Guvernul se pregătește să modifice un ordin semnat de fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, care prevedea selectarea celor care fac parte din comisiile de specialitate ale Ministerului pe baza unor criterii de profesionalism și integritate și care le dădea posibilitatea și medicilor români care lucrează în străinătate să devină membri ai acestora.
„Guvernul PSD-ALDE, prin domnul ministru Bodog anulează ordinul 1355/2016 din 9 Decembrie 2016 semnat de mine, prin care pentru prima dată în istoria post-decembristă membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt selectați printr-un proces transparent care ține cont de criterii de profesionalism și integritate iar medicii români din străinătate puteau fi membri în aceste comisii. Anulează astfel munca de aproape 6 luni a colegilor mei (în special a medicului Roxana Calin) dar mai ales șansa neprețuită de a beneficia de pe urma specialiștilor români care profesează în sisteme performante din lume, întorcându-ne în timp la meteahna numirilor discreționare, comună atât în aparatul de stat cât și - din păcate! - în sistemul medical”, a scris fostul ministru al Sănătății pe Facebook.
Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș, consideră că, prin această inițiativă, Ministerul Sănătății „reintroduce prin Ordin numirile din pix”.
„Un ordin propus de Ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului. Platforma România 100 solicită oficial organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect”, se arată într-un comunicat de presă al platformei.
Potrivit ordinului semnat de Vlad Voiculescu, profesionalismul celor care își doreau un loc în comisiile de specialitate ale ministerului era evaluat în funcție de o serie de criteii, precum activitatea clinică și didactică, prezența atestatelor și supraspecializărilor, experiența profesională internațională, publicarea de articole și de cărți medicale, desfășurarea de studii clinice și colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienților.
Potrivit Platformei România 100, printre propunerile Ministerului Sănătății de modificare a OMS 1355/2016 se regăsesc eliminarea reglemetărilor legate de incompatibilități, anularea posibilității ca reprezentanții pacienților să fie invitați la ședințele de lucru, abrogarea metodologiei de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.