Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Platforma România 100: Ministerul Sănătății reintroduce prin Ordin numirile „din pix” în Comisiile de Specialitate

Guvernul se pregătește să modifice un ordin semnat de fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, care prevedea selectarea celor care fac parte din comisiile de specialitate ale Ministerului pe baza unor criterii de profesionalism și integritate și care le dădea posibilitatea și medicilor români care lucrează în străinătate să devină membri ai acestora. 

„Guvernul PSD-ALDE, prin domnul ministru Bodog anulează ordinul 1355/2016 din 9 Decembrie 2016 semnat de mine, prin care pentru prima dată în istoria post-decembristă membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt selectați printr-un proces transparent care ține cont de criterii de profesionalism și integritate iar medicii români din străinătate puteau fi membri în aceste comisii. Anulează astfel munca de aproape 6 luni a colegilor mei (în special a medicului Roxana Calin) dar mai ales șansa neprețuită de a beneficia de pe urma specialiștilor români care profesează în sisteme performante din lume, întorcându-ne în timp la meteahna numirilor discreționare, comună atât în aparatul de stat cât și - din păcate! - în sistemul medical”, a scris fostul ministru al Sănătății pe Facebook

Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș, consideră că, prin această inițiativă, Ministerul Sănătății „reintroduce prin Ordin numirile din pix”.

„Un ordin propus de Ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului. Platforma România 100 solicită oficial organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect”, se arată într-un comunicat de presă al platformei.

Potrivit ordinului semnat de Vlad Voiculescu, profesionalismul celor care își doreau un loc în comisiile de specialitate ale ministerului era evaluat în funcție de o serie de criteii, precum activitatea clinică și didactică, prezența atestatelor și supraspecializărilor, experiența profesională internațională, publicarea de articole și de cărți medicale, desfășurarea de studii clinice și colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienților. 

Potrivit Platformei România 100, printre propunerile Ministerului Sănătății de modificare a OMS 1355/2016 se regăsesc eliminarea reglemetărilor legate de incompatibilități, anularea posibilității ca reprezentanții pacienților să fie invitați la ședințele de lucru, abrogarea metodologiei de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult