Curtea de Apel a decis, pe 1 aprilie, că limitarea accesului femeilor la studiile militare este discriminatorie, dând astfel câștig de cauză Consiliului Național pentru Combatere a Discriminării, care a sancționat, în octombrie 2014, prin avertisment Ministerul Apărării pentru această politică. La vremea respectivă, MApN a contestat în instanță decizia, argumentând practica prin aceea că femeile au menstruație și fac copii.
„O abordare fără limitări și constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unitățile și instituțiile de învățământ militar poate conduce în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părții feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperațională, iar pe perioada maternității, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din același escadrilă situația să fie asemănătoare”, se arată în cererea de chemare în judecată a MApN.
În plus, mai scriu reprezentanții ministerului, la bordul navelor militare, de pildă, există o umiditate crescută, poți să ai rău de mare, sunt vibrații și zgomote, e prea cald sau e prea frig, iar iluminatul este artificial.
Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a vorbit pentru Republica.ro despre importanța deciziei Curții de Apel și despre nevoia de diversitate care există în toate organizațiile. „Am înțeles că ministrul Apărării a dispus ca experții MapN să analizeze și să procedeze la modificarea cotelor din instituțiile militare. Noi am cerut să se justifice introducerea unor locuri distincte pentru băieți și fete și numărul să fie proporțional, în funcție de necesitățile de resurse umane”, a spus Asztalos Csaba, pentru care argumentele MApN denotă „în primul rând o lipsă de cunoaștere a domeniului”. Potrivit acestuia, nu există temeiuri pentru care femeilor să le fie restricționat accesul la structurile militare. „Există o evoluție destul de constantă în ceea ce privește evoluția egalității de gen în armatele performante. Bunăoară, unii dintre cei mai buni piloți de pe avioanele de vânătoare din armata Israelului sau a SUA sunt femei și femeile sunt performante la mai multe arme. Nu mai vorbesc de zona de servicii de informații. Și războiul a evoluat foarte mult, în ultimele zeci de ani în lume, nu întotdeauna forța fizică e determinantă, ci analiza”.
„Dacă nu asiguri diversitatea, nu vei avea performanță”
El a avertizat MApN că în lipsa diversității poate limita performanța unei organizații. „Ce ar fi bine să înțeleagă Ministerul Apărării este că în organizațiile, nu doar cele militare, în care principiul diversității s-a aplicat și s-au concentrat pe performanță, competiția a adus inovație și performanță. Dacă nu asiguri diversitatea, nu vei avea performanță, indiferent dacă vorbim de spațiul public sau privat. Îți limitezi tu însuți aria de selecție pentru militari. Sunt doar foarte puține cazuri în care se admite limitarea accesului femeilor în zonele militare. Bineînțeles, o femeie însărcinată nu va fi trimisă în teatrul de operațiuni, dar sarcina durează nouă luni, nu este o întreagă viață”, a mai spus Asztalos Csaba.
Ministerul Apărării Naționale a precizat într-un comunicat că așteaptă motivarea instanței și că, în funcție de aceasta, va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată. „Eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferenţiere în funcţie de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă”, au spus reprezentanții MApN.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au sancționat MApN cu avertisment, după ce 17 organizații non-guvernamentale au reclamat ministerul pentru discriminare de gen.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca femeile vor asta atunci asa sa fie .
Am ajuns la concluzia ca femeile trebuiesc obigate chiar sa se inroleze si sa acceada in armata .