Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

50 de voci în Teleorman fac cât 50.000 de voci în București

Protest în Teleorman

Foto: Liber în Teleorman

S-a spus că 50 de voci în Teleorman fac cât 50.000 de voci în București. Oricât de forțată ar părea proporția, ea este una justă. În realitate, a găsi în Teleorman o voce care să se opună curentului majoritar e adeseori o încercare similară căutării acului în carul cu fân. Dar perspectiva grațierii și amnistiei realizate în favoarea unor infractori în costum Armani a reușit să pună pe jar Teleormanul. Și, în realitate, 50 e doar o cifră. 

Și nu cifrele vorbesc despre nemulțumirea din Teleorman, căci aici nemulțumirea se ține închisă bine în casă, se încuie în debara, ca să n-o audă vecinul angajat și el la primărie, la consiliul județean și la la TelDrum și s-o bârfească prietenilor și oamenilor de casă ai Baronului, care pot face oricui viața un coșmar. 

Evident, cineva din lumea civilizată ar putea crede că la mijloc e vreo exagerare, însă cine cunoaște Teleormanul știe că aici comunismul n-a murit. Că aici e mai bine să-ți fie frică decât foame. Și că Baronul e Dumnezeu, așa că ieșirea celor 50 în stradă, în semn de solidaritate cu restul lumii normale, a avut aspectul general al unei blasfemii. Desigur, toate cele aproximativ 50 de voci (căci e posibil să fi fost cu unul sau doi mai puțini oameni decât am estimat noi) și-au asumat niște riscuri serioase, căci aici, în Teleorman, devii paria pentru mult mai puțin. 

Dar fiecare a considerat că riscul merită, căci ei n-au strigat doar pentru ei, ci pentru familiile lor de-acasă, pentru prietenii lor angajați la primărie, la consiliul județean sau la Teldrum, pentru rudele lor care încă tresar la auzul numelui Lui. Pentru prieteni a strigat și Dănuț. Cine e Dănuț? Un tânăr de vreo 25 de ani, care a avut norocul să se angajeze la una dintre cele două, trei companii cu capital străin din județ. Patronii au venit din țări mai civilizate la noi în județ pentru forța ieftină de muncă, așa că un tânăr care face, să zice, în Londra exact ceea ce face Dănuț în Teleorman câștigă în câteva zile cât Dănuț într-o lună. 

Dar el nu e nemulțumit din cauza asta. El crede doar că nu e normal ca infractorii să poarte costume Armani și să conducă guverne din umbră. Și nici să dea legi pentru interesul personal. De asta a strigat Dănuț. Pentru prietenii lui, care nu au loc de muncă, după ce au învățat cu anii prin facultăți de stat, dar n-au avut bani să plătească „darul” pe la primărie, pe la consiliul județean a strigat și Mihai. Mihai lucrează la spital și știe cât de gravă e situația sistemului sanitar.

El vede cum oamenii ajung la UPU și trebuie să-și cumpere singuri tratamentul, căci spitalul n-are resurse. Vede cum medicii sunt suprasolicitați, cum ațipesc cu fruntea pe birou, căci nu sunt bani pentru noi angajări și, chiar dacă ar fi, medicii buni evită spitalele din Teleorman, căci ce om sănătos și-ar îngropa destinul aici? 

Răzvan face performanță în sport. El nu mai suportă bătaia de joc, lipsa finanțării valorii de orice fel. S-a săturat de ipocrizie și de minciuni, așa că a strigat pentru onestitate. Adi e un tânăr foarte inteligent, are propria afacere, dar evită să se expună prea mult, căci în Teleorman, toată lumea cunoaște pe toată lumea și o vorbă aruncată de cine trebuie acolo unde trebuie îți poate compromite munca de ani de zile. 

Așa că Adi a strigat pentru bun simț și pentru eliberarea din cătușe nu neapărat a infractorilor, ci a spiritual civic din județul pe care-l iubește, în ciuda tuturor acestor lucruri, și din care nu vrea să plece. De dragul principiilor a strigat și Nicușor. Teoretic, Nicușor nu prea avea ce căuta la protest, căci el e, de vreo câteva luni, om politic. 

Treaba e că organizația lui are vreo trei membri, căci în Teleorman, cine nu se înscrie în PSD riscă să aibă probleme, așa că oamenii nu se leagă la cap fără să-i doară. De aceea, vocea lui Nicușor n-a deranjat, căci ea a exprimat credința intimă a acestuia că Teleormanul merită un vis în care să creadă: posibilitatea de a striga ce nu poți tolera. 

Daniel și-a luat drapelul cu el, căci de drapel nu se desparte niciodată. El a strigat din solidaritate cu protestatarii de la București, căci nu i se părea firesc ca la el acasă lumea să doarmă, în timp ce alții îngheață pe străzi. 

Un trecător, fotografiat dintr-o eroare (căci intenționasem să-i surprind câinele într-un instantaneu), s-a supărat atât de tare, încât m-a amenințat că-mi sparge aparatul de fotografiat în cap. N-a fost nicio supărare, căci am înțeles frica de a apărea în niște poze de la un protest în care lumea îl huiduia pe Dragnea

Tibi e expert în calculatoare și nu-l prea interesează politica, dar are copii acasă și nu vrea infractori pe străzi. Nici măcar dacă poartă costume Armani. Alături de ei, a mai strigat și o fetiță de vreo 7 anișori. Vocea aceea inocentă, strigând: „Jos hoții!” a fost, probabil, cea mai dureroasă voce pe care subsemnata a auzit-o vreodată în treizeci de ani, căci nu e firesc ca astfel de cuvinte să fie conștientizate atât de devreme și atât de vehement. Simion a venit împreună cu patrupedul de companie. Pur și simplu, a simțit nevoia să taxeze dezinformarea mediatică, căci plata oamenilor și a câinilor pentru exprimarea unor nemulțumiri legitime i s-a părut o poveste lipsită de orice urmă de bun simț. Și-au mai strigat și alții, dar numele lor nu pot fi menționate aici, din simplul motiv că asta le-ar genera probleme la locul de muncă… 

Pe lângă grupurile formate în fața Casei de Cultură din Alexandria treceau oameni care-și făceau cruce, căci nu mai auziseră niciodată cuvintele „Jos Dragnea!” în județul baronului. Ba chiar un trecător, fotografiat dintr-o eroare (căci intenționasem să-i surprind câinele într-un instantaneu), s-a supărat atât de tare, încât m-a amenințat că-mi sparge aparatul de fotografiat în cap. N-a fost nicio supărare, căci am înțeles frica de a apărea în niște poze de la un protest în care lumea îl huiduia pe Dragnea. Pentru ca frigul să devină mai ușor de tolerat, o parte a protestatarilor au intonat Imnul Național și cântece patriotice. La un moment dat, cineva a venit printre oameni și le-a spus că Dragnea e în județ, așa că vreo doi dintre participanți au sugerat că ar fi o idee bună ca oamenii să se îndrepte către conac. Dar frica a fost mai puternică și, în scurt timp, protestul s-a stins. Totuși, faptul că niște oameni s-au strâns laolaltă, pentru a susține o idee contrară intereselor baronului de Teleorman a fost incredibil. Vor exista, probabil, consecințe.

Nu azi, nu mâine, căci stăpânii județului știu să joace bine cartea inocenței. Dar ei nu uită. Și peste două săptămâni, două luni sau doi ani, când totul va fi uitat, Mihai, Tibi, Daniel, Nicușor, Adi, Răzvan sau oricare altul dintre cei care au fost acolo se vor confrunta cu o consecință a curajului lor. Ei știu asta. Și totuși, nu se tem. Nu, nu-și fac speranțe că Teleormanul va deveni, la un moment dat, un județ mai puțin roșu, căci la noi și galbenul s-a pierdut în culoarea trandafirilor, dar ei au copii acasă și oameni pe care îi iubesc. În ochii lor, a copiilor și a celor dragi, ei nu vor să arate ca niște slugi. Și asta a fost, probabil, miza celor 50 de voci care au tulburat liniștea pe moșia lui Dragnea… O miză care poate părea mică de la București. Dar pentru cine e teleormănean, ce au făcut acești oameni se numește „act de eroism”. Și cine râde de așa ceva nu face altceva decât să elibereze frustrarea că nu poate face și el la fel… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Consideratie pt fratii nostrii cu constiinta si curaj din Alexandria . Toata admiratia pt ei ! Sa-i sprijinim moral si in Bucuresti sa iesim cat mai multi in fiecare seara !!
    • Like 0
  • Un articol cu puncte comune in tara.
    • Like 0
  • check icon
    Ce e cu porcăria asta fascistă? Teleormănenii adică sunt sub-oameni?
    • Like 0
  • Voi scrie ceea ce cred. Chiar daca unora nu o sa le convina ca nu sunt de partea lor.
    • Like 0
  • ..asistam cu totii la un atac foarte murdar la adresa justitiei si la adresa statului de drept!.. Nu asa se fac legi..adoptate la ceas de seara prin ordonante de urgenta.si scrise cu dedicatie!.. Ei..acest guvern marioneta..isi pot da demisia. Si- au facut treaba..si- au luat cateva zeci de milioane de euro si pot pleca acasa linistiti!.. Raul facut poporului va ramane iar rana nu se va vindeca niciodata!.. E datoria noastra sa rescriem istoria..sa ne recastigam cuvantul sfant si drag pentru care si- au dat viata cei peste 1200 de eroi ai revolutiei romane din decembrie '89!,. Da.oameni buni..trebuie sa ne recastigam acest drept..LIBERTATE!!,. Trebuie sa ne luam tara inapoi din mainile hotilor..miseilor..penalilor..scursorilor, laturilor societatii..astia sant cei ce azi incearca sa ne bage prin forta pumnul in gura si incearca sa ne spuna noua cu vorbe bine ticluite si mestesugite..ce e bine si ce e rau pentru aceasta tara!.. Eu imi doresc o tara ca afara..unde cuvantul libertate..democratie
    .e sfant!.. Romania este intoarsa brutal de niste ticalosi ce vor plati scump aceasta marsavie!.. Asta inseamna dictatura..iar eu am prins si dictatura.si voi muri in picioare pentru ca libertatea pentru care bravii eroi ai revolutiei romane au platit cu viata lor!
    • Like 3
    • @ Costel Anghel
      Ai spus foarte mult adevar, in mesajul tau Toti vrem o tara CURATA. Numai ca urandu-ne unii pe altii cu atata inversunare, nu vom reusi sa facem ceva bun.
      • Like 0
  • Acum imi vine sa zic : 25 de oameni la Severin, fac cat 50 la Alexandria.
    • Like 5
  • Marius check icon
    Ce nu inteleg oamenii este ca revolutia a inceput deja, si aici vreau sa explic:
    schimbarea de paradigma s-a produs deja, adica toata europa ne vede cu alti ochi si nu cu ochi buni, de aici inainte ramane sa ducem noi mai departe revolutia. Daca negam ca nu a inceput revolutia, atunci vom sfarsi prin a fi paria europei iar faptul ca oricine in strainatate o sa strige dupa noi "tiganul" o sa fie o mandrie, pentru ca daca o sa ne zica "romanul" atunci o sa fie mult mai rau. Un cetatean simplu din Europa crede, pe buna dreptate, ca Romania e o tara bananiera. Revolutia a inceput fratilor!!! There is no way back, only forward! Daca intelegem asta, si vom fii eroi atunci ne vom spala numele de "român" altfel vom sfarși într-o rușine cruntă pe care nu știu când o sa fie spălată, eu zic că acum e momentul cel mai bun!
    • Like 2
    • @ Marius
      Schimbam ROMANIA si o schimbam in bine. S_au marit salariile s_au marit pensiile, s_au dat bani mai milti la sanatate, in invatamant , la aparare, este adevarat ca s_au luat niste bani de la parlamentari, de la SREI, de la presidentie,* nu uitati. cati bani a cheltuit Iohanis la vila ,in care urma sa se mute * si e mormal ca. unii sa faca valuri .DAR TOTUL SE VEDE DE PE O SINGURA PARTE . SI ASTA NU ESTE CORECT. CU TOTII. VRE SA TRAIM MAI. BINE SI CINSTIT. DAR SA. FIM CINSTITI. PANA LA CAPAT!
      • Like 0
    • @ Stoica Toma
      Cinstiti, spuneti? Va lasati momita cu cativa lei, pe ici pe colo, in timp ce o mana de tradatori ai eticii si moralei natiunii arunca Romania in groapa de gunoi a coruptiei si murdariei umane. Cum nu va mustra constiinta de bun roman...?
      • Like 0
  • Bună.Rămîn uimit de curajul protestatarilor din Teleorman şi de articolele ce apar aici. Sper ca în continuare să se audă cît mai bine şi mai tare aceste voci acolo unde trebuie. Hai România! ! !
    • Like 4
  • Ce naiba mai e de scris si de zis??!!!Ce e Teleormanul ala,tara lui papuralica voda si nu se poate face ordine ,nu exista lege,politia e cu'ei', toata lumea se teme de cel de langa el,e mai rau ca in filmele alea idioate de doi bani,cu zombi taraindu-se pe strazi si talhari in ziua mare care de undeva de sus le face recesamantul,sa vada cati mai au de stors.Chiar legile din tara asta suna cam asa:'Domnule cu mitraliera,sau d-voastra d-le avocat,ministru,senator,doctor,bancher, va rugam frumos,n-ati vrea sa discutam la un pahar de vin(bineinteles cand ve-ti avea d-voastra timp)daca nu s-ar putea sa va mai luati o vacanta,sa nu va mai stresati omorand,delapidand,luand spaga de la cel cu tata-n gura pana la dracu' stie cine?'?
    Temeti-va de furia celor multi,domnilor care va fotografiati eticheta de pe izmene!
    • Like 2
  • check icon
    in republica Teleorman si MORTII se tem de DRACnea!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult