Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pentru uzul borfanilor. De ce susțineam ca BOR să se numească Biserică Națională

Cristian Tudor Popescu si Traian Basescu

Diverși indivizi, borfani sau antictp în orice privință, au descoperit o emisiune Marius Tucă Show din 1999, în care, zic respectivii, aș apăra Biserica Ortodoxă Română, în contrast cu poziția mea critică actuală față de BOR. Ciopârțind, ciugulind și făcându-se că nu înțeleg acea vorbire a subsemnatului în întregul ei, borfanii încearcă să o prezinte drept probă de inconsecvență, „după cum bate vântul și vin banii”.

Ca lucrurile să fie limpezi, pentru cine vrea să le vadă, redau aici secvența integrală a discuției cu Traian Băsescu pe tema Bisericii Naționale.

După cum se poate auzi de către oricine înzestrat cu urechi, mai întâi spun exact așa, în limba română: „Eu am relații nu foarte călduroase cu Biserica Ortodoxă Română. De câte ori m-am întâlnit cu reprezentanții ei, cu înalte fețe bisericești, nu le-am cruțat în niciun fel, în legătură cu rolul lor, înainte de `89, în special, în perioada dictaturii și măsura în care au fost de ajutor poporului, în mod real, în acea perioadă”.

Iar în ce-l privea pe patriarhul de atunci, Teoctist, adăugam: „Am de asemenea să reproșez extrem de multe domnului Arăpașu, care se numește, cu titulatura sa religioasă, ÎPS Teoctist. Dar dincolo de aceste considerente personale, patriarhul Teoctist reprezintă BOR”.

Deci, n-am uitat și n-am iertat nimic, niciodată, stimați borfani.

Dar, ne aflam în anul 1999. An negru pentru România, poate mai negru decât 2020. Țara avea de plătit rate de 2,8 miliarde dolari, plata dobânzilor la datoria publică însemna 5,5% din PIB. Eram în pragul incapacității de plată, al falimentului de stat. Guvernul nu mai avea bani nici pentru încălzirea de iarnă. 

Anul începuse cu mineriada condusă de Miron Cozma, lovitură de stat la un pas de reușită, adică de distrugerea democrației, a statului de drept și instalarea anarhiei sau, iarăși, a dictaturii.

Lângă noi, Iugoslavia se destrăma sângeros de un deceniu. Sub apăsarea bombardamentelor NATO, Serbia pierdea Kosovo, un precedent cât se poate de periculos pentru România și Harghita-Covasna. Ca să nu se lase mai prejos, Rusia presa în Balcani. România nu era nici în NATO, nici în UE.

În plus, tot felul de oengeuri promovând religii și biserici ciudate, dădeau năvală. Ce nu sunt eu fan BOR, darmite să-mi placă sectele...

Statul național unitar român se afla într-un moment de cumpănă. De aceea, am considerat, atunci, că eliminarea cuvântului Națională din titulatura Bisericii ar fi fost o greșeală politică. Căci, cei care doreau asta n-aveau treabă atât cu religia, cât cu statul național, pe care îl voiau federal, dacă nu mai rău. Biserica Ortodoxă era, în acea conjunctură, prin aderența populară de peste 80% de care se bucura, un factor important de menținere a statului român așa cum scrie în Constituție: național, suveran, independent, unitar și indivizibil. 

Nu Biserica mă interesa, ci statul. Demersul meu era politic, nu religios

Astăzi, când situația este mult diferită, România este stat NATO și UE, cu drepturi depline și deja cu vechime, n-aș mai susține așa ceva. În cei mai bine de 20 de ani trecuți, BOR a mers din rău în mai rău. Totuși, eu n-am pus niciodată la îndoială libertatea credinței și nu am criticat ortodoxia în sine. N-am făcut decât să reacționez la faptele și declarațiile BOR care au interferat grav cu politica și societatea.

Emisiunea aceea de demult este o dovadă greu de respins a faptului că nu am nimic personal cu credința și credincioșii. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult