Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O mică revoluție s-a întâmplat la Timișoara după ce primarul Dominic Fritz a dat anunț de angajare pentru postul de city manager. „Stau cu teancuri de CV-uri și le citesc… Sunt fericit, dar și furios”

Dominic Fritz

Foto: Facebook Dominic Fritz

Peste 300 de candidați au trimis CV-uri și scrisori de intenție pentru postul de city manager al Timișoarei, între care și un român care locuiește pe o insulă din Caraibe, a anunțat pe Facebook primarul municipiului, Dominic Fritz. 

Edilul a spus într-un video că este optimist că va găsi cel mai bun administrator pentru oraș, dar în același timp a explicat și de ce este furios: în administrația publică din România există oameni care au fost selectați pe criterii de apartenență politică, nu de competență.

„Am primit 309 CV-uri și scrisori de intenție de la candidați pentru poziția de city manager, de administrator public în Timișoara. Stau cu teancuri de CV-uri și le citesc, e absolut minunat. Sunt oameni din Timișoara, din toată țara și oameni din diaspora. Nu pot să dau o locație exactă, dar a aplicat și un român care stă pe o insulă din Caraibe și care vrea să se întoarcă în țară pe acest post. Sunt foarte foarte optimist că vom găsi cel mai bun administrator public pentru Timișoara”, a spus primarul Timișoarei. 

Dominic Fritz a adăugat că pe de altă parte simte furie, pentru că în administrația publică din România nu este încurajată competiția în recrutarea personalului, iar aici încă există „oameni puși pe pile, amante, nepoți, oameni pentru care singurul criteriu pe care au intrat în administrația publică este că au ceva legătură de partid”.

„Am un sentiment de optimism, cât de mulți oameni faini vor să contribuie, caută o nouă provocare în administrația publică din Timișoara. Recunosc că sunt fericit că există această încredere că, împreună cu mine și cu echipa mea, putem să construim și să transformăm aici. Dar în același timp recunosc că sunt furios. Cu cât mai multe CV-uri de acest gen citesc devin furios, pentru că îmi dau seama cât de mult a pierdut și pierde în continuare țara asta, pentru că nu suntem în stare să avem o administrație publică bazată cu adevărat pe un simplu principiu - competiția”, spune Fritz.

„Avem partide vechi care au pus mâna pe toate instituțiile publice. Și îmi pare rău să spun că nu vorbim doar de PSD, ci și de PNL”

„Eu sunt absolut sigur că voi găsi cel mai bun city manager, citind aceste CV-uri. Problema este că în mod normal nu avem o competiție adevărată, în mod normal avem partide vechi care au pus mâna pe toate instituțiile publice. Și îmi pare rău să spun că nu vorbim doar de PSD, ci și de PNL. Ați văzut ce s-a întâmplat la Apele Române Mureș. Și e doar un caz din foarte multe. 

Avem oameni puși pe pile, amante, nepoți, oameni pentru care singurul criteriu pe care au intrat în administrația publică este că au ceva legătură de partid, și consecința acestui mod de a recruta oameni este mediocritatea. Nu spun că nu există și oameni buni în administrațiă publică, dar în momentul în care nu avem o competiție adevărată, avem ca rezultat mediocritatea. Acolo unde atragem oameni mediocri avem rezultate mediocre, și avem o țară în care banii publici nu sunt cheltuiți de cel mai bun manager, ci de cel mai loial om de partid. 

Mă întreb cum ar arăta țara asta dacă am reuși în administrația publică să avem cu adevărat competiție, să atragem cu adevărat oamenii cei mai buni”, a spus Dominic Fritz.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Achtung, Burgmeister!
  ... la calfe și ucenici
  Unul, de nu pe aici,
  Purice N.
  • Like 0
 • Si cand e competitie aparent deschisa se pot face aranjamente. Cine "trebuie" sa ia un post, il va lua indiferent de competenta si de regulile care par stricte. Mare lucru sa dea comisia note din burta si sa nici nu citeasca lucrari/proiecte. Cine "trebuie" sa intre cunoaste comisia, daca nu o stabileste chiar el.
  • Like 0
 • "...îmi dau seama cât de mult a pierdut și pierde în continuare țara asta, pentru că nu suntem în stare să avem o administrație publică bazată cu adevărat pe un simplu principiu - competiția”, spune Fritz."ADEVAR CURAT,CURAT,dar,curatarea va dura pana oameni ca acest primar vor domina in ad-tie.
  • Like 0
 • E foarte tare sa fi neamt ales intr-un oras din Romania ,condus de alesi de drepta in ultimii 20 de ani de primari de drepta,iar tu sa te dai ingerul izbavitor!O putea sa conduca o primarie cu sute de agajati dupa standardul german inexistent in Ro?O sa coboare urgent din idealism ,daca vrea sa fie functional si sa colaboreze cu romanii existenti nu cei ideatici inexitenti!Inca!
  • Like 0
 • Asta este chestia cu gaina si cu oul . Te bazezi pe activul de partid, dar nu poti sa le dai functii si pomeni , rezultanta la pasul urmator , activul de partid te caroteaza sau te da jos. Sunt 100% pentru depolitizare dar nu vad cum se poate intampla pe termen scurt.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Mihai check icon
   În primă fază e de ajuns să aduci oameni competenți în poziții cheie.
   • Like 0
 • alex check icon
  Il doare la basca pe orban si florin roman de ce zic sprit asta, el nu comenteaza.am impresia ca il si mint in fata pe presedinte.golanii naibii
  • Like 1
 • Ha, ha, l-a prins pe Marele Sef nu doar in offside ci si cu mana pe minge in careul sustinerilor politice! Felicitari Fritz, hai, succes!
  • Like 3
 • Păi exact ACELAȘI lucru îl reproșa PNL-ului de suflet si Presedintele Iohannis : individul de la Mures pus director peste ape... Cioclul si chelnerul facuti directori de spital... Stripteusa angajata la DSP...
  Deci, nu doar USR PLUS, ci si Presedintele condamnă acest procedeu PSDist si PNList, răspândit uber alles...
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult