Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pentru că au menstruație și fac copii, femeilor românce le este limitat accesul în Armată

Curtea de Apel a decis, pe 1 aprilie, că limitarea accesului femeilor la studiile militare este discriminatorie, dând astfel câștig de cauză Consiliului Național pentru Combatere a Discriminării, care a sancționat, în octombrie 2014, prin avertisment Ministerul Apărării pentru această politică. La vremea respectivă, MApN a contestat în instanță decizia, argumentând practica prin aceea că femeile au menstruație și fac copii. 

„O abordare fără limitări și constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unitățile și instituțiile de învățământ militar poate conduce în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părții feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperațională, iar pe perioada maternității, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din același escadrilă situația să fie asemănătoare”, se arată în cererea de chemare în judecată a MApN. 

În plus, mai scriu reprezentanții ministerului, la bordul navelor militare, de pildă, există o umiditate crescută, poți să ai rău de mare, sunt vibrații și zgomote, e prea cald sau e prea frig, iar iluminatul este artificial.

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a vorbit pentru Republica.ro despre importanța deciziei Curții de Apel și despre nevoia de diversitate care există în toate organizațiile. „Am înțeles că ministrul Apărării a dispus ca experții MapN să analizeze și să procedeze la modificarea cotelor din instituțiile militare. Noi am cerut să se justifice introducerea unor locuri distincte pentru băieți și fete și numărul să fie proporțional, în funcție de necesitățile de resurse umane”, a spus Asztalos Csaba, pentru care argumentele MApN denotă „în primul rând o lipsă de cunoaștere a domeniului”. Potrivit acestuia, nu există temeiuri pentru care femeilor să le fie restricționat accesul la structurile militare. „Există o evoluție destul de constantă în ceea ce privește evoluția egalității de gen în armatele performante. Bunăoară, unii dintre cei mai buni piloți de pe avioanele de vânătoare din armata Israelului sau a SUA sunt femei și femeile sunt performante la mai multe arme. Nu mai vorbesc de zona de servicii de informații. Și războiul a evoluat foarte mult, în ultimele zeci de ani în lume, nu întotdeauna forța fizică e determinantă, ci analiza”.

„Dacă nu asiguri diversitatea, nu vei avea performanță”

El a avertizat MApN că în lipsa diversității poate limita performanța unei organizații. „Ce ar fi bine să înțeleagă Ministerul Apărării este că în organizațiile, nu doar cele militare, în care principiul diversității s-a aplicat și s-au concentrat pe performanță, competiția a adus inovație și performanță. Dacă nu asiguri diversitatea, nu vei avea performanță, indiferent dacă vorbim de spațiul public sau privat. Îți limitezi tu însuți aria de selecție pentru militari. Sunt doar foarte puține cazuri în care se admite limitarea accesului femeilor în zonele militare. Bineînțeles, o femeie însărcinată nu va fi trimisă în teatrul de operațiuni, dar sarcina durează nouă luni, nu este o întreagă viață”, a mai spus Asztalos Csaba.

Ministerul Apărării Naționale a precizat într-un comunicat că așteaptă motivarea instanței și că, în funcție de aceasta, va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată. „Eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferenţiere în funcţie de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă”, au spus reprezentanții MApN.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au sancționat MApN cu avertisment, după ce 17 organizații non-guvernamentale au reclamat ministerul pentru discriminare de gen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca analizam ce fapte de vitejie a facut un plutonier, acum pensionar "special", in decursul carierei sale cred ca am fi imediat de acord ca o femeie, chiar fara scoala, de servici' cum se spune, s-ar fi descurcat muult mai bine! Oricum de registre se ocupa un racan talentat la scris, scos de la instructie, in timp ce viteazul nostru tablagiu tragea la sticla sa aiba pofta de mancare cand va suna trompeta de mers la popota. Cunosc personajele, le-am intalnit in armata pe care am facut-o dupa facultate si stiu de cata rautate puteau da dovada pentru ca nu te-ai oprit la timp si ai invatat in continuare. Timpul le-a dat dreptate, intr-o tara inculta, deraiata de la normalitate, Azi ei sunt "eroii" si duc o viata "speciala", in timp ce noi, "normalii" traim cu dulcele gust al glontului patriei. La urma urmei pana cand sa nu avem si noi "eroinele" noastre? Unde-i miere se inghesuie mustele!
    • Like 1
  • Armata inseamna :pregatire pentru a ucide .moarte ,crima ,mate scoase si burti spintecate ,foamete ,violuri,izolare,membre amputate si trupuri arse .
    Daca femeile vor asta atunci asa sa fie .
    • Like 1
    • @ Stan Toma
      Marturisesc ca am citit articolul si comentariile dupa ce am scris primul meu comentariu .
      Am ajuns la concluzia ca femeile trebuiesc obigate chiar sa se inroleze si sa acceada in armata .
      • Like 0
  • Eu cred că e bine şi cu egalitatea de gen însă există şi limite. În mod cert există deosebiri fundamentale între bărbaţi şi femei în privinţa a ceea ce pot şi a ceea ce nu pot face. O femeie, în special tânără, dacă se apucă să facă 1-2 copii e clar că îti blochează o poziţie cel puţin 4-5 ani în care trebuie să ii asiguri protecţie şi condiţii speciale plus că atunci când se întoarce tot cu gandul la copii este ... e clar ca nu te poţi baza pe ea în anumite condiţii când tu ai nevoie de om pregătit şi capabil 100% să îti facă o treabă care nu e la indemâna oricui. Si atunci de ce nu întelegem că nu poţi avea 50% femei în armată? Pe de altă parte dacă va uitati în structurile statului român cum ar fi parlamentul, guvernul, ministere, conducerea instituţiilor publice, etc, o să vedeţi că ponderea femeilor este mică comparativ cu procentul din populatie pe care îl reprezintă femeile şi atunci de ce nu încercăm aici sa rezolvă cu ponderea deficitară a femeilor ?
    • Like 3
  • Cred că femeilor ni se trage (dorința de luptător ) de la faptul că nu mai înțelegem pt ce luptam. Noi trebuie să luptăm pt copiii nostri - urmăriți mama hiena - acolo combat cu scop direct. Mama leu ...aduce mâncarea pe masă în timp ce tatăl. ..stă si..☺ are grijă de pui... Oricum, nu inteleg ce nu este corect în chestiunea cu perioada sensibilă lunară? Ea chiar există si necesită condiții speciale pt a te putea îngriji. ..Sau ele nu sunt desprinse cu îngrijirea de la atâta carieră? Iar manifestările puțin schimbate au loc datorită schimbărilor chimice în corp. No, sper că nu vine vreo ĺady combat inspirată de filmele de actiune cu Angelina să ne spună să luăm pastile contra lucrurilor naturale si firesti, că, uite ea, cum poate!
    • Like 1
  • check icon
    Nu cred că locul femeii este în armată nu că ar fi capabilă să tragă cu ganul din elicopter sau aiurea, ci dintr-un motiv mult mai simplu.Femeia este făcută să DEA viață, nu să o ia,dincolo de orgoliile stupide de tip misandrin.Rolul armatei este de a ucide oficial,adică cu voia statului, „inamicul„.Mă întreb, oare s-au terminat bărbații capabili și doritori de a lupta de trebuie musai femeile să facă pe amazoanele?Mame nu prea se înghesuiesc să fie în ultima vreme din motive de carieră mai mult sau mai puțin justificate,dar oare s-au terminat carierele normale și trebuie musai să urmezi o carieră de mercenar?Asta este exact cum era în epoca lui Ceașcă când se prea-mărea femeia-oțelar,miner,căcănar,hamal,gunoier și alte meserii ce nu au nimic comun cu tipologia fizică și psihică a femeii.Feminismul exacerbat este o extremă și ca orice extremă naște monștrii stupizi-femeia bărbat bine-.Nu cumva este stupid?Oare orgoliile de gen nu ar fi mai eficient canalizate acolo unde chiar se merită.
    • Like 2
  • check icon
    A apărut în presă, acum câteva luni, cu mare tam-tam, ştirea că două femei au absolvit cursul de rangers al armatei americane. [http://edition.cnn.com/2015/08/21/us/women-army-ranger-graduation/] Însă, spre deosebire de presa de peste Ocean, a noastră s-a oprit cu ştirea la jumătate pentru că, cele două doamne, sunt doar instructori, nu vor fi trimise în misiuni de combat. Pentagonul nu a luat deocamdată o decizie în acest sens. La fel şi paraşutismul, este deschis tuturor oamenilor, bărbaţi sau femei. Dar, în armată, paraşuta este doar un mijloc de a ajunge acolo unde trebuie să duci acţiuni militare. Partea "plăcută" abia de la aterizare încolo începe. Nu ştiu dacă cineva l-a ascultat pe Adelin Petrişor când povestea despre experienţa sa în zonele de combat din Orientul Mijlociu. El spunea prin câte trec reporterii de război femei în asfel de documentări, unde igiena este foarte precară sau inexistentă. Îmi amintesc cum spunea că multe dintre ele luau medicamente pentru a li se opri ciclul menstrual, pentru întreaga perioadă de documentare în zonă, cu efecte secundare (hormonale) destul de severe. Ar fi bine să se înţeleagă că nu toate meseriile sunt unisex şi că armata nu înseamnă doar paradă, fotografii "glossy" cu arma agăţată pe umăr precum în jocurile video şi nici doar muncă de birou. Şi, mai ales, că militarii nu se pregătesc numai pentru pace. Iar războiul este naşpa. Naşpa rău!
    • Like 4
  • check icon
    In razboi, dupa cum am aflat, mor mai multi civili decat militari. So, mai bine "protejam" femeile si...le facem militari ;)...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult