Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Anotimpurile schimbării”. O știre din Franța ar trebui să ne facă să reflectăm asupra viitorului nostru

Claudiu Pândaru -

O interdicție privind zborurile interne pe distanțe scurte, în cazurile în care călătoria poate fi efectuată în două ore și jumătate cu trenul, a fost promulgată săptămâna aceasta, în Franța.

Aceasta este esența știrii.

Deja mulți dintre noi încep să calculeze în minte pe harta României și putem trage rapid concluzia că la noi s-ar putea renunța la toate zborurile interne pentru că se ajunge în zbor în maximum o oră. Asta, evident, dacă alternativa feroviară, considerabil mai prietenoasă cu mediul, ar asigura deplasarea în 2-3 ore în orice colț de țară.

Dar să ne întoarcem puțin la Paris.

Clement Beaune, ministrul francez al transporturilor, a salutat acest decret. „Acesta reprezintă un pas esențial și un simbol puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Beaune, într-un comunicat de presă. „În timp ce luptăm fără încetare pentru decarbonizarea stilului nostru de viață, cum putem justifica utilizarea avionului între marile orașe care beneficiază de legături regulate, rapide și eficiente cu trenul?”, adaugă oficialul. Doar trei rute aeriene sunt înlocuite: cele care leagă aeroportul Paris-Orly de orașele Bordeaux, Nantes și Lyon.

Așadar, o decizie mai degrabă simbolică. Una care ne arată însă că lucrurile nu pot rămâne pe loc, că autoritățile, companiile și noi, fiecare dintre noi, suntem obligați să facem schimbări, uneori radicale, alteori mici, dar semnificative.

70% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră sunt legate de energie.

Știu ce veți spune- ce am spus și eu- dar și generații întregi înaintea noastră: mai e timp. Realitatea este că timpul se scurge în defavoarea mediului înconjurător și deci a noastră.

Nu putem interzice zborurile și avioanele, putem în schimb să ne concentrăm pe două zone: ceea ce facem noi și ceea ce face statul ca să ne ajute să facem. Iar dacă în această poveste intră și companiile private la susținere, avem contextul bun să schimbăm astăzi lucruri importante, ca să ne fie bine mâine.

Ce putem face noi?

Dacă timpurile și „noile anotimpuri” pe care pare că le trăim nu vă conving, propun o altă abordare. Sustenabilitatea poate că nu se află printre prioritățile noastre imediate, este de înțeles, dar costurile crescute ale energiei au devenit nu doar un motiv de îngrijorare, ci și o lovitură directă în bugetul fiecărei familii. Sintagma „eficiență energetică” a devenit prezentă și în gospodăriile românești.

„Mai stinge lumina!”, cred că s-a auzit în casele românilor mult mai des în ultimul an.

Percepția este că reducerea consumului înseamnă și un confort redus.

Realitatea este însă cu totul alta: eficiența energetică înseamnă optimizarea consumului de acasă pentru a te bucura de același confort, dar cu costuri mai mici. Acest lucru poate fi obținut prin mici ajustări ale obiceiurilor, dar și prin soluții pentru folosirea mai eficientă a energiei de zi cu zi.

Măsurile ce pot fi luate cu ușurință de fiecare dintre noi sunt nenumărate și au efecte imediate: deconectarea aparatelor din priză atunci când nu sunt folosite, utilizarea prizelor inteligente sau înlocuirea becurilor cu unele cu tehnologie LED.

În ceea ce privește soluțiile pentru un consum redus, înlocuirea centralei termice vechi, a aparatului de aer condiționat și, în general, a electrocasnicelor cu unele eficiente energetic, precum și instalarea panourilor fotovoltaice sau pompelor de căldură sunt măsuri cu efecte și beneficii pe termen mediu și lung.

Cei de la E.ON mi-au dat câteva exemple, dar, desigur, fiecare poate alege ce i se potrivește.

- E.ON Solar Home este soluția completa cu panouri fotovoltaice ideala pentru clienţii care doresc să producă energie verde din sursă solară, și astfel să își reducă consumul de electricitate din rețea, protejând în același timp mediul. Este soluţia la cheie care include de la vizita expertului în locaţie şi evaluarea condiţiilor de implementare, până la instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic ales, depunerea documentelor necesare pentru întocmirea dosarului de prosumator, inclusiv asigurarea mentenanţei. Pentru o soluție de 5kW producția de energie anuala este de 6300 kW, traducându-se într-o economie anuală de 8500 lei. Mai multe detalii despre solutie pe eon.ro/panouri-fotovoltaice-clienti-casnici.

- E.ON Life este soluţia completă de încălzire care reduce cu până la 30% consumul de gaze naturale datorită centralei termice în condensare. În plus, pot fi adaugate si termostate inteligente cu ajutorul carora centralele pot fi controlate de la distanță pentru a eficientiza consumul de energie. La un consum mediu de 11,97 MWh /an, prin intermediul centralei în condensare consumul se poate reduce cu 3 MWh/an, ceea ce înseamnă o economie de peste 900 lei anual, prin soluția E.ON Life. Mai multe detalii despre solutie pe eon.ro/centrale-termice-servicii-tehnice.

- E.ON Cool este soluția completă cu aparat de aer condiționat, cu tehnologie Inverter ce reduce consumul de energie cu până la 33%, fiind prietenoasă cu mediul în același timp. Această tehnologie reduce în medie consumul de energie cu 0,5 MWh, reprezentând o economie anuală de peste 150 de lei. Mai multe detalii despre solutie pe eon.ro/aparate-aer-conditionat-montaj.

- E.ON Drive este potrivită pentru posesorii de mașini electrice, fiind tot o soluție la cheie ce include atat echipamentele necesare precum stația de încărcare, cat şi servicii care să răspundă nevoilor specifice pieţei e-mobility. Mai multe detalii despre soluție pe eon.ro/statii-incarcare-masini-electrice.

Confruntându-ne cu provocările de mediu ale lumii moderne, eficiența energetică și decarbonizarea transportului nu mai sunt opțiuni, ci necesități. Ele reprezintă cheia pentru a menține un stil de viață confortabil, în același timp protejând planeta pentru generațiile viitoare. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în această tranziție, fie că este vorba de economisirea energiei la domiciliu sau de alegerea mijloacelor de transport mai ecologice. Așadar, să explorăm și să facem alegeri înțelepte, nu doar din teama față de ceea ce ar putea veni în viitor.

Viitorul nu va fi doar o destinație, ci o călătorie pe care o parcurgem înțelept.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Aveam mai mult respect pentru Claudiu Pandaru , m-am inselat , face o reclama mizerabila la E.ON su forma unui articol vezi Doamne inspirativ cu masurile luate in Franta .. Ce nu spune domnul Pandaru este ca 2 ore cu avionul nu le faci cu trenul decat daca este tren rapid gen TGV si asta nu merge in toata Franta din cauza costurilor de infrastructura si de pret al biletelor si nu se poate aplica in Romania dupa cum bine stim , asa ca tot articolul este o reclama mizerabilala E. ON.
    • Like 1
  • E prea târziu, ecosistemul a trecut de punctul fără întoarcere. Sunt prea mulți oameni pe planetă, și cei civilizați nu vor sa își schimbe modul de viață. Așadar dacă u apare o descoperire majora în energie sau captarea CO2, treburile sunt clare. Cum ziceau unii, zarurile au fost aruncate.
    • Like 0
    • @ Marian Cristea
      Nu cred ca numarul oamenilor e problema, ci actiunile lor.
      • Like 0
  • Ei, lăsați! Am avut o parte din viață lipsită de lucruri elementare din cauza unui cretin și a clicii pe care o conducea. Acum mă interesează mai puțin planeta și mai mult viața mea. Așa că nu o să mai stau în întuneric sau în frig până o veni finalul. Iar planeta nu dă semne de redresare de loc chiar cu unele măsuri (timide) luate de 50 de ani încoace. Vreau să aud doar de bine.
    • Like 5
  • Acum 35 de ani erau un dictator care, pentru "construirea societatii socialiste multilateral dezvoltate" cerea romanilor sa se obisnuiasca cu lipsa carburantilor, a electricitatii, a dreptului de a calatori etc. Pana la urma si el si nevasta-sa s-au obisnuit cu ceva gloante. Vad ca unii ori au uitat, ori nici nu au stiut vreodata, ori nu sunt in stare sa invete ceva din trecut.
    • Like 7
  • SOLUTIA : cand masinile vor circula pe hidrogen avioanele la fel iar trenurile pe perna magnetica in levitatie atunci vom putea spune ca am prins viitorul de-un picior iar efectul invers de poluare va fi atins intr-o marja de 90 %. Pana atunci vom mai pierde inca 50 de ani de instabilitate pana cand cimitirele cu masini electrice vor fi pline din cauza epuizarii materialului rar care se gaseste in toate bateriile acestora provenit din China...si desigur din cauza directiei gresite impuse ca trend de niste magnati electrici in curs de imbogatire. Schimbarea nu vine din noi sau de la noi ci vine direct de la DECIZIONALI care impun prin directive o conduita mai buna sau mai rea uneori ABSURDA ...in spatele lor stand niste portofele goale in curs de umplere ! O zi buna !
    • Like 4
  • Marina check icon
    Oricum ai da-o, reducerea consumului, în România, înseamnă reducerea confortului. Ce să mai reducem? Nu e ca și cum am avea toată casa funcționând cu energie electrică. Dacă ar consuma țările bogate cât consumă România, acordul de la Paris ar respira ușurat. Dar asta nu se poate, că le moare industria și ajung ca România.
    Francezii, care își permit excentricități de-astea cu avioane pe distanțe scurte, n-au decât să o lase mai moale. Românului, dacă stinge lumina și oprește televizorul, îi dispare amprenta de carbon definitiv.
    În rest, reclamă pentru E.ON.
    • Like 10
    • @ Marina
      din contra, daca se face cu cap. Reducerea consumului poate fi si o decizie de crestere a confortului: am reizolat locuinta nu doar mi-a scazut consumul la incalzire cu 30% dar si vara, in plus plus creste confortul in casa. O disciplina atenta alimentara cu mai mult crud si mai putine alimente industriale, mai putina mancare mi-a redus gunoiul si economisit bani dar si ajutat la slabit si la redus boli si farmacii pt ca nu racii de multi ani. Mersul pe jos mai des. Fara TV ca oricum e plin de imbecilitati deci cablul nu mai platesc de 20 de ani.. Se poate cu mai putine machiaje si chimicale pe piele ca tot au unele efect perturbator endocrin si ne intrebam de ce atatea probleme cu tiroide si estrogen.
      • Like 7
    • @ Claudia Olteanu
      - Izolarea locuinței e o decizie rațională indiferent de comandamentele ecologiste la modă;
      - De ce vă preocupă reducerea gunoiului? Depinde de gunoi. Dacă e mult plastic, înțeleg, deși se poate recicla și deci nu ar fi mare belea. Dar dacă e gunoi alimentar deci biodegradabil, atunci chiar nu e nicio problemă;
      - Odată cu alimentația bazată pe crudități ziceți că ați redus bolile și consumul de medicamente? Aveți o bază de comparație? Adică cum ar fi fost dacă nu aveați regimul ăsta alimentar? Sau doar sunteți Dvs mai sănătoasă și cu imunitate mai bună în mod natural?
      - Fără TV că e plin de imbecilități, dar, văd, cu internet fiindcă presupun că e plin de inteligență :-) Persoanele de față (cu mine cu tot) se exclud de la orice apreciere a inteligenței, să nu fiu greșit interpretat...
      - Mai puține machiaje (chimicale pe piele), asta da, e ceva benefic pentru sănătate, presupun. Dacă nu sunteți interesată și în a avea un aspect mai sofisticat și mai atractiv...
      Dar toate astea, și multe altele aidoma, deși par calea bună de urmat din mai multe puncte de vedere, observ că trasează un drum clar pentru omenire: înapoi în trecutul îndepărtat și eventual în mediul rural. Pe de-o parte lumea vrea să progreseze, dar tot înapoi în pădure / peșteră ajunge. Și la viața de tip ”flower power”. Înțeleg că progresul omenirii urmează un traseu ciclic: prea mult progres ne duce înapoi în vechea sălbăticie, cu aer curat și sănătate :-) :-)
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      - izolarea unui aprt e mai dificil de facut decat cumparat inca un radiator si a unui aparat de aer conditionat. Alegerea omeneasca e comoditatea, nu efortul. Si eu am facut la fel multi ani, pana la covid si lucrat de acasa si vazut diferenta.
      -platesc gunoiul la sac. Pt reciclat, realitatea e ca doar o mica parte din gunoaie se recicleaza, recipientele de mancare nu, sticlele de plastic de curand, compostoare colective au aparut in ultimii ani si nu in orice loc etc. Cifrele in Ro sunt si mai proaste la reciclare.
      - da. Nu am mai racit de peste 10 ani, in familie la fel. Boala cronica s-a estompat, analize impecabile, zero suplimente.
      - despre tv, numai de bine.

      Cele cateva sute de carti, masina de rufe si de vase, avioane si cateva concedii anuale, robot de bucatarie, cresterea sperantei de viata, informatiile ce le avem si faptul ca avem o sanatate mai buna, libertatea de alegere etc - sunt doar cateva lucruri pe care evolutia ni le-a adus si nimeni nu ni le poate lua. Problema e cand lucrurile ne sunt impuse ....
      • Like 5
    • @ Marina
      Evident reclamă pentru E.ON. Dar și promovarea ideologiei climatico-marxiste, la mare modă acum. Atât de la modă, încât, paradoxal, chiar unii FURNIZORI de energie, precum E.ON fac reclamă la REDUCEREA consumului de energie. Mai rămâne ca furnizorii de telefonie mobilă să promoveze reducerea convorbirilor telefonice și a comunicațiilor de date, producătorii de mașini și dealerii auto să ne convingă să nu mai cumpărăm așa multe mașini, ci să ținem bine de cele vechi, fermele zootehnice să ne convingă să reducem consumul de carne, brutăriile să ne dea pâine cu porția etc etc etc. Înțelegeți absurditatea situației. Tipul ăsta de reclamă în care unii producători se prefac că le pasă de mediu și acceptă bucuroși o reducere a vânzărilor doar pentru a atrage simpatii populare sau din partea autorităților și, indirect, să le crească de fapt vânzările, este un tip de reclamă de-a dreptul dezgustător din punctul meu de vedere.
      • Like 7
    • @ Claudia Olteanu
      Nu ni le poate lua? Mai aveți puțină răbdare.... Tot ce ține de civilizația modernă poluează mai mult sau mai puțin. Dacă lucrurile merg în direcția asta extremist-ecologistă, nu vom mai avea ocazia să ne bucurăm de nimic. Viața va deveni total respingătoare. Culmea e că numai noi în Europa ne agităm ecologist. Tot restul lumii: est sau vest (inclusiv SUA), nord sau sud, de pe toate continentele, își văd liniștiți de viața și poluarea lor masivă. Lucru care duce în derizoriu și în noaptea minții eforturile ecologiste europene.
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Ai dreptate, perfectiunea nu exista, solutia sa nu mai respiram nu se cade. ideea e ca lucrurile nu merg in directia buna si in multe familii a ajuns o practica sa fie gunoaie ce revarsa, realmente la ultimile sarbatori in Bucuresti erau cozonaci sigilatzi la gunoiul de langa bloc, panourile publicitare noaptea pe alocuri puteam citi in carte la ele, de rude cu 3 tv-uri in casa deschise simultan si altele cu sacosa de cosmetice si de medicamente, telefon schimbat la 6 luni.... un pic de ratiune folosita si toate astea se pot injumatati. Doar injumatatit! si castigul e colosal pt buzunarul propriu.
      Altfel, statistic mondial familiile bogate risipesc mai mult decat cele sarace. E firesc ca aici e de inceput cu temperat cheltuielile, nu de la cei 1% din romani amaratzi care nici curent in casa nu au (sau la 10% din casele din india sau 45% din Bangladesh - cate locuinte sunt pe la ei neelectrificate...)
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Nici eu de fapt nu agreez risipa. Dar mă refer la risipa adevărată, aceea în care se aruncă, așa cum ați zis, cu toptanul, lucruri cumpărate și nefolosite. Însă ceea ce se încearcă acum să ni se impună de la nivelul conducerii UE ca fiind economie, e MULT exagerat. Să ne chibzuim apa la extrem atunci când ne spălăm sau spălăm alimentele, să închidem toate luminile în casă în afară de camera unde stăm (și acolo să fie intensitatea minimă), să stăm la 19 grade în casă iarna etc etc etc etc etc știți foarte bine la ce mă refer. Dvs aveți văd în sânge reducerea la minim a consumului de orice fel, asta ducând la costuri cât mai mici. Ce să zic? Totul are o limită. Până la acea limită vorbim de chibzuială, dar dincolo de ea vorbim de exagerare. Omul se mai bucură, e încântat și dacă are lumină puternică în casă și nu numai în camera folosită. E jenant să tot țăcăn la întrerupătoare când mă mișc prin casă, de frică să nu las vreo lumină aprinsă. Și nu ne place nici mie nici soției lumina chioară. Iar dacă aș vedea prin oraș reclame cu lumină chioară sau chiar stinsă, asta nu m-ar bucura, ci mi-ar aduce aminte, cu tristețe, de vremea lui Ceaușescu (nu știu dacă ați prins-o) Așa era și atunci, cum s-ar putea întâmpla și acum: se stingea lumina când ți-era lumea mai dragă, străzile erau întunecate, magazinele alimentare goale, în case frig și multe alte fericiri.... Cei din generația noastră am crezut că în democrație / capitalism o să fie un trai mai bun, material și spiritual. O vreme așa părea, dar acum începem, unii dintre noi, de prea mult bine, să o luăm razna. Ne facem singuri rău și degeaba.
      Și nu uitați că societatea capitalistă se bazează, în dezvoltarea sa, pe CONSUM. E OK să nu existe risipă, din toate motivele corecte, dar dacă exagerăm cu economiile, vom da o lovitură de moarte economiei actuale bazate fix pe consum și s-a zis cu bunul nostru trai definitiv. Pentru ce ne-am face singuri rău?
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      exact;, becurile nu sunt cel mai mare consumator intr-o casa, e ineficient sa le inchidem..Daca la becuri inchise se salveaza 1-2 lei pe luna, de la cuptorul de gatit, aparatele tinute deschise toata naoptea, 3 TV uri ce merg in surdina in casa, incalzirea exagerata etc etc - se salveaza si 100 lei pe luna. E nevoie de putina atentie si citit ce se poate inchide mai eficient. De departe mai eficient e doar de trecut pe led-uri - un gest si aia e, le las acolo.
      Noi, cei in varsta am prins economisirea la sange, cei tineri insa nu, sutn multi in risipa. De acolo e cel mai eficient.
      • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      Marina check icon
      Consum dintotdeauna protejându-mi bugetul. Acum, când sunt forțată să consum protejând planeta, constat că trebuie să scad standardul de viață. Și standardul meu este oricum mult inferior celui al unui locuitor din țările bogate. Nu e fair play. Propun să coboare toți la standardul meu actual și așa vom salva planeta. Eu nu voi scădea temperatura la 19 grade. Și nici mai puțin nu voi mânca. Mănânc preponderent vegetale, dar sunt foarte scumpe și astea.
      Acum un an, cred, m-a sunat cineva care făcea un studiu despre risipa alimentară în România. Nu îmi făcusem propriul studiu vreodată și am constatat, răspunzând la întrebări, că nu arunc mai nimic. Mașină electrică nu am bani să cumpăr, iar transportul în comun, între satul meu și orașele/ localitățile din împrejurimi este dezastruos. Deci eu nu renunț la Loganul meu diesel pentru nimic în lume. Sau renunț, când vor fi taxele așa de mari încât nu îmi voi mai putea permite. Bănuiesc că atunci mă voi întoarce la viața de dinainte de '89, când, copil fiind, mă uitam fascinată la rarele mașini care treceau prin satul meu și îmi imaginam unde se duc norocoșii ăia.
      De ce un cetățean ca mine trebuie să strângă cureaua?
      • Like 1
    • @ Marina
      Articolul asta nu e pentru cetateni ca tine sau ca mine, nu zice nicaieri in articol sa treci de la Dacie (apropos, e pe locul 2 in Europa, masina apreciata si de tarile bogate) ci e pentru milioanele de gunoaie si mancare aruncate in orasele mari. Pentru cei cu 3 televizoare in casa ce merg continuu si pentru cei ce nu au pus inca becuri LED in casa. Pentru cei cu 50 perechi de pantofi si 20 perechi de blugi in casa. Pentru familiile cu 3 masini in fata blocului. Pentru cei care ezita sa isi puna fotovoltaice.
      Romania nu mai e de ceva ani o tara saraca in Europa, sunt 10 tari mai sarace in jur.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Rucs Rucs check icon
      Posibil sa nu fie doar caoital de imagine, ci sa orimeasca in schimb compensatii si subventii uriase daca au acest gen de discurs (la furnizori ma refer). Cred ca nu fac gratis aceasta politica de reducere de consum.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Orice e posibil. Evident e doar faptul că a milita pentru REDUCEREA vânzărilor tale ca furnizor este ceva aparent antieconomic. Dar sigur-sigur au ei cumva și un câștig indirect, după cum ați spus. Dar ceea ce fac ei pe mine mă dezgustă fiindcă e pură ipocrizie. Și se dovedește, poate, și influența din ce în ce mai mare a ideologiei climatico-marxiste în societate, din moment ce e vânturată și de unii actori economici importanți, chiar în condiții defavorabile lor.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Nu este adevărat că numai Europa acordă atenție riscurilor imense ale poluării și da, extremismul de orice fel este toxic, însă la fel este și neglijarea riscurilor majore ale poluării!
      Nu-ți poți vedea liniștit de viață, cum afirmați, fără diminuarea poluării.
      • Like 2
    • @ Marina
      Standardul de viață al țărilor ex- comuniste din Europa a fost dintotdeauna incomparabil cu cel din „țările bogate”, cum spuneți, și l-am mai avut și pe Ceaușescu, însă este superfluu să considerați posibilă reluarea vieții de dinainte de 1989!
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Vehiculați termeni incompatibili cu sfera economică și descoperiți „ipocrizie” a furnizorilor , ceea ce vă „dezgustă”!?!
      Ce este ideologia „climatico-marxistă”???
      O lozincă marxistă spunea că învățământul e gratuit în țările comuniste - dv. ce credeți, chiar era gratuit??????
      • Like 1
  • abia astept TGV ul de romania :D
    • Like 5
  • Ion check icon
    Înlocuirea aparatelor de aer condiționat și a centralelor de apartamente înainte de vreme poluează mai mult decât economia teoretică de 30%. In schimb înlocuirea unui bec cu incandescentă sau a unui TV cu tub CRT este utilă. Zborurile cu avionul și deplasările cu mașina personală, indiferent de motorizare trebuie descurajante.
    • Like 2
    • @ Ion
      Poftim?!?!? ”.... deplasările cu mașina personală, INDIFERENT DE MOTORIZARE trebuie descurajate”?!?!? Și cam cu ce ați vrea să ne deplasăm? Doar pe jos, sau cu tricicleta, sau cu covorul zburător? :-) :-) Sau faceți trimitere către transportul în comun? Dar poluează și acesta. Singura metodă de deplasare total nepoluantă este mersul pe jos. Dar succes cu mersul pe jos (sau chiar cu bicicleta) pe distanțe lungi, la 80 de ani, iarna pe ninsoare sau toamna pe ploaie și vânt și mai ales noaptea. Eu zic că nu ar trebui să existe restricții în modalitatea de transport, ci trebuie doar să favorizăm, în orașele aglomerate, mijloacele de transport cât mai nepoluante. Inclusiv mașinile personale, dacă sunt electrice sau (plug-in) hybrid. Și asta doar pentru a crește calitatea aerului în orașe, fiindcă acolo este marea aglomerație și marea problemă cu calitatea aerului. Dar la nivel planetar, eforturile de reducere a emisiilor poluante consider că sunt o ”frecție la piciorul de lemn”. Se face o propagandă ecologistă cretină și păguboasă, iar rezultatul n-are cum să fie decât ZERO barat. Cum să obții ceva cât de cât benefic în domeniul reducerii poluării la nivel planetar, dacă dintre toți poluatorii planetei, se rup în figuri ecologiste doar europenii?!? Care nici nu sunt cei mai mari poluatori. Când ne vom da mâna cu toții, la nivel planetar, pentru unele bune practici ecologiste, atunci mai discutăm, Până atunci eu zic să încetăm cu prostiile astea de doi bani.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      De acord. Marii poulatori mondiali china, sua, rusia, tot ce este in afara exaltatilor ipocriti din europa rad si-si vad de treaba. Numai in ue avem un consiliu care se chinue sa ne tina in frig sau canicula, sa ne limiteze tot confortul creat in timp. Ce ati zice, "domnilor" sa ne intoarcem in pesteri si sa ne hranim cu radacini si carne cruda?
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Într-o dezbatere , afirmații ca „propagandă ecologistă cretină și păguboasă”, „frecție la...”,„se rup în figuri”, ”prostii de doi bani” nu sunt argumente, iar ipostaza de a ne da „mâna cu toții” pentru bune practici ecologiste este de-a dreptul ridicolă!
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Ceea ce afirmați despre UE este o minciună!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Luminati-ma, va rog.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Vă recomand să citiți despre cadrul legal în care funcționează UE privitor la chestiunile legate de tema în discuție.
      De asemenea , vă puteți informa pe larg despre beneficiile de care se bucură România ca stat membru UE în aceleași probleme.
      • Like 1
  • Nume check icon
    Ni vi se pare ca acest articol nu are nici o legatura cu grija "adanca" a autorului referitor la consumul de energie, ci este un articol promotional dedicat EON? Nu stiu exact care sunt regulile pentru un [P], dar tactica aceasta de a folosi un influencer si dupa aceea sa iti insinuezi serviciile si produsele nu reprezinta o reclama mai mult sau mai putin mascata? Mai ales ca este prezentata numai o singura companie?
    • Like 8
    • @ Nume
      Nu!
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Nume check icon
      Puteti sa imi explicati va rog de ce nu este reclama mascata?
      • Like 2
    • @ Nume
      Chiar credeți că „Republica” s-ar preta la reclame mascate, sub semnătura unuia dintre membrii săi fondatori?
      Alegerea acestei publicații este o opțiune și tot o opțiune este ceea ce propune jurnalistul- să alegem modalitățile de eficientizare a consumului energetic, așa cum se face și în alte părți.
      Ideal este să menținem confortul, nu eliminând brutal ceea ce ne este necesar, ci aplicând soluții bine gândite, de la consumuri inutile, până la înlocuirea
      consumatorilor ineficienți cu alții (de la becuri, la centrale de apartament etc., etc., e plină presa de asemenea exemple!), desigur, după posibilitățile fiecăruia.
      Se propune deci o variantă pentru eficientizare, nu este unica, de ce nu găsiți și dv. alternative în loc să- l bănuiți de rea credință pe Claudiu Pândaru?
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Nume check icon
      Va invidiez pentru inocenta Dvs. bine intentionata.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult