Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Profesorul Marian Popescu: Proiectul „România educată” este un obuz care se duce într-un deal

Marian Popescu

Profesorul universitar Marian Popescu, care conduce Centrul pentru integritate al Universității din București, este de părere că din cauza școlii online, situația din învățământ e mai dezastruoasă decât cea din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Marian Popescu a comparat proiectul „România educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis, cu niște obuze care își greșesc ținta și se duc în pământ.

„Ce se întâmplă acum e mai dezastruos decât în timpul războiului al doilea. În timpul războiului aveai situații în care erau școli bombardate, distruse. Acum școlile sunt bombardate altfel, victimele se numesc altfel. Perioada asta este de foarte mare stres pentru familii, e vorba de a organiza căminul gospodăria, e vorba de pot să cumpăr telefon, tableta? (...) (Statul) cumpără 200.000 de tablete și le pune în brațele unor copii și dă asta ca o mare victorie...”, a spus profesorul Marian Popescu.

Profesorul universitar a declarat că, precum într-un conflict armat, școala arată precum un câmp de luptă, în care sunt victime, sunt oameni care dezertează, și alții care rezistă eroic.

Marian Popescu spune că a citit integral proiectul „România educată” și îl compară cu o  hartă desenată care are foarte puțină relație cu teritoriul pe care îl descrie.

„Eu l-am citit total. Sunt acolo lucruri care îți arată limpede un fenomen îngrijorător și care e simplu de explicat. România educată este o hartă desenată care are foarte puțină relație cu teritoriul pe care îl descrie. De ce am folosit metafora războiului? Pentru că operațiunile militare - nu sunt militar, dar am făcut serviciul militar - se desfășurau în bună măsură după hărți, și acum se lucrează cu hărți. În momentul în care soldații ajung în teren, adică elevii, profesorii ajung în clase, realitatea e foarte diferită”, a spus Marian Popescu, care a dat exemplu o întâmplare petrecută pe vremea efectuării stagiului militar.

„Dau un exemplu pentru a destinde, că tot am spus de serviciul militar. Era la vremea aceea celebrul exercițiu la lada cu nisip, unde erau cote cu stegulețe, 400, 600, înălțimile, baterii de tunuri etc. Lecția era explicată de un colonel. Noi ne-am uitat și am început să râdem, si unul dintre noi, mai curajos, a zis: «Să trăiți, dar așa cum ați pus bateria tunuri, obuzele se vor duce la cota 600, intră în deal, nu trec pe deasupra, cum ne-ați explicat.» «Dar de unde știi?».  Colegul, care era inginer, i-a spus: «Uitați-vă, înclinația țevii de tun e așa». Și i-a desenat simplu, pe o hârtie. Și i-a spus: « Astea se duc în pământ». Și era colonel. Noi, din acel moment, am avut o imagine destul de clară despre competențe în ce privește câmpul tactic al ofițerului respectiv. (Deci ce să înțelegem?) Că proiectul (România educată - n.n.) este un obuz care se duce într-un deal, el nu va trece dealul. De ce? El nu are o viziune. Eu cred că nu am întâlnit o explicatie plauzibilă: ce înseamnă România educată? Rezultă că până acum era needucată. Sau cum? V-ați explicat? Nu facem acum critica unui titlu. E vorba de realitate, de harta desenată și de teritoriul pe care harta îl reprezintă. Ce rezultate a dat acest proiect până acum, care a consumat niște bani, a dat foarte multe hârtii, a dat întâlniri regionale, conferințe regionale. Nu aș vrea să intru mai mult în detalii, pentru că s-ar crede că sunt un critic înverșunat al proiectului. Dar el ni se prezintă drept model de către cea mai înaltă autoritate din stat. Această autoritate ar trebui să răspundă aici despre cum a ajuns școala românească”, a spus profesorul Marian Popescu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Educatia romaneasca CAT SI CEA TELEVIZATA este ca si cum ai avea o icoana rotativa UNDE ENORIASII pot pupa succesiv pe accelasi calapod perorativ nesimnificativ. "PUPATUL" se face instinctual iar "hranirea" cu lingurita sau cu polonicul dupa cheful transmitatorului politic absolut toate lipsite de orice impact real in realitatea cotidiana dar cu tangente in realitati MISTIFICATE. Dupa o vorba inteleapta din popor si EDUCATIA se intinde bine pe paine ca si multe alte diviziuni culturale politice sau de orice fel care tin de STOMAC. Si ca sa fim si putin optimisti daca vreti sa aveti rezultate in educatia romaneasca schimbati "MENIUL" transmitator sau receptor. O zi buna !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult