Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pe-Se-Beee, oaia e de vină!

Podul din Neamț

Podul hobanat care traversa râul Siret s-a prabusit, în Luțca, județul Neamt, 9 iunie 2022. Inquam Photos/ tvmneamt.ro/ Ionut Corfu

▶️ S-a prăbușit un pod în Neamț. Premierul a trimis Armata la fața locului. De ce? Au atacat rușii? E nevoie de antiaeriană? De la Revoluție încoace, Armata e cu noi, chiar și când a tras în noi. Avem încredere că uniformele fac treabă, chiar dacă însuși Generalul din fruntea țării ne dovedește că mai mult se află în treabă.

▶️ Podul stătea de multă vreme să cadă. Un raport tehnic făcut de un inginer a ajuns, scrie ziarul Libertatea, în 2018 pe masa Consiliului Județean Neamț. Expertul Cristian Comisu scria negru pe alb că „se înregistrează o stare de fisurare generalizată a întregului tablier” iar pilonii de susținere se constată „eroziunea betonului”. Altfel spus, structura de rezistență era praf.

▶️ Ce face CJ Neamț, condus de căpitanul de județ Ionel Arsene, cu raportul? Îl aruncă la coș și cere o altă expertiză în baza căreia face o lucrare cosmetică cu firma unui fost consilier local PSD. Dl. Romică Rotaru admite, la Digi24, că „nu s-a umblat la structura de rezistență aproximativ 99 la sută deloc”. Adică s-a tras un glet și s-a dat în folosință: „Deci am făcut doar un fel de modernizare și reabilitare a podului, inclusiv tencuieli la grinzi”. Deci moarte sigură!

▶️ Pentru o imagine mai clară: aveți o casă care se dărâmă, pereții au crăpături și acoperișul stă să cadă. Ce faceți? Îi dați o vopsea și stați în ea pe garanția lui Ionel Arsene de la PSD. Așa-i că dormiți liniștiți? Cum liniștit doarme probabil și electoratul din Neamț care l-a reales entuziast pe dl. Arsene pentru al doilea mandat de șef al județului. Același domn Arsene este bine mersi în funcție atât la județ, cât și la partid, deși are o condamnare în primă instanță de 8 ani și 4 luni închisoare pentru corupție. Când l-au întrebat ziariștii pe dom' Ciolacu dacă nu-i retrage sprijinul politic dlui Arsene după această condamnare, blândul domn Marcel a răspuns că omul are un necaz și n-o să vină el acum să-i întoarcă cuțitul în rană. Într-adevăr, ăia 100.000 de euro șpagă care i-au picat din cer dlui Arsene sunt un necaz care te face din om neom și te nenorocește.

▶️ DNA a ieșit din adormire și s-a dus pe teren să afle cine e vinovat de prăbușirea podului. Nu mai căutați responsabilii! Oaia e de vină. Oaia aia prinsă sub dărâmături, prezentată la televiziuni ca o mare victimă, e suspectă din start. Adică ce căuta ea acolo? Cine a pus-o să-i strice inaugurarea dlui Arsene de la PSD? Ale cui jocuri le face? Și, în general, ce mai caută oaia pe-un picior de plai, pe-o gură de rai? De ce nu e prin Maldive, la Monaco sau Dubai? Sau acolo s-au dus numai lupii? Ancheta ar putea arăta foarte bine că podul a căzut sub greutatea oii. Mănâncă prea mult, onorată instanță! Adică numai noi, statul, să facem sacrificii, să strângem cureaua, cum a zis dl. Ciolacu, și oile nu?!

▶️ Podurile se vor prăbuși, spitalele vor lua foc, tavanele școlilor vor cădea peste copiii noștri, iar noi vom muri mioritic atâta vreme cât nu vom înțelege că Arsene, Ciolacu și cu dom Romică sunt rezultatul alegerilor noastre.

Până să facă Justiția justiție, propun ca dl. Arsene și tot neamul lui politic să inaugureze toate podurile de pe meleag stând sub ele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fain scris...concluzia dle Negruțiu?„Out din Hoțomânia!...pe rând să nu aglomerăm vămile...„A” vă citește și salută.. Noi ne-am pregătit copilul încă din grădiniță pentru decuplarea de la ceea ce nu mai cred de mult că asta reprezintă o țară, a venit timpul să împachetăm, și chiar dacă nu este Oxfordul pe care l-a vizitat și dorit, tot va fi bine, noi părinții știm deja asta chiar dacă cu un ochi râdem iar altul plânge... Dacă am fi observat în 33 de ani cea mai mică schimbare poate nu am fi spus „pas” la o „Universitate românească bună” situață în negura clasamentelor pe la 1000-1200, dar nu, în lipsa acestora NU vreau ca să-i fie VOTUL tranzacționat ordinar timp de alți zeci de ani. Eu, am trăit și văzut cum după 1989 au devenit irelevante protestele, sutele de petitii, actiunile civice, voluntariatul...Nu am construit și în continuare nu construim nimic...Mici șanse ca viața aici să se schimbe, să vezi educația, sănătatea, infrastructura cum sunt încremenite și au zero șanse în viitor, cu țara în mâna unor oameni care nu gândesc, fiind niște carcase șantajabile & plagiatoare!...
    PS: copiii din România vor pleca, au în sânge democrația, indiferent că sunt olimpici, premianți sau mediocri nu se regăsesc în acest ”sistem” pe care cu spor îl construiesc politicienii în jurul nostru!
    • Like 1
  • Soluție pe termen scurt nu avem. Dar pe termen lung eu văd ieșirea din mocirla în care suntem doar așa:
    1. Deoarece s-a dovedit că partidele pe ansamblu sunt cam la fel de corupte și nepăsătoare la dorințele oamenilor, nu ne rămâne decât să votăm DE LA CAZ LA CAZ lista oricărui partid care ni se pare în acel moment mai OK. Deci să renunțăm la idei preconcepute cum că un partid e răul pe pământ și altul e minunat și să observăm, concret, oamenii care candidează. Tot nu va fi perfect nici așa, dar e un început:
    2. După alegeri să fim mereu vigilenți la ce fac anapoda sau rău conducătorii noștri și să-i presăm să facă cum vrem prin manifestații stradale punctuale:
    3. Să facem tot ce putem la nivelul nostru individual (la serviciu, în comunitate etc).
    Repet, nu se va rezolva de azi pe mâine, ci doar pe termen lung, dar dacă stăm și doar ne plângem ca în povestea cu drobul de sare dar nu facem niciodată nimic, sau tot ce facem e să ne ofuscăm și să plecăm din țară, atunci nu se va schimba nimic. Poate doar în rău.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Traiest, in continuare, in







      Traiesti, in continuare, in Utopia. Ma limitez doar la atat.

      • Like 0
  • asta este un post care nu o sa placa la multi.

    auzi mai "frunte lata". si cu cine pluta mea vrei sa voteze oamenii? nu cu PSD. ok. Cu cine? cu PNL?? cu aia care pana acum un an isi bagau surubu'n gat cand doar rosteau "PSD"? cu aia care si-au descoperit subit multe puncte comune cu PSD cand a fost cazul? cu un Iohannis care... sa imi bag picioarele, asta chiar este Presedintele Romaniei??

    mai baiete. cred ca propaganda pro-PNL pe care si tu ai sustinut-o la Digi nu mai are cautare. iti spune unul mai in varsta ca tine care de la alegerile din 91 tot cu PNL a votat. nu o sa mai vezi vot de la mine pentru PNL.

    si ce poate sa faca oaia? se uita mirata la cateva porti. una e maro, una e neagra si una e cacanie. ce sa aleaga biata oaie?

    s-a daramat podul coruptiei PSD. nasol. alternativa este podul coruptiei PNL. sa ii votam pe aia, poate cumpara vopsea mai ieftina sau cum?

    USR nu sunt nici ei o alternativa, din punctul meu de vedere. Prea paraleli cu realitatea.

    Dar eu nu sunt dintre cei care critica. Eu sunt un simplu elector, nu ma simt dator sa fac judecati de valoare pe subiect. Asa ca te intreb pe tine, ala care ai ridicat in slavi PNL la Digi, cu colegul Prelipceaanu alaturi, tu ce zici? Pe cine sa votam ca sa nu se mai darame podul?

    eu am refuzat sa ma mai uit la antene de vre0 10 ani. dar si de Digi m-am lasat de cam 1 an. ce vrei, ce propui? ai vreo idee sau doar bati campii cu articole parca scoase la norma?
    • Like 3
    • @ Sever Lupu
      Zici ca matale nu esti din cei care critica, dar critici nevoie mare, fara sa fi fost foarte atent la ce spune Florin Negrutiu, pentru ca te-ai focusat pe chelia dansului . Nu-mi aduc aminte ca Florin Negrutiu sa fi fost foarte impresionat de prestatia PNL si este probabil una din putinele voci obiective si ponderate din presa. Parerea mea...
      • Like 6
    • @ Sever Lupu
      Pe USR, de exemplu. Nu sunt perfecti, dar deocamdata nu exista dovezi ca ar fi corupti, poate pentru ca nici nu prea au avut ocazia. Dar macar ruta Faurei-Buzau a costat la ei de 12 ori mai putin decat costa ruta Buzau-Faurei reabilitata de PSD (Grindeanu). Daca nici ei nu sunt buni, candidati dumneavoastra. Autorul nu cred ca a ridicat in slavi PNL, aveti vreun link ca dovada?
      • Like 5
    • @ Sever Lupu
      Nume check icon
      Nu sunt un fan al d-lui Negrutiu, dar nu cred ca este un fan PNL, ci dimpotriva. Intr-adevar ma intreb de ce dupa derapajele de la Digi in ultimii ani, culminand cu atacurile sub centura al d-lui Prelipceanu asupra USR in Septembrie anul trecut si divergentele CTP cu Digi din ultimii ani, mai stau ei acolo? Ei stiu de ce si deasemenea ei stiu daca inca afilierea cu Digi ii ajuta sau nu in cariera sau in alte activitati lucrative. Eu m-as fi asteptat totusi ca dupa evenimentul final al lui CTP cu Digi sa plece si ei ca partizanat la un jurnalism de calitate.
      • Like 3
    • @ Paulina Pavel
      Link? Nu, nu am. Probabil nici nu exista. Am urmarit insa ani la randul Digi24. Nu imi propun sa demonstrez ceea ce am afirmat, decat daca ma platiti. Iau la mana emisiunile de pe YT din ultimii 3 ani si cred ca o sa resusesc. "Ridicatul in slavi" nu trebuie sa fie neaparat grosolan, gen A3, poate fi si subtil. Pe USR nu o sa ii votez, votati-i dvs. Eventual pe Ciolos, daca demonstreaza ceva. Nu cred ca sunt corupti, sunt de acord cu dvs., dar cred ca sunt incompetenti (cu exceptia lui Drula) si nu sunt in stare sa inchege o propunere politica coerenta
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      bun. pot admite ca nu am inteles ce a vrut sa spuna Negrutiu. explicati-mi dvs. va rog
      • Like 0
    • @ Paulina Pavel
      Usr + s-a autodiscreditat prin tot ce au facut si spus. Sunt, cel putin, infantili si orgoliosi. Si-si dau si cu stangul in dreptul.
      • Like 1
    • @ Sever Lupu
      Eu nu pot sa va explic , explicatiile sunt pentru profesori. Nu mi-as permite. Pot sa va spun ce am inteles eu. Autorul este de parerea ca Arsene este un borfas , care "lucreaza" dupa metoda patentata de PSD si licentata de PNL din ultimii 30 de ani. Jaf din banul public de catre firme de casa. Sub obladuirea actualei guvernari si a unui sistem de justitie orb la acest fenomen endemic. Ceea ce mi se pare foarte corect si nota mea , este numai inceputul.
      Cat despre iubirea PNL si Digi24 sunt perfect de acord cu dumneavoastra.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Domnu' Mircea m-ati omorat cu USR-ul, lasati-i in durerea lor ca PSD cu PNL guverneaza, nu USR. USR nici n-a guvernat , nici n-a furat si de acord si-au dat cu stangul in dreptul.
      Noua ne umbla hienele in casa si noi tinem usa blocata sa nu intre pisicul vecinului. Votez ca un idiot PNL din 90' incoace , ca sa vad acum dupa epoca Dragnea , se duce Iohannis ii ia de mana pe PSD si ii aduce la guvernare. Ei au preferat sa guverneze cu PSD ca sa poata fura in liniste , fara USR sa-i arate cu degetul.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      discutabil. am recitit textul si mie tot anti-PSD imi pare a fi. dar poate nu pot fi obiectiv dupa ani de zile de asa zis "anti-PSD"-ism promovat de bravii "reformisti" din PNL, sustinuti de Digi, unde a contribuit si Negrutiu. fie ca dvs., dar intrebarea mea ramane aceiasi: oaia cu cine voteaza in conditiile astea si ce rost au genul asta de articole, MAI ALES in astfel de conditii? doar sa umplem spatiul?
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Tot ce se intampla in politica, de 32 de ani, este dirijat si impus de mafia psd prin cozile de topor infiltrate in celelalte partide. In afara lui iliescu toti ceilalti presedinti au fost sabotati si discreditati de psd. S-a urmat linia psd, astia au furat, cot la cot cu ipocritii cu alte denumiri. Au fost timide incercari de a inlatura de la butoane psd sortite din start esecului. O spun cu durere romania nu are sanse sa mai scape de hotii instaurati la putere. Este marea reusita a falsilor comunist, a falsei securitati a statului. Ne-au scos la mezat cu singura conditie de a ramane la jefuirea tarii. Nu e clar? Nimic nu merge, nimic nu se face. Poporul se complace.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Pai cam asta zic si eu , PSD e o organizatie militarizata de borfasi si de prosti utili borfasilor. Problema mea e ca dupa ce am votat atatia ani PNL ca sa scap de PSD , cand am zis ca uite gata avem si noi 4 ani de guvernare de dreapta , i-a adus din nou PNL de mana la guvernare. Fara nici un motiv. N-am vazut acum sa fi facut PNL , UDMR-ului sau PSD-ului nimic din ce au facut USR in cateva luni de guvernare. Desi motive au fost gramada.
      Asa ca da , USR si-o da cu stangul in dreptul , dar nu sunt borfasi si majoritatea sunt cu educatia la ei . Si daca nu vrem USR , uite acum avem REPER , avem si AUR pentru nostalgicii sovietici . Deci cum ar veni pentru toate gusturile . Hai sa-i lasam pe PSD si PNL sa ia o pauza , ca poate asa inteleg ca nu suntem atat de prosti pe cat ne cred ei. Sincer detest AUR pentru tot ce reprezinta , dar sunt mai intelegator cu unul care voteaza AUR decat cu unul care voteaza PSD si PNL cu Ciuca in frunte. Asta este prostie in forma continuata . Bineinteles cu exceptia celor hraniti de partid , care au tot interesul ...Pe aia ii pot dispretui ,dar ii inteleg , interesul poarte fesul...
      • Like 0
  • dan check icon
    Stiti care e sentimentul actual , oricate nenoriciri s-ar intampla nu mai pasa nimanui pentru ne obisnuim cu raul oricare ar fi acesta.
    Se moare in accidente de masina groaznice de ani de zile si legislatia nu se schimba semnificativ sau chiar daca se schimba soferii stiu ca fiul lui Gino a omorat 3 oameni si nu a patit nimic.
    Podul cade , oameni raniti , si nimic nu se schimba , ba mai mult aia care trebuie sa faca ceva dau vina pe altii.
    Sentimentul actual e de neputiinta si de lehamite , pare o tara esuata pentru care nu se mai poate face nimic .
    Este adevarat ca depinde si de votul nostru dar absenteismul este si cauza lehamitei , pur si simplu multi gandesc ca daca voteaza , voteaza degeaba , toti politicienii se comporta la fel de mizerabil ceea ce nu este chiar adevarat dar din pacate nu conteaza ce vrem noi ci gradul de nesimtire al politicienilor , apartenenta la gasca care poate fura.
    Cu o presa aservita financiar , cu o justitie mizerabila , o educatie precara si un sistem politic corupt nu ne mai asteapta mare lucru decat deznadejdea.
    Cele doua mandate ale lui Johannis au fost o catastrofa daca privim macar educatia , omul asta nu are tresariri decat daca nu intra mingea in gaura de golf , a pus guvernul lui ca sa transforme Romania in stat militarizat punand un PM care habar nu are de economie .
    Sa mai speram , nu stiu , podul ala este si podul sperantelor noastre care se darama pe zi ce trece.
    • Like 1
    • @ dan
      check icon
      De acord cu toate dar aia cu "statul militarizat" e o exagerare prea grosolană. Las-o mai ieftin și dumneata...
      • Like 0
    • @
      Stat militarizat nu , dar stat securist 100% .
      • Like 1
    • @ Natalia Todorov
      De acord cu Dvs: stat securist 100% Dar acum să facem pasul următor în gândire și să ne răspundem sincer la întrebarea: din 2004 încoace, adică pe timpul regimurilor Băsescu (10 ani) și Johannis (în curând tot 10 ani), de partea căror culori politice au fost și pe cine au susținut din umbră securiștii? Ghici ghicitoarea mea. Și când zic de securiști mă refer și la brațul lor armat - justiția (în special procurorii) și deasupra tuturor, tătucii care dau ordine, de la ambasadele binecunoscute.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Iar consecința e că anitieuropenismul cu varianta extremă ROEXIT e bun că iese de sub tutela tătucilor?
      Justiția e condusă de ei?
      Care ambasade?
      Vă rog să detaliați.
      • Like 0
    • @ Toma Necredinciosul
      ”Antieuropenismul cu varianta extremă ROEXIT” ar fi chiar o catastrofă pentru România. Antieuropenii sunt extremiști dilii. Dar sub acuzația generală de ”antieuropenism” se ascunde și ceva pervers. Nu înseamnă antieuropenism dacă vrem SIMULTAN să fim și în clubul select european (în care merităm să fim) dar să ne apărăm și interesele naționale, în primul rând economice, așa cum fac TOATE statele memebre UE care sunt cu capul pe umeri. Nu e cazul nostru din păcate. Hai să nu ne facem că nu pricepem că în interiorul UE statele sunt totuși într-o CONCURENȚĂ economică. Fiecare profită de toate pârghiile pe care le are pentru a avea avantaje economice cât mai mari pentru propria țară. E foarte bine că fac așa. Fiecare joacă cât de bine poate în politica intra-comunitară. Lucrul ăsta nu e neapărat benefic pe termen lung pentru Europa Unită,; de aceea UE nu se poate ridica (încă) la nivelul SUA. Acolo, statele americane, făcând parte din același mare stat federal, NU vor fi niciodată în concurență. Nu e cazul Europei, din păcate. Dar dacă așa stau lucrurile, ar trebui și noi să jucăm după aceleași reguli nescrise, ale maximizării interesului național. Toți fac asta, mai puțin România. România NU își apără propriul interes, ci interesul altor colegi din UE, după cum vor să se facă mai frumoși în fața liderilor europeni, conducătorii noștri și după cum vor să fie susținuți ei și partidele lor la putere. Fac ce au făcut și altădată unii domnitori români nepatrioți: fac favoruri ”Înaltei Porți” pentru a fi considerați mai ”frecventabili” și să fie susținuți la putere pe plan intern. Cum spunea odată bine cineva dintre comentatorii de aici, Johannis (exemplul tipic) NU e reprezentantul intereselor României în SUA și UE, ci reprezentantul intereselor SUA și UE în România. Românii au un proverb: ”frate, frate, dar brânza-i pe bani”. Despre asta e vorba. Posi să fii cât de mult pro european, progresist, vizionar, dar să nu dai țara pe degeaba celor care vor să profite. Nu cei care vor să profite sunt de vină; pentru ei, toată stima. Așa procedează marile națiuni. Jocul economic e dur și oricine e îndreptățit să joace dur în interesul propriei țări. Problema e că România NU face asta. Metaforic vorbind, dacă un om vrea să facă parte dintr-un grup, vrea să fie demn în cadrul acelui grup, nu să fie prostul tuturor. Dacă nu se respectă el pe el însuși, nici ceilalți nu îl vor respecta. o să ajungă prostul de serviciu și o să ia numai palme după cap. Și e vina lui pentru asta, nu a celorlalți. Nu înseamnă că ar fi împotriva grupului dacă se comportă cu demnitate și nu înseamnă că e bine să fie pro-grup făcându-le tuturor pe plac în timp ce el pierde pe toate planurile. Sper să mă fi făcut bine înțeles și să nu fiu răstălmăcit, întrucât eu chiar SUNT pro european convins. Dar cu mențiunile de mai sus.
      Cred că am răspuns implicit întrebărilor Dvs. Dacă ziceți că tot nu e clar, mai detaliez:
      - NU ROEXIT, sub nicio formă, ci politică comunitară de calitate, în interes național, ca a tuturor celorlalte state europene.
      - Justiția română NU e independentă. E practic executanta intereselor politice interne importante, care sunt (cu generozitatea noastră) subjugate mai mult sau mai puțin intereselor politice externe, care la rândul lor sunt dictate de interesele ECONOMICE ale marilor companii europene și americane. Repet, e bine că suntem de partea economiei europene și americane, dar NU TREBUIE să ne lăsăm subjugați de interesele altor companii. Peste tot în lume economicul dictează politicului. Dar în România nu dictează economicul românesc, ci economicul străin. Tot e mai bine că acel ”străin” înseamnă european și american, NU rusesc sau chiinezesc, dar n-ar fi mai bine să respectăm interesul companiilor noastre?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Chiar dacă sunt doar parțial de acord, vă mulțumesc pentru răspuns.
      Eu văd puțin altfel, fiecare servește intereselor de partid iar de țară nu le prea pasă și asta fac toate partidele și cei care pretind că ne vor binele în realitate își vor doar lor binele. Se folosesc de naționalismul nătâng iar direcția pe care o vor e chiar ROEXIT. Cum altfel să se sustragă UE și să facă ce poftesc ei? Vorbesc de aur.
      Pe de altă parte orice țară mai mică poate afirma ce spuneți dumneavoastră. Însă țările au puteri economice diferite iar cel mai mic își caută protecție pe lângă cei mai puternici. O țară singură ori izolată nu rezistă. Serbia poate dar si ea caută protecție pe lângă Rusia. Eu zic, tot mai bine în familia europeană.
      Companiile noastre, dar care? Fără acele companii străine nu ne-ar fi moale. Noi nu avem companii care să creeze plusvaloare mare. Puteam să le fi dezvoltat între timp dar asta este, nu prea avem.
      Sunt nou aici și în ale scrisului, termin aici, din nou cu mulțumiri. Să nu uităm să votăm pe cei care pot ține un drum de mijloc și pot face cel mai mult pentru țară.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult