Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Presa internațională despre criza de la București: Guvernul României, forțat să își facă harakiri

Publicația franceză Le Point scrie despre situația bizară în care se află în acest moment România: după ce au câștigat alegerile cu un scor impresionant, social democrații se pregătesc să își facă în această săptămână un harakiri politic și să voteze moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, cu riscul de a arunca țara în criză. 

„Anul trecut, social democrații au câștigat alegerile cu 48%. Singurul dezavantaj al întregii afaceri a fost faptul că președintele partidului, Liviu Dragnea, nu putea fi numit prim ministru În aprilie 2016, el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală”, menționează sursa citată. 

Le Point vorbește despre schimbarea de atitudine a premierului Grindeanu, dintr-un personaj obedient față de șeful PSD într-un adversar politic redutabil al acestuia, și îl citează în acest sens pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

„Această apariţie a lui Grindeanu e uluitoare. E o surpriză, nu credeam într-o asemenea transformare. Acum câteva luni a apărut un Panda - Grindeanu - era un urs dezarticulat, bun să fie mutat cu sforile de colo colo, mai dărâma ceva prin jur, dar incapabil de o mişcare proprie. Ce am văzut acum e un street-fighter politic”, spunea jurnalistul despre momentul în care Grindeanu a anunțat că nu își dă demisia și a cerut demisia șefului PSD, Liviu Dragnea.

Publicația franceză vorbește și despre misiunea cu care Dagnea l-a trimis pe Grindeanu la Palatul Victoria, aceea de a relaxa legislația penală pentru faptele de corupție, misiune eșuată datorită amplelor proteste de stradă. 

Victor Ponta pentru AP: „Grindeanu este opțiunea pentru viitor”

Associated Press publică, la rândul său, un articol care vorbește despre criza provocată de moțiunea de cenzură. AP îl citează pe noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care susține că premierul este un factor de stabilitate și predictibilitate în România și le cere parlamentarilor să nu îl înlăture. „Grindeanu este opțiunea bună, opțiunea pozitivă, opțiunea pentru viitor”, a declarat Ponta pentru AP. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Harakiri
  腹切り (harakiri) și 切腹 (seppuku) Harakiri este un mod mai putin formal de a-ti face seppuku. Atica iți tai matele casual. Parintii fondatori ai PSD (PCR) aveau un banc. Cica primul ministru este prins de canibalii din partid. Acesta refuza sa-si faca seppuku si frmal si informal. Dar este captivul canibalilor, deci se negociaza.
  Asa ca unul din canibali il spune: ai doua variante sa te omoram sau sa-ti facem buru buru...
  Speriat de buru buru, demn prim ministrul comunist alege moartea.
  Atunci seful canibalilor spune:
  -Sa-i faceți buru buru pana moare.
  Deci tot scandalul la asta se rezuma:buru buru...

  • Like 1
 • scurt si la obiect
  De dragul lu Dragnea se intampla toate. Iar Ponta daca crede ca uitam de alegerile cu batai/altercatii prin sectiile de votare in Teleorman si haosul de la sectiile de votare din diaspora...se inseala.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult