Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: Acum spun ceva ce nu-i deloc politically correct, dar pe mine m-a fascinat să descopăr bogăția înjurăturilor din România și imaginația foarte bogată în a înjura

injura - Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a mărturisit, răspunzând la o întrebare, că cel mai surprinzător lucru pe care l-a aflat după ce s-a mutat în România a fost bogăția înjurăturilor.

„Cel mai surprinzător lucru pe care l-am aflat... Acum spun ceva ce nu-i deloc politically correct, dar pe mine m-a fascinat să descopăr bogăția înjurăturilor din România și imaginația foarte bogată în a înjura. Pe mine mă fascinează. (Înjurați și dvs. des?) Nu, efectiv eu nu știu să înjur. (Nu ați devenit român 100%.) Nu, nu și tocmai de aceea mă uit cu multă admirație la acest talent, tocmai pentru că este foarte, foarte creativ”, a spus zâmbind edilul Timișoarei, invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Întrebat ce le lipsește românilor să fie ca germanii și ce le lipsește germanilor să fie ca românii, Dominic Fritz a vorbit despre încrederea scăzută în propriile forțe care se manifestă deseori la români, în timp ce germanii, crede edilul, ar avea nevoie de mai multă imaginație pentru a ieși mai ușor din situații dificile.  

„Nu cred că trebuie să fim unii ca ceilalți, dar cred că românii uneori au nevoie de mai multă încredere în sine și să știe că sunt la fel de capabili, la fel de creativi ca și orice alt popor și nu trebuie toată ziua să se plângă că altundeva e mai bine, pentru că depinde doar de noi să fie și aici mai bine. Și cred că germanilor uneori le lipsește o oarecare imaginație și talent de a improviza în situații dificile. Germanii își fac un plan, dacă planul nu merge, sunt disperați. Românii, dacă planul nu merge, imediat au trei alte idei și până la urmă funcționează”, vede primarul Timișoarei.

Citiți și:

Dominic Fritz: Mă simt parte a acestei țări și vreau să fiu și eu cineva care croiește soarta acestei țări

Edilul a mai spus că urmează să depună actele pentru a obține cetățenia română. „Ca cetățean european, trebuie să stai cel puțin patru ani neîntrerupt pe teritoriul României (pentru a fi eligibil pentru cetățenia română - n.n.). Și la mine acest lucru abia acum, la sfârșitul anului 2023, s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că acum sunt eligibil să devin cetățean român și sunt foarte mândru. Momentan îmi adun hârtiile să îmi depun acest dosar și trebuie să fac cred și un mic test și trebuie să învăț textul imnului și chestii din acestea. E un lucru la care m-am gândit mult în ultima perioadă, dar mă simt parte a acestei țări și vreau să fiu și eu cineva care croiește soarta acestei țări”, a spus primarul Dominic Fritz, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, suntem foarte "creativi" când e vorba de mitocănie și lipsă de respect.
    • Like 0
  • O observație excelentă despre înjurătura la români. Mai ales că vine din partea unui neamț - nu vreau să mă refer la umorul german.. De mult am constatat același lucru despre înjurăturile la români. Nu numai că sunt plastice dar ,multe, au o anumită perversitate - curios pentru că românii sunt, în general, destul de pudici.Curios , multe înjurături se referă la mamă.Nu dau exemple din pudoare. Primarul Timișoarei vorbește o bună limbă română, cu mult mai bună decât multe „personalități publice” care violează - din incultură- limba română.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Probabil de cand e primar si lumea a ajuns sa ii evalueze competentele a invatat cuvinte noi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult