Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Premierul Ilie Bolojan anunță noul pachet de măsuri fiscale: TVA de 11% și 21%, suprataxarea băncilor și jocurilor de noroc, accize mai mari la combustibili și țigări, creștere numărului de contribuitori în sistemul de sănătate, impozit pe dividende 16%

Ilie Bolojan - iunie 2025

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ilie Bolojan anunță noul pachet de măsuri fiscale, în contextul înrăutățirii situației bugetare.

Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan:

Deficitul și blocajele privind fondurile europene sunt cele două urgențe pe care le avem de corectat.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană – cel mai mare din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, Suntem într-o situație nu foarte diferită nici acum.

Din 100 de lei încasați din taxe și impozite, românii au cheltuit aproape 132 de lei.

Dacă o familie cheltuie cu 30% mai mult decât încasează, cât ar putea rezista?

Nu mai putem continua în felul acesta. Dacă nu facem nimic, ar fi câteva consecințe grave: intrarea în incapacitate de plată, creditorii noștri nu ne-ar mai împrumuta, nu am mai putea plăti salariile și pensiile, nu am putea continua jumătate din lucrările de infrastructură.

 Veniturile noastre fiscale sunt printre cele mai mici din Europa. Sunt în jur de 30%, în timp ce media în UE este de 40%.

Cota de impozitare din TVA – suntem pe penultimul loc în Europa.

Din punct de vedere al impozitelor pe proprietate, suntem la 0,5% din PIB, iar media este 1,8%. Mai sunt încă 4 țări în spatele nostru.

Principalele propuneri pe care acest pachet le va cuprinde:

Ne propunem ca până la finalul săptămânii să facem consultările necesare. Marți, săptămâna viitoare, când avem ședința Ecofin, să avem acest pachet adoptat. Ne propunem să îl punem în practică prin asumarea răspunderii.

Măsurile pe care miniștrii le vor detalia mâine sunt:

  • Reașezarea TVA – cotă de 11% și cotă de 21%. Cota redusă va fi pentru medicamente, alimente, cărți, lemne de foc și energie termică.

Pentru industria HoReCa propunem să rămână la acest nivel de 11%, urmând să se facă o analiză suplimentară. Dacă nu vor crește veniturile, se va trece la cota de 21% de la final de an.

  • O a doua măsură este creșterea cu 10% a accizelor la băuturile alcoolice și combustibili, precum și o creștere a accizei pentru țigări.
  • De asemenea, este prevăzută creșterea numărului de contribuabili la Casa Națională de Sănătate.  Avem puțin peste 6 milioane de contribuabili și avem peste 16 milioane de beneficiari. Și, practic, nu avem cum, cu aceste dezechilibre totale, să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creșterea numărului de contribuabili. Ele înseamnă două direcții. Aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate lă pensiile mai mari de peste 3000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili.

Ca să fac un calcul simplu, la o pensie de 4000 de lei se va plăti 10% din diferența peste 3000, deci 100 de lei.

  • De asemenea, vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europa și consideră că pot contribui cu sume mai mari la veniturile bugetului de stat. De asemenea, vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc în așa fel încât să încasăm cu cel puțin 30% mai mult din această categorie de venituri. 
  • În ceea ce privește aspectele care țin de limitarea cheltuielilor și de luarea unor măsuri structurale, vom propune o măsură temporară și anume ca și anul viitor pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate.
  • O măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie - majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%. 
  • Toate celelalte măsuri pe care vi le-am precizat ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august
  • Vom taxa suplimentar profiturile băncilor.  Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europa. Consider că pot contribui cu sume mai mari la veniturile bugetului de stat. 
  • De asemenea, vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc în așa fel încât să încasăm cu cel puțin 30% mai mult din această categorie de venituri. 
  • Vom propune o măsură temporară și anume ca și anul viitor pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate.

A fost o majorare foarte mare în 2024 de peste 20% în cazul salariilor, de peste 30% în cadrul pensiilor pe care nu o mai putem suporta ca nivel de indexare. Această măsură va fi exclusiv pentru anul viitor. 

  • În ceea ce privește alte cheltuieli structurale cum sunt cele din educație, vom propune creșterea normei didactice cu două ore față de ceea ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar.

Asta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un cadru didactic trebuie să le petreacă la școală sau pentru școală, în loc de 16 ore la clasă va preda 18 ore, în loc de 18 ore ar urma să predea 20 de ore. Aceasta nu influențează, deci nu afectează drepturi salariale din educație, dar se vor reașeza numărul de ore predate. Va fi un efect financiar.

  • Un alt aspect ține de reforma burselor. Știu că nu este o chestiune populară, dar trebuie să fim, din nou, corecți.

Acum 3 ani aveam o sumă totală pentru burse pe România de 188 de milioane de lei și, anul trecut și, evident, și anul acesta, am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde lei. Deci, este o creștere de 10 de ori.  În afară de faptul că este o sumă foarte mare pe care nu ne-o putem permite, gândiți-vă, deci, aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor, am ajuns ca, printr-o aplicare neconformă, să avem clase întregi care au burse de merit, adică peste medie 9,50, dar care, la examenul de bacalaureat, iau note de 5 sau 7, sau, mai rău, nu-și iau bacalaureatul.

  • Acestea sunt principalele elemente care țin de pachetul pe care ministrii de linie o să vi-l detalieze mâine și vă vor răspunde la toate întrebările. 
  • În etapa a doua, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale care este jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor și reorganizări, gândiți-vă la ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat în sensul de cheltuieli mai eficiente și reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii.

Reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale. Reanalizarea unor sporuri care sunt aplicate în cascadă. 

  • Avem ministere care și-au aplicat sporuri de câte 30-45% și practic și-au dublat salariile.  Dar n-ar fi fost asta problema dacă apelurile de proiecte pe fondurile europene ar fi fost lansate la timp, dar nu sunt lansate la timp, dacă evaluarea proiectelor s-ar fi făcut repede și n-ar fi fost întârzieri și dacă absorția fondurilor europene la final ar fi într-un grafic care să ne asigure confortul că le vom absorbi pe toate până la finalul acestei perioade, dar nu suntem în această situație. 
  • De asemenea, tot în acest pachet vom actualiza redevențele și valorifica mai bine activele statului. 
  • La acest al doilea pachet vom lucra în următoarele două săptămâni.
  • astăzi am numit o nouă conducere la ANAF la propunerea domnului ministru de Finanțe, în așa fel încât stabilind criterii de performanță să combatem atât evaziunea fiscală, dar să luptăm de pe toate pozițiile și pentru cheltuirea corectă a banilor publici și pentru combaterea fraudării acestora.

Știrea inițială

Ministrul Dragoș Pîslaru a prezentat azi conținutul pachetului de măsuri fiscale în cadrul unei ședințe de lucru cu vicepremierii. Oficialilor guvernamentali li s-a transmis că situația bugetară este una gravă, iar aplicarea tuturor măsurilor este esențială pentru evitarea unor blocaje fiscale sau a unei posibile intrări în procedură de deficit excesiv.

Printre măsurile discutate se numără majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, începând cu 1 august 2025. Alte măsuri ar viza ajustări de taxe locale, accize și contribuții sociale, însă lista completă urmează să fie definitivată în perioada imediat următoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    blocajele pnnr sunt ”datorate” pensiilor speciale. este minciună prin omisiune. mai toată presa, cu bolojan în frunte, tac puternic, să nu afle prostimea. bolojan se dezumflă. a bătut palma cu mafia, o ocrotește, fiind ferm structural cu prostimea. se ițește dubla măsură, se evaporă credibilitatea seriozității, la fel majuscula. ultima tehnică a borfașilor e mimarea seriozității dure, până-n pânzele albe. un pocărfeis cu fraeri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult