Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Premierul Cîțu: România, în proces de selecție pentru partea de producție a vaccinurilor Pfizer și Moderna

Premierul României anunță într-o postare pe Facebook că nouă companii românești și două institute s-au înscris pentru a fi evaluate de Uniunea Europeană, în vederea producerii de vaccinuri anti-Covid.

Cele 11 entități participă în procesele de selecţie în vederea implementării a 4 faze strategice: producţie de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire şi consumabile.

Premierul spune că sunt înscrise în program pentru a contribui la “producția nanoparticulelor lipidice solide, folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech și Moderna ca vehicul de livrare”.

“Stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 și Slovenia cu 1. Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecție pentru partea de producție. Una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19″, menționează Florin Cîțu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vai de capul vostru......
    Nu știți decât sa va împrumutați în fiecare zi......
    În rest livrați vorbe...... Bla, bla.....
    Orice prost poate face ce faceți voi....
    • Like 0
    • @ Helmuth Diesing
      Poate ar fi bine ,sa gandesti altfel ,,inainte sa arunci cu piatra !! Adica;;
      -- Daca nu stiai ,afli acum ,ca Romania Nu poate produce nimic ,fara ,,stampila UE
      -- Apoi , capacitatile noastre de productie in acest domeniu ,sunt ,cam putine pe motiv ca;
      --NU ar corespunde normelor si standardelor in vigoare ,
      --In acest sens apreciez ca foarte buna ,contributia domnului , Dragos Damian
      corespondent al Platformei si Directorul fostei Terapia Cluj Napoca ,
      -- Domnul Director ,se implica foarte intens in acest domeniu , si doreste sa se reduca mult importurile in acest domeniu ,al vaccinurilor .
      -- Domnul Premier Catu ,spune ,doar ce ,este informat de catre consilierii sai .
      --- Ce nu este in regula ?
      --Faptul ca am strigat inn strada in anii 89 ;;
      --Sa vina americanii !!
      -- Au venit ,si tot nu ne place ??
      • Like 2
  • profun check icon
    Încă o dovadă că nu știe ce vorbește, nea Cîțu.

    Ca o paranteză: nu mai stau să caut, dar pare să fie vorba de aceleași întrunire online, la care amețitul de la sănătate a început să vorbească la altă temă decât cea propusă participanților și pentru a se face mai bine înțeles, după primele bâlbe a renunțat la engleză, pentru a fi mai convingător în limba noastră strămoșească.

    Revenind la Cîțu, să spunem că la match-making, din partea României au participat 9 companii, nu 11 și că (dintre foste țări estice) Polonia a avut mai multe firme competitoare, 12. Las deoparte că Estonia, Letonia și Lituania care sunt împreună cam cât 3 județe de-ale noastre au avut în total 11 companii.

    Ăsta e Cîțu, până nu trage el o minciună gogonată (pe care el o fi crezut-o dășteaptă (sic!), fiind prin omisiune), nu se simte bine.

    În final, le urez succes celor 9 firme românești (din 292). Ar fi o realizare, mai ales că din niște surse neoficiale știu că e posibil ca un număr de câteva zeci de firme din Europa (nu doar UE) să fi negociat deja direct producerea vaccinuri, cu marii producători, încă din prima decadă a lui martie.
    • Like 1
    • @ profun
      Delia MC Delia MC check icon
      Argumentele dvs sunt puerile.

      Țara e țară, indiferent cât de mare/mică e, cât un județ ori mai multe. Sperăm să se califice. Oricum, din 9 probabilitatea e suficient de mare să dea speranțe. Și chiar dacă nu, guvernul actual e mult mai competent pe vreme de pandemie. Prin comparație, ce a făcut psd? Datorii pentru pomeni electorale. Din evoluția datoriilor se vede ca peste 30% ERAU deja ÎNAINTE de guvernul Cîțu nu cum minte propaganda și dă toată vina în dos la fina. Cine le-a făcut? Păi? Guvernul psd nu era competent nici înainte. Și de când psd a pierdut majoritatea parlamentară observați că CCR a lăsat-o mai moale cu gura. CCR, căreia îi doresc reformare grabnică, fiindcă îi " datorăm " recuperarea incompletă din valul 1 si că toată vara trecută am " dansat" pe furtună.

      Cu un singur lucru sunt de acord, Voiculescu nu-i un ministru optim în pandemie.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      profun check icon
      Argumentele dvs. sunt superbissime de ... caraghioase ;)

      Bine că ați lămurit ceva corect: că țara e ... țară. În rest, e doar apă de ploaie peste ... gogoși. Probabilitatea, dacă s-ar decide la roata norocului ar fi 9/292 adică ... 0,03. În realitate, altele vor fi criteriile după care firmele mari producătoare de vaccinuri își vor alege parteneri sau subcontractori.

      Aici bănuiesc că ar f putut Cîțu să spună ceva de genul <<le asiguram celor 9 firme „n” milioane de euro contribuție din partea statului și x, y, z facilități, pe care să le poată prezenta în avantajul lor>>.

      Dar, după poziționarea rușinoasă pe locul 120 din 160 de state în ceea ce privește ajutoarele acordate de stat firmelor, pentru atenuarea efectelor pandemiei, mă aștept ca mai degrabă să le mai bage un bir în plus.

      Nu știu ce minciuni auziți și apoi vreți să probagați dvs., dar PSD a luat datoria publică (de la actualii USR PLUS) la un nivel de 37,4% și au lăsat-o PNL-ului la 35% din PIB.

      Într-un SINGUR AN, PNL, cu Cîțu la finanțe au dus datoria la 47,3% - adică s-a îndatorat țara în 2020 cu circa 26 miliarde de dolari, cât în primii 20 de ani de după 89!

      De așa competență să aibă parte la ei acasă cei ce-i laudă pe Cîțu & Co.
      • Like 1
    • @ profun
      Delia MC Delia MC check icon
      Eu nu "probag" nimic. :)))))))
      Știați că Germania are cam la fel? Nu? Va zic eu acum. Și încă, e gradul de îndatorare intern plus extern. Se preconizează că TOATE țările vor avea o creștere importantă a gradului de îndatorare din cauze clare. Dar ne place să acuzăm fără să luăm în calcul contextul și situația altor țări.
      Asta e tactica nouă la troli, argumente până-n pânzele albe pentru a dovedi că laptele e negru. Că va dați like singur asta e evident. Iar tactica cea nouă nu mă impresionează. E mereu aceeași mărie cu altă pălărie. O zi bună.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      profun check icon
      Bla, bla. Din fericire, cel puțin la acest capitol stăm mai bine decât Germania care are un grad de îndatorate de 70% din PIB.

      Partea proastă este că dacă ei s-au mai îndatorat în pandemie au făcut-o fiind printre fruntașii în facilități acordate firmelor și populației, nu pe locl 120 din 160 pe care ne-au plasat Orban & Cîțu
      • Like 0
    • @ profun
      In principiu nu ar trebui nimeni sa intre intr-o dezbatere cu dvs.dupa ce apreciati laudativ cifrele guvernarii PSD ,cu tara pe crestere economica,ca si restul tarilor UE,cu cifrele deficitului si indatorarii guvernului liberal din pandemie!Mai ales cu jalea pe care a mentinut-o PSD in sistemul sanitar,unde dotari nema,doar ceva salarii electorale!Cam atat despre “gândirea” dvs.programata,sper ca nu va mai baga nimeni serios in seama,poate ciociocii si ciracii!
      • Like 4
    • @ profun
      Poate nu stiti sau va faceti ca nu stiti ca Romania este prezenta in istoria microbiologiei cu savanti ca Babes,Cantacuzino sau Cajal,iar asta conteaza.Cand Romania producea vaccinuri tarile citate de dvs.,in majoritate,doar importau,asta conteaza in evaluare.De fapt sunteti asa de rau voitor ca nici nu ati remarcat ca 9 firme plus 2 institute chiar fac 11 potentiali producatori,dar ma rog fiecare castiga un banut dupa cum il duce mintea si caracterul!
      • Like 3
    • @ profun
      Stimate domn, chiar nu știu de ce aveți drept logo profun și nu propsd sau proaur. După conținutul comentariilor vi s-ar potrivi mult mai bine, deoarece nici măcar fun nu sunteți ci de-a dreptul plicticos.
      • Like 5
    • @ Stroe Adriana
      profun check icon
      Stimată Stroe, distracția este pentru uz personal, generată de impotența insistentă a altora de a-mi dovedi că nu-și pot susține argumentat niște puncte de vedere.
      De curând, printre simpaticii care mă ponegresc, în lipsă de argumente sau incapacitate de a le expune, au mai apărut 2 prestatori de momente vesele, Stroe și Chivulescu. hi, hi, hi!
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Felicitari Stimata ,doamna /domnisoara , ptr cuvintele intelepte,
      Subsciru total . Nici un alt Guvern ,psd-ist ,, sau pndl--ist NU s-ar fi descurcat mai bine decat , cei de acum ,
      --Poate nu sunt foarte buni ,dar altii mai grozavi ,nu sunt !
      • Like 3
    • @ Arthur Chivulescu
      profun check icon
      Dom'le, văd că vă e frică de cifre și informații corecte, verificabile, dar vă plac expresiile pleonastice (v. „apreciați laudativ”).
      Ce vină am eu că, atunci când UE era pe val, România era fruntașă la creșterea economică? Nu am făcut pentru acea epocă o comparație cu țările africane iar pe Orban-Cîțu (codașii, codașilor și mincinoșii, mincinoșilor!) îi compar cu UE.

      Nu că v-ar interesa dacă nu sunteți de bun simț, dar se cuvin și niște clarificări:

      - Cîțu vorbește și de 2 institute, care în lista oficială nu apar;
      - „Jalea” din sistemul sanitar din trecut nu se compară cu cea de acum. În 2019, înainte de pandemie, România era pe locul 4 din UE la numărul de paturi ATI la 100.000 de locuitori (după Germania, Luxembourg și aproape la egalitate cu Austria). Dacă mă iau după Werner care anunța la sfârșitul lui 2020 un total de 3000 de paturi ATI, ajung la concluzia că a vândut vreo mie (fiindcă în 2019 erau peste 4000)
      • Like 1
    • @ profun
      Dupa cum am scris nu ati merita sa va raspund la niste fracturi de logica,dar nu vreau sa las loc la intoxicari care va aduc aprecieri!
      1.Aprecierea critica exista in Dex,iar un cititor obiectiv va da textului dvs.o astfet de definire.
      2.Dvs.comparati mere cu gogosi,date statistice din economie dinainte si in timpul pandemiei!I-a citati dvs.din datele UE din 2020 sau USA sau Japonia si o sa vedeti ca sunt comparabile,daca nu mai grave decat ale Romaniei!De altfel Romania era pe lista pentru infringment UE pentre deficit excesiv din Noe.2019,dupa 2 ani si 10 luni de guvern PSD,iar dupa izbugnirea pandemiei UE a accepta deficite nai mari,dupa necesitatie de combatere a epidemiei.
      3.Paturile de tratament in ATI specific Covid trebuie echipate obligatoriu cu ventilator de oxifen,instalatii suplimentare de oxigenare,sisteme de intubare si de izolare microbiologica.Pentru aceasta dotare s-a dus o lupta crancena la inceputul pandemiei,inclusiv Germania a interzis exportul catre Romania si alte state.Deci iar gogosi pleziriste.
      Din pacate se pare ca anulvasta nu veti avea prima de Pasti de la Ciolacu,nu v-ati facut datoria!
      PS nu va mai obositi cu raspunsuri furioase eu ma retrag catre activitati mai placute!
      • Like 3
    • @ Arthur Chivulescu
      profun check icon
      Bine faci tataie că te odihnești. Rămânem noi să ne distrăm în lipsa matale.

      1. Mulțumesc pentru laudă. În noul dex (2002) există consemnată sintagma „apreciere critică” (pentru opere de artă - mă simt măgulit, deja) și înseamnă sublinierea valorilor etice și artistice. Ce frumos mi-ai zis-o, chiar dacă uitași că vorbeam de „apreciere laudativă” hi, hi, hi!

      2. În 2017 și 2018 deficitul a fost 2,8%, iar în noiembrie 2019 guWernul Orban l-a preluat tot în jur de 2,8% dar l-a săltat 4,6%. No comment.
      hi, hi, hi!

      3. T o a t e paturile de ATI (nu doar cele afectate COVID-19) au dotările de monitorizare și susținere a funcțiilor vitale (pomenite de matale, sau nu).
      hi, hi, hi!
      • Like 1
  • Nu stiu de ce am sentimentul ca vor alege Ungaria. A 1001-a oara.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult