Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Premierul spaniol, obligat să demisioneze în urma unei moţiuni de cenzură, după ce partidul de guvernământ a fost implicat într-un scandal de corupție

Mariano Rajoy

(Foto: Guliver/Gettty Images)

Premierul spaniol Mariano Rajoy (foto) a fost demis, vineri, în urma unei moțiuni de cenzură în parlament, după ce partidul său a fost implicat într-un scandal de corupție, anunță BBC

Liderul socialist Pedro Sánchez, care a depus moțiunea, va fi noul premier al guvernului din Spania. 

Pedro Sánchez a declarat că Mariano Rajoy, în vârstă de 63 de ani, nu și-a asumat responsabilitatea pentru implicarea partidului său în scandalul de săptămâna trecută, după ce unul dintre foștii trezorieri ai partidului de guvernământ a primit o sentință de închisoare de 33 de ani.

(Pedro Sánchez, noul premier din Spania//Foto Guliver/Getty Images)

Înalta Curte de la Madrid l-a condamnat pe Luis Bárcenas, acuzațiile fiind primirea de mită, spălare de bani și infracțiuni fiscale. Cazul său s-a concentrat pe un fond secret de campanie, între anii 1999 și 2005.

Alţi doi membri ai Partidului Popular, condus de Mariano Rajoy, au fost găsiți vinovați și condamnați la închisoare - fostul primar al oraşului Majadahonda, la periferia Madridului, Guillermo Ortega, condamnat la 38 de ani de închisoare, şi fostul conducător al regiunii Madrid Alberto López Viejo, condamnat la 31 de ani de detenţie.

BBC notează că mulți alegători spanioli, exasperați de scandalurile de corupție în care au fost implicate partidele tradiționale de centru-dreapta și partidele socialiste de centru-stânga, le-au abandonat în favoarea mai noilor veniți pe scena politică, precum Podemos (We Can) și Ciudadanos (Citizens).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult