Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Amendă pentru adevăr

Oare Dumnezeul la care se roagă oamenii e altul decât Dumnezeul la care se roagă pisicile?


Nu cunosc motivarea potrivit căreia CNCD m-a condamnat la o amendă de 5.000 lei pentru articolul „Satană în sutană”. Cu două săptămâni în urmă m-am prezentat în fața Consiliului și mi-am susținut punctul de vedere – nu mi s-a adus niciun contraargument.

Nu numai că această decizie o consider nedreaptă și fără obiect, întrucât n-am comis nicio discriminare, dar mă simt discriminat eu de către CNCD, în calitate de cetățean cu drept de liberă exprimare. Sunt amendat pentru că am formulat critic, satiric, fără menajamente, un adevăr peremptoriu: afirmația patriarhului Daniel „Mutat moaște sf. Dimitrie dintr-o biserică în alta → căzut comunismul în 1989” este politică, emisă în campania electorală și constituie „o minciună în falș” – adică folosirea cu rea-credință a unui fals pentru inducerea în eroare a unor oameni. Totodată, este o jignire incalificabilă la adresa tuturor celor care au luptat și au fost uciși pentru ca regimul comunist din România să se prăbușească.

În ce privește termenul „vite”, pe care l-am folosit nu pentru toți credincioșii, ci doar pentru cei care au înghițit minciuna în falș a patriarhului Daniel ca pe o prescură, nu văd de ce ar deranja Biserica: Biblia nu îi numește pe creștini „oi” (adică „vite mici” cf. DEX) și pe liderul religios păstor?

Și cum oare ar trebui numiți cei care iau de bună o altă zicere a supercreștinului ortodox Daniel, cum că „Dumnezeu nu se lasă batjocorit”? Căci asta înseamnă exact negarea esenței credinței creștine, „Cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt”, în numele căreia Iisus s-a lăsat batjocorit, torturat și ucis pentru salvarea sufletului omenirii.

Deoarece nu e vorba numai de mine, ci de starea libertății de exprimare în această țară, așa cum am făcut și în dosarul „Pavianul cu mantie”, voi contesta decizia CNCD în Justiție. Pentru amenda de 1.000 lei pe care voia să mi-o aplice în cazul maimuței susamintite, onorabilul Consiliu nu mi-a înmânat încă suma de 1 (unu) lei daune, hotărâtă de instanță. Aștept cu răbdare bancnota, ca s-o înrămez.

Altfel, vă urez Crăciun fericit, stimați Republicani, cu speranța că numărul celor care vor suna la 112 din cauză de mâncat și băut ca sparții, cu ocazia nașterii Mântuitorului, nu va fi mai mare decât cel al zilnic infectaților cu coronavirus. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult