Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul spaniol, obligat să demisioneze în urma unei moţiuni de cenzură, după ce partidul de guvernământ a fost implicat într-un scandal de corupție

Mariano Rajoy

(Foto: Guliver/Gettty Images)

Premierul spaniol Mariano Rajoy (foto) a fost demis, vineri, în urma unei moțiuni de cenzură în parlament, după ce partidul său a fost implicat într-un scandal de corupție, anunță BBC

Liderul socialist Pedro Sánchez, care a depus moțiunea, va fi noul premier al guvernului din Spania. 

Pedro Sánchez a declarat că Mariano Rajoy, în vârstă de 63 de ani, nu și-a asumat responsabilitatea pentru implicarea partidului său în scandalul de săptămâna trecută, după ce unul dintre foștii trezorieri ai partidului de guvernământ a primit o sentință de închisoare de 33 de ani.

(Pedro Sánchez, noul premier din Spania//Foto Guliver/Getty Images)

Înalta Curte de la Madrid l-a condamnat pe Luis Bárcenas, acuzațiile fiind primirea de mită, spălare de bani și infracțiuni fiscale. Cazul său s-a concentrat pe un fond secret de campanie, între anii 1999 și 2005.

Alţi doi membri ai Partidului Popular, condus de Mariano Rajoy, au fost găsiți vinovați și condamnați la închisoare - fostul primar al oraşului Majadahonda, la periferia Madridului, Guillermo Ortega, condamnat la 38 de ani de închisoare, şi fostul conducător al regiunii Madrid Alberto López Viejo, condamnat la 31 de ani de detenţie.

BBC notează că mulți alegători spanioli, exasperați de scandalurile de corupție în care au fost implicate partidele tradiționale de centru-dreapta și partidele socialiste de centru-stânga, le-au abandonat în favoarea mai noilor veniți pe scena politică, precum Podemos (We Can) și Ciudadanos (Citizens).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult