Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pentru cei care doresc să se întoarcă în timp, Republica Teleorman este destinația ideală

Protest în Teleorman

Foto: În iarnă, când sute de mii de protestatari erau pe străzi, la Alexandria au ieșit pe străzi câțiva curajoși. 

Pentru cei care doresc să se întoarcă în timp, Teleormanul este destinația ideală. Într-un loc în care frica face regulile jocului, puțini au curajul să strige de pe margine. Iar cei care o fac plătesc. Mai devreme sau mai târziu, orice act de rebeliune manifestat deschis și public în județul în care Liviu Dragnea și-a construit imperiul este plătit cu vârf și îndesat. Și totuși, curajoși există, chiar dacă, în cele din urmă, ei ajung să fie catalogați drept indivizi care și-au pierdut uzul rațiunii. Căci numai niște nebuni ar putea crede că vreo piatră se poate mișca altfel decât o cer interesele partidului unic. În Republica Teleorman, curajul e ori nebunesc, ori inexistent.

În momentul acesta, o mână de oameni mai îndrăznesc să exerseze exprimarea liberă în județul lui Dragnea. Ei sunt cu atât mai îndrăzneți, cu cât scrisul lor reprezintă singura formă de opoziție la puterea unică, pentru că în Republica Teleorman nu există vreo opoziție reală la monolitul roșu. În consecință, cei care mai au îndrăzneala de a scrie ce cred și de a arăta realitatea așa cum ei o văd înlocuiesc, de fapt, opoziția. Tocmai de aceea, puternicii județului nu se războiesc niciodată cu adversarii politici, ținta lor principală fiind mâna aceasta de oameni care mai au cutezanța de a-și exprima gândul, așa cum e el: necenzurat. 

Cu doar câteva luni în urmă, primarul Alexandriei declara într-o emisiune a unui post național de televiziune că a angajat detectivi care să-i urmărească pe jurnaliștii sau pe formatorii de opinie de pe Facebook, pentru a vedea „cu cine comunică și cu cine se întâlnesc”. Momentul a fost halucinant, pentru că în nicio lume care pretinde că a înțeles democrația, un om politic nu poate face o astfel de declarație publică. În fapt, el vorbește despre hărțuirea unor oameni (majoritatea de vârsta propriilor săi copii), doar pentru că aceștia îndrăznesc să aibă altă opinie decât cea agreată de monolitul roșu. În afara celor vizați direct, nimeni nu s-a scandalizat. Societatea civilă din Teleorman este aproape inexistentă, așa că jurnaliștii și formatorii de opinie vizați s-au resemnat cu ideea că așa trebuie să fie: ca să poți scrie liber, trebuie să suporți și un preț.

S-au făcut, probabil, verificări, prin mijloace pe care presa de aici nu le comentează și nici nu dorește să le comenteze, după care au început să apară consecințele. Jurnaliștii pe care partidul nu-i consideră prieteni nu sunt invitați la conferințe de presă, la evenimente publice și nici nu li se răspunde la telefon, atunci când au de pus vreo întrebare. Liviu Dragnea însuși a dat directive de felul acesta liderilor locali, atunci când a venit să anunțe că va transforma prefectul apolitic în primul candidat la Senat al PSD în Teleorman.

Dintr-o dată, o explozie de conturi neasumate a revitalizat mediul virtual din Republică, iar jurnaliștii incomozi au înțeles pe pielea proprie ce înseamnă cu adevărat o campanie de discreditare. În ciuda fenomenului, ei au continuat să scrie. Abia recent s-a văzut clar și cireașa de pe tort: un jurnalist s-a trezit că primarul Alexandriei cere în instanță ca el să presteze muncă în folosul comunității, pentru că nu și-ar fi plătit la vreme niște amenzi. Dincolo de faptul că în Teleorman, orice jurnalist știe că dacă nu pupi mâna puternicului de serviciu mori de foame, așa că puținii care îndrăznesc asta nu-și prea permit să plătească la timp amenzi, trebuie spus că respectivul jurnalist este unul din foarte puținii oameni ai orașului, în cazul cărora s-a aplicat măsura trimiterii în instanță pentru o astfel de abatere. Deși s-a făcut destul de mult caz pe subiect, puternicul de serviciu nici măcar n-a dorit să-și exprime un punct de vedere cu privire la o măsură ce are, de la distanță, un puternic iz de răzbunare. De ce? Jurnalistul în cauză presupune că primarul Alexandriei nu-l iartă pentru publicarea unor filmări care arătau felul în care se dă șpagă în instituția pe care o conduce.

A fi jurnalist în Teleorman nu e nici ușor, și nici confortabil. Nu e ușor să răspunzi în crucea nopții unor telefoane de amenințare, după cum nu e ușor să combați cât e ziulica de lungă discreditările unor neasumați virtuali, bine plătiți de monolitul roșu. Excluzându-i pe cei care încă mai cred că scriu la Scânteia, jurnaliștii Teleormanului se luptă cu niște forte inegale, doar pentru că luptă în numele unui principiu: libertatea de exprimare. Cu atât mai mult faci asta, după ce primarul Alexandriei îți oferă un bilet doar dus din Republica lui Dragnea și te sfătuiește prin intermediari să pleci. Principiul libertărții de exprimare se transformă astfel în alt principiu: „Plec când vreau eu, nu când spuneți voi!”

Mentalitățile Teleormanului nu se vor schimba prea curând, așa că e greu de sperat că vom apuca să trăim în normalitate aici pe parcursul vieților noastre. Monolitul își educă oamenii cu o mână forte, iar ei vin cu încredere și îți spun verde-n față că statul român nu funcționează din cauza războiului pe care îl poartă DNA cu infractorii. Oricât le-ai explica banalul fapt că oamenii legii au obligația de a purta un război cu infractorii, ei vor rămâne pe poziții și vor continua să creadă placa învățată în ședințele de partid. 

Dar presa liberă în Teleorman, cât a mai rămas din ea, așa săracă și neputincioasă, așa lovită din toate direcțiile, trebuie să supraviețuiască! Pentru că dacă pierdem până și dreptul de a plânge, atunci e totul pierdut!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Popor de idioți si prosti. Astia suntem. Asa stim sa ne alegem conducătorii.
    Ca doar n-or fi astia care ne conduc picati din spatiu si au pus stăpânire pe noi astialalti. Hai sa fim seriosi, tot ai nostri sunt si ne mandrim cu ei de ani de zile, ii alegem de 27 de ani in continuu pe aceeasi.
    De cat de nepăsători suntem noi astialalti, cât de mult ne doare in cur, pe a dreaptă, de tot ce ne înconjoară, au inceput sa fie monstruosi si corupti pana la ceruri, alesii nostri adică.
    Alții, nu pe la noi, se revoltă si daca li se umbla cu un deget in buzunar, iar noi acceptam sa ni se ia totul, 25%, viețile, sănătatea, educația, totul si doar vorbim. Suntem aparati de democratie, trăim in democratie, asta urlam cu toții zilnic. Ei si! Hai s-o mai si facem, nu doar sa vorbim despre ea ce frumoasa este si ne apara de cele rele.
    Zilnic ne minunam ce grozăvii mai fac cei ce ne conduc destinele. Ei si! Ne apara democrația!
    Suntem cu toții obosiți rău de tot sa mai facem ceva.
    Las' ca o sa vina vremea sa votăm si o sa-i votăm din nou pe aceeasi ADICA ACELEASI MIZERII DE OAMENI DIN PARTIDELE CREATE DUPA 89.
    • Like 3
  • check icon
    Foarte mulți ar spune, și spun, de fapt, că dreptul de a plânge e cam ca și libertatea...un concept iluzoriu.
    Singurele drepturi reale, în cazul monolitului despre care vorbiți, sunt cele ce decurg din acțiunile DNA-ului.
    DNA născut, cu siguranță, din nevoia occidentului de a avea un fel de minim control în țara baronilor, știut fiind, că fanarioții o vând și pe mamma lor, dacă pericolul li se apropie de funduleață.
    Eterna luptă între blocuri...duppe blocuri.
    • Like 0
    • @
      Sau cele care decurg din ștampila de vot, așa cum trebuia să fie de la început și cum mult prea puțini români au înțeles...
      • Like 0
  • check icon
    Ce sa ne mai mire cand un parlamentar roman deschide gura intr-o comisie parlamentara si anuleaza prin 3 vorbe lupta partizanilor romani si moartea a mii de oameni in inchisorile comuniste,pune pe picior de egalitate pe Stalin cu Churchill.A devenit strigator la cer si numai sa existi in tara asta.Dragnea sarbatoreste taman cand comemoram moartea unor tineri ucisi de coruptia si incompetenta unui stat interesat doar de propriul buzunar.Acum cateva zile si ieri din nou Presedintele tarii a fost atacat crunt si fara dovezi,fara credibilitate de un penal,ajuns in fruntea Senatului.A raspuns ceva?Eu nu am auzit.Si atunci cum sa mai lupte cineva cu puterea...taman in Teleorman.Trist!!!
    • Like 5
  • Ionel check icon
    La modul in care il "tocati " pe Dragnea s-ar putea sa aveti reactii contrare si sa ridicati PSD-ul la 60 % la viitoarele alegeri !!!! Am impresia ca nu realizati acest lucru, pt ca mustociosul incaseaza, tace si le face. Asta chiar daca 90 % din cititorii dvs sunt contra PSD, asa cum vad din comentarii sau poate cacei pro PSD evita sa comenteze.
    • Like 0
    • @ Ionel
      Gravity check icon
      Peste un milion și jumătate de oameni se uită seară de seară la programele televiziunilor de propagandă antena 3 și romania tv. După mintea ta toată presa ar trebui să-i cânte ode cârmaciului din Teleorman. E clar cu tine, poți scoate omul din Comunism dar nu și comunismul din om.
      • Like 3
    • @ Ionel
      Gion check icon
      60% din cei 39,49 % care au votat per total? Ionele tata, sa fii pro pesede are doar doua motivatii care nu se exclud una pe alta : 1) esti din aceeasi gasca de smenari si 2)ai mari probleme la "computer"
      • Like 4
  • check icon
    Cunoasteti expresia pt.cineva dur:" n-are mama,n-are tata!".Daca scrieti pe google numele Liviu Dragnea va apare,in dreapta,poza lui si date biografice.Surpriza mare: la rubrica " parinti" apare doar numele tatalui! Deci la L.D. e valabil:"n-are mama,are tata!" E drept ca militian...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult