Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mesaj important al BOR: „Trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material”

Mesaj important al Patriarhiei Române, astăzi, în contextul protestelor masive de stradă din ultimele zile: „Trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material”, se spune într-un comunicat al Patriarhiei, care precizează în continuare: Totodată, lupta împotriva corupţiei nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancţionarea şi folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea şi reintegrarea socială a celor care recunosc şi regretă faptele rele pe care le-au săvârşit”.

Comunicatul integral al BOR, semnat de Biroul de Presă al Patriarhiei Române: 

„Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului şi, ca atare, o polarizare în rândurile populației. Deşi neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorinţele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei şi creşterea nivelului de trai.

În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material. Totodată, lupta împotriva corupţiei nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancţionarea şi folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea şi reintegrarea socială a celor care recunosc şi regretă faptele rele pe care le-au săvârşit.

În acest context social polarizat şi fracturat, în calitatea ei de „factor al păcii sociale” (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), Biserica îndeamnă la rugăciune, dialog şi coresponsabilitate socială.

Rugăciunea este necesară, deoarece luminează raţiunea, pacifică patimile egoiste şi cultivă comuniunea de iubire a oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă.

Dialogul este necesar pentru a depăși conflictele între persoane, instituții şi orientări sociale divergente.

Coresponsabilitatea socială este necesară, deoarece transferul de responsabilitate totală asupra adversarului nu rezolvă problemele comune ale societății, care au nevoie de soluții concrete elaborate în comun.

Prin urmare, Patriarhia Română cheamă pe toţi slujitorii Sfintelor Altare şi pe toţi credincioșii să săvârșească rugăciuni pentru pacea şi unitatea poporului român, pentru înnoirea vieţii morale şi spirituale a societății româneşti, dar şi să încurajeze dialogul şi coresponsabilitatea în societate”.

Patriarhul Daniel condamnă „abuzul de putere” și patima de „profit material fără limite”

„Adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite”, a transmis Patriarhul Daniel într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a agenției de presă a BOR, Basilica. 

„În contextul lumii de astăzi, frământată de neînțelegeri și războaie, avem nevoie mai mult ca oricând de făcători de #pace, adică de toți aceia care pot preveni sau aplana conflictele între oameni, în societate sau între popoare”, se mai arată în mesaj.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • daca s-a desprins si astacde gashca, Dragnea miroase a mort politic
  • Like 0
 • Asta înseamnă că vor plăti si ei impozite? Și ca se vor fiscaliza toate veniturile?
  • Like 0
 • bluenavy check icon
  BOR a valorificat astfel o ocazie politica minunata de spalare a imaginii.
  In acelasi fel in care ni se dicteaza "adevarul adevarat" din alte surse, dumnealor ne dicteaza cum ar trebui sa fim convinsi ca ei sunt, si ca misiunea domniilor lor este aceea de domnitor al pacii in societate si detinatori ai adevarului, superiori, distanti, deasupra. E nevoie de fapte si intelepciune reala, insa, pentru a (re)castiga increderea populatiei.
  • Like 0
 • ,, cei vinovați trebuie sancționați ,,......da toti Preasfintia Ta, toti hotii care au furat tara
  !
  • Like 0
  • @ Valer Girlonta
   check icon
   Iar BOR - ul are muuult de lucru in curtea sa....
   Sa incepem cu popii trimisi in judecata si apoi cu spagarii...
   Nu, presfiintia-ta? :-))
   • Like 2
 • In timp ce se urca in S-classe cu o cruce de aur la gat.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Nu are de ales. Trebuie sa zica, altfel risca sa ramana fara credinciosi. Nu poate nega decalogul. Face parte din crestinism. Oricum nu are probleme, una zice si alta face.
  Dar stiti cum e "Toti suntem pacatosi. Nu conteaza ca unii sunt mai mari si altii mai mici. Toti primesc iertare daca se caiesc." Sa vedem cine se va caii.
  • Like 1
 • Cele spuse in titlu sint valabile si pentru capii bisericii ortodoxe !!!!!
  • Like 1
 • Ioan check icon
  Da, acum e vremea sa se spuna ceva; si-au primit banii de la buget, pot spune orice si daca din ce spun nu se intelege nimic concret legat de situatia din tara e si mai bine; dealtfel, e politica dintotdeauna a bisericii crstin ortodoxe!
  • Like 3
 • check icon
  Sincer eu nu inteleg nimic din ce zice mult prea fericitul asta. Ca de obicei, vorbeste fara noima. Adica, se baga si el in seama (ca si el e om :-)) dar nu spune nimic. Parca as fi la lectia de socialism stiintific: sa nu dăm nici in ăia, nici in ceilalti; impartial,.ca rumânu'
  • Like 4
  • @
   E impartial acum. In campanie bor a tras cu psd la maxim.
   • Like 2
  • @ Tudor Vasilescu
   check icon
   Ei, stiu destul de bine ce le poate pielea si le cara sutana...
   Mizerii de oameni. Cica "oamenii Domnului".... -ai.cui domn? Turnatori si colaboratori la secu.
   Acum a vazut ca se apropie funia de par si a vrut sa stoarca si el o mica lacrima...
   • Like 0
 • check icon
  Hait! A intrat dracu-n casa popii! Preafericirea Sa scrie în Facebook (blasfemie!!!) şi, mai mult, face referire la "profit material fără limite". Păi, Preafericirea Voastră... ce facem cu mallul din Dealul Arsenalului? Că cam acolo se încadrează!

  Dincolo de cele scrise mai sus (că, deh! nu m-am putut abţine), mesajul este de bun simţ şi... adevărat! Sper să fie şi pe înţelesul politicienilor (de orice orientare ar fi ei, că după ce ajung la Putere culoarea este aceeaşi).
  • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult