Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pentru uzul borfanilor. De ce susțineam ca BOR să se numească Biserică Națională

Cristian Tudor Popescu si Traian Basescu

Diverși indivizi, borfani sau antictp în orice privință, au descoperit o emisiune Marius Tucă Show din 1999, în care, zic respectivii, aș apăra Biserica Ortodoxă Română, în contrast cu poziția mea critică actuală față de BOR. Ciopârțind, ciugulind și făcându-se că nu înțeleg acea vorbire a subsemnatului în întregul ei, borfanii încearcă să o prezinte drept probă de inconsecvență, „după cum bate vântul și vin banii”.

Ca lucrurile să fie limpezi, pentru cine vrea să le vadă, redau aici secvența integrală a discuției cu Traian Băsescu pe tema Bisericii Naționale.

După cum se poate auzi de către oricine înzestrat cu urechi, mai întâi spun exact așa, în limba română: „Eu am relații nu foarte călduroase cu Biserica Ortodoxă Română. De câte ori m-am întâlnit cu reprezentanții ei, cu înalte fețe bisericești, nu le-am cruțat în niciun fel, în legătură cu rolul lor, înainte de `89, în special, în perioada dictaturii și măsura în care au fost de ajutor poporului, în mod real, în acea perioadă”.

Iar în ce-l privea pe patriarhul de atunci, Teoctist, adăugam: „Am de asemenea să reproșez extrem de multe domnului Arăpașu, care se numește, cu titulatura sa religioasă, ÎPS Teoctist. Dar dincolo de aceste considerente personale, patriarhul Teoctist reprezintă BOR”.

Deci, n-am uitat și n-am iertat nimic, niciodată, stimați borfani.

Dar, ne aflam în anul 1999. An negru pentru România, poate mai negru decât 2020. Țara avea de plătit rate de 2,8 miliarde dolari, plata dobânzilor la datoria publică însemna 5,5% din PIB. Eram în pragul incapacității de plată, al falimentului de stat. Guvernul nu mai avea bani nici pentru încălzirea de iarnă. 

Anul începuse cu mineriada condusă de Miron Cozma, lovitură de stat la un pas de reușită, adică de distrugerea democrației, a statului de drept și instalarea anarhiei sau, iarăși, a dictaturii.

Lângă noi, Iugoslavia se destrăma sângeros de un deceniu. Sub apăsarea bombardamentelor NATO, Serbia pierdea Kosovo, un precedent cât se poate de periculos pentru România și Harghita-Covasna. Ca să nu se lase mai prejos, Rusia presa în Balcani. România nu era nici în NATO, nici în UE.

În plus, tot felul de oengeuri promovând religii și biserici ciudate, dădeau năvală. Ce nu sunt eu fan BOR, darmite să-mi placă sectele...

Statul național unitar român se afla într-un moment de cumpănă. De aceea, am considerat, atunci, că eliminarea cuvântului Națională din titulatura Bisericii ar fi fost o greșeală politică. Căci, cei care doreau asta n-aveau treabă atât cu religia, cât cu statul național, pe care îl voiau federal, dacă nu mai rău. Biserica Ortodoxă era, în acea conjunctură, prin aderența populară de peste 80% de care se bucura, un factor important de menținere a statului român așa cum scrie în Constituție: național, suveran, independent, unitar și indivizibil. 

Nu Biserica mă interesa, ci statul. Demersul meu era politic, nu religios

Astăzi, când situația este mult diferită, România este stat NATO și UE, cu drepturi depline și deja cu vechime, n-aș mai susține așa ceva. În cei mai bine de 20 de ani trecuți, BOR a mers din rău în mai rău. Totuși, eu n-am pus niciodată la îndoială libertatea credinței și nu am criticat ortodoxia în sine. N-am făcut decât să reacționez la faptele și declarațiile BOR care au interferat grav cu politica și societatea.

Emisiunea aceea de demult este o dovadă greu de respins a faptului că nu am nimic personal cu credința și credincioșii. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gy check icon
  .
  • Like 0
 • Nici macar nu vreau să comentez dacă CTP are sau nu dreptate. El oricum crede că are dreptate tot timpul. Nici n-ar mai fi CTP altfel. În mod sincer și fără ironie spun că ăsta este farmecul lui.
  Nu vreau să vorbesc despre poziția lui CTP față de mineriadele de la începutul anilor 90' în contrast cu poziția lui actuală despre ultima mineriadă.
  Poziția lui din trecut este cel puțin nepotrivită. Și dacă aș vorbi aș vedea partea plină a paharului, poziția lui corectă de acum.
  Vreau să scot în evidență două lucruri însă;
  1. CTP spune că acum BOR nu mai poate sluji interesului de stat național unitar, suntem în UE, în NATO, așa că CTP poate s-o dea la o parte, că nu mai are nevoie de ea. Poate chiar să o beștelească cum îi vine la gură, doar limba și buzele lui la el sunt.
  Așa crede el de cuviință. BOR a fost utilă în acei ani 90' conceptului de stat național unitar, cum a spus CTP, de aceea a fost "tolerată" de CTP, un mare naționalist la acea vreme. Posibil ca AUR să-și tragă seva din gândirea ctp-istă, că oricum CTP nu este sigur de unde îi vin rădăcinile: de la comuniști, de la legionari, de la Vadim ?
  2. La final de articol CTP afirmă că nu are nimic cu credința și credincioșii ortodocși. Oare ? Când îi numești pe credincioși borfani, cu aluzii atât de transparente la niște cuvinte jignitoare ca borfași(vezi șarlatanul Daniel) și fanii de pe stadioane, într-o formă eufemistică pentru niște exaltați lipsiți de rațiune, ce vrei să spui că faci ? Dar CTP nu știe că Hristos nu poate fi jignit, e deasupra jignirilor, și cine-i urmează exemplul la fel.
  Iar în momentul când un pilon al BOR, cultul moaștelor, este batjocorit în atâtea articole, ce vrei să spui că faci ? Dumnezeu oare se lasă batjocorit?
  Este evident pentru orice cititor inteligent, nu este cazul pentru ctpfani, că are ceva cu credincioșii ortodocși și credința ortodoxă, multă ură și intoleranță.

  Credincioși și promotori ai acestei credințe, inclusiv ai cultului moaștelor, au fost savantul de geniu Nicolae Iorga, filozoful PetreȚuțea, Părintele Steinhard, Părintele Stăniloaie, cel mai mare teolog al secolului 20, scriitorul și poetul Vasile Voiculescu, poetul Adrian Păunescu și, în zilele de acum, profesorul universitar și criticul literar Alex Ștefănescu, președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop și mulți alți intelectuali de elită.
  De remarcat ce spunea marele Iorga și anume că BOR a jucat un rol cultural de prim rang în viața națională, în contradicție cu capetele pătrate de azi care, în neștiința lor, cred că ortodoxia este sinonimă cu incultura și cu înapoierea și simplu fapt că ei sunt împotriva BOR îi face oameni culți. Nu mai contează că au o gândire dezlânată și scriu gramatical la fel de bine ca pisica.

  Iată cât de demascant pentru propria ignoranță și prostie este să consideri credincioșii ortodocși inculți și înapoiați, când în rândul lor se află nume atât de grele ca cele enumerate mai sus.  • Like 2
  • @ Augustin Giurgiulescu
   E o mare ușurare pentru mine personal să văd că mai există printre noi oameni care și gândesc și simt în profunzimea lucrurilor, având și un nivel cultural adecvat. Un mare LIKE din partea mea pentru postare. Practic aș fi scris și eu cam aceleași lucruri, cu cuvintele mele.
   • Like 0
  • @ Augustin Giurgiulescu
   e-vis check icon
   CTP devine invidios de sarbatori, lumea care se bucura ii repugna, se straduieste sa o aduca in 'universul lui de materie întunecată și vida', realitatea lui de singurătate si frustare, "fără Dumnezeu și fără lum(i)anare". Isi proorocește sfarsitul?
   • Like 0
 • Gy check icon
  ?
  • Like 0
 • De fapt ce inseamna BOR ?.Bocanc Ortopedic Romanesc la fel ca palosul lui Fat Frumos la fel ca pocalul lui Stefan la fel ca barda lui Mihai sau teapa lui Tepes. Domnilor cu aceste "instrumente" a intrat Romania in UE si NATO. Ca tot am intrat desi intreg sistemul romanesc prezent este unul neo-proletarist cu spoiala stralucitoare democratica sa stiti ca la baza lui tot aceste "instrumente chirurgicale" ( ghilimele ) letale au ramas. Pentru cei care mai stiu limba romana sa stiti ca important a fost si CUM am intrat si nu CA am intrat cu "buzduganul cu patru peceti" ( ghilimele ) presand usturoiul in piulita pana la saturatie. Cat despre domnul CTP eu il cred dar mai mereu va trebui sa se justifice intr-un fel sau altul in fata prostiei/prostilor de grup organizat. Daca poporul ca tenta generala n-are nimic in cap voit oricand "PUTIN-A cu castraveti" este varianta catre NORMALITATEA schimbului economic favorabil reciproc....mda si baietii tot baieti !
  • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   Trebuia să vii tu Panaitescule să-i minimalizezi pe Ștefan, Mihai și Țepeș, nu-ți era deajuns BOR. Ești de un ridicol absolut.
   E de înțeles, puțina ta minte funçționează pe principiul reducerii. Se vede din text.
   Ai idei puține, îmbrăcate într-un superb limbaj de lemn, agramat pe alocuri.
   Dar ești 'telectual, faci jocuri de cuvinte...
   • Like 0
 • Teo,stand-up comedy: ”Unul care știe, te contrazice. Unul care crede, te omoară!”
  • Like 1
 • Da, sunt de acceasi parere - suntem un stat UE si un membru NATO, iar biserica ortodoxa a interferat prea mult cu planul politic - nepermis d emult. Oricum, cand ma uit la fata "preafericitului" Daniel nu ma simt eu insami foarte fericita. Cu toate straduintele mele, nu reusesc sa am pentru respectivul preafericit nici o umbra de respect. Oare de ce, desi am fost botezata in ritul crestin ortodox? Oare de ce simt mult mai mult respect fata de Papa, de exemplu? Sa fie numai vina mea, oare ma incearca Satana? N-as prea crede.....
  • Like 4
  • @ andreea dragusin
   Până să arătați ce inteligentă și ironică sunteți și până să punetî întrebări retorice, ar fi bine să știti că, în textul pe care l-ați scris, exprimarea corectă este <<nicio umbră>>. Exprimarea <<nici o umbră>>, cum ați scris dumneavoastră, este greșită.
   • Like 0
 • Biserica Ortodoxă Română, cu toate păcatele ei, s-a dovedit mai degrabă un factor de moderație în toți acești 30 de ani. Oamenii ei s-au îmbogățit, s-au îmbrăcat în aur (nu, nu ăla politic) și nici n-au dat pe dinafară de generozitate. Dar cel puțin nu s-au implicat (sau foarte puțin) în politică. Pesemne, s-au învățat minte din anii 30-40 ai secolului trecut, când fie nu au luat poziție (atunci când trebuia), fie chiar au girat atitudini extreme, cum au fost cele ale legionarilor care au dezvoltat un adevărat cult al morții (nu exagerez, căutați pe Internet texte ale cântecelor lor). Cultul morții e tot ce vreți, numai atitudine de bun creștin, nu; niște creștini adevărați nu și-ar fi asasinat dușmanii, în frunte cu Iorga. Dar mai rău fără rău: uitați-vă la finanțatorii referendumului cu familia de acum doi ani: banii (și organizarea) sunt marca unor neoprotestanți, ale căror atitudini ne sunt bine cunoscute de pe alte meleaguri. Mai ales în America Latină, neoprotestanții câștigă constant teren, și ca un făcut, ascensiunea lor este sincronă cu ridicarea unor extremiști precum Bolsonaro, care au aceleași obiective: reducerea oamenilor la obediență față de niște lideri laici sau religioși, de un fanatism înfricoșător, demn de Inchiziție. Sau, cu alte cuvinte, niște ayatollahi cu crucea în frunte.
  • Like 0
 • Ctp-ul infiera cu manie proletară sectele care aduceau "nu stiu ce fel de Biblii" in detrimentul bisericii nationale.
  • Like 2
 • BOR este bataia de joc a multimii neatinsa de cultura si ceea ce inseamna stiinta,iar cu un sef a BOR-ului care iti inspira frica din privirea si fizionomia fetei te determina sa o iei "la sanatoasa",numai sa scapi de trasaturile lui intepatoare pana in maduva oaselor.Teoctist "saracu"inspira ceva liniste cand il priveai,de aceea l-aasigurat pe dictator de sprijinulsau,dar nu si al credinciosilor care au iesit si navalit strazile .
  • Like 7
  • @ Nicolaie Apolzan
   Pleonasmul ăsta cu ”fizionomia feței” mi-a plăcut la maxim. Urmează apoi ”un șef a(!!!) Bor-ului”. În fine chiar prima frază e o provocare a logicii: ”BOR este bătaia de joc a mulțimii neatinse de cultură și ceea ce înseamnă știință” sau este susținută de această mulțime? Înțeleg eu ce vreți să spuneți, dar e amuzant cum o spuneți. Am o vagă bănuială că nici Dvs. nu sunteți prea atins de ”cultură și ceea ce înseamnă știință”, ba chiar nici de o educație școlară solidă. Altfel poate ați realiza că religia și știința nu sunt incompatibile decât pentru cei cu o spoială de cultură (care se cred în schimb foarte culți) și că unii oameni simpli, care sunt mai degrabă superstițioși decât credincioși, nu sunt deținătorii adevăratelor și prețioaselor învățături creștine.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Ar fi fost mai bine să-i fi spus mai direct, mai pe sleau, domnului Apolzan, că aveți certitudinea, nu vaga bănuială, că nu are o educație școlară minimă, fără să mai vorbiți de educație școlară solidă, cultură, știință, că e păcat să-l asociați, chiar și prin negație, cu acești termeni. Asta ca să fiți sigur că înțelege, ironia dumneavoastră poate-i scapă.(E un fel al meu de a vorbi, nu trebuie să schimbați nimic din ce ați spus.)
   De asemenea trebuia să-i explicați că pleonasm este ceva negativ, să nu creadă că e vreo figură de stil și că îl lăudați.
   • Like 0
  • @ Nicolaie Apolzan
   De ce te jignești Nicule singur și-l jignești și pe CTP și pe fanii lui ?
   Ai spus "BOR este bătaia de joc a mulțimii neatinsă de cultură și de știință..."
   Ori toată lumea știe că în ultimul timp BOR s-a vrut a fi bătaia de joc a CTP-ului și a fanilor lui, printre care te numeri și tu.
   Ori, prin ceea ce ai afirmat tu, rezultă că CTP, fanii lui și cu tine sunteți mulțimea neatinsă de cultură și de știință.
   CTP nu are nevoie de soldați slab pregătiți ca tine. Te-ar concedia cu mare drag.
   Știu că nu ai vrut să spui ce ai spus, dar datorită "culturii" tale a ieșit așa.
   Să nu mai vorbesc de gramatica deficitară...

   • Like 0
 • Si apropos de incercarea de lovitura de stat a lui Miron Cosma. Sa ne amintim ca unul dintre cei mai vocali si asidui sustinatori a fost Vadim Tudor. Ai caror urmasi, la fel de vocali sunt liderii AUR si fanii lor.
  Cine uita istoria va avea intotdeauna de suferit!
  • Like 7
  • @ Nicu Niculescu
   Ca sa o uiti , trebuie mai intai sa o cunosti. Daca se poate varianta cat mai corecta. :)
   • Like 1
  • @ Nicu Niculescu
   Dan check icon
   Cine ,,seamana ura si dezbinare ,, sa aiba parte de ea,,
   ---Adica,, petrescu macedon &spagovenul & ticalosul BORfanilor,, care , prin comportarea si sfidarea ,,reguluilor ( nu mai spun Legi ) ,de buna cuviinta, duce la , indepartarea si mai mult ,a ,,Fanilor BOR,, Mai sunt inca cativa ,naivi,, inculti ,care ,,stau cu gura deschisa in fata ,,,monstrului care-i trimit catre Covid ,,cu lingurita impartasaniei,, Dar aceste practici vor disparea incet ,incet,caci ,,prostime se mai desteapta ,
   • Like 1
  • @ Theo Freimann
   Aici e performanta unora. Învață și din istoria pe care nu o cunosc!
   • Like 0
  • @ Theo Freimann
   Aici e performanta unora. Învață și din istoria pe care nu o cunosc!
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult