iar în acest număr total de bugetari intră medici, profesori, polițiști, militari, securiști, magistrați și nu în ultimul rând funcționari. Ăștia de care ziceți Dvs. Dar nici din ăștia nu sunt toți gigei care iau banii degeaba. Funcționarii sunt și ei strict necesari, începând cu funcționarii superiori (din administrația centrală) și terminând cu ultimii scribi de la nivel local. Păi cum v-a ieșit Dvs că din 1300000, dintre care majoritatea sunt totuși indispensabili, ar exista câteva MILIOANE de gigei cu slariul mic dar nejustificat?
      Într-adevăr, județele trebuie să se unească în regiuni, pentru eficientizarea administrației locale. Dar asta e altă discuție. Însă cifrele date de Dvs sunt absolut fanteziste și concluzia, care se bazează pe aceste cifre, rezultă că este de asemenea fantezistă.
      După mine problema bugetarilor este BIROCRAȚIA excesivă. Sunt multe instituții inutile, e drept, dar de asemenea sunt multe alte instituții care au activitate doar fiindcă așa SE CERE, așa E LEGAL. Numai că birocrația sufocă economia fiindcă consumă resurse uriașe fără un beneficu practic, ci doar pentru a ne conforma unor cerințe birocratice. Apoi mai există sinecuri cu salarii grase, care mai mult ca sigur se împart și la partid. Și mai există și mită mascată în privilegii, cum e cazul magistraților. Pentru că magistrații trebuie să facă ce zice Sistemul, să fie fidel acestuia. Sunt multe de spus, nu mai intru în detalii acum. Dar repet, câte o angajare a câte unui ”băiat cumințel și prostuț” la vreo primărie, oricâte cazuri din acestea ar exista, totuși nu poate fi decât un fenomen cu impact marginal, necum semnificativ.
      • Like 1
    • @ Valentin
      nu pot fi ,,milioane de asemenea Gigei,, pentru ca numarul total al bugetarilor e 1,3 milioane. si o mare parte din ei chiar muncesc
      • Like 0
  • Ovidiu check icon
    "Puțoiala" și "pe bune" de șapte ori ! Scrie, naiba, în limba română literară, nu ne obliga să căutăm în Dicționarul argotic al limbii române. Ce-i aia "pe bune"? Chiar așa lexic sărac ai? Unde naibii te crezi, pe Tiktok?
    Ți -am răspuns în limbajul tău, ca să pricepi.
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      fan CTP check icon
      argotic? tine de gotic maestre iluminat? sau de argou? cam cum se scrie maestre puta in literala? e chestia aia la juma de pula si din are ai si mata jumate (de puta). pare rau maestre ce ai mata se cheama neg. dar nu fi suparat poti sa il bagi sa zici ca esti un x frustrat. btw vand litiera cant te gandesti sa devii pisica sau caine e talie medie
      • Like 0
  • mg check icon
    ..800-670 = 130 miliarde lei(~7% din PIB) = deficitul din proiectul de buget pe 2025, publicat de Ministerul Finanțelor în ianuarie.

    În acel proiect, ~150 de miliarde de lei (~7,8% din PIB) vor fi investiții, din care ~60 de miliarde de lei fonduri naționale și ~90 din PNRR.
    Renunțăm la investiții, sau măcar la o parte din ele ?

    Dar la cheltuieli ?
    Ei bine e prevăzută o creștere cu 10%, față de anul trecut..
    Majoritatea ministerelor au alocări crescute.
    În ordine desrescătoare a ponderii și fără cheltuielile de angajament :
    Min.Muncii = +17% (~96 miliarde lei)
    Min.Finanțelor = +40% (~86 miliarde lei)
    Min.Educației = +10% (65 miliarde lei)
    Min.Apărării = +10% (43 miliarde lei)
    Min.Transporturilor = +20% (~43 miliarde lei)
    Min.Energiei = +161% (~15 miliarde lei)

    Doar câteva au pierdut față de 2024 :
    Min.Agriculturii = -6% (~26 miliarde lei)
    Min.Dezvoltării = 12% (~22 miliarde lei)
    Min.de Externe = 19% (~1,5 miliarde lei)
    (Parcă UDMR urma să primească Dezvoltarea și Cultura, ambele perdante..)
    Ciondăneala e pe ministerele cu bani mulți.

    Deasemenea 120 de miliarde (~6% din PIB) vor merge la județe.
    Și tot așa.. datoria publică prognozată în 2025, va fi de 58,5% din PIB..

    Una peste alta s-ar putea strânge cureaua pe ici pe colo, prin părțile esențiale..
    Ca să nu mai vorbim de voința politică necesară pentru colectarea mult mai bună a taxelor, inclusiv TVA.. Adică mărești taxele, dar șmecherii beneficiază de scutiri, sau pur și simplu fraudează fără să fie deranjați de fisc..
    De asta nu cred o secundă în tangoul PSD-ului cu trecerea în opoziție..
    Păi îi lasă orfani pe cei care finanțează partidul ?
    • Like 1
  • Florin check icon
    MULTUMESC mult pentru articol doamna Calistru Postarea cu "rational si rezonabil" e din seria "votati Crin Antonescu ca asa dau calculele". Se pare ca si domnul Bolojan (pe care il respect si pt ca sunt bihorean si am vazut ca a miscat lucrurile in bine) si celelalte partide parca trag sa loveasca doar in Nicusor Dan.. Pericolul mai mare nu e bugetul, nici macar falimentul tarii (care nu se va intampla nici daca nu se maresc taxe si se explica in mod serios si rational situatia dificila comisiei europene), ci pericolul de care mai mult ca sigur nu vom scapa daca se creste TVA si multe alte taxe este alunecarea totala in bezna extremismului. Asta a luat in calcul Bolojan si CTP? Sau toti se culca pe-o ureche, neintelegand miza?
    • Like 2
  • Domeniile unde au crescut cel mai mult (precum făt-frumos canceros) redistribuțiile de bani ale statulul sunt administrația, educația și sănătatea. La astea se adaugă pensiile nesustenabile și banii către sistemul politic și religios.
    Soluțiile le dă cel mai mare gânditor al omenirii, într-o carte pe care majoritatea intelectualilor din ziua de azi au dificultăți să o citească și să o înțeleagă:

    https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.21873/page/n11/mode/1up

    Audio:
    https://librivox.org/social-statics-by-herbert-spencer/
    • Like 1
  • Toate ca toate, dar eu am rămas cu o nedumerire: ce înseamnă ”puțoiala”? :-)
    • Like 1
  • Din toată agitația se observă de pe Lună cancerul care se numește PSD, care reprezintă fostul PCR și tot ce s-a făcut și se face dezastruos în RO, de 35 de ani.
    Aceste personaje-virus mortal, că se numesc Olguța sau Grindeanu sau Ciolacu și restul până la zeci de mii de căpuși mutante horror, nu vor putea fi scoase din corpul victimei(România) decât cu bisturiul(DNA, când va lucra...)
    Ei au venit în politică peticiți în fund, iar acum învârt averi nemăsurate prin Monaco și Dubai...l-ați văzut pe ăla cu Dubaiul, funcționar imbecil care a falimentat CFR dar e prinț de Dubai!...păi duceți-vă toți dracului în Dubai acolo și lăsați-ne și pe noi să respirăm....
    PS Trollii, retardații și pesediștii pot cânta la altă masă, de preferință în Dubai sau la Moskva....
    • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Păi acest ”cancer PSD” cică e și el pro-european, nu-i așa? Și l-a susținut în alegeri, de la nivelul conducerii, la fel ca și celelalte partide ”pro-europene” pe Mucușor . Iar acum Mucușor invoca ”interesul național” pentru a face parte neapărat și PSD din coaliția de guvernare. Cred că ești puțin rămas în urmă maistore. PSD acum e declarat bun, nu rău, de la cel mai înalt nivel (președintele Mucușor). Iar în legătură cu îmbogățiții mafioți de după revoluție, mie mi se pare că ei sunt perfect distribuiți în partidele ”pro-europene”, adică acestea care au gustat din borcanul cu miere de după 1989: PSD, PNL, UDMR, USR. Iar infractorii sunt deopotrivă și bătrâni dar și lupi tineri. Așa că să nu ne îmbătăm cu apă rece că avem de-a face în continuare cu membrii fostului PCR. Nici vorbă. Ăia mulți dintre ei sunt acum morți sau trași pe linie moartă. Au urcat în schimb lupii tineri, care sunt cel puțin la fel de răi ca foștii. Și să ne amintim evoluția partidelor: la început au fost FSN, PNL și PNȚ-cd. Plus altele mai mărunte, nesimnificative. FSN-ul s-a rupt în actualul PDSR / PSD și PD / PD-L. Apoi PNȚ-cd a decăzut, acum existând doar teoretic iar PNL, după scindări și regrupări, a înglobat PD-L - ul lui Băsescu. Așa că nici PSD nu mai e exact ce era în anii 90 dar nici PNL-ul nu mai e un partid pur, bazat pe idologia de dreapta. A mai apărut și USR-ul, cică partidul anti-sistem dar creat de sistemul securist (Coldea). Iar curentul naționalist / suveranist a creat partide noi, diferite de cele vechi enunțate mai sus. Ce vreau să spun cu asta? Că e o copilăriie acum să mai dăm vina pe fostul PCR, când noii apăruți după 1989 sunt mai răi ca vechii.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mhai Nai check icon
      Acelasi gunoi ne repeta aceeasi poveste elaborata din frustrarile provocate la randul lor din propriile nereusite.
      • Like 2
    • @ Mhai Nai
      Măi ”Mihai.... N-ai” domnule, n-ai deloc bun simț. Și nici formație interioară democratică. Pentru tine cine nu gândește la fel ca tine, e un GUNOI.... Ce mai e de zis? Ești de plâns, săracul de tine....
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult