Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Presa internațională despre criza de la București: Guvernul României, forțat să își facă harakiri

Publicația franceză Le Point scrie despre situația bizară în care se află în acest moment România: după ce au câștigat alegerile cu un scor impresionant, social democrații se pregătesc să își facă în această săptămână un harakiri politic și să voteze moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, cu riscul de a arunca țara în criză. 

„Anul trecut, social democrații au câștigat alegerile cu 48%. Singurul dezavantaj al întregii afaceri a fost faptul că președintele partidului, Liviu Dragnea, nu putea fi numit prim ministru În aprilie 2016, el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală”, menționează sursa citată. 

Le Point vorbește despre schimbarea de atitudine a premierului Grindeanu, dintr-un personaj obedient față de șeful PSD într-un adversar politic redutabil al acestuia, și îl citează în acest sens pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

„Această apariţie a lui Grindeanu e uluitoare. E o surpriză, nu credeam într-o asemenea transformare. Acum câteva luni a apărut un Panda - Grindeanu - era un urs dezarticulat, bun să fie mutat cu sforile de colo colo, mai dărâma ceva prin jur, dar incapabil de o mişcare proprie. Ce am văzut acum e un street-fighter politic”, spunea jurnalistul despre momentul în care Grindeanu a anunțat că nu își dă demisia și a cerut demisia șefului PSD, Liviu Dragnea.

Publicația franceză vorbește și despre misiunea cu care Dagnea l-a trimis pe Grindeanu la Palatul Victoria, aceea de a relaxa legislația penală pentru faptele de corupție, misiune eșuată datorită amplelor proteste de stradă. 

Victor Ponta pentru AP: „Grindeanu este opțiunea pentru viitor”

Associated Press publică, la rândul său, un articol care vorbește despre criza provocată de moțiunea de cenzură. AP îl citează pe noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care susține că premierul este un factor de stabilitate și predictibilitate în România și le cere parlamentarilor să nu îl înlăture. „Grindeanu este opțiunea bună, opțiunea pozitivă, opțiunea pentru viitor”, a declarat Ponta pentru AP. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Harakiri
  腹切り (harakiri) și 切腹 (seppuku) Harakiri este un mod mai putin formal de a-ti face seppuku. Atica iți tai matele casual. Parintii fondatori ai PSD (PCR) aveau un banc. Cica primul ministru este prins de canibalii din partid. Acesta refuza sa-si faca seppuku si frmal si informal. Dar este captivul canibalilor, deci se negociaza.
  Asa ca unul din canibali il spune: ai doua variante sa te omoram sau sa-ti facem buru buru...
  Speriat de buru buru, demn prim ministrul comunist alege moartea.
  Atunci seful canibalilor spune:
  -Sa-i faceți buru buru pana moare.
  Deci tot scandalul la asta se rezuma:buru buru...

  • Like 1
 • scurt si la obiect
  De dragul lu Dragnea se intampla toate. Iar Ponta daca crede ca uitam de alegerile cu batai/altercatii prin sectiile de votare in Teleorman si haosul de la sectiile de votare din diaspora...se inseala.
  • Like 0


Îți recomandăm

Valentin Popa - Foto Octav Ganea

Ceea ce face în ultimele luni, mai ales în ultimele săptămâni dl. ministru al Educației a provocat reacții din partea corpului academic din România: studenți și cadre didactice, universități vizate au reacționat față de modul barbar în care un ministru, profesor universitar, rector al unei universități acționează în managementul (defectuos) al unui sistem, Educația, considerat, conform legii, o „prioritate națională”. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult