Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

PSD contra PSD: săptămâna moțiunii. Liviu Dragnea pierde și UDMR, și partidul? LIVE BLOG

PSD Dragnea vs. PSD Grindeanu

Foto: George Călin/Inquam Photos

În final nu poate rămâne decât unul singur: Liviu Dragnea sau Sorin Grindeanu. Iar finalul va fi miercuri (începând cu ora 11), când se votează moțiunea de cenzură a PSD îndreptată împotriva unui Guvern PSD în care au mai rămas premierul Grindeanu, ministrul Augustin Jianu, ajutați de noul SGG Victor Ponta.

PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari și au nevoie de 233 de voturi, ca să dea jos Guvernul cu tot cu premier. Moțiunea a fost semnată de doar 222 de parlamentari, iar la citirea ei, duminică, au fost prezenți 216 aleși PSD și ALDE. Citiți aici întreaga desfășurare a evenimentelor de duminică, începând cu momentul citirii moțiunii. 

În războiul dintre cele două grupări de la vârful PSD sunt aruncate toate resursele și toate instituțiile aflate la dispoziția politicului. În acest context, au apărut înregistrările cu șefa DNA care ar cere ca procurorii „să ajungă la premier” și în această cheie trebuie citite și înfățișările în serie ale liderilor PSD, luni dimineața, la DNA. Și tot în acest context au apărut promisiunile prin care UDMR ar fi urmat, să își treacă pe repede înainte o serie de legi, în schimbul votului de la moțiune.

Pe fondul crizei politice, euro a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani în raport cu leul: marți, BNR a anunțat un curs de 4,5957 lei/euro.

De la Berlin, președintele a lansat un avertisment către PSD: „Nu trebuie să se negocieze chestiunea autonomiei pe criterii enice”, a spus șeful statul, care le-a cerut social democraților să rezolve cât mai repede criza pe care au creat-o. Acesta a spus că nu se va amesteca în criza internă a PSD, că într-o democrație majoritatea parlamentară se testează prin vot și că nu și-a schimbat părerea în privința tipului de premier pe care îl va nominaliza. „Sunt în continuare de părere că premieul în România, nominalizat sau desmenat de mine, nu poate să fie decât o persoană integră”

Dragnea: Nu am luat în calcul voturile UDMR

Șeful PSD, Liviu Dragnea, susține că eșecul negocierilor cu UDMR nu ar afecta rezultatul votului pentru moțiune și că, de la bun început, nu ar fi luat în calcul și voturile parlamentarilor maghiari. 

„Niciodată nu am avut calculul făcut şi cu UDMR”, a spus șeful PSD, Liviu Dragnea, înainte să plece spre întâlnirea informală pe care liderii PSD, o au marți, de la ora 18:00 la Rin Grand Hotel.

UDMR a decis să nu susțină moțiunea, după 24 de ore de negocieri dure

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după negocierile eșuate cu PSD, că parlamentarii formațiunii pe care o conduce nu vor participa miercuri la votul moțiunii. „În unanimitate colegii mei au votat să nu participăm la vot. Nu vom fi în sală, nu vom participa la moțiunea de cenzură”, a declarat Kelemen Hunor.

În urma reacțiilor din spațiul public, proiectele de lege ale UDMR prin care maghiarii din Românnia urmau să primească,  ziua de 15 martie drept zi oficială, dar care scădeau și procentul de populație minoritară de la care autoritățile române erau obligate să asigure folosirea limbii materne în administrație, au fost retrase de pe ordinea de zi de la Senat. 

După asta, UDMR a declarat, prin vocea lui Cseke Attila, că urmează să reanalizeze protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE. 

Deputaţii din trei comisii parlamentare, juridică, administrație și drepturile omului, au aşteptat aproape o oră începerea şedinţei în care trebuia să dea raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

„Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea, scrie News.ro.

  • Plus. În tot acest timp, la Parlament aveau loc scene inedite: un deputat PNL a pus cântece patriotice transilvănene în ședința Comisiei juridice, iar alți parlamentari PMP au legat tricolorul de clanța biroului lui Liviu Dragnea.
  • UPDATE. Tanczos Barna, senator UDMR, citat de Digi24: „Nu se mai pune problema ca UDMR să voteze moțiunea de cenzură alături de PSD”


Foto: Facebook Tanczos Barna

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că negocierile cu UDMR sunt în acest moment încheiate.

Reacția la cald a lui Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 negocierile eșuate ale PSD-ALDE cu UDMR:

  • UDMR nu mai negociază e firesc, se bate pentru minoritatea maghiară din România, nu pentru România, ci pentru ungurii din România. Ce fac Dragnea si Tăriceanu e buimăcitor și incredibil în ochii celor care i-au votat. Care a fost principalul cal de bătaie al PSD în campanie: noi apărăm țara de străini, noi îi apărăm pe români de multinaționale, de Bruxelles si de ungurul Soros din America. Nu l-a văzut nimeni la față, nu are afaceri pe aici, e o fantomă.
  • Spuneau că nu vând Transilvania, vând România, pentru că ziua de 15 martie nu e o zi oarecare referitoare la o minoritate, așa cum spuneau PSD și UDMR că mai există o zi a romilor sau a tătarilor. 15 martie reprezintă umilirea, discriminarea, discreditarea, atacarea si uciderea românilor de către maghiari după ce s-a încercat alipirea Transilvaniei de Ungaria, fără ca populația română să fie consultată. Tratarea românilor ca o rasă inferioară de către maghiari. Au murit sute de mii de români atunci în bătăliile dintre maghiari și români pentru alipirea prin forță a Transilvaniei la Ungaria
  • Când data de 15 martie e oficializată de statul român, pe același plan cu sărbătoarea de 1 Decembrie1918. Cum poți să faci așa ceva? Ziua națională a României îi include și pe cetățenii maghiari, 15 martie îi include numai pe maghiari
  • Dragnea avea de gând să vândă România în chip simbolic și dureros prin acest troc cu maghiarii. Indivizi ca Dragnea și Tăriceanu nu au nimic sfânt, nu cred nici în ce au spus în c elect, nici în ce au încercat să facă acum, nu cred în nimic. Dacă ar puea ar vinde România străinilor cu condiția ca străinii să-i pună pe ei vătafi în România. Nivelul de sete de putere, lăcomie și iresponsabilitate dovedit de liderii PSD-ALDE sper să fie receptat în toata hidoșenia lui de cei care i-au votat.
  • Dragnea și Tăriceanu au vrut să-i descurajeze pe defectori prin aceste negocieri cu UDMR. În condițiile în care UDMR iese brutal din ecuație, nu mai e atât de sigură votarea masivă a moțiunii. Unii parlamentari PSD sesizează erodarea masivă a imaginii și capitalului politic al acestui individ (L. Dragnea, n.n.). Parlamentarii PSD se gândesc că Dragnea a mers prea departe, erodarea lui e rapidă, după moțiune, dacă trece, îi așteaptă confruntarea cu președintele Iohannis, ar putea ajunge chiar la anticipate.

  • Dragnea e din ce în ce mai nerentabil pentru PSD și pentru interesele parlamentarilor pesediști.

Tăriceanu: 16 parlamentari nu vor vota moțiunea

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că legile UDMR au fost retrase în cele din urmă pentru că ar fi fost imposibil să fie dezbătute într-un timp atât de scurt „Sunt foarte multe lucruri care nu puteau fi rezolvate într-un timp atât de scurt. Nu aveam niciun motiv să facem niște greșeli, cele trei legi trebuie analizate foarte bine, iar deciziile nu trebuie luate sub presiunea timpului. În fața volumului foarte mare ne-am dat seama că nu putem gestiona”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. „Nu ne-am certat, ne-am despărțit în relații foarte bune, dar ne vedem fiecare de treburile proprii”, a adăugat șeful ALDE.

Tăriceanu a spus că moțiunea va fi votată miercuri, după calendarul satbilit și că PSD și ALDE au destule voturi pentru a da jos Guvernul. Acesat a recunoscut că vor fi totuși 16 parlamentari, dintre care 5 plecați recent din coaliție care nu vor vota moțiunea. Întrebat dacă a discutat cu reprezentanții minorităților naționale, Tăriceanu a răspuns: „Am vorbit cu toată lumea”.

Revoltă în PSD: „N-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere țării mele”

Corneliu Florin Buicu, deputat PSD de Mureș și președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că nu a votat și nici nu va vota ceva „care să aducă atingere” poporului român.

Foto: Liviu Dragnea, la Năsăud. Foto: Facebook Liviu Dragnea

Iată textul postării: 

„Dragi prieteni, Dragi cunoscuți sau necunoscuți,

De când fac politică, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacționat. Am considerat că cei care "au ochi de văzut, văd" În calitate de deputat de Mureș vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic ăi n-am sa votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere țării mele, poporului meu! Cu mâna pe Constituție si pe Biblie am spus la investitura și asta voi respecta: 

"Jur credinţă patriei mele România; Jur să respect Constituţia şi legile ţării; Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu."

Şi Doina Pană, deputat PSD de Bistriţa Năsăud, a postat un mesaj similar, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port popular românesc: ”Dragi prieteni, de când fac politică, mi s-au pus în cârcă, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea că cei care «au ochi de văzut, văd». Deja e mult prea mult! N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATă ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!!!”.

  • Doina Pană a anunțat că va vota moțiunea de cenzură.

Băsescu: Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR

Cadourile pe care PSD-ul lui Dragnea este dispus să le facă UDMR pentru 30 de voturi în plus la moțiune au stârnit reacții. Concesiile fără precedent făcute de pe azi pe mâine maghiarilor din Uniune, fără o dezbatere reală, după ce și-a hrănit ani întregi electoratul cu mesajul că străinii sunt răi, riscă să alimenteze de-o parte și de alta discursurile de tip naționalist, care pot alimenta mai departe tensiuni etnice. Iată ce scrie pe Facebook fostul președinte Traian Băsescu. 

Foto: Facebook Traian Băsescu

„În loc de Tricolor, PSD şi ALDE arborează Steagul Ţinutului Secuiesc. Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură. În comisiile de la Senat, s-a votat ca ziua de 15 martie să fie sărbătoare în România. Ticăloşii se fac a uita că, la 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria. A trebuit să se ridice moţii lui Iancu, alţi români şi saşii la luptă, pentru ca Transilvania să nu fie parte a Ungariei Mari. Zeci de mii de români din Transilvania au fost ucişi de armatele conţilor maghiari, sate întregi au fost rase de pe faţa pământului, sute de mii de români au plecat în pribegie. Iar PSD şi ALDE vor să facem din 15 martie 1848 zi de sărbătoare recunoscută pe teritoriul României, în schimbul câtorva voturi la moţiune. Măi ticăloşilor din PSD şi ALDE, credeţi că, în viaţa voastră, veţi mai putea merge la Ţebea? Dar în Ardeal? PS - pe maghiarii din România nu-i opreşte nimeni ca pe 15 martie să sărbătorească la Budapesta.”

Un nou blocaj la Guvern

Hotnews relatează despre existența unui nou bocaj la Guvern, care are drept consecință amânarea ședinței de marți. Potrivit unor surse guvernamentale, Mariana Moț, secretarul de stat de la Ministerul Justiției, cea care a preluat atribuțiile ministrului demisionar al Justiției Tudorel Toader, susține că i s-a făcut rău și că nu mai poate participa la ședința de Guvern. Pentru desfășurarea unei ședințe de Guvern este necesară prezența reprezentanților tuturor ministerelor. Potrivit sursei citate, Mariana Moț este o apropiată de șeful PSD Olt, Paul Stănescu, unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Liviu Dragnea. 

În acest moment, se caută soluții pentru delegarea atribuțiilor unei alte persoane. 

C.T. Popescu, despre presupusele înregistrări cu șefa DNA

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre presupusele înregistrări  audio cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. „Cred că trebuie să ne gândim în primul rând care este scopul acestor înregistrări, al acestui montaj de sunet. Pentru că s-a folosit, în lipsă de alt termen înregistrări, ceea ce conduce la ideea unei înregistrări a unei convorbiri, în timp real, de la cap la coadă, între doamna Kovesi și procurori. Nu este vorba despre așa ceva. Aici sunt luate niște fragmente și sunt mixate. În mod evident nu avem de-a face cu o înregistare bloc, ci cu un montaj în slujba unei teze”, a afirmat jurnalistul.

Potrivit acestuia, teza este aceea că „doamna Kovesi îi hăituiește, îi presează pe procurorii DNA să îi înhațe pe demnitarii cei cinstiți. Toate frazele acelea se subsumează acestei teze (...) Acest montaj audio are un singur scop: să fie difuzat de nenumărate ori de televiziunile care apără infractorii”, crede Cristian Tudor Popescu. 

Oferta lui Dragnea către UDMR

În mijlocul crizei politice, UDMR a obținut sau e pe cale să obțină într-un termen foarte scurt câteva victorii extrem de importante.

  • Luni, în ziua în care atât tabăra Dragnea cât și tabăra Grindeanu încearcă să atragă voturile parlamentarilor UDMR la moțiunea de cenzură, comisiile comune de administratie şi drepturile omului din Senat au declarat data de 15 martie sărbătoarea comunităţii maghiare din România și au stabilit că aceasta va fi zi liberă. 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Potrivit Hotnews, UDMR ar urma să mai obțină în perioada următoare două victorii importante:

  • Scăderea pragului de la 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unei localitati necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne.
  • Posibilitatea ca autoritățile publice și entitățile să adopte și folosească, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând unei minorități naționale,ce locuiesc într-o anumită localitate.

Kelemen Hunor dă de înțeles că UDMR ar putea vota pentru moțiune

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a negat în fața jurnaliștilor că ar exista o legătură între votul la moțiunea de cenzură și decizia de luni, din comisii și a insistat că a avut discuții, nu negocieri cu liderii celor două tabere. În urma lor, a avut loc o ședință a parlamentarilor minorităților, la capătul cărora liderul UDMR Kelemen Hunor a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce ar urma să voteze pentru moțiune. „E un principiu democratic. Cei care au obținut majoritatea, dacă vor să schimbe Guvernul, trebuie să aibă posibilitatea de a o face.”

Dragnea: Nu vindem Transilvania UDMR-ului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că nu a promis nimic în schimbul susținerii UDMR și că nu face niciun „troc”. „Sunt şi alte minorităţi care au prin lege adoptată o zi a lor, turcii, tătarii”. „Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din țară”, a mai declarat șeful PSD.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Se discută proiectul  de reducere a pragului de populație de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie? „Se discută”, spune Dragnea. „A rămas ca colegii mei din comisie să negocieze, să discute, nu se discută de ieri, de azi”

Ce i-a spus Iohannis lui Merkel despre criza de la București

Președintele Klaus Iohannis nu a dorit până acum să intervină în disputa dintre grupările din PSD. Arătam aici că strategia președintelui e să fiarbă PSD la foc mic. Astăzi, șeful statului a început, de altfel, un turneu european, iar timp de o săptămână va fi plecat din țară.

După ce a reușit să ajungă la Casa Albă, președintele continuă seria întâlnirilor la nivel înalt pe plan extern. Luni, la prânz, a avut o întâlnire la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, alături de care a susținut o conferință de presă.

Foto: Guliver Getty Images

Întrebat de ziariștii români dacă a discutat cu cancelarul german despre criza de la București, Klaus Iohannis a răspuns că i-a transmis lui Merkel că „avem o criză în interiorul coaliției de guvernare”, dar că România rămâne „o țară stabilă, solidă, cu o economie funcțională”. „Am solicitat (coaliției de guvernare, n.n.) să găsească soluții urgente, ceea ce evident se va întâmpla”, a spus Iohannis. Întrebat de presa germană dacă criza de la București va afecta politica externă a României, președintele Iohannis a răspuns negativ: „Politica externă a României nu va fi influențată în niciun fel, pentru că e vorba de domenii pe care eu le reprezint (domeniile legate de securitate și de politică externă, n.n.) și pentru că toți politicienii de la București sunt de aceeași părere cu mine (în ceea ce privește prioritățile politicii externe ale țării, n.n.).

Cancelarul Angela Merkel nu a dorit să facă niciun comentariu, susținând că aceasta este o problemă internă a României.

Doi lideri PSD din aripa Dragnea, la DNA

Luni dimineața, doi dintre liderii PSD au fost la DNA. Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, și Adrian Țuțuianu, baronul de Dâmbovița - doi dintre pilonii aripii Dragnea din partid - au fost audiați în calitate de martori de procurorii anticorupție într-un dosar legat de lucrări de infrastructură în județele pe care le conduc. Fiecare dintre ei a petrecut în sediul DNA mai puțin de o oră. Deocamdată nu se cunosc date suficiente despre dosarul în care au dat declarații, niciunul dintre ei nedorind să dea detalii presei. Dl. Bădălău este președinte executiv al PSD, iar dl. Țuțuianu este șef al comisiei de control SRI. 

  • Despre ce dosar este vorba? Adrian Țuțuianu: „Un dosar care privește fapte ale altora. Am fost întrebat de două firme și de o lucrare publică, un drum național. Se știe despre ce firmă, dar nu pot să vă dau toate datele”. Este vorba de Teldrum, firma controlată de Liviu Dragnea? A răspuns Niculae Bădălău, câteva ore după audieri, în fața ziariștilor de la Parlament: „Exclus!” „Pe mine m-au întrebat 2 probleme: dacă știu ceva cu privire la surparea autostrăzii Orăștie - (Sibiu, n.n) și dacă cunosc o persoană. N-o cunosc”, a precizat Bădălău, care a subliniat că are calitatea de martor într-un dosar in rem (împotriva faptei, n.n.).

Foto: Adrian Țuțuianu, la DNA (Octav Ganea/Inquam Photos)

Foto: Niculae Bădălău (George Călin/ Inquam Photos)

  • Context: Prezența celor doi la DNA vine în contextul în care au apărut înregistrările cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Aceste înregistrări sunt folosite azi în lupta internă din partid. Victor Ponta, noul aliat al premierului, a spus clar duminică seara, că acum pesediștii din tabăra Dragnea, care l-au acuzat pe Sorin Grindeanu că ar fi omul serviciilor, nu mai au niciun argument, în condițiile în care din înregistrări ar reieși că primul ministru ar fi o victimă a DNA.

Parchetul ICCJ a deschis dosar penal în cazul înregistrărilor cu Kovesi

Dumincă seară, în plin scandal PSD contra PSD, RTV a difuzat înregistrări cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să ajungă mai repede la „domnul premier”. Înregistrările nu sunt autentice, au reacționat luni reprezentanții DNA, spunând că acestea conțin „o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor” făcute de Kovesi în şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

DNA a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară în legătură cu presupusele înregistrări. Iată ce conțin acestea.

Parchetul ICCJ a deschis dosar penal, luni, cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, scrie News.ro.

UDMR se vinde greu

20 de aleși PSD-ALDE nu vor vota moțiunea, potrivit calculelor aripii Grindeanu, au declarat surse politice pentru Digi24. Asta înseamnă că voturile UDMR și ale minorităților sunt esențiale, ele putând înclina balanța într-o parte sau în cealaltă.

Foto: Kelemen Hunor (Gönczy Tamás/ Facebook Kelemen Hunor)

Șeful Uniunii, Kelemen Hunor, a avut „discuții, nu negocieri” și cu Liviu Dragnea, și cu Sorin Grindeanu- Victor Ponta, dar n-a dat un răspuns definitiv niciuneia dintre cele două tabere. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că azi au avut „discuții exploratorii” cu UDMR, urmând ca marți și miercuri să aibă loc noi întâlniri. UDMR trage la maximum de timp și spune că va face un anunț de abia miercuri, înainte de moțiune.

  • Plus. Calculele aripii Dragnea. „Moțiunea de cenzură va trece cu un scor extrem de substanțial. Și alți parlamentari de la alte partide vor veni și vor vota moțiunea”, a anunțat președintele executiv al PSD Niculae Bădălău, la prânz, la Parlament. Câți parlamentari din opoziție a convins aripa Dragnea să voteze moțiunea? „Peste 20”, a răspuns Bădălău. În privința foștilor colegi Sorin Grindeanu și Victor Ponta, Bădălău le-a urat „sănătate multă și spor la guvernare încă două zile”.

PNL va fi în sală, dar nu va vota

PNL nu va vota moțiunea de cenzură, dar se va afla în sală, a anunțat luni noul șef al partidului, Ludovic Orban.

Foto: Mircea Manolea/Inquam Photos

Și celelalte partide din opoziție, USR și PMP, au decis să nu participe la vot la moțiunea de miercuri, susținând că totul este doar o afacere internă a PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    «....prin care maghiarii din Românnia urmau să primească, ziua de 15 martie drept zi oficială». Maghiarii nu ar fi primit, oricum, nimic: 15 martie este Ziua maghiarilor de pretutindeni, ea este oricum sărbătorită, cu sau fără steagul Ungariei, cu sau fără steagul secuiesc, indiferent dacă este legiferată sau nu și în România. Nu ar fi ori nu ar fi fost cine știe ce concesie făcută maghiarilor din România ori UDMR-ului. De altfel, nu am crezut, nu cred și nu voi crede, probabil, că relațiile româno-maghiare pot fi abordate pe chestiuni de context ori de conjunctură. După secole de conflicte, relațiile franco-germane s-au bazat pe un gest colosal al celor doi președinți de atunci, de după război, Konrad Adenauer și Charles de Gaulles, când au îngenuncheat la grota de la Lourdes, loc de pelerinaj. UDMR este o formațiune formată și, mai ales, condusă de oameni care știu să facă politică, ar fi fost și degradant și periculos pentru ei să intre în jocul lui Dragnea.
    • Like 1
  • In atentia administratorului site-ului...
    Verificati site-ul deoarece nu ai dreptul la replica si nu poti da Like...de aceea foarte multe articole sunt la Like (0),e o gresala sau un intrus...sabataj...
    atentie la neatentie..Tariceanu este in stare de orice,,nu degeaba a tinut 7 neveste. Nu are nici un scrupule...iar pentru cei care spune ca Eminescu a fost ATEU,este bine sa cunoasca Opera lui Mihai Eminescu....in Imparat si Proletar,erau cuvintele proletarului si modul lui de gandire..dar la unul ca tine nu am pretentie,eu ma gandesc la acesti penali,care vor sa bage Romania in HAU,,,,pentru binele lor.sunt fara scrupule...Doamne mult ii mai rabzi,nu ne ajunge peste 25 de ani de mizerie si mojicism...mai ati distrus tara si sufletul romanesc,dar va bate un vant al constiintei sa va clatine pe voi neavenitilor din scaunele voastre sa-i pretuim pe oameni dupa ceace stiu ,pot si vor sa faca ,nu dupa sonoritatea vorbelor....de va veti ascunde in pamant ca soarecii,in apa ca broastele in vazduh ca pasarile si nu scapati de OCHII LUI DUMNEZEU SI URGIA POPORULUI ROMAN DE PRETUTINDENI.
    • Like 0
  • In atentia administratorului site-ului...
    Verificati site-ul deoarece nu ai dreptul la replica si nu poti da Like...de aceea foarte multe articole sunt la Like (0),e o gresala sau un intrus...sabataj...
    atentie la neatentie..Tariceanu este in stare de orice,,nu degeaba a tinut 7 neveste. Nu are nici un scrupule...iar pentru cei care spune ca Eminescu a fost ATEU,este bine sa cunoasca Opera lui Mihai Eminescu....in Imparat si Proletar,erau cuvintele proletarului si modul lui de gandire..dar la unul ca tine nu am pretentie,eu ma gandesc la acesti penali,care vor sa bage Romania in HAU,,,,pentru binele lor.sunt fara scrupule...Doamne mult ii mai rabzi,nu ne ajunge peste 25 de ani de mizerie si mojicism...mai ati distrus tara si sufletul romanesc,dar va bate un vant al constiintei sa va clatine pe voi neavenitilor din scaunele voastre sa-i pretuim pe oameni dupa ceace stiu ,pot si vor sa faca ,nu dupa sonoritatea vorbelor....de va veti ascunde in pamant ca soarecii,in apa ca broastele in vazduh ca pasarile si nu scapati de OCHII LUI DUMNEZEU SI URGIA POPORULUI ROMAN DE PRETUTINDENI.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult