Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pictura pe aer a unui alt băiat sărac

Johannes Cruyff Diego Maradona

Multă lume privește în aceste zile secvențe din meciurile lui Maradona. Și eu. Dar vă rog, stimați îndrăgostiți de fotbal, să vă uitați și la acest film cu momente Cruyff. Hendrik Johannes Cruijff a fost un jucător de fotbal cu origini la fel de umile ca ale lui Diego Armando Maradona, fiul unei femei de serviciu la clubul Ajax Amsterdam – tatăl său a murit când Iohan avea 12 ani. Pentru mine, băiatul din țara lui Rembrandt și Van Gogh este unicul în fotbal care a pictat pe aer cu mingea și trupul său așa cum o face în tenis Roger Federer.

https://www.youtube.com/watch?v=kzYJpEtrfJk

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Popescu,

  Va urmaresc din perioda Gandul.
  Obisnuiam sa imi incep diminetile cu live urile dumneavoastra de acolo. 2010-2011, nu cred sa fi ratat vre-unul.
  O idee, printre multele ce mi-au ramas in memorie, este din unul dintre comentariile dumneavoastra cu privire la Eminescu.
  Spuneati atunci, ca trebuie sa disociem omul de artist. Sa nu judecam arta raportand-o artistului.
  De aceea imi este greu sa inteleg reactia dumneavoastra acum.
  Johan, un om superior, Maradona un artist superior.
  Credeti ca geniul lipsit de forma sa de arta, Maradona, acompaniindu-se cu Fidel, Hugo Chavez, Vladimir si a anulat cariera ca sportiv?
  • Like 0
 • Faza pe care Cruyff a construit-o in minutul 2 al finalei CM 1974, din care a rezultat lovitura de la 11m executata de Neeskens, a fost o adevarata capodopera in fotbalul acelor vremuri. Intr-un asemenea meci, in minutul 2, doar un frumos "nebun" ar fi avut acest curaj.
  • Like 0
 • Nu imi place Maradona pentru ca nu-mi plac ideile fixe, de nici un fel. Am crescut cu Rumenninge, Beckenbauer, Gerd Muller, Johann Cruyf, pe vremea aia un clown ca Maradona ar fi facut jonglerii cu mingea in vreun circ de provincie. Slab caracter, fie-i tarana usoara.
  • Like 1
 • Sa inteleg ca, pe cale de consecinta din logica articolului, v-ati razgandit si ati devenit fan al singurului "geniu stabil" contemporan, Donald Trump?
  Poate va mai aduceti aminte de celebrul cap in gura executat de Zinedine Zidane impotriva unui jucator italian din finala din 2006. Execrabil moment! Si, cu toate astea, Chirac a invitat ulterior nationala la Palat si si-a inceput discursul in felul urmator:
  "Cher Zinedine Zidane ... "
  https://www.youtube.com/watch?v=1SLE3iv3MqU
  Min: 1:47
  si l-a continuat cu:
  "Cher Zinedine Zidane, vous êtes un virtuose, un génie du football mondial"
  • Like 0
 • Cruyff a intrat in mintea,inima, sufletul meu, la inceputul anilor '70...Atunci rasarea pe cerul fotbalului european o stea:Ajax,din constelatia fotbalului total....Ajax a fost Cruyff,Cruyff a fost Ajax..Numarul 14 isi incepea spectacolul pe teren...Anii au zburat si intr-o joi( 24 martie 2016),idolul meu s-a inaltat la steaua din care a rasarit.................... Ca sa fac o paralela intre Johan si oricare alt mare fotbalist mi se pare o blasfemie... Pentru mine a fost,este si va ramane Cruyff INEGALABILUL si cu ATATA(vb. d-voastra) sunt multumit...
  • Like 0
 • Este o competitie creata artificial intre Cruyff si Maradona. Este ca si cum ai crea o competitie intre Dobrin si Hagi . Pe aceleasi argumente ar putea fi desfiintat si Dobrin care a fost un bun prieten al paharului , ceea ce ar fi o prostie. Geniile , oameni inzestrati cu un har aparte fata de muritorii de rand , nu pot fi inregimentati in criterii facute de mediocri care au satisfactia ca au gasit pete pe Soare. Pe astfel de criterii ar putea fi desfiintati si Francois Villon , Fredy Mercury , Byron , Elvis Prisley , Henri de Toulouse Lautrec , ba chiar si poetul nostru national Mihai Eminescu. Geniile nu sunt intr-o competie ptr. ca sunt genii , fiecare in domeniul sau de activitate . Exista o satisfactie a mediocrilor atunci cand descopera in viata acestor oameni exceptionali slabiciuni sau chiar vicii si astfel sa poata spune : mai lasati-ma cu geniul asta , ce mare lucru face ! Loveste bine intr-o minge , scarta scarta pe hartie , arunca cu vopsele pe o panza etc. , dar uite ce vicii are. Nu are nici un rost sa-l contrapui pe Michelangelo lui Leonardo da Vinci ptr. ca geniile sunt genii si ... atat.
  • Like 5
 • Da. Ca fotbalist n-a fost foarte departe de maradona.
  In ceea ce priveste viata extra-sportiva a fost la ani-lumina.
  Deci, castiga Cruyff
  • Like 3
 • Pai, 'distinsul' CTP, ca sa mai dressa lucrurile (vezi limbajul suburban folosit foarte des) vine acum cu Cruyff. Daca ne uitam bine , amindoi ( adiva Diego si Johan) au fost buni cu mingea. Asta a vrut sa ne zica autorul.
  Mai departe, CTP trebuie sa mai faca niste cursuri de limbaj (sau poate ca trebe si gura lui sa maninca ceva?) .
  • Like 0
 • In calitate de nemicrobist(a), cred ca domnul Popescu si-a argumentat magistral afirmatiile. Cat despre J. Cruyff cred ca avea " a sense" a tot ce misca in jurul lui minge sau adversari, altfel nu inteleg cum "prinde" mingea cu calcaiul perfect sau trece printre picioarele adversarilor fara ca acestia sa reuseasca sa-l opreasca/deposedeze/faulteze! Opinie formata in cele 7min. Sunt constienta ca este doar o selectie!!!
  • Like 1
 • DE ACORD 100%,cine ii contra ramane contra
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult