Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Iohannis se răstește la profesori: „După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?”

Klaus Iohannis - iunie 2023

Foto presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Guvernul le-a dat profesorilor tot ceea ce au cerut, exprimându-și speranța că dascălii vor înceta greva și vor reveni marți la școală. Prezent la Chișinău, președintele Iohannis a avut un mesaj dur pentru greviști: „cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”

„Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creșteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanță, garanții că Guvernul se va ține de ce a promis și atunci eu cred că foarte mulți dascăli, care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur și simplu la școală și bine fac. În afară de asta, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Și dacă liderii de sindicat naționali și județeni nu se înțeleg între ei, dascălii vor înțelege foarte bine acest semnal”, a spus Klaus Iohannis.

„Guvernul a decis să le acorde, în principiu, două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care pornește de la salariul mediu pe economie și asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Deci, încă o dată, acest lucru a fost garantat deja prin ordonanța de urgență care s-a dat astăzi. Al doilea lucru tot ușor de înțeles, oamenii au spus, bun, și până atunci? Și până atunci există creșterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanță de urgență prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 lei în plus la salariu și personalul nedidactic primește, cred că sunt 400 lei lunar.

Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung grila de salarizare care va fi în noua legea salarizării unice, dar a avut grijă și pe termen scurt, să existe această compensație în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus, când va apare noua lege? Și Guvernul a introdus în această ordonanță că legea, chiar dacă apare poate mai târziu și poate se acordă aceste creșteri doar în tranșe, totuși se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din această creștere pe noua grilă va fi realizată efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante. Greva a durat un pic mult și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfață, cum sunteți voi, media: Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc și consultă oamenii”, a declarat președintele Iohannis.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență prin care salariile dascălilor vor crește cu 1.000 de lei brut, iar cele pentru personalul nedidactic cu 400 de lei. Liderii de sindicat nu au fost de acord cu propunerea și au cerut dublarea sumei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adrian S check icon
  Presedintele Romaniei Educate ridica vocea catre educatorii Romaniei care sunt in greva.
  Cred ca mai mult asta il enerveaza, ca de viata politica il doare la basca. Mai are ceva din mandat si iese la pensie....
  Si ii lasa pe Marcel si Nicu ca doi analfabeti sa mearga la scoala gimnaziala prezidentiala.
  Onul este pe alta lume..le au dat dar nu ce au cerut , ci doar au promis ca le vor da. Cand? Nu se stie.
  Este ca in bancul cu Ion si Maria : cand zice ceva Maria, se face...cand zice ceva Ion, ramane zis.
  Lor si camarilei lor si au dat imediat 10, 20 , 50% mariri pe motiv de inflatie, altura...le vor da..mai incolo.
  Si cand nu se lasa prostiti, are si rupeu sa tupe la ei.
  Daca ei au avut ghinion, nu au dat meditatii sa faca si ei 7 case, din invatamant..ca dl presedinte profesor...
  • Like 2
 • Le-a dat un dreaq. Si-au bătut joc de ei în ultimul hal și nu numai ei ci toate guvernările și majoritățile. Poporul te urmează și la greu dacă ești lider si dai tu în primul rand exemplu. Nu poți tu și clica sa va înfruptati și lor să le cereți austeritate ca nu sunt bani. Și Băsescu a încercat în criza din 2010 sa taie salariile si pensiile dar poporul era scârbit când o vedea pe Udrea îndesând milioanele de € în gentile de firmă și fetele lui încasând zeci de mii de € din acte notariale cu regiile de stat și conducând bolizi de lux. La fel Nicu și Marcel după ce si-au majorat ei sumele forfetare și au dat și la speciali ca să-și țină gura când vine vorba de popor gata nu mai sunt bani. Dacă chiar trebuie reduse cheltuielile și așa este atunci guvernanții sa înceapă cu ei dacă vor ca poporul sa-i urmeze. Sa taie toate sinecurile și pensiile speciale , sa încaseze toți banii din PNRR și celelalte fonduri, sa restructureze aparatul de stat și atunci vor avea și bani la buget pentru promisiuni electorale. Îmi place de liderii de sindicat din politie și celelalte structuri de speciali inclusiv magistrați când se plâng că nu sunt angajați suficienți și dotarea lasă de dorit dar nu sufla o vorbă de colegii lor pensionați în floarea vârstei și care ronțăie din pensiile alea astronomice ca șoarecii în siloz din bugetul aceluiași minister despre care spun ca e insuficient.
  • Like 4
 • Cine il mai asculta pe acest "asistat social al romanilor" ?
  • Like 4
 • Guvernul nu "le-a dat tot ce au cerut", ci doar o parte si multe promisiuni pe viitor. Cine stie ce guvern va fi in viitor si daca va recunoaste si onora promisiunile acestui guvern? Guvernele nu au bani pentru educatie si sanatate. Ba de la aceste doua ramuri taie banii alocati pentru recalcurarile bugetare. Nu de la parazitii de magistrati, nu s-a intrebat nimeni "cine indrazneste" sa paralizeze justitia in romania in cazul in care s-ar umbla la salariile, sporurile, pensiile nesimtite speciale, ae lor. Nici cand abuziv adunatura de paraziti care constitue parlamentul romaniei se aduna in corpore si-si voteaza in unanimitate majorarile abuzive a tot ce incaseaza aceasta sleahta inutila, impstoare intr-o luna. Nici cand ccr, alti ghiftuiti fara limita, a sustinut "drepturile legal dobandite" tot in mod abuziv. Profesorii sa nu indrazneasca sa lupte pentru drepturile lor. Sa nu indrazneasca sa ceara restabilirea disciplinei in scoli, sa nu ceara aparare fata de derbedeii cu parinti aidoma. Si hopa, ciutacu, un ratat din studioul rtv al lui ghita borfasul fugit, isi permite sa analizeze el activitatea cadrelor didactice si sa compare salariile in E cu cele in lei. Este o rusine tot ce face actualul guvern cu invatamantul. Iar johannis este un nevolnic cu "romania educata" a lui. Maculatura. Profesorii au si ei tarele lor pentr ca in randul lor au ajuns tot felul de lichele protejate de psd sau de autoritatile locale. E pre mult gunoi la varful tarii. Nu prin "vot democratic" va fi eradicat
  • Like 6
  • @ Zugravu Mircea
   Cu ultima propoziție mă faci să-mi pară rău că ți-am dat vot. ;) Amintește-ți rezultatul de la ultimele europarlamentare, cînd prezența a fost aproape 50% pentru prima dată în mai bine de 20 de ani.
   • Like 3
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Prezenta sub 50%? Si ne mandrim cu asta?! Si cu ce ne-am ales? Cu europarlamentari psd si acolitii lor in majoritate .Ce fac pentru alegatori acesti euro..... ? Ce face o plumb,dar o grapini in afara de shoping si de ras?
   • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult