Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Primarul Dominic Fritz, despre reacția unor turiști austrieci la vizitarea Timișoarei: „A fost un fel de rușine din partea lor, atât pentru poziția guvernului lor, cât și pentru propria preconcepție greșită pe care au avut-o față de România”

Dominic Fritz - FB

Foto: Facebook Dominic Fritz

Capitala europeană în 2023, Timișoara a reușit să ridice în acest an Cortina de fier care mai există în multe minți din Europa de vest, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, edilul a vorbit despre eforturile de a schimba percepțiile negative despre România, numeroși turiști și oameni de afaceri străini care au vizitat Timișoara în acest an fiind „șocați" de discrepanța dintre imaginea lor despre țară și realitatea surprinzătoare descoperită în orașul de pe Bega. El a dat exemplul unor turiști din Austria la care, după ce au făcut un tur prin centrul Timișoarei, primarul a observat o schimbare în atitudine, descrisă de edil drept o „rușine" față de imaginea negativă pe care o aveau despre România, dar și față de poziția guvernului austriac față de intrarea României în Schengen. 

„În Timișoara in acest an au venit multe grupuri de turiști din Austria - știm foarte bine, acum sunt aceste probleme bilaterale cu Austria și cu guvernul Austriei. A fost un grup de circa 30 de oameni mai în vârstă care în fiecare an merg în câte o altă țară. Anul acesta au ales România și au ales să vină în Timișoara. M-am întâlnit cu ei după ce au făcut un tur prin centru, cred că era în prima sau a doua lor zi în România. Mi-e foarte greu să descriu atmosfera, dar a fost un fel de rușine din partea lor, atât pentru poziția guvernului lor, dar cât și pentru propria preconcepție greșită pe care au avut-o față de România”, a spus Dominic Fritz la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat care sunt prejudecățile despre România pe care le-a observat la turiștii străini, primarul Timișoarei a amintit corupția, orfelinate, câini ai străzii, cerșetori, prejudecăți pe care le avea și el înainte de a veni prima oară în România, la vârsta de 19 ani. Dominic Fritz a spus că în Occident imaginea României este una care nu corespunde realității și că turiștii au fost surprinși să descopere diversitatea culturală și artistică a Timișoarei.

Primarul Dominic Fritz a explicat și care crede că sunt motivele opoziției Austriei față de intrarea României în spațiul Schengen, susținând că Austria nu ar trebui să impună condiții discriminatorii României. La mijloc sunt motive de politică internă, spune Fritz, subliniind că guvernul austriac este sub presiunea partidelor de extremă dreaptă și că, exprimându-se împotriva deschiderii, adică a intrării României în Spațiul Schengen, își câștigă puncte în politica internă.

Totodată, edilul spune că România și Bulgaria sunt încă considerate, de către unii politicieni din Austria, drept țări marginale în Uniunea Europeană și că, din perspectiva acestora, aduc mai multe probleme decât soluții în blocul comunitar. Fritz a subliniat importanța diplomației culturale și a reproșat guvernelor României neglijarea acestei laturi, afectând astfel imaginea României în Europa.

„Întrebarea interesantă este - de ce câștigă puncte vorbind împotriva României? Pentru că interesant este că anul trecut au spus „da” Croației și tot argumentul lor care se bazează pe fluxurile de migrație este de fapt distrus de faptul că aceste fluxuri se duc mai mult prin Croația, decât prin România. Răspunsul este tocmai acesta - că România și Bulgaria încă sunt văzute ca niște țări marginale, la periferie, care aduc mai multe probleme decât soluții în Uniunea Europeană, în care nu este văzut deloc că suntem o țară prosperă, o țară care a depășit economia Portugaliei și a Ungariei, o țară în care un oraș ca Timișoara produce nu doar drone și părți pentru mașini electrice, ci și cultură. 

Asta e și reproșul meu față de guvernele României - că am neglijat această latură a diplomației culturale de a ne asigura că avem o imagine pozitivă în Europa. Pentru că această imagine se traduce în decizii politice foarte concrete, care momentan sunt în dezavantajul nostru”, a spus Dominic Fritz.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Reproșul corect față de guvernele României este că au neglijat mai degrabă "diplomația forței" și s-au poziționat invariabil în situația ghiocelului!
    Ca să mă exprim elegant!
    • Like 1
  • Fritz a venit în România ca un adolescent, cu mintea deschisă... Iohannis, alt neamț, care ar fi putut să-i semene, dar `mnelui s-a format pe lângă niște nemți obligați să reziste, tentației naziste, tentației comuniste și a cedat tentației înavuțirii și traiului îmbelșugat, ghidat de familia soției, familie de blănari care a vândut zeci de mii de alaindeloane, știți, hăinuța aia din blană de oaie, tunsă și argăsită care a avut un succes planetar și cu care familie a intrat competiția îmbogățirii.
    Și, iaca-așa, figura luminoasă a lui Fritz îmi stârnește amintiri legate de marile noastre GHINIOANE!
    • Like 3
    • @ Lucian Constantinescu
      Mihai check icon
      Fritz cu mintea deschisa dar cu capul cam gol.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Gol? Că nu s-a ocupat de afaceri și chiverniseală și a făcut o capitală europeană a culturii foarte interesantă? Probabil vi se pare mai de apreciat
      marcel godacu și gh simion, că au capetele mai pline...
      • Like 1
    • @ Lucian Constantinescu
      Mihai check icon
      Felicitari pentru ca ati reusit sa gasiti niste contracandidati cu care sa poata concura. Sigur ca afaceri se fac dar cu perdea, mai subtil iar presa deja a cam lamurit cum stau lucrurile si a informat ce fel de studii comanda si de la ce firme, consultanta si asa mai departe. Cat despre organizarea proiectului capitalei europene, acesta a fost conceput de fosta administratie pentru ca initial acesta urma sa se aiba loc in 2021. Cel mult poate fi laudat pentru modul in care a fost pus in practica dar sunt convins ca acest lucru l-ar fi facut si fosta administratie.
      Deficitul major insa este la capitolul competente care la un politician cu functie executiva nu pot lipsi. In incheiere v-as intreba care este orasul din Romania cu cele mai mari taxe locale.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Probail un oraș bogat!
      Că apelează la consultanță vi se pare de condamnat?
      Cât despre afaceri, lăsați un link credibil legat de anchete jurnalistice, pentru că insinuările fără suport sunt calomnie.
      An nou cu lumină!
      • Like 1
    • @ Lucian Constantinescu
      Mihai check icon
      Si daca este un oras bogat inseamna ca taxele trebuie sa fie mari? Adica daca esti bogat inseamna ca trebuie sa faci risipa? Probabil ca e greu de inteles pentru unii ca daca se continua in acest mod nu ramai bogat pentru mult timp. Cei care isi pastreaza bogatia, reusesc tocmai pentru ca sunt eficienti.
      Faptul ca apeleaza la consultanta nu este in sine de condamnat dar ca aceasta consultanta este pentru proiecte fantasmagorice fara utilitate pentru public da de gandit. Apoi ca in alte cazuri este vorba de lucruri elementare pe care un primar ar trebui sa le stie e un alt indiciu ca lucrurile nu sunt cum ar trebui sa fie. Dupa cum spuneam, lucrurile se fac cu perdea, USR sunt mai stilati decat baronii PSD.
      Cat despre investigatii de presa aici e una dar sunt mai multe, legate de oamenii din anturajul sau, inclusiv viceprimarul care a avut un dosar penal clasat pentru ca nu reprezinta interes public. Unde am mai auzit recent asta oare?
      https://www.opiniatimisoarei.ro/aici-sunt-banii-dumneavoastra-proiectantul-angajat-de-administratia-fritz-pentru-podul-peste-bega-care-va-duce-la-solventul-isi-vinde-asistenta-tehnica-la-timisoara-de-10-ori-mai-scump-ca-la-cluj-nap/06/12/2023
      • Like 0
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      Ba Mihai! Suntem prosti sau ce naiba? Chiar crezi ca toti au uitat de fam. Neumann si relatia stransa cu Robu? Ce a pregatit fosta administratie in afara de trotuarele alb-negru copiate copiate dupa alte orase? Inteleg ca esti PNL/Robu, dar fa-o mai discret, nu dupa modelul Simion!
      • Like 1
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      Taxele sunt mari? Ar fi indicat sa mai citesti macar bonurile de casa, ca nu mai sunt carti de telefon.
      Daca vrei sa-ti faci casa dupa e ai auzit ca pe vecinul tau l-a costat 100 de lei si gasesti doar o echipa care-ti cere 150, ce faci? Construiesti sau renunti. Aici e vorba de responsabilitatea pe care cei mai multi o ocolesc. Fac cu pret mai mare un pod care va aduce imense beneficii sau il ascult pe Mihai?
      (Sa nu uitam ca Boc are propria echipa construita in zeci de ani deja, in timp ce Fritz se lupta cu tot felul de Mihai de prin toate structurile afiliate inca fosilei Robu)
      • Like 1
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      S-apai daca inghiti ca pelicanul ce zice OT.....apai nu te gandi ca toti o fac.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Mihai check icon
      Dincolo de aluzii se vede ca ori nu stii prea multe ori te prefaci. Crezi ca 2-3 luni erau suficiente pentru concretizarea proiectelor legate de programul capitala europeana? Numai birocratia a fost inceputa cu ani inainte iar de constructii nici nu are rost sa mai discutam. In schimb stii ca sunt fan Robu desi nu l-am votat si nici nu mi-am inchipuit ca se poate gasi unul mai prost dar m-am inselat. Si nu doar eu ci si cunoscuti care l-au votat pe Fritz iar acum regreta. La alegerile viitoare voi face un efort si voi merge la vot sa scap orasul de un impostor desi nu am mai votat din 2008 la locale.

      P.S. Comparatia cu Simion nu isi are rostul pentru ca acesta a intrat in primarie dupa Fritz care in loc sa confrunte intrusul ilegal, si-a dovedit curajul ascunzandu-se.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Mihai check icon
      Taxele locale sunt cele mai mari din tara, ce treaba are asta cu bonurile de casa? Se vede ca nu ai habar de finante.
      Da, Fritz se lupta cu mafia care da foc la masinile sefilor din primarie, noroc ca a aflat politia cine era faptasul si a dispus intrernarea lui la un spital de specialitate. Sa se mai mire atunci ca rade lumea de el.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Mihai check icon
      Sunt investigatii jurnalistice cu pareri de experti. Ne-am lamurit si de USR mai ales dupa ce s-a vazut ce in de PNRR-ul negociat de ei.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      Iar mai înțeles. Tocmai de aceea îți propuneam sa citești și tu ceva: bonurile de casa, în lipsa cărților.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult