Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Prima iarnă: Mii de refugiați irakieni pleacă voluntar din „friguroasa” Finlandă și se întorc în țara lor

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • un Roman check icon
  Nu este usor pentru nimeni sa-si paraseasca tara. Este foarte simplu motivul pentru care se intampla asta: pentru mai bine. Pentru siguranta si prosperitate. De la microbi pana la om, toate formele de viata cauta sa le fie mai bine. Asta e definitia evolutiei.
  Daca nu am fi fost inzestrati cu dorinta asta, inca ne-am fi fugarit cu leii prin Africa si n-ar mai fi existat nici civilizatia nordica la care sa ne raportam de fiecare data cand "ne dorim o tara ca afara".
  Nu cred ca oamenii aia s-au dus acolo cautand colacii si virginele, s-au dus sa munceasca. La fel cum au facut si stramosii nostri cand au plecat din Africa cautand zone mai bune de vanatoare si terenuri mai fertile.
  Ei sunt oamenii datorita carora evoluam. Cei care nu se tem sa incerce!

  • Like 0
 • Pentru unele corpuri frigul e prea dur de suportat. Pana nu ajung sa traiesc asta nu inteleg... asa ca au de ales: frica de frig sau frica de bomba. Macar au incercat, unii s-au adaptat, altii nu; pana la urma sunt multi romani care nu au reusit sa respecte legile nici in Romania nici in Norvegia....
  • Like 0
 • Au crezut ca vin in Europa si-i așteaptă Allah cu colaci in coada si 20 de virgine
  • Like 0
 • Oare de ce, oameni în toată firea fiind, ne imaginam că ne este mai bine oriunde altundeva decât în țara noastra?
  • Like 0
  • @ Ina Dumitru
   Raul check icon
   Din postura de trantor nu e bine niciunde.
   • Like 2
  • @ Ina Dumitru
   Lorenwig check icon
   Poate pentru ca in tara ta explodeaza masini in mijlocul zilei sau unii te impusca in ziua mare doar pentru ca nu esti din "tribul lor" ?
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult