Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Amendă pentru adevăr

Oare Dumnezeul la care se roagă oamenii e altul decât Dumnezeul la care se roagă pisicile?


Nu cunosc motivarea potrivit căreia CNCD m-a condamnat la o amendă de 5.000 lei pentru articolul „Satană în sutană”. Cu două săptămâni în urmă m-am prezentat în fața Consiliului și mi-am susținut punctul de vedere – nu mi s-a adus niciun contraargument.

Nu numai că această decizie o consider nedreaptă și fără obiect, întrucât n-am comis nicio discriminare, dar mă simt discriminat eu de către CNCD, în calitate de cetățean cu drept de liberă exprimare. Sunt amendat pentru că am formulat critic, satiric, fără menajamente, un adevăr peremptoriu: afirmația patriarhului Daniel „Mutat moaște sf. Dimitrie dintr-o biserică în alta → căzut comunismul în 1989” este politică, emisă în campania electorală și constituie „o minciună în falș” – adică folosirea cu rea-credință a unui fals pentru inducerea în eroare a unor oameni. Totodată, este o jignire incalificabilă la adresa tuturor celor care au luptat și au fost uciși pentru ca regimul comunist din România să se prăbușească.

În ce privește termenul „vite”, pe care l-am folosit nu pentru toți credincioșii, ci doar pentru cei care au înghițit minciuna în falș a patriarhului Daniel ca pe o prescură, nu văd de ce ar deranja Biserica: Biblia nu îi numește pe creștini „oi” (adică „vite mici” cf. DEX) și pe liderul religios păstor?

Și cum oare ar trebui numiți cei care iau de bună o altă zicere a supercreștinului ortodox Daniel, cum că „Dumnezeu nu se lasă batjocorit”? Căci asta înseamnă exact negarea esenței credinței creștine, „Cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt”, în numele căreia Iisus s-a lăsat batjocorit, torturat și ucis pentru salvarea sufletului omenirii.

Deoarece nu e vorba numai de mine, ci de starea libertății de exprimare în această țară, așa cum am făcut și în dosarul „Pavianul cu mantie”, voi contesta decizia CNCD în Justiție. Pentru amenda de 1.000 lei pe care voia să mi-o aplice în cazul maimuței susamintite, onorabilul Consiliu nu mi-a înmânat încă suma de 1 (unu) lei daune, hotărâtă de instanță. Aștept cu răbdare bancnota, ca s-o înrămez.

Altfel, vă urez Crăciun fericit, stimați Republicani, cu speranța că numărul celor care vor suna la 112 din cauză de mâncat și băut ca sparții, cu ocazia nașterii Mântuitorului, nu va fi mai mare decât cel al zilnic infectaților cu coronavirus. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult