Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pentru educația ta financiară ești direct responsabil. Principiile pe care le respectăm atunci când vrem să dobândim independența pe plan financiar

tanara numarand bani - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Actuala criză economică provocată de pandemia de coronavirus a surprins mare parte din populație fără bani puși deoparte. Șase din zece români participanți la un sondaj realizat în octombrie anul trecut spuneau că nu reușesc să economisească deloc din ce câștigă lunar.

La nivel macro, lucrurile nu se opresc aici. Primele coordonate pe care se reașază bugetul României nu sunt de natură să ne liniștească. Dimpotrivă. Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB de la 3,6%, cât era estimat pentru 2020, iar Comisia Națională de Prognoză anunță o contracție a economiei de 1,9%.

Analiștii fianciari sunt mai sceptici. Ei se așteaptă la o contracție a economiei României undeva la nivelul de 7-9%, în funcție de cât de repede va reveni consumul. Iar ca să revină consumul, oamenii trebuie să aibă încredere că își vor menține locul de muncă și nu se vor îmbolnăvi de coronavirus.

Deja, peste un milion de români au fost trimiși în șomaj tehnic, iar aproximativ 250.000 de persoane au contractele individuale de muncă încetate.

Principii pentru independența financiară

Pentru perioada următoare, analiștii financiari recomandă populației care are venituri stabile să încerce să își drămuiască banii cât poate de bine și să limiteze cheltuielile la lucrurile strict necesare, pentru a nu ajunge să depindă de stat, de familie sau de alți factori externi.

Un element pe care pun accent analiștii financiari este educația financiară. Asociația CFA Romania, organizație care reunește profesioniștii în investiții din România, a pus la punct o serie de principii importante pe care le respectăm atunci când vrem să dobândim independența financiară.

1. Spune-mi pe ce cheltui banii, ca să îți spun cine ești: evidența cheltuielilor

Când monitorizăm lunar pe ce alegem să consumăm resursele și stabilim o regulă din a ține evidența cheltuielilor, vom observa lucruri interesante. De pildă, câți bani risipim pe lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie, câți bani am putea aloca priorităților noastre. Sfatul consultanților financiari: păstrează bonurile fiscale, folosește lunar un raport al tranzacțiilor bancare, cele mai mici cheltuieli contează. Fără o evidență clară este foarte greu să obținem o imagine de ansamblu asupra surselor consumatoare de venit.

Cum procedăm atunci când vrem să facem un buget personal?

„Sunt mai multe sfaturi. Până la urmă este o decizie destul de personală, despre cum începi. Eu am început făcându-mi o analiză a cheltuielilor și mi-am dat seama că aveam o dispoziție spre subestimarea cheltuielilor. Am pus pe hârtie veniturile și cheltuielile, am monitorizat cam două luni. Eu aș recomanda oamenilor să plece cu analiza de la venituri, să încerce să pună deoparte 10% din venitul lunar sau cât consideră ei, monitorizându-și cheltuielile, și să se încadreze în restul banilor”, spune Andreea Nica, CFA expert în domeniul investițiilor financiare, membra a Consiliului Director al Asociației CFA Romania și project manager pe programe educaționale ale organizației.

Dacă trăiești de la salariu la salariu, ești vulnerabil, mai ales în această perioadă. Trebuie să devii conștient de situația ta, să te uiți la cum trăiești și să încerci să îți faci un așa-numit fond de siguranță, pentru zile mai grele, este recomandarea analiștilor financiari.

Pentru mai multe despre evidența cheltuielilor, ascultați aici podcastul Pe ce cheltui banii?

2. Alege unde îți distribui resursele: bugetul lunar de cheltuieli

După ce am stabilit cât este necesar să cheltuim și cât este risipă, următorul pas este bugetul lunar de cheltuieli. Experimentează cu mai multe formate, de la clasicul buget scris pe agendă – socoteala pe care o făceau bunicii – până la formate electronice disponibile pe Internet. În acest punct îți dorești o imagine de ansamblu a surselor în care merg banii tăi, dar e nevoie și de fixarea unui orizont de timp, pentru banii pe care îi economisim și investim. Iar pentru asta este de preferat un plan pe un termen mai lung, ne sfătuiesc analiștii financiari.

„Cea mai importantă este disciplina în a pune o sumă deoparte lunar, și nu neapărat valoarea ei. E important să încep cu ceva. Iar banii să îi pun la treabă, să îi investesc, nu să îi las într-un cont bancar. Cei ce au răbdare și sunt consecvenți pe termen lung, vor avea de câștigat”, spune Mihai Purcărea, CFA, membru în consiliul director al CFA Romania.

Ascultați podcastul Care e planul de economisire? unde Mihai Purcărea, CFA, explică de ce este recomandat să gândești pe termen lung, planificat și cu obiective clare.

3. Fii pregătit pentru perioade mai grele: economisirea lunară a unei părți din venit

Studiile au arătat că oamenii care erau mai dispuși să economisească erau cei care erau gata să își amâne satisfacția personală, principiu cunoscut sub denumirea de delayed gratifications, spune Emilia Bunea, CFA, membră a Asociației CFA Romania. Satisfacția amânată descrie procesul prin care cineva rezistă tentației unei recompense imediate, preferând o recompensă ulterioară.

„Știm cu toții despre experimentul cu bezeaua - testul Marshmallow - , cu acei copii cărora li s-a oferit, acum, o bezea, fie două bezele, după 20 de minute, și despre cum există o corelație între răbdarea pe care au avut-o și succesul pe care l-au avut în viață mai târziu. Această abilitate merge chiar mai departe, până la abilitatea și dorința de a economisi. În mare parte, această abilitate este înnăscută sau oricum determinată în primii ani de viață. Ori ești genul de copil care mănâncă bezeaua imediat, ori îți imaginezi foarte bine cum va fi să mănânci două bezele mai târziu și atunci aștepți”, explică Emilia Bunea, CFA, membra a Asociației CFA Romania.

Despre toate acestea, precum și despre setarea unei mentalități corecte pe termen lung, aflați mai multe ascultând podcastul cu Emilia Bunea - Economii pentru perioade grele 

4. Obiectivul economisirii

Când plănuim să investim este bine să avem o discuție cu specialistul în investiții despre orizontul de timp realist. Există investiții cu randament pe termen scurt, mediu și lung, iar în funcție de obiective vom ști ce să alegem.

Bogdan Tudosie, CFA, membru CFA Romania, spune că există patru factori care indică sănătatea financiară a unei persoane.

„Sunt patru lucruri pe care trebuie să le respecți dacă vrei să fii sănătos financiar - să ai controlul cheltuielilor lunare, adică să nu cheltui mai mult decât produci, sau dacă ți se întamplă asta să fie pe pe o perioadă limitată. Al doilea - să poți face față unor șocuri economice, financiare, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o problemă gravă de sănătate. Trei - să îți permiți multe din lucrurile pe care ți le dorești. Dacă sunt multe lucruri pe care ți le dorești și nu ți le permiți este o problemă de sănătate financiară. Și patru - să ai un plan de economisire și investiții și să te ții de el, ceea ce presupune consecvență, responsabilitate și efort”, spune Bogdan Tudosie, punctând că dacă vrem să reducem riscul investițiilor, lărgim orizontul de timp și diversificăm investiția.

Ascultă aici podcastul Cu răbdarea crești investiția

5. Folosește ceea ce au perfecționat alții deja: instrumentele economisirii

Specialiștii au dezvoltat nenumărate produse destinate economisirii. Trebuie doar să te informezi, iar un specialist te poate ajuta să identifici mai rapid instrumentele potrivite pentru tine.

„În general, instrumentele cu venit fix – depozite bancare, obligațiuni - oferă o dobândă. Sunt venituri lunare fixe care vin să suplimenteze pensia, care va fi mică, cel mai probabil. Astfel cineva care economisește poate încerca să ajungă, spre pensie, să aibă un venit cât mai aproape de salariul pe care l-a avut în urmă cu 20 de ani”, explică analiștii financiari.

Pe de altă parte, președintele Asociației CFA Romania, Adrian Codirlașu, CFA, spune că statisticile arată că, în ultimii 10 ani, comportamentul de economisire și investiții al populației din România nu s-a schimbat în bine, ci dimpotrivă, a regresat.

Datele Institutului Național de Statistică relevă că, în medie, mai puțin de 1% din venitul unei gospodării este economisit lunar. „Este drumul clar către dependența financiară. Nu e suficient de mult conștientizat faptul că probabil în viitor statul nu va mai putea susține cheltuielile sociale cum o făcea până acum. Foarte mulți vor aștepta de la stat să le dea pensii. Părerea mea e că sistemul de pensii nu e sustenabil nici măcar pe termen scurt. Economisind putem fi independenți și vom avea mai multă libertate de a ne exprima și acționa”, punctează Adrian Codirlașu, CFA, președintele Asociației CFA Romania.

Nu ne punem toți banii în același loc, diversificăm tipurile de instrumente de investiții, iar o valută stabilă ne protejează de inflația ridicată, explică președintele Asociației CFA Romania, Adrian Codirlasu, în podcastul Cum investești înțelept.

Urmărește seria de articole Generatia I pentru a afla alte principii importante pe care le respectăm atunci când vrem să dobândim independența financiară. O resursă importantă de informații care ne oferă sfaturi pentru cum să ne drămuim resursele o constituie website-ul generatiaindependenta.ro, unde veți găsi, printre altele, cele mai importante principii pe care le respectăm atunci când vrem să dobândim independența financiară.

Generația I este prima campanie de educație financiară, derulată la nivel național, semnată de către Asociația CFA Romania. Asociația CFA Romania este organizația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). Nici una dintre informațiile prezentate în cadrul acestui material nu trebuie interpretată ca o invitație sau recomandare de a achiziționa sau de a dispune de orice produs, sau de a vă angaja în orice altă tranzacție, sau consiliere în domeniul investițiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Informația care se regăsește în cadrul acestui material este prezentată numai în scop informativ. Informația prezentată este foarte generală și este posibil să nu fie relevantă în cazuri individuale concrete.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar e bine ca ati pus fotografia cu fata aia frumoasa. Intelegem ca va adresati femeilor? Doar se stie ca ele sunt cheltuitoare...
    • Like 1
  • Si absolut intimplator (oare?), pretul terenurilor si apartamentelor creste in acelasi timp cu nivelul economiilor noastre. Daca reusim sa economisim.
    De ce am economisi? Banii oricum nu ne ajung pentru o investitie si altii se bucura de dobinda lor.
    Studiati evolutia preturilor la paminturi/apartamente in ultimii 20 de ani. (Nu mai vorbim de negrii ani '90.)
    Si la modul general, si pe zone.
    Veti vedea ca pe masura ce oamenii incep sa adune ceva economii, pretul sare la o categorie -cel putin- superioara.
    Deci?
    • Like 1
  • La inceputul paragrafului doi, scrieti "marco", in loc de "macro", banuiesc. Corectati textul, va rog.

    Despre economii am mai vorbit.

    Cum sa economisesti, cand dobinda este de 0,1-0,5% anual?Pentru sumele sub 500 E, trebuie sa aduci de acasa bani, ca sa tii depozitul nestirbit. Ce dobinda, care sa-ti rotunjeasca veniturile? Nu mai vorbesc in dolari, unde dobinda e si mai mica, de obicei.(Depinde de banca.) Iar la lei, dobanda este -sistematic- sub rata inflatiei. Adio dobinda real-pozitiva. (Cum naiba, comunistii dadeau 3% dobinda la vedere si 5% la termen si astia.....)

    In plus, dobinzile sunt impozitate de stat. Prin lege. Chiar daca sunt ridicol de mici. (Parca era o zona de gratie in C.fiscal, pentru venituri mici...) Si -iar ciudat- fie legea, fie instructiunile de aplicare sunt gresite. Se ia dobinda pe venitul brut, inainte ca banca sa-si ia taxele. Gresit. Trebuie impozitat (desi se incalca legea, datorita sumelor ff mici) dupa ce bancile isi incaseza taxele. Daca mai ramine ceva din dobinda... Desi am reclamat aceste lucruri elementare peste tot, de multa vreme, nimeni nu face ordine! Nu corecteaza practica.
    Prin uramare, daca vrei sa economisesti, trebuie sa incepi sa aduni bani la saltea...
    Cu ce ajuta economisirea asta, economia?

    De ce noua ni se propovaduieste economisirea, in timp ce o familie medie americana, are datorii bancare de 15.000USD?

    Daca adaugam faptul ca la aur/argint vinzi mult mai ieftin decat cumperi (chiar si la cantitati mari, ce sa mai vorbim de cantitatile mici) ce si cum sa economisesti? (Stiati ca la aur/argint, pretul, cand vinzi, variaza in functie de cantitatea vinduta? Nu si cand cumperi...; stiati ca la bijuterii de aur/argint nu ti se calculeaza manopera, cand vinzi? Toti cumpara la pret de rupturi, pentru topitorie... Chiar daca este bijuterie perfecta. Stiati ca toti vind aurul la preturi mai mari decat pretul bursei, dar cumpara mult mai ieftin? Stiati ca legea iti interzice sa vinzi bijuterii -aur-argint- la pret mai mare decat ai cumparat?-?!!!!-)
    Nu credeti ca sunteti ridicoli cu articole de acest gen?

    Fara sa mai luam in discutie nivelul veniturilor, la noi.
    • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      check icon
      Bingo ! Stapanii au facut labirintul in care sobolanii nu au sansa sa ajunga la branza, dar traiesc cu iluzia ca ar putea. Asta ii impiedica sa evadeze din labirint si sa experimenteze lumea reala.
      • Like 0
  • Nume check icon
    A mai fost un articol asemenator acum cateva zile. Sunt articole frumos traduse din literatura de specialitate americana care se aplica mai mult sau mai putin si la noi. Da, este bine sa investesti si sa ai lichiditati in caz de nevoie, dar din pacate nu este valabil pentru toata lumea. Atata timp cat INS spune ca este nevoie de peste 6000 lei/luna pentru o familie de doua persoane sa supravietuiasca, este clar ca te poti gandi la economii si investiti daca familia are castiga in jur de 10000 lei pe luna, adica in jur de 2000 EURO. Din pacate raman destul de putin familii din RO care isi pot permite asa ceva.
    • Like 0
    • @ Nume
      Sunt curios de unde aveti datele respective - aveti un link? Pentru ca atunci inseamna ca cea mai mare parte a gospodariilor romanesti n-a supravietuit, caci cheltuie mult mai putin decat "necesarul pentru supravietuire" al unei familii de 2 persoane:
      https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/ins-aproape-90-din-veniturile-romanilor-s-au-dus-pe-cheltuieli-curente-si-taxe-1143246
      Eu pot sa fac un studiu care sa duca la 10000 de lei "necesarul de supravietuire". Depinde de ce pui acolo. Iar articolul, daca sunteti atent, cam asta spune.
      Deci studiul pe care-l citati nu poate vorbi de "necesar de supravietuire" pentru ca s-ar face de ras - se "supravietuieste" cu bani mai putini si asta se poate demonstra oricand. Probabil a vorbit de necesar pentru trai decent, care e altceva si care este un concept foarte subiectiv. Cum va spuneam, eu pot fi foarte convingator in a demonstra ca la 6000 de lei pe luna nu duci un trai decent. Si dumneavoastra puteti, de asemenea. Putem duce suma destul de sus daca ne straduim. De pilda nu e decent sa ai apartament in Otopeni ci, nu stiu, pe Calea Victoriei (habar n-am, nu-s din Bucuresti, nu stiu unde e pretul cel mai mare). Ma poate contrazice cineva? Nu e decent sa faci concediu in Bulgaria/Grecia la all-inclusiv ci la Nisa la hotel Negresco si nu pe 10 zile ci pe 20. Pot fi contrazis? Cum? S.a.m.d.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Ok deci suma minima pentru supravietuirea unei persoane este mai mica de 3000 lei. Cat este totusi, e ok acel 1400 de lei cheltuit pe persoana ?

      Atunci romanul mediu ar putea economisi maxim 18000 lei pe an, 37000 euro in 10 ani. Dupa vre-o 20 de ani in care din astia iti platesti locuinta, pe la 40 de ani poti incepe sa strangi sa ai vre-o 80.000 euro pentru la pensie. E bine. A meritat sa mananci paine cu apa si zero excursii toata viata :)
      • Like 0
    • @
      Stimabile, dumneata ai o obsesie. Ma rog, mai multe, dar asta e alta poveste. Asa ca de cele mai multe ori raspunzi la intrebari care nu-ti sunt adresate si vorbesti ca sa te afli in treaba. Nu exista nicio legatura intre ce-am spus eu si ce-ai spus dumneata. Eu nu vorbesc de cat de suficient, etic, corect, cum vrei, e un lucru sau altul. Ca dumneata ai anumite asteptari, e una. Consider legitime asteptarile oricui. Inclusiv daca iti doresti 5 milioane de euro pot fi de acord ca ai tot dreptul la suma respectiva. Numai ca dumitale ti se pare ca cineva (nu conteaza, statul, viata, patronii, etc.) e obligat sa iti implineasca aceste asteptari. Am o veste proasta: nimeni nu e. Esti singur. Bafta!
      • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Si eu am o veste proasta: doar pentru tie ti-a intrat in cap ca in viata esti singur, nu inseamna ca asa si este. We live in a society. Daca te simti singur, poate asta are o alta cauza. Poate ar trebui sa faci ceva sa nu te mai simti singur vs lume.
      • Like 0
    • @
      Esti absolut stupid. Nu reusesti sa intelegi ce ti se spune. Nici nu e de mirare intr-o tara in care 42% din populatie sufera de analfabetism functional iar IQ-ul mediu e sub 90 si din partea unuia care considera ca antreprenorii sunt sociopati cu dorinta de a exploata oameni, cum mi-ai zis saptamana trecuta. Sa fii sanatos.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Ba inteleg perfect, tu nu prea intelegi coerent nici ce scrii tu, ce insinuezi, ce implicatii indirecte are. Nu sustii "cat de etic sau corect" este un lucru pe de o parte, dar pe alta ai tot felul de idei despre cat de imoral este ca statul sa intervina, nu-i asa ?

      Trebuie intai sa iti faci ordine in cap, sa vii cu o doctrina in primul rand coerenta. Si preferabil nu copiata 100% de la libertardienii americani care se inchina la antreprenor si au zero empatie pentru omul de rand.

      De exemplu ai putea analiza cum poti sa crezi ca esti un om normal simultan cu a crede ca exista oameni care chiar traiesc din ajutor social + alocatie (cam 150 lei de persoana).

      • Like 0
    • @
      Bine, plimba cercul.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Asa o sa fac dar nu poti sa ma opresti sa aduc contra-argumente cand mai scrii aberatii libertardiene pe aici mic burghez :) Poate asa eventual o sa inveti si cum sa nu mori singur.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Nume check icon
      http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/14759.pdf
      La pagina 9 gasiti calculul
      • Like 0
    • @ Nume
      Nume check icon
      Pentru un trai decent intr-adevar
      • Like 0
    • @ Nume
      E altceva, banuiam ca despre "trai decent" trebuie sa fie vorba. Cum spuneam, imposibil de contrazis, dar tine de perceptii subiective.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Faptul ca majoritatea romanilor nu traiesc un trai MINIM decent insa este ceva obiectiv.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Nu putem vorbi de o educatie financiara la romani. Mai ales la cei din tara. Ati uitat cand spargeati in mall-uri sute de euro lunar? Acum descurcati-va cu ce aveti. Cand altii strangeau bani si nu-si etalau snobismul, voi cheltuiati ca manelistii prin mall-uri si terase. Aveati sau nu bani, voi trebuia sa aveti ultimul telefon. Poate acum intelegeti de ce o tara ca Olanda nu vrea sa imprumute Italia, de exemplu. Au dreptate. Copiii nu ar trebui sa le ceara acum parintilor banii pe care ar fi putut sa-i puna ei insisi deoparte daca nu ar fi cheltuit aiurea.
    • Like 2
    • @ mike
      check icon
      Romania are o datorie externa ca procent din PIB mai mica aproape de doua ori decat Olanda. Eu cred ca ar trebui sa invete Olandezii de la noi ce e aia austeritatea.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Eu credeam ca "independenta financiara" e atunci când ai venituri pasive suficiente încât să poți menține un nivel de trai pe care îl consideri acceptabil fără sa fii obligat sa mai muncești. Adică o situație la care ajunge un procent foarte redus dintre noi. Si la care sa zicem poți spera sa o atingi știu eu in 10 ani investind cu cap și cu noroc peste jumătate din venituri, nu 10%...
    • Like 2
    • @ Parerist
      Ce inseamna "nivel de trai pe care îl consideri acceptabil fără sa fii obligat sa mai muncești"? Sunt oameni in tara asta care traiesc cu venitul minim garantat si alocatiile copiilor si refuza sa se angajeze (sigur, putem discuta despre faptul ca refuza salarii de mizerie, etc., nu pun in discutie aici cat de legitim este ca statul sa-i intretina - nu ma intereseaza aspectul acesta aici). Si considera "acceptabil" sa traiasca asa. Strict pe definitia dumneavoastra ei sunt independenti financiar. Nu?
      "Nivel de trai pe care il consideri acceptabil" e un concept foarte subiectiv. Iar venituri pasive care sa iti parvina cu certitudine de 100% nu exista. Oricand poate sa apara o lebada neagra si la nivelul finantelor personale.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Nume check icon
      Asa este. Si ca sa ai capital semnificativ sa investesti iti trebuie clar sa economisesti mai mult de 10% din salariu.
      Principiul de 10% merge daca incepi de la primul salariu si economisesti si investesti timp de vreo 40 de ani. Este un model american dezvoltat prin anii '50 - '60 in care daca economiseai in fiecare luna 100 dolari, cam 10% dintr-un salariu rezonabil, si ii investeai cu o rata de profit de 10% anual ajungeai la 1 milion de dolari cand ajungeai la pensie. Bun si aici era un calcul teoretic.
      • Like 1
    • @ Nume
      check icon
      Daca imi gasesti mie ceva cu profit sigur anualizat de 10% pe 40 de ani iti dau 30% din profit :)
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Propaganda libertardiana jegoasa. Este evident ca venitul minim garantat de 141 lei + 150 lei alocatie nu poate sustine un adult si un copil. Ca sa crezi asa ceva trebuie sa ai o problema psihica la propriu. Aia care primesc doar atat si refuza sa se angajeze mai presteaza munca la negru, sau mai fac invarteli gen taiat ilegal de lemne, braconaj, etc. Da trebuie sa traiesti in lumea reala de la tara ca sa stii asta, nu in aia pictata la televizor, plina de betivi lenesi si violatori.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Ehe, aia e ceva de nivel superior, nu duce mintea pe oricine. Nici nu trebuie, au teoretizat alții, ba au și făcut-o. Soluții la fel pentru toți nu există căci scopurile sunt diferite.
      Vedeți, dacă veniți cu din astea ce se întâmplă?
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      Absolut, e un concept pur subiectiv. Dpmdv "acceptabil" însemna să am in mare cam aceeași calitate a vieții pe care o am acum. Iar dacă pentru asta am nevoie de mai mult de 90% din venitul actual, slabe speranțe sa ajung la independenta (mea) financiara, într-un interval de timp decent, fără o creștere spectaculoasa a veniturilor. Însă dacă ca să-mi păstrez nivelul de trai as putea trai cu 50% din ce câștig acum atunci merita să mă gândesc serios la asta întrucât nu mai e o țintă de neatins.
      Bine, asta se aplica celor care considera ca pentru a trai mai bine le trebuie mai mulți timp liber, nu mai mulți bani.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Corect, ajungem astfel si la aspectele necuantificabile. Pentru ca intrebarea e: cand traiesti mai bine, cand iti permiti concedii in zone exotice si masini si apartamente scumpe, dar nervii tai sunt intinsi la maxim zilnic si pana si in acele concedii esti cu "videoconferinta" gata oricand sa inceapa SAU cand poti sta tihnit zilnic cu un ceai (bere/trabuc, nu conteaza) pe o veranda racoroasa privind apusul si avand asigurata o hrana buna, un concediu linistit si odihnitor, dar nu scump, acces la servicii de sanatate OK, utilitati... chestii simple? Raspunsurile sunt foarte diferite la intrebarea asta. Si de obicei incep cu "as vrea asta, DAR..." si se ajunge ca fiecare le-ar vrea pe amandoua. Ceea ce e cam greu. Ma rog, filozofam. :-)
      • Like 1
    • @ Nume
      Parerist check icon
      Eeexact. Însa putini încep s-o facă la 24 ani. Și 10% (peste inflație) iar pare al naibii de teoretic în clipa asta.
      Plus ca în cazul particular al romanilor, cu 10% din salariul (mediu sa zicem) de acum 20 ani sau mai mult nu strângei nicio brânză, când aveai 150 dolari salariul. Teoria americana și realitățile mioritice sunt diferite.
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Sunt studii si cu ce procent din americani au economii care sa le ajunga pe 1 luna, 3 luni, etc. Majoritatea nu supravietuiesc 1 an fara venituri, asta e nivelul economiilor. Vedem ca teoria americana incepe sa convearga spre realitatile mioritice.

      "Daca, totusi, va fi vreun latrat pe Pamant
      Pentru caini, viata-n veci va fi aspra si grea"
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      Adevăratul lux ar fi sa câștigi bani (mulți) făcând ceva ce te pasionează. Iar pentru restul lumii, sunt de acord cu tine. Alergi după cai verzi pe pereți însă abia când ii prinzi îți dai drama dacă a meritat sau nu efortul.
      • Like 1
    • @
      Nume check icon
      Acesta era conceptul american la vremea respectiva. Nu stiu daca in realitate s-a intamplat acest lucru, acum cu siguranta este greu sa gasesti asa ceva, poate pe piata de capital.
      • Like 0
  • check icon
    Ca sa dobandim independenta pe plan financiar trebuie sa urmam doar 2 principii:

    1. Fii bogat.
    2. Nu fi sarac.
    • Like 1
    • @
      Tu ai scris in gluma principiile tale. Eu recomand cu seriozitate urmatoarele; 1.Pentru a fi bogat ,,dai cu ciocanu ca sa iasa gologanu". 2.Pentru a nu fi sarac,,inveti,gandesti, muncesti"
      • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      check icon
      Articolele despre magia economisirii intr-o tara in care venitul disponibil lunar este microscopic merita sa fie luat drept gluma care este.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Tu esti ala care cere lumii sa ramina in case pina se inventeaza un vaccin?Care infierezi cu minie proletara “ patronii” care bat sclavi cu biciul?Vai steaua ta,cred ca esti vreun obez de-ala care traieste in basement la ma-sa,n-a batut un cui in viata lui si dai sfaturi despre lyme si viata.Get a life!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Lol si tu cine plm esti bai porc capitalist, ala care lauda patronii ce abuzeaza de angajati si ii indemni sa iasa din casa sa agraveze pandemia ? Ai asimilat pe nemestecate toate meme-urile din anglosfera, inclusiv faza cu basement-ul (iti dai seama cati romani stau la case cu basement :) )

      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Omul însă are un capital pe care nu i-l poate lua nimeni: mintea. Plus există destule cărți din care se poate învăța, cu condiția să nu se pornească la drum cu prejudecăți. Cine a spus că trebuie să rămânem pe veci niște furnici umile la dispoziția vreunui patron?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Eu am cunoscut multi oameni destepti care au ajuns un potential pierdut pentru societate, fiind din familii sarace, lucru care nu le-a mai permis timpul sa invete.

      Nu este obligatoriu ca unii sa ramana pe veci furnici umile, insa este foarte probabil din cauza felului in care este alcatuit sistemul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult