Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Platforma România 100: Guvernul face pași spre eliminarea accesului la „Inspectorul Pădurii”. Ministrul Pană a făcut plângere la Parchet

Guvernul PSD-ALDE face pași rapizi spre eliminarea accesului public la aplicațiile mobile și la portalul „Inspectorul Pădurii”, sisteme de monitorizare și control în timp real al tăierilor și transportului de masă lemnoasă, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Platforma România 100.

„Portalul web este acum în pericol de a fi oprit de către actualul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, care contestă dezvoltarea proiectului din 2016”, arată sursa menționată, care acuză „motive false pentru a opri aplicațiile de urmărire a lemnului”.

Ministrul Doina Pană a declarat marți într-o conferință de presă că îmbunătățirea platformelor de monitorizare nu a fost realizată în mod legal și că toate demersurile făcute anul trecut pentru îmbunătățirea transparenței și trasabilității în ce privește exploatările forestiere, transportul lemnului și gestionarea depozitelor de materiale lemnoase sunt bazate pe un contract pe care ministerul nu îl va plăti dezvoltatorului, chiar dacă același minister a făcut deja recepția parțială a contractului în 2017, respectiv a mecanismelor deja testate și funcționale.

Plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Doina Pană a declarat că în 2016 guvernul Dacian Cioloș a lansat aplicația pentru mobil „Inspectorul Pădurii”, însă pe baza unui contract cu atribuire directă și care în final nu s-a concretizat printr-un produs final.

„La data de 17 august 2016 între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și SC INDACO Systems SRL a fost încheiat contractul nr. 5613 având ca obiect principal servicii de îmbunătățire a funcționalităților existente și de adăugare de noi funcționalități sistemului informațional integrat SUMAL. Contractul s-a realizat prin atribuire directă la valoare estimativă de 487.810 euro, plus TVA, invocându-se faptul că INDACO este proprietar unic al celor patru module (SUMAL Ocol, SUMAL Agent și Radarul Pădurilor). Guvernul a făcut uz de date false pentru atribuirea directă a contractului", a explicat Doina Pană, potrivit Agerpres.

Ministrul Apelor și Pădurilor a anunțat că a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru verificarea situației.

În replică, comunicatul platformei România 100 arată că acel contract de dezvoltare IT, încheiat în 2016, „nu are nicio problemă legală”, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului, Apelor și Pădurilor și a fost făcut cu contribuția și supravegherea specialiștilor Direcției Generale de Păduri și cu avizele juriștilor. 

„Mai mult decât atât, contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalității atribuirii directe de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister. De asemenea, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a recunoscut, într-o notă de fundamentare pentru amânarea termenului de intrare în vigoare a HG 1004/2016, că produsele livrate de dezvoltator, în baza contractului acum contestat, erau recepționate de către Ministerul Apelor și Pădurilor încă din luna aprilie”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Platforma România 100.

„Practic, graba cu care ministrul Doina Pană denunță unilateral încetarea acestui contract de dezvoltare pentru aplicații esențiale de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri arată faptul că Guvernul PSD-ALDE face totul pentru a opri funcționarea acestor sisteme cât mai repede și, din păcate, se folosește de argumente false. În acest fel, în foarte scurt timp tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se va face netransparent și fără ca cetățenii să aibă posibilitatea de a interoga legalitatea”, spune comunicatul.

Petiție online

O petiție online solicită ministrului Apelor să nu blocheze accesul cetățenilor la „Inspectorul Pădurilor”, precizând că proiectul a dus la scăderea numărului de infracțiuni forestiere cu aproape 47% în doar un an de la lansare.

„Desființând acest instrument, anulați participarea cetățenilor la prevenirea tăierilor ilegale de pădure. Orice demers în acest sens este o manifestare de rea credință, în condițiile în care 40% din infracțiunile depistate sunt semnalate de către cetățeni prin intermediul aplicației și a site-ului web”, se arată în petiția online.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Dna ministru răspunde :
    http://epochtimes-romania.com/news/doina-pana-se-declara-victima-unui-linsaj-orchestrat-de-ong-uri-si-platforma-lui-ciolos---263229

    Zău, nu se pot lămuri lucrurile în țara asta ? Este imposibil ca amandouă părțile să aibă dreptate. Cineva minte .
    • Like 0
  • Doamna Doina Pana mea tot din gasca talharilor este asa ca ce e de mirare? Da-ma in judecata pentru ce vrei,care esti cu caciula sub musca!
    • Like 0
  • "Fa, Doina, aveai chef de niste inundatii?". Normal, taiem toate padurile si mergem cu salupa sa inauguram inundatiile. Prostimii ii place sa ii vada pe astia in salupa, lucrand pentru popor sa dreaga inundatia. Deschidem urmatoarea sesiune de despaduriri si inundatii cu elan patriotic democraticesc. Hai si cu un contract de la Asesoft, "Inspectorul bordurilor", care sa localizeze catunele care au nevoie de borduri noi de la partid.
    • Like 3
  • Cine este doina pană? De unde a apărut? Ce pregătire are? Este menita a fi ministru? Se pate că favorizează, in mod premeditat, jefuitorii pădurilor. Minte, dezinformează, denaturează realitatea. Si asta cu o obrăznicie caracteristică tuturor apartinatorilor psd-alde. Pe lângă toate aceste "calități" mai sunt si debusolați si total nepregătiți. Sunt distrugătorii a tot ce a mai ramas. Doresc aservirea țării dusiei. Sunt din " curentul" Orban, Erdogan. Aceiași marota - Soros la Orban si gulem la turc.
    • Like 2
  • check icon
    Mi se pare normală și lăudabilă reacția doamnei ministru Pană!
    Trebuie să înceteze de îndată folosirea acestei aplicații capitaliste și imperialiste și, să fie comandată o alta firmei ... UTI!
    Atunci, totul ar fi minunat și perfect!
    • Like 0
  • Actuala guvernare pare sa fie un dezastru. Unul din plusurile fostei guvernari a fost acest proiect.

    Nu poate totusi sa nu imi sara in ochi cifra de 487.810 Euro pentru un produs cu cateva zeci de mii de utilizatori din care probabil ca sunt online concurent doar cateva sute.

    Din pacate avem nevoie de asa ceva, si chiar daca s-au facut manarii la acordarea contractului, nu ar trebui desfiintat fara o solutie viabila alternativa mult mai ieftina si cel putin la fel de buna.
    • Like 1
  • John check icon
    De altfel, cazul mă face să revin la una dintre cele mai strigătoare standarde duble cu privire la modul în care sunt tratați în fața legii conducătorii de firme în cadrul achizițiilor publice. Actualmente, conducătorii firmelor care se prezintă la licitații de atribuire de lucrări – pe lângă atașarea la documentație a cazierului judiciar și cazierului fiscal – trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere ( cu consecințe penale în caz de declarație falsă ) că ”nu am fost condamnat prin hotărâre definitivă judecătorească” pentru următoarele fapte :
    • Participare sau membru în grup infracțional organizat
    • Infracțiuni de corupție
    • Infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene
    • Acte de terorism
    • Spălare de bani
    • Traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile ( sic ! )
    • Fraudă
    În plus, mai trebuie să declare că firma condusă :
    • Nu este în procedură de insolvență
    • Nu a comis o abatere profesională gravă ( în cadrul contractelor din trecut )
    • Nu a participat în acorduri de denaturare a concurenței
    • Nu are conflicte de interese cu achizitorul, nu a distorsionat concurența, nu a plătit daune interese pentru încălcarea obligațiilor contractuale, nu a dat declarații false, nu a influențat modul decizional în atribuire de lucrări etc.

    Comparați condițiile de mai sus , cu duioasa nepăsare cu care ne alegem politicienii, demnitarii înalți și funcționarii publici din poziții cheie ( parlament, guvern etc. )

    • Like 2
  • John check icon
    Sper că sunt redate fidel declarațiile ministrului. Dacă da, aș atrage atenția că declarațiile doamnei ministru sunt pline de contradicții care se exclud reciproc. În primul rând, avem de a face cu un contract care, se pare are probleme de atribuire și / sau de avizare. Se mai afirmă că guvernul ( Cioloș ) s-a folosit de date false ca să poată atribui contractul direct. Aceste aspecte trebuie clarificate și nu cred că poate dura mult. Problema e cu produsul . Produsul ”a fost recepționat parțial”, are ”mecanisme deja testate și funcționale”. Cu toate acestea, ministrul nu îl va plăti pentru că are la bază un contract ”atribuit direct” care ” în final nu s-a concretizat printr-un produs final” ( nefiind terminat, nici nu putea să aibă un produs ”final” ). Nu știm dacă s-au făcut plăți parțiale – legea permite plata parțială a părții din proiect care a fost recepționat și a fost pus în aplicare – știm doar că ministrul a dat în urmărire cazul din cauza ”atribuirii directe”.
    Dacă se adeverește că singurul care putea să execute proiectul este cel cu care s-a încheiat contractul ( acest lucru este posibil în cazul în care are un know how, personal, dotări sau proprietate intelectuală de necontestat, singular ) atunci cade acuzația doamnei ministru. Este suspectă graba cu care se denunță ( în loc să fie suspendat ) un contract de o asemenea importanță, fără să fi fost lămurite în prealabil toate aspectele neclare.
    Ar fi bine ca doamna ministru să dovedească măcar un zel partizan asemănător și în cazul altor aspecte de mediu care persistă de mult timp și au impact uriaș. Mă refer la declarațiile recente ale lui Eugen Teorodrovici : „Curând vom plăti foarte multe amenzi, apă, canal, deșeuri, sunt zeci de miliarde de euro. Există o nota de informare la nivelul Guvernului făcută de mine în 2015 cu Ministerul Mediului, unde arătam că sunt vreo 30 de miliarde de euro pe care România ar putea să le plătească pe neconformare pe apă, canal și deșeuri”.


    Problema cu acest guvern e că aproape orice manifestare în public pare a fi mai degrabă sau dovada luptei surde pe care o duce cu un adversar politic real ( fostul guvern ), sau abaterea atenției publicului de la matrapazlâcuri diverse prin ”lupta” cu un ”adversar” închipiut ( Șoroș ), ori contrarea sistematică a acelei părți din opinia publică care cere transparență, responsabilitate și rezultate.
    • Like 3
    • @ John
      bluenavy check icon
      Sa-i spunem pe nume. Se cheama "praf in ochi" si este folosit la scara larga de oamenii care nu doresc rezolvarea reala a problemelor (ca sa nu-i acuzam de protejarea sau chiar incurajarea responsabililor pentru acele probleme).
      Mai urmeaza sa ne spuna ca de fapt taierile acestea sunt un lucru foarte bun care va duce la progresul si bunastarea romanilor (undeva intr-un viitor glorios), atat timp cat ei dorm linistiti si nu se implica.
      • Like 4
  • Sunt convins ca nimeni nu poate performa in mod egal pe mai multe domenii. Ca urmare ma intreb: guvernantii nostri mint mai mult decat fura, ori fura mai mult decat mint?
    Am auzit-o pe stimabila ministresa clamand ca nu se mai taie ilegal in ziua de astazi, ca sunt doar taieri vechi. Pai cred ca mai avea sa spuna ca de pe vremea lui Mihai Viteazul au fost defrisate niste paduri, care nu s-au mai refacut pana in ziua de astazi. Iar tot lemnul ala pe care-l tot vedem carat in sus si in jos nu este altceva decat lemn recuperat de pe marginea drumului, ca ostenii lui Mihai Viteazul erau cam imprastiati si scapau bustenii din carute.
    Dar nici vina lui Mihai Viteazul nu a fost - pentru ca, de fapt, Soros l-a sfatuit sa faca asa ceva.
    Chiar, de vreo saptamana nu am mai auzit vreo declaratie responsabila pesedealdista in privinta lui Soros. O fi intrat si dusmanul asta in vacanta de vara?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult