O interdicție privind zborurile interne pe distanțe scurte, în cazurile în care călătoria poate fi efectuată în două ore și jumătate cu trenul, a fost promulgată săptămâna aceasta, în Franța.
Aceasta este esența știrii.
Deja mulți dintre noi încep să calculeze în minte pe harta României și putem trage rapid concluzia că la noi s-ar putea renunța la toate zborurile interne pentru că se ajunge în zbor în maximum o oră. Asta, evident, dacă alternativa feroviară, considerabil mai prietenoasă cu mediul, ar asigura deplasarea în 2-3 ore în orice colț de țară.
Dar să ne întoarcem puțin la Paris.
Clement Beaune, ministrul francez al transporturilor, a salutat acest decret. „Acesta reprezintă un pas esențial și un simbol puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Beaune, într-un comunicat de presă. „În timp ce luptăm fără încetare pentru decarbonizarea stilului nostru de viață, cum putem justifica utilizarea avionului între marile orașe care beneficiază de legături regulate, rapide și eficiente cu trenul?”, adaugă oficialul. Doar trei rute aeriene sunt înlocuite: cele care leagă aeroportul Paris-Orly de orașele Bordeaux, Nantes și Lyon.
Așadar, o decizie mai degrabă simbolică. Una care ne arată însă că lucrurile nu pot rămâne pe loc, că autoritățile, companiile și noi, fiecare dintre noi, suntem obligați să facem schimbări, uneori radicale, alteori mici, dar semnificative.
70% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră sunt legate de energie.
Știu ce veți spune- ce am spus și eu- dar și generații întregi înaintea noastră: mai e timp. Realitatea este că timpul se scurge în defavoarea mediului înconjurător și deci a noastră.
Nu putem interzice zborurile și avioanele, putem în schimb să ne concentrăm pe două zone: ceea ce facem noi și ceea ce face statul ca să ne ajute să facem. Iar dacă în această poveste intră și companiile private la susținere, avem contextul bun să schimbăm astăzi lucruri importante, ca să ne fie bine mâine.
Ce putem face noi?
Dacă timpurile și „noile anotimpuri” pe care pare că le trăim nu vă conving, propun o altă abordare. Sustenabilitatea poate că nu se află printre prioritățile noastre imediate, este de înțeles, dar costurile crescute ale energiei au devenit nu doar un motiv de îngrijorare, ci și o lovitură directă în bugetul fiecărei familii. Sintagma „eficiență energetică” a devenit prezentă și în gospodăriile românești.
„Mai stinge lumina!”, cred că s-a auzit în casele românilor mult mai des în ultimul an.
Percepția este că reducerea consumului înseamnă și un confort redus.
Realitatea este însă cu totul alta: eficiența energetică înseamnă optimizarea consumului de acasă pentru a te bucura de același confort, dar cu costuri mai mici. Acest lucru poate fi obținut prin mici ajustări ale obiceiurilor, dar și prin soluții pentru folosirea mai eficientă a energiei de zi cu zi.
Măsurile ce pot fi luate cu ușurință de fiecare dintre noi sunt nenumărate și au efecte imediate: deconectarea aparatelor din priză atunci când nu sunt folosite, utilizarea prizelor inteligente sau înlocuirea becurilor cu unele cu tehnologie LED.
În ceea ce privește soluțiile pentru un consum redus, înlocuirea centralei termice vechi, a aparatului de aer condiționat și, în general, a electrocasnicelor cu unele eficiente energetic, precum și instalarea panourilor fotovoltaice sau pompelor de căldură sunt măsuri cu efecte și beneficii pe termen mediu și lung.
Cei de la E.ON mi-au dat câteva exemple, dar, desigur, fiecare poate alege ce i se potrivește.
- E.ON Solar Home este soluția completa cu panouri fotovoltaice ideala pentru clienţii care doresc să producă energie verde din sursă solară, și astfel să își reducă consumul de electricitate din rețea, protejând în același timp mediul. Este soluţia la cheie care include de la vizita expertului în locaţie şi evaluarea condiţiilor de implementare, până la instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic ales, depunerea documentelor necesare pentru întocmirea dosarului de prosumator, inclusiv asigurarea mentenanţei. Pentru o soluție de 5kW producția de energie anuala este de 6300 kW, traducându-se într-o economie anuală de 8500 lei. Mai multe detalii despre solutie pe eon.ro/panouri-fotovoltaice-clienti-casnici.
- E.ON Life este soluţia completă de încălzire care reduce cu până la 30% consumul de gaze naturale datorită centralei termice în condensare. În plus, pot fi adaugate si termostate inteligente cu ajutorul carora centralele pot fi controlate de la distanță pentru a eficientiza consumul de energie. La un consum mediu de 11,97 MWh /an, prin intermediul centralei în condensare consumul se poate reduce cu 3 MWh/an, ceea ce înseamnă o economie de peste 900 lei anual, prin soluția E.ON Life. Mai multe detalii despre solutie pe eon.ro/centrale-termice-servicii-tehnice.
- E.ON Cool este soluția completă cu aparat de aer condiționat, cu tehnologie Inverter ce reduce consumul de energie cu până la 33%, fiind prietenoasă cu mediul în același timp. Această tehnologie reduce în medie consumul de energie cu 0,5 MWh, reprezentând o economie anuală de peste 150 de lei. Mai multe detalii despre solutie pe eon.ro/aparate-aer-conditionat-montaj.
- E.ON Drive este potrivită pentru posesorii de mașini electrice, fiind tot o soluție la cheie ce include atat echipamentele necesare precum stația de încărcare, cat şi servicii care să răspundă nevoilor specifice pieţei e-mobility. Mai multe detalii despre soluție pe eon.ro/statii-incarcare-masini-electrice.
Confruntându-ne cu provocările de mediu ale lumii moderne, eficiența energetică și decarbonizarea transportului nu mai sunt opțiuni, ci necesități. Ele reprezintă cheia pentru a menține un stil de viață confortabil, în același timp protejând planeta pentru generațiile viitoare. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în această tranziție, fie că este vorba de economisirea energiei la domiciliu sau de alegerea mijloacelor de transport mai ecologice. Așadar, să explorăm și să facem alegeri înțelepte, nu doar din teama față de ceea ce ar putea veni în viitor.
Viitorul nu va fi doar o destinație, ci o călătorie pe care o parcurgem înțelept.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Francezii, care își permit excentricități de-astea cu avioane pe distanțe scurte, n-au decât să o lase mai moale. Românului, dacă stinge lumina și oprește televizorul, îi dispare amprenta de carbon definitiv.
În rest, reclamă pentru E.ON.
- De ce vă preocupă reducerea gunoiului? Depinde de gunoi. Dacă e mult plastic, înțeleg, deși se poate recicla și deci nu ar fi mare belea. Dar dacă e gunoi alimentar deci biodegradabil, atunci chiar nu e nicio problemă;
- Odată cu alimentația bazată pe crudități ziceți că ați redus bolile și consumul de medicamente? Aveți o bază de comparație? Adică cum ar fi fost dacă nu aveați regimul ăsta alimentar? Sau doar sunteți Dvs mai sănătoasă și cu imunitate mai bună în mod natural?
- Fără TV că e plin de imbecilități, dar, văd, cu internet fiindcă presupun că e plin de inteligență :-) Persoanele de față (cu mine cu tot) se exclud de la orice apreciere a inteligenței, să nu fiu greșit interpretat...
- Mai puține machiaje (chimicale pe piele), asta da, e ceva benefic pentru sănătate, presupun. Dacă nu sunteți interesată și în a avea un aspect mai sofisticat și mai atractiv...
Dar toate astea, și multe altele aidoma, deși par calea bună de urmat din mai multe puncte de vedere, observ că trasează un drum clar pentru omenire: înapoi în trecutul îndepărtat și eventual în mediul rural. Pe de-o parte lumea vrea să progreseze, dar tot înapoi în pădure / peșteră ajunge. Și la viața de tip ”flower power”. Înțeleg că progresul omenirii urmează un traseu ciclic: prea mult progres ne duce înapoi în vechea sălbăticie, cu aer curat și sănătate :-) :-)
-platesc gunoiul la sac. Pt reciclat, realitatea e ca doar o mica parte din gunoaie se recicleaza, recipientele de mancare nu, sticlele de plastic de curand, compostoare colective au aparut in ultimii ani si nu in orice loc etc. Cifrele in Ro sunt si mai proaste la reciclare.
- da. Nu am mai racit de peste 10 ani, in familie la fel. Boala cronica s-a estompat, analize impecabile, zero suplimente.
- despre tv, numai de bine.
Cele cateva sute de carti, masina de rufe si de vase, avioane si cateva concedii anuale, robot de bucatarie, cresterea sperantei de viata, informatiile ce le avem si faptul ca avem o sanatate mai buna, libertatea de alegere etc - sunt doar cateva lucruri pe care evolutia ni le-a adus si nimeni nu ni le poate lua. Problema e cand lucrurile ne sunt impuse ....
Altfel, statistic mondial familiile bogate risipesc mai mult decat cele sarace. E firesc ca aici e de inceput cu temperat cheltuielile, nu de la cei 1% din romani amaratzi care nici curent in casa nu au (sau la 10% din casele din india sau 45% din Bangladesh - cate locuinte sunt pe la ei neelectrificate...)
Și nu uitați că societatea capitalistă se bazează, în dezvoltarea sa, pe CONSUM. E OK să nu existe risipă, din toate motivele corecte, dar dacă exagerăm cu economiile, vom da o lovitură de moarte economiei actuale bazate fix pe consum și s-a zis cu bunul nostru trai definitiv. Pentru ce ne-am face singuri rău?
Noi, cei in varsta am prins economisirea la sange, cei tineri insa nu, sutn multi in risipa. De acolo e cel mai eficient.
Acum un an, cred, m-a sunat cineva care făcea un studiu despre risipa alimentară în România. Nu îmi făcusem propriul studiu vreodată și am constatat, răspunzând la întrebări, că nu arunc mai nimic. Mașină electrică nu am bani să cumpăr, iar transportul în comun, între satul meu și orașele/ localitățile din împrejurimi este dezastruos. Deci eu nu renunț la Loganul meu diesel pentru nimic în lume. Sau renunț, când vor fi taxele așa de mari încât nu îmi voi mai putea permite. Bănuiesc că atunci mă voi întoarce la viața de dinainte de '89, când, copil fiind, mă uitam fascinată la rarele mașini care treceau prin satul meu și îmi imaginam unde se duc norocoșii ăia.
De ce un cetățean ca mine trebuie să strângă cureaua?
Romania nu mai e de ceva ani o tara saraca in Europa, sunt 10 tari mai sarace in jur.
Nu-ți poți vedea liniștit de viață, cum afirmați, fără diminuarea poluării.
Ce este ideologia „climatico-marxistă”???
O lozincă marxistă spunea că învățământul e gratuit în țările comuniste - dv. ce credeți, chiar era gratuit??????
De asemenea , vă puteți informa pe larg despre beneficiile de care se bucură România ca stat membru UE în aceleași probleme.
Alegerea acestei publicații este o opțiune și tot o opțiune este ceea ce propune jurnalistul- să alegem modalitățile de eficientizare a consumului energetic, așa cum se face și în alte părți.
Ideal este să menținem confortul, nu eliminând brutal ceea ce ne este necesar, ci aplicând soluții bine gândite, de la consumuri inutile, până la înlocuirea
consumatorilor ineficienți cu alții (de la becuri, la centrale de apartament etc., etc., e plină presa de asemenea exemple!), desigur, după posibilitățile fiecăruia.
Se propune deci o variantă pentru eficientizare, nu este unica, de ce nu găsiți și dv. alternative în loc să- l bănuiți de rea credință pe Claudiu Pândaru?