Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am intrat într-al 18-lea an de Căpșunistan și vă pot spune de ce România nu e Spania

Stegul Spaniei

Foto: Guliver Getty Images

Mâine-poimâine împlinesc 18 ani de Căpșunistan. Optsprezece. Ani. O perioadă de timp în care:

... niciun polițist nu m-a tratat de sus, nu am văzut tupeul cum respiră prin uniformă,

... niciun funcționar public (de la mărunta primărie, până la nivel de minister) nu m-a privit printre gene, acru, distant, disprețuitor,

... nicio asistentă, niciun medic, nu mi-au cerut plicuri cu bani sau ciocolățele pentru serviciile oferite, 

... nu am auzit în presă cazuri asemănătoare cu mizeriile gen „Ciomu, Lascăr, Burnei, Lucan”. Eventualele derapaje pe care le-am văzut în presa spaniolă s-au soldat cu demiterea imediată, retragerea licenței și închisoare, după caz.

... nu am auzit la tot pasul cazuri de corupție în care s-au furat zeci de milioane de euro. Există hoți și aici la nivel înalt, dar există și procese, și închisoare, și pedepse în funcție de gravitate.

Nu este un sistem perfect. Spaniolii sunt departe de ceea ce ne-am imagina a fi o societate ideală. Dar sunt altfel. Reacționează dur în fața impertinenței statului, a legilor proaste, a politicienilor care întind coarda. Ies cu milioanele când e nevoie și nu îi mișcă nimeni din stradă până când mișelia pusă la cale nu dispare.

Am avut tot timpul din lume să-i cunosc și să-i compar. S-au trezit din dictatura franchistă și reprezintă un corp viu. Sunt o societate din ce în ce mai liberă, mai deschisă, mai tolerantă. Au văzut că extremele sunt toxice și încearcă din răsputeri să se poziționeze mereu în centru, căutând echilibrul care însănătoșește o nație.

Și mă întreb mereu: nouă cât ne mai trebuie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Se vede că dl Gabor stăpânește bine penița, scrie concis, la obiect, a scris, afirmă dlui, în presa gălățeană. Am citit articolul dar și comentariile. Dar vai, cât spirit de opoziție, critică, atitudine mai degrabă de " hateri"!
    Cred că astfel de articole sunt utile. Până nu suntem în stare să ne privim cu luciditate în oglindă, să ne vedem defectele nu la vom putea remedia. Schimbarea începe totdeauna cu acceptarea realității. Nici vorbă de "voluptatea autodenigrării" văd aici doar o incursiune incomodă în realitate, care e uneori greu de digerat. Scuzele că alții au avut colonii...că au avut sprijin nu ajută, aruncă un văl de îngăduință de care NU mai avem nevoie, ajuta doar la complacerea pe mai departe și justificarea actualei stări de lucruri.
    Ceea ce spune autorul despre Spania și spanioli ar trebui să fie doar" privirea peste gard" . La scara unei națiuni ar fi modele, bune de preluat sau nu.
    Nu ajută deloc nici what-about-ismul( dar și la ăilalți e așa și așa) uitând că proporția contează! Și că soluții de obicei există,
    chiar la scară sau buget mai mic. Scuze pentru cuvintele in engleza, sunt termeni clari care nu au corespondent direct în română.
    • Like 0
  • Ce parada de cultura si cata dezbinare in comentariile postate.Astea spun multe despre noi ca popor dar si ca indivizi.
    Cauza?Cititi comentariile..
    • Like 1
  • Se pare ca esti din Galati,bro. Bine ai facut ca ai plecat,altfel ajungi sa regreti toata viata, ca mine. Am sperat ca va fi ceva si de capul nostru, al romanilor. Ar fi trebuit sa plec "inot" spre Australia inca din 1990. Am fost las si prost. Schimbarea in Romania,nu este posibila si Caragiale a spus asta cu multa vreme in urma. Ar fi trebuit sa-i urmez atentionarile si nu doar sa-i citesc cartile minunate. .......Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Asta si cu formula de consolare romaneasca::ei lasa ca si la ei.....Bottom line, Mi-e scarba.
    • Like 3
  • Liviu check icon
    Să mergem la vot şi să votăm ce anume? Avem două partide mari şi late - PSD-ul şi PNL-ul - şi o serie de partide şi partiduleţe care de abea trec de 10%. Se risipesc voturi mai dihai ca grăunţele pe păsări. Democraţiile solide au doar două partide mari şi late. Noi avem zeci.

    Ce votăm? Pe cine votăm? Vorba lui nenea Iancu: io pă cine votez?
    • Like 0
  • check icon
    Ne trebuie cât să mergem cu toții la vot, cât să stăm în stradă ”...până ce mișelia dispare...”, cât sau până când vom bate obrazul politicianului care ne minte în față și să-i dam cu huoo când ne crede tâmpiți.
    Noi, ca și spaniolii, am ieșit din dictatură. Dar a trebuit să suportăm așa zisul experiment al democrației originale. Nu am avut un Rege pregătit din vreme tocmai de către ”el Caudilio” și nu am avut un lider ca și cel al Partidului Comunist Spaniol care în loc să se suie pe valul libertății, a închis pumnul luptei de clasă și a îndemnat la unire națională și la muncă pentru viitorul Spaniei.
    Suntem asemenea cu ei dar atât de diferiți.
    Asta nu înseamnă că nu putem face ca ei. Ține doar de noi...
    • Like 3
  • Am putea fi scutiți de multe teorii și comentarii dacă ne-am strădui să răspundem sincer și corect la o întrebare simplă: de ce culeg românii căpșune în Spania și nu vin spaniolii să culeagă în România ?
    • Like 6
  • Cri check icon
    Dl. Paul Gabor uita sa mentioneze ca dupa iesirea Romaniei din dictatura, schimbarile in bine, fie ele oricat de greu si de dificil de obtinut, nu se obtin prin parasirea tarii din motive economice, ci RAMANAND in tara si incercand sa determinam aceste schimbari DIN ROMANIA,, nu DIN AFARA TARII.
    Totusi, in noul regim post-decembrist, nu te mai aresteaza nimeni daca iti afirmi punctul de vedere si ii critici pe politicieni.
    Si mai uita distinsul colaborator al Republicii ca daca nu era Franco, rau asa cum a fost el, spaniolii ar fi simtit pe propria lor piele ce inseamna comunismul si ar fi invatat ruseste la scoala...
    • Like 2
    • @ Cri
      V-aș rămâne dator pe viață dacă ați putea să aduceți în discuție și altceva decât tragi-comicul „trebuia să stai cu noi, să mănânci salam cu soia”. În anii în care eu „urlam” împotriva feseniștilor și comunistoizilor în presa gălățeană, unii nu știau, probabil, nici măcar ce înseamnă argumentul. Dar să nu divaghez, pierdem timp. Și nici nu cred că ar trebui să-mi justific plecarea din țară în fața nimănui. Eu nu v-am întrebat de ce nu faceți și alte lucruri, după 28 de ani de democrație, altceva decât să trageți de mânecă un colaborator al „Republica”. Pentru simplul fapt că nu-mi permit și nu vă cunosc.
      • Like 7
    • @ Cri
      Cri ..se pare că nu înțelegi faptul că tocmai motivele economice sunt primul motiv.Probabil nu ai avut niciodată restante la utilități,copii tai nu au fost niciodată flamanzi sau lipsiți de cele strict necesare, niciodată nu sărit pauza de masa la muncă pt simplul fapt că în acea zi nu ai avut pachet.....nu știu ce venituri ai cat este coșul zilnic la tine....dar, închide televizorul și mai ieși din casă sa vezi ce procent din populația României trăiește sub nivelul de sărăcie( în condițiile în care amândoi partenerii muncesc).,,Factorul economic este probabil singurul care determină plecarea din tara, peste un șef incompetent, birocrație,șpagă...am trecut și trecem...dar peste foame ,nu ai cum
      • Like 0
  • check icon
    Ne trebuie cam 1000 de ani, fără glumă, până ne iese mentalitatea de slugă sub imperiu, cam cum am cam fost ba la turci,austrieci sau ruși.
    • Like 3
    • @
      din pacate ai dreptate, iobagia o avem bine in sange. Nu putem arde etapele ...
      • Like 0
  • Bine ai venit pe Republica, Paul! :)
    • Like 1
    • @ Gabriela Stan-Iosif
      Mulțumesc.
      • Like 0
  • Articol din ciclul demonizarii romanilor. Romanii nu sunt nici mai buni si nici mai rai decat alte popoare, diferenta este data de contextul geopolitic si istoric in care s-au format si au evoluat diferitele popoare. Una este sa te dezvolti intr-un stat care a detinut/detine colonii ( Spania, Olanda, Anglia, Franta, etc. ) si alta este sa de dezvolti intr-o colonie. In prima situatie ai si mijloacele financiare si materiale pentru dezvoltarea educatiei si culturii, se formeaza sentimentul de demnitate si superioritate, deprinderile de conducator fiind prioritare. In a doua situatie, se dezvolta sentimentul de inferioritate si supunere, deprinderile de supravietuire devin prioritare, educatia si cultura sunt pentru elite.
    • Like 6
    • @ Voicu Nicolae
      ... românii nu sunt nici mai buni, nici mai răi, diferența e dată de contextul în care s-au format și evoluat diferitele popoare :))))) .. păi nenea, nici nesimțitii nu sunt mai răi decât oamenii educați, diferența e dată de cei 7 ani de acasă :)))). Hai să nu mai delirăm pe ideea injectată de ceaușism că biet poporul român a stat la răscrucea imperiilor și de aia am rămas în secolul 18.. nu nenea, popoarele sunt complet diferite între ele, există țări cum e Germania, care au fost rase de pe suprafața pământului în război și erau într-o situație infinit mai proastă decât România, care nu a avut lupte pe teritoriul național, și care Germanie este acum la vreo 30 de ani lumină față de noi. Hai să fim serioși. Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem buricul galaxiei :))))
      • Like 16
    • @ Voicu Nicolae
      „demonizarea românilor”? Stimate domn, îmi puteți cita un singur cuvânt din text prin care se demonizează românii?
      • Like 9
    • @ Ion Popescu
      Nu prea am raspuns la interventia 'inflacarata' si plina de 'prezumtii rezonabile de vinovatie' la adresa mea. Despre Germania poate ca ai auzit de planul Marshall, sau poate ca nu, cine stie ? Si poate ca ai cunostinta despre 2 popoare care s-au dezvoltat in contexte diferite ( poporul german cu cele 2 state germane si poporul coreean cu cele 2 state coreene ).
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Daniel check icon
      Nici nu trebuie sa te apuci cu inflacaratii, ei stiu una si buna, nenea asta o arde cu pretentii de snob facebuchist. Totusi autorul a fost atent cand a scris cele cateva randuri, intentia pare buna si are legatura cel mai mult cu situatia actuala din Romania. Uite in schimb la comentariul chipului feminin ranjit care a primit si mai multe aprobari ce bine se raporteaza la statutul de imigrant, cam la fel ca multi care au plecat pe acolo dar si ca cei ce nu au putut sa o faca. Cine sa-i apere pe romani cand ei insisi se desfiinteaza? Ei si ele ce sa mai vorbim, cu deosebirea ca la ele e mai mult ranjet.
      • Like 3
    • @ Daniel
      Situatia actuala arata rezultatul prapastiei, construite cu rabdare si metoda, dintre majoritatea romanilor si cei cativa, selectati cu grija pe baza 'mapei profesionale', sa ne reprezinte si sa ne conduca. Trebuie ca toate functiile elective sa fie limitate la maxim 2 mandate ( dupa modelul functiei de presedinte ), altfel nu prea avem sanse sa ne reunim.
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Prietene,
      Când Spania a ieșit de sub dictatură, coloniile sale (?) contau cât negrul sub unghie. Au contat oamenii!
      • Like 4
    • @
      Daniel check icon
      Au contat si oamenii dar nici dictatura de acolo nu a fost la fel, iar fostele colonii au contat si vor continua sa conteze, companiile spaniole s-au extins si au crescut si datorita acelei regiuni, apoi migrantii, influenta limbii si a fostului imperiu, contextul tarilor vecine si parte a carei zone din Europa este.
      • Like 0
    • @
      As vrea sa-ti recomand o carte, ceva mai veche, ca punct de plecare in intelegerea devenirii poporului roman. Este vorba de "Insemnare a calatoriei mele" a lui Dinicu Golescu.
      • Like 0
    • @ Ion Popescu
      Parca am fi frati si in gandire. Respect domnule Ion, respect Familiei Popescu.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Boss, Canada ce imperiu a avut? Dar Australia? Dar Noua Zeelanda? Dar Elvetia? Dar Irlanda? Dar Norvegia? Dar Islanda? Dar Finlanda? Ok, hai sa lasam tarile astea, ca o sa zici ca n-au mancat salam cu soia sub comunisti... Boss, macar zi-mi ce imperiu a avut Slovenia, care in anumite clasamente internationale e deasupra Spaniei.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult