Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Prea multe de făcut și prea puțin timp rămas? Ai nevoie doar de o bună planificare și o listă scurtă de cumpărături ca să-ți îmbraci casa în haine de sărbătoare

Craciun - dedesign

Oricât de mult așteptăm perioada sărbătorilor de iarnă pentru atmosfera caldă și bucuria pe care ni le aduc, zilele de dinaintea Crăciunului pot fi copleșitoare. Lista lucrurilor pe care trebuie să le facem devine tot mai lungă, iar timpul tot mai scurt: cumpărături, împachetarea cadourilor, curățenie, decorarea casei și împodobirea bradului, pregătirea mâncărurilor, planificarea întâlnirilor cu cei dragi.

Chiar dacă îți promiți în fiecare an că nu vei mai face totul în ultimul moment și că data viitoare te vei organiza mai bine, e aproape imposibil să nu rămâi în urmă cu cel puțin un „to do”. Și oricât de mult ți-ar displăcea cuvintele „planificare” și „listă” în această perioadă, doar ele pot salva Crăciunul. Nu uita că și Moșul are o listă. E adevărat că are și mulți spiriduși care îl ajută, dar și tu ai pe cine să te bazezi.  

Dacă ai ramas pe ultima sută de metri cu decorarea casei, Dedesign îți vine în ajutor cu câteva sfaturi practice și chiar o listă de cumpărături pentru fiecare zonă a casei.

Planificare și prioritizare

1. Înainte de a pleca la cumpărături, verifică ce decorațiuni din anii trecuți vrei sau poți folosi. Ar fi o risipă să cumperi ceea ce deja ai. De asemenea, asigură-te că instațiile luminoase funcționează sau dacă ai nevoie de baterii noi pentru diverse decorațiuni. Apoi fă o listă cu necesarul de anul acesta. Ideal una pentru fiecare încăpere, așa cum găsești mai jos.

 2. Alege o tematică sau o gamă cromatică pentru decorarea casei tale. Poți opta pentru un concept elegant, modern, glamour sau pentru unul tradițional care să-ți amintească de copilărie.

Și pentru că variantele sunt nelimitate, gândește-te ce temă ar reuși să-ți transmită starea de bine și pune-ți imaginația la treabă. Pentru a o contura, alege o culoare sau o gamă de 2-3 culori. Nu merge mai departe de această limită pentru a evita să creezi un spațiu prea încărcat, aglomerat sau dezorganizat. 

3. Fă o listă de cumpărături pentru fiecare încăpere pe care vrei să o decorezi, inclusiv pentru terasă sau grădină, dacă este cazul. Alege decorațiuni care să respecte conceptul sau gama cromatică alese pentru a asigura o unitate de stil în toată locuința.

4. După ce te întorci de la cumpărături, distribuie decorațiunile în fiecare încăpere și apucă-te de treabă. Nu ar fi rău să ceri ajutorul celor din casă. Dacă nu ai spiridușii tăi și ești nevoit să decorezi de unul singur, ia încăperile pe rând și începe cu livingul. Pentru că probabil aici vei petrece mai mult timp în această perioadă și necesită mai multă atenție decât restul încăperilor.

Lista de cumpărături

Cel mai probabil cuvântul „listă” este ultimul pe care vrei să-l auzi în această perioadă, dar planificarea este cea mai eficientă soluție și cu atât mai mult cu cât ești presat de timp. 

Iată câteva exemple de la Dedesign, organizate pentru fiecare încăpere:

Holul de intrare: coș pentru flori, decorațiune din lemn X-mas, oglindă decorativă dreptunghiulară, coroniță, ghirlandă

Livingul: brad artificial, instalație, statuetă Moș Crăciun, globuri, decorațiune înger, decorațiune din lemn, figurină decorativă tip soldat, ghirlandă, decorațiune aurie, oglindă decorativă ovală, statuete reni

Bucătăria: decorațiune tip clopoțel, suport lumânare

Zona de dining: globuri, oglindă decorativă rotundă, decorațiune măr, decorațiune pară, bol decorativ

Dormitorul: brăduț 50 cm, ghirlandă

Grădina: instalații

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult