Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Primul cort unde se vor strânge semnături pentru referendumul de demitere a Gabrielei Firea și a primarilor de sector, amplasat în Piața Unirii

Asociația București fără ei a depus la Primăria Capitalei notificarea prin care anunță instalarea primului cort pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere a primarului general al capitalei – Gabriela Firea, a primarilor de sector și a Consiliului General al Muncipiului București (CGMB).

Cortul va fi amplasat în Piața Unirii, iar strângerea de semnături la cort este preconizată să înceapă pe 7 iunie și să dureze 5 luni. Având în vedere că nu există o condiție legală privind termenul, campania de strângere de semnături va dura cât e necesar, spun reprezentanții Asociației. 

„Poate vă întrebați de ce doar un singur cort. Răspunsul e simplu: resursele. Instalarea și menținerea unui cort implică resurse umane și materiale; voluntari care să stea la cort sau oameni plătiți să facă asta, materiale informative, tricouri etc”, se arată într-un comunicat al Asociației. 

Pentru organizarea unui referendum de demitere a Primarului Capitalei ar fi nevoie de semnăturile a 25% dintre alegători, 465.000 de persoane, în condițiile în care prezența la vot a fost în București, la alegerile din 2016, de 33,33%. Gabriela Firea a câștigat Capitala cu 246.553 de voturi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu așa se procedează! A trecut aproape un an de la alegerile locale, la care cei "85% dintre bucureșteni" ar fi avut ocazia să facă ceva extrem de simplu, amplu și cât de poate de legal pentru a împiedica instalarea lui Firea la primărie: votând.

    A te lauda acum cu subinteles ca reprezinți 85% din electorat, dar tu nu ai făcut minimul efort de a te informa puțin și de a ieși sa votezi acum un an, e de domeniul schizo! Ce folos are că ești o forța muta și inactivă, care alege să voteze doar dacă nu e soare afara și nu are planuri de vacanța?

    Nu ai placut-o pe Firea dintru început, trebuia sa te deplasezi sa votezi pe altul, pe care acum poate, conparandu-l, îl găsești mai potrivit, deși atunci strâmbai din nas. Nu știu pe care altul... acum e oricum târziu!

    Nu va fi nici un referendum. Vor fi alegeri peste trei ani. Mergi și Votează!
    • Like 0
  • Cand doamna Firea reuseste sa convinga atat de clar pe toata lumea ca administratia domniei sale este complet incompetenta nu ar trebui sa o deranjam din treaba. Un referendum precipitat ar duce toata discutia intr-un registru politicianist, ar aparea din nou propagandistii de serviciu, domna Firea s-ar victimiza iar rezultatul ar fi o intarire a pozitiei domniei sale atat pentru primarie cat si pentru viitoarele alegeri prezidentiale. E nevoie de rabdare aici, mai ales ca o varianta politica alternativa are nevoie de timp ca sa se dezvolte. Nu e, dupa parerea mea, momentul unei actiuni civice, mai ales una care nu are alternativa. Daca vrem sa scapam de ea - si vrem - trebuie sa o lasam sa rezolve singura problema. E clar ca poate.
    • Like 0
  • Eu am sa votez oricand impotriva dnei. Firea, dar ce ne facem cu sustinatorii ei, care, vorba lui Lapusneanu".p....i dar multi"?.
    • Like 0
  • check icon
    Să presupunem că demersul reușește, vor fi din nou alegeri, d-na Firea candidează, obține 29 %, iar următorul candidat 28,7 %, d-na Firea câștigă. Demersul trebuie făcut invers: revenit la alegerea în două tururi de scrutin dacă la primul niciun candidat nu obține minim jumătate din voturi. Apoi, cine ar fi candidații? Așa cum este descris demersul, face parte din categoria „dă-te tu ca să stau eu”.
    • Like 0
  • check icon
    Bun, bun... și după aceea? Să presupunem că Firea e dată jos, cine vine? Alt politruc filtrat de varii servicii? Sau nu cumva Nicușor, vai de capul și de belelele mele?!
    • Like 0
    • @
      Bună întrebare.
      Cazul cel mai trist, PSD isi mobilizează mai mult forțele, având de a face cu o opoziție competentă, și câștigă iarăși. În situația asta ne-am dus dracului, or să spună de-acum că sunt inutile aceste referendumuri, ”că oricum tot PSD câștigă”.
      Din câte țin minte de la noul statut USR, Nicușor nu poate să candideze, fiind președintele partidului. Cazul cel mai bun în opinia mea e alt userist, dar observ că nu împărtășim aceeași opinie despre USR, deci nu mai continui.
      Cât despre celelalte partide, sunt irelevante. PNL e mort demult, reanimat odată la 4 ani sa mai facă blat. PMP e imprevizibil, dar după proaspetele eșecuri ale lui dom' marinar, mă îndoiesc că mai au vlagă să învingă greii.
      • Like 0
    • @ Rareș Mocanu
      check icon
      Există un principiu sănătos în politică: faci campanie PENTRU ceva, abia apoi, dacă e cazul, ÎMPOTRIVA a ceva.
      După părerea mea, demers de valoare nulă, ba chiar în ajutorul Firei. Am, de altfel, bănuiala că demersul ăsta este al ei, pentru a-i consolida puterea, exact ca primul referendum despre Băsescu: i-a întărit poziția, nu i-a slăbit-o.
      • Like 1
    • @
      Bayard check icon
      Fix Nicusor Dan :) ... de ce nu? Placa asta ca sunt doar partid contra e raspandita chiar de PSD, asta desi le refuza din capul locului toate amendamentele sau propunerile. Dupa 30 de ani am ajuns la concluzia ca Bucurestiul are nevoie de un taliban ca Nicusor Dan :).
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult