Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primul cort unde se vor strânge semnături pentru referendumul de demitere a Gabrielei Firea și a primarilor de sector, amplasat în Piața Unirii

Asociația București fără ei a depus la Primăria Capitalei notificarea prin care anunță instalarea primului cort pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere a primarului general al capitalei – Gabriela Firea, a primarilor de sector și a Consiliului General al Muncipiului București (CGMB).

Cortul va fi amplasat în Piața Unirii, iar strângerea de semnături la cort este preconizată să înceapă pe 7 iunie și să dureze 5 luni. Având în vedere că nu există o condiție legală privind termenul, campania de strângere de semnături va dura cât e necesar, spun reprezentanții Asociației. 

„Poate vă întrebați de ce doar un singur cort. Răspunsul e simplu: resursele. Instalarea și menținerea unui cort implică resurse umane și materiale; voluntari care să stea la cort sau oameni plătiți să facă asta, materiale informative, tricouri etc”, se arată într-un comunicat al Asociației. 

Pentru organizarea unui referendum de demitere a Primarului Capitalei ar fi nevoie de semnăturile a 25% dintre alegători, 465.000 de persoane, în condițiile în care prezența la vot a fost în București, la alegerile din 2016, de 33,33%. Gabriela Firea a câștigat Capitala cu 246.553 de voturi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu așa se procedează! A trecut aproape un an de la alegerile locale, la care cei "85% dintre bucureșteni" ar fi avut ocazia să facă ceva extrem de simplu, amplu și cât de poate de legal pentru a împiedica instalarea lui Firea la primărie: votând.

  A te lauda acum cu subinteles ca reprezinți 85% din electorat, dar tu nu ai făcut minimul efort de a te informa puțin și de a ieși sa votezi acum un an, e de domeniul schizo! Ce folos are că ești o forța muta și inactivă, care alege să voteze doar dacă nu e soare afara și nu are planuri de vacanța?

  Nu ai placut-o pe Firea dintru început, trebuia sa te deplasezi sa votezi pe altul, pe care acum poate, conparandu-l, îl găsești mai potrivit, deși atunci strâmbai din nas. Nu știu pe care altul... acum e oricum târziu!

  Nu va fi nici un referendum. Vor fi alegeri peste trei ani. Mergi și Votează!
  • Like 0
 • Cand doamna Firea reuseste sa convinga atat de clar pe toata lumea ca administratia domniei sale este complet incompetenta nu ar trebui sa o deranjam din treaba. Un referendum precipitat ar duce toata discutia intr-un registru politicianist, ar aparea din nou propagandistii de serviciu, domna Firea s-ar victimiza iar rezultatul ar fi o intarire a pozitiei domniei sale atat pentru primarie cat si pentru viitoarele alegeri prezidentiale. E nevoie de rabdare aici, mai ales ca o varianta politica alternativa are nevoie de timp ca sa se dezvolte. Nu e, dupa parerea mea, momentul unei actiuni civice, mai ales una care nu are alternativa. Daca vrem sa scapam de ea - si vrem - trebuie sa o lasam sa rezolve singura problema. E clar ca poate.
  • Like 0
 • Eu am sa votez oricand impotriva dnei. Firea, dar ce ne facem cu sustinatorii ei, care, vorba lui Lapusneanu".p....i dar multi"?.
  • Like 0
 • check icon
  Să presupunem că demersul reușește, vor fi din nou alegeri, d-na Firea candidează, obține 29 %, iar următorul candidat 28,7 %, d-na Firea câștigă. Demersul trebuie făcut invers: revenit la alegerea în două tururi de scrutin dacă la primul niciun candidat nu obține minim jumătate din voturi. Apoi, cine ar fi candidații? Așa cum este descris demersul, face parte din categoria „dă-te tu ca să stau eu”.
  • Like 0
 • check icon
  Bun, bun... și după aceea? Să presupunem că Firea e dată jos, cine vine? Alt politruc filtrat de varii servicii? Sau nu cumva Nicușor, vai de capul și de belelele mele?!
  • Like 0
  • @
   Bună întrebare.
   Cazul cel mai trist, PSD isi mobilizează mai mult forțele, având de a face cu o opoziție competentă, și câștigă iarăși. În situația asta ne-am dus dracului, or să spună de-acum că sunt inutile aceste referendumuri, ”că oricum tot PSD câștigă”.
   Din câte țin minte de la noul statut USR, Nicușor nu poate să candideze, fiind președintele partidului. Cazul cel mai bun în opinia mea e alt userist, dar observ că nu împărtășim aceeași opinie despre USR, deci nu mai continui.
   Cât despre celelalte partide, sunt irelevante. PNL e mort demult, reanimat odată la 4 ani sa mai facă blat. PMP e imprevizibil, dar după proaspetele eșecuri ale lui dom' marinar, mă îndoiesc că mai au vlagă să învingă greii.
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   check icon
   Există un principiu sănătos în politică: faci campanie PENTRU ceva, abia apoi, dacă e cazul, ÎMPOTRIVA a ceva.
   După părerea mea, demers de valoare nulă, ba chiar în ajutorul Firei. Am, de altfel, bănuiala că demersul ăsta este al ei, pentru a-i consolida puterea, exact ca primul referendum despre Băsescu: i-a întărit poziția, nu i-a slăbit-o.
   • Like 1
  • @
   Bayard check icon
   Fix Nicusor Dan :) ... de ce nu? Placa asta ca sunt doar partid contra e raspandita chiar de PSD, asta desi le refuza din capul locului toate amendamentele sau propunerile. Dupa 30 de ani am ajuns la concluzia ca Bucurestiul are nevoie de un taliban ca Nicusor Dan :).
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult