Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Profesorul Marian Popescu: Proiectul „România educată” este un obuz care se duce într-un deal

Marian Popescu

Profesorul universitar Marian Popescu, care conduce Centrul pentru integritate al Universității din București, este de părere că din cauza școlii online, situația din învățământ e mai dezastruoasă decât cea din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Marian Popescu a comparat proiectul „România educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis, cu niște obuze care își greșesc ținta și se duc în pământ.

„Ce se întâmplă acum e mai dezastruos decât în timpul războiului al doilea. În timpul războiului aveai situații în care erau școli bombardate, distruse. Acum școlile sunt bombardate altfel, victimele se numesc altfel. Perioada asta este de foarte mare stres pentru familii, e vorba de a organiza căminul gospodăria, e vorba de pot să cumpăr telefon, tableta? (...) (Statul) cumpără 200.000 de tablete și le pune în brațele unor copii și dă asta ca o mare victorie...”, a spus profesorul Marian Popescu.

Profesorul universitar a declarat că, precum într-un conflict armat, școala arată precum un câmp de luptă, în care sunt victime, sunt oameni care dezertează, și alții care rezistă eroic.

Marian Popescu spune că a citit integral proiectul „România educată” și îl compară cu o  hartă desenată care are foarte puțină relație cu teritoriul pe care îl descrie.

„Eu l-am citit total. Sunt acolo lucruri care îți arată limpede un fenomen îngrijorător și care e simplu de explicat. România educată este o hartă desenată care are foarte puțină relație cu teritoriul pe care îl descrie. De ce am folosit metafora războiului? Pentru că operațiunile militare - nu sunt militar, dar am făcut serviciul militar - se desfășurau în bună măsură după hărți, și acum se lucrează cu hărți. În momentul în care soldații ajung în teren, adică elevii, profesorii ajung în clase, realitatea e foarte diferită”, a spus Marian Popescu, care a dat exemplu o întâmplare petrecută pe vremea efectuării stagiului militar.

„Dau un exemplu pentru a destinde, că tot am spus de serviciul militar. Era la vremea aceea celebrul exercițiu la lada cu nisip, unde erau cote cu stegulețe, 400, 600, înălțimile, baterii de tunuri etc. Lecția era explicată de un colonel. Noi ne-am uitat și am început să râdem, si unul dintre noi, mai curajos, a zis: «Să trăiți, dar așa cum ați pus bateria tunuri, obuzele se vor duce la cota 600, intră în deal, nu trec pe deasupra, cum ne-ați explicat.» «Dar de unde știi?».  Colegul, care era inginer, i-a spus: «Uitați-vă, înclinația țevii de tun e așa». Și i-a desenat simplu, pe o hârtie. Și i-a spus: « Astea se duc în pământ». Și era colonel. Noi, din acel moment, am avut o imagine destul de clară despre competențe în ce privește câmpul tactic al ofițerului respectiv. (Deci ce să înțelegem?) Că proiectul (România educată - n.n.) este un obuz care se duce într-un deal, el nu va trece dealul. De ce? El nu are o viziune. Eu cred că nu am întâlnit o explicatie plauzibilă: ce înseamnă România educată? Rezultă că până acum era needucată. Sau cum? V-ați explicat? Nu facem acum critica unui titlu. E vorba de realitate, de harta desenată și de teritoriul pe care harta îl reprezintă. Ce rezultate a dat acest proiect până acum, care a consumat niște bani, a dat foarte multe hârtii, a dat întâlniri regionale, conferințe regionale. Nu aș vrea să intru mai mult în detalii, pentru că s-ar crede că sunt un critic înverșunat al proiectului. Dar el ni se prezintă drept model de către cea mai înaltă autoritate din stat. Această autoritate ar trebui să răspundă aici despre cum a ajuns școala românească”, a spus profesorul Marian Popescu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Educatia romaneasca CAT SI CEA TELEVIZATA este ca si cum ai avea o icoana rotativa UNDE ENORIASII pot pupa succesiv pe accelasi calapod perorativ nesimnificativ. "PUPATUL" se face instinctual iar "hranirea" cu lingurita sau cu polonicul dupa cheful transmitatorului politic absolut toate lipsite de orice impact real in realitatea cotidiana dar cu tangente in realitati MISTIFICATE. Dupa o vorba inteleapta din popor si EDUCATIA se intinde bine pe paine ca si multe alte diviziuni culturale politice sau de orice fel care tin de STOMAC. Si ca sa fim si putin optimisti daca vreti sa aveti rezultate in educatia romaneasca schimbati "MENIUL" transmitator sau receptor. O zi buna !
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult