Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Profil de învingător Horia Tecău. Simo n-a jucat rău

Tecau

Ghemul 1: 15-30. Horia îi servește tare în corp lui Mike Bryan, returul e slab, deasupra fileului, punct Rojer cu voleul. 40-30. Serviciu 2 derutant, Horia pe reverul aceluiași Mike, așezat să dea tare cu dreapta. Retur moale, vole Rojer, punct.

2: 0-15. Servește Bob și vine spre fileu. Horia îi returnează nu tare, plasat, în dreapta-jos. Stângaciul Bob agață un demivole scurt, dar Horia a plecat cu anticipație spre fileu – passing-ul în cros scurt pe lângă Mike e o formalitate. 15-30. Bob servește în Horia, dar românul ghicește direcția mingii, se ferește un pas lateral pentru forehand și dă tare în Mike, semipassing, punct.

3: 30-0. Servește Rojer, pe reverul lui Bob, care lobează înalt în adâncime. Horia aleargă cu spatele și face un smeci din săritură, nu prea tare, dar plasat la șosetele lui Mike, care nu poate decât să-i ridice mingea lui Rojer – smeci, punct.

5: 30-0. Horia îi servește lui Bob pe rever, returul e foarte bun, îi vine în picioare în vreme ce avansează spre fileu. Horia alege și aruncă un demivole lung, aproape de linia de fund, silindu-l pe Bob să lovească înghesuit și să trimită afară.

7: 0-0. Serviciu 2 Rojer, pe reverul lui Bob, retur al acestuia la Horia care face un vole de rever scurt, în picioarele lui Mike, nevoit să-i scoată sus mingea lui Rojer, venit la fileu. Vole, punct.

9: Horia îi servește lui Mike, returul e scurt, Horia îi aruncă mingea spre burtă americanului, care, incomodat, i-o trimite în rachetă lui Rojer – vole, punct.

10: 15-0. Horia îi servește lui Mike serviciul 2 pe rever, retur prea scurt, demivole de rever Horia lung cât o zi de post, aproape în vinclul culoarului de dublu – punct.

12: 15-0. Rojer servește la Mike, returul vine la Horia, care-i trimite un vole de rever cu două mâini în piept lui Bob. Ar fi putut să încerce lovitura în partea liberă, pe lângă Bob, ceea ce era mai spectaculos, dar riscant. Bob respinge greu, înăltuț, smeci scurt Horia, punct. 30-0. Returul lui Bob cu reverul e lobat pe reverul lui Horia, care se întoarce, face câțiva pași înapoi și execută imparabil cea mai dificilă lovitură din tenis, smeci de rever cu spatele la fileu.

14: De două ori în ghem, Horia îi scoate din teren cu serviciul plasat pe frații Bryan, Rojer primind mingea numai bună de vole câștigător.

16: 0-0. Serviciu Rojer pe reverul lui Bob. Retur la Horia, care, în loc să pună un stop, pentru care avea loc și timp, sau să voleieze spre culoarul de dublu, trimite lung, în picioarele lui Bob; americanul nu poate decât să-i ridice mingea la fileu lui Horia, care lovește acum decisiv, pe centru, cu siguranță 100%.

22: Tie-break. 1-2, servește Mike. Horia are spațiu să-l paseze în dreapta cu returul de forehand pe Mike care vine spre fileu, dar îi trimite la picioare, obligându-l să ridice mingea, vole de rever Rojer, punct. 5-5. Horia ar putea încerca un as, e un moment pe muchie. N-o face, îi servește lui Bob mediu cu efect în corp, iar stângaciul returnează sus și moale – smeci Rojer, punct.

Am cules aceste mostre din jocul lui Horia în semifinala de la Cincinnati, câștigată împreună cu Julien Rojer împotriva monumentalilor frați Bryan. Ce arată ele?

Horia Tecău este un jucător de dublu foarte inteligent, serios, calculat, încercând să-și mențină concentrarea tot timpul. Punctele pe care le duce spre câștig sunt adesea construite, gândite din mai multe mișcări, ca la șah, Horia nu încearcă decât foarte rar să facă punct dintr-o singură lovitură, riscantă.

Prima lui grijă nu e să-și facă lovitura favorită, ci să trimită mingea acolo unde adversarul e cel mai mult incomodat.

Și când are ca partener un profesionist ca Jean-Julien Rojer, supertehnic, iute, cu reflexe ieșite din comun, dar care face întotdeauna ce e de făcut, fără „artificii” personale, atunci e firesc ca dublul Tecău-Rojer să fie printre cele mai bune din lume.

Argintul de la Rio n-a reușit să-i sudeze pe Horia Tecău și Florin Mergea…

Pe Simona Halep nu am a o critica pentru 3-6, 4-6 cu Kerber. Ar fi cele 5 duble greșeli, dar și acestea au fost comise din pricina presiunii continue exercitate de Angelique. Nemțoaica a jucat ca un adevărat nr. 2 mondial pe cale de a deveni nr. 1. Lovituri adânci și aspre, și cu forehandul și cu reverul, serviciu solid, soluții inspirate, ritm sufocant. Mereu obligată la defensivă, Simo n-a jucat rău, pur și simplu Kerber a fost mai bună. E vremea ei…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Îmi pare rău pentru nereușita cuplului, Tecau - Rojer, dar eu aveam ceva de spus despre Simona Halep...

  Pai dincolo de cele 5 duble greșeli, cu cele 50 de greșeli NEFORTATE cum rămâne, domnule Popescu?

  Eu nu am așteptări ca Simona să câștige tot, ar fi absurd să am asemenea pretenții, dar măcar dacă pierde, să piardă frumos, spectaculos, ca o jucătoare de top 5, însă când faci 50 de greșeli NEFORTATE într-un meci, mâncându-ti buzele și tot aranjând cordajul rachetei, și când te miști pe teren mecanic, ca un zombie, făcând greșeli la indigo, e clar că trebuie să fie o problema undeva...

  Dincolo de acea permanentă 'stiffness and cockiness (offensive boldness and assertivenes)' manifestate fața de Darren Cahill (ceva de genul eu sunt boierul și tu ești argatul), din nou am văzut sâmbătă la ea un 'body language' care lăsa să se ghicească o stare de agitație lăuntrică haotică, dialoguri interioare cu spume la gura cu ea însăși si cu diavolii ei imaginari, si n-am remarcat nici un zâmbet sau măcar vreo privire senină, ci doar o rigiditate si o expresie încruntată a feței, care arătau că Simo era în vrie și nu mai reușea să se controleze pe nici un plan...

  După părerea mea de amator de tenis, Simona are în continuare niște manifestări și o atitudine care arată că încă nu și-a găsit acel echilibru psihic atât de important, despre care vorbeați ultima dată (sau cel putin încă nu a reușit să-l consolideze), și ar fi păcat să adoptați o poziție laudativă doar pentru ca să nu vă contraziceți în legătură cu comentariile făcute după meciul cu Radwanska...

  Și uite-așa Simona continuă cu seria surprizelor, una caldă și una rece, și tare mi-e teama că asta-i tot ce poate, că și-a cam atins limitele (să nu uitam că în septembrie face deja 25 de ani), dacă nici în turnee unde nici Serena și nici Sharapova nu au participat, nu reușește să se afirme în mod mai constant...

  Asta este părerea mea (și aș fi foarte bucuros să ajung la concluzia că m-am înșelat), pentru că până una-alta, meciul de alaltăieri, sau mai bine zis starea de Zen și de grație de care ar fi dat dovadă Simo și care ar fi noua ei trăsătură caracteristică, rămâne să fie validată de alte și alte meciuri, pentru că în cel de sâmbătă a fost jale, și pentru că asa cum știți si dumneavoastră, cu o floare...

  Cu respect, Cornel Gherasim
  • Like 0
 • Silpres check icon
  Acest rezultat mi-a reconfirmat părerea pe care o am de circa 1 an: frații Bryan au complexul românilor, fiind învinși atât de Bopanna-Mergea, cât și de Rojer-Tecău, încât acum mă întreb doar cu cât vor pierde americanii în fața vreunuia dintre cele două dubluri.
  În ce-o privește pe Halep, este bine că, așa cum sublinia siteul WTA, a avut mai multe lovituri câștigătoare decât Kerber, dar e rău că a făcut și 50 de greșeli neforțate! Multe au fost mingi în fileu, impresia mea fiind că a încercat să facă ce făceau marii jucători ai anilor '80, să dea mingile razant cu fileul, lucru la care nu se încumetă nici unul dintre jucătorii de-acum. Problema este că lovitura respectivă este foarte dificil de executat, marii maeștri (dacă sunt mari maeștri în șah, de ce n-ar fi și-n tenis?) de atunci executând forehandul cu răsucirea trunchiului și mișcarea parabolică a mânii, astfel încât să îngroape mingea în terenul adversarului. Spectaculoasă, eficientă, dar doar câțiva o stăpâneau. Dacă ajunge s-o stăpânească, nici Serena în formă maximă nu-i va face față. Nici procentajul la primul serviciu n-a fost la nivelul pretențiilor, doar 66%. Deocamdată e bine că Halep s-a ținut de promisiune: și-a controlat emoțiile și a luptat indiferent de scor, ca jucătorii de footy (fotbalul australian, singurul sport la care timpul nu este afișat în stadion, astfel încât jucătorii să nu știe cât mai e de jucat, ceea ce elimină tragerile de timp, ritmul fiind același de la începutul la sfârșitul meciului). Și Pliskova s-a ținut de promisiune. Ea a spus înainte de finală că-și dorește alt lider mondial, dar nu-i va face viața ușoară lui Kerber. Ba chiar i-a făcut-o foarte grea, spulberându-i visul de nr. 1 în finală, câștigând cu 6-3 6-1. S-a văzut și în finala de la Rio, și în cea de la Wimbledon, și-n meciul cu Halep că nemțoaica e labilă psihic. E drept că de-a lungul timpului au fost lideri mondiali cu psihic slab, dar ei se numeau: Năstase, McEnroe, Agassi... Cu totul altă ligă!
  • Like 1
 • Felicitări ambilor jucători români de tenis! Deci Simona n-a jucat rău, dar ar trebui să joace mai bine ca să mai urce în clasament. De aproape e foarte aproape de prima poziție, deci trebuie doar să vrea foarte mult să joace mai bine și... să-i ajute Dumnezeu! Dacă mai țineți minte primele secunde din filmul Match Point (2005), aceea e faza care descrie excelent ajutorul „de sus”.
  • Like 0
 • Simona şi Horia sunt doi sportivi pe care trebuie să-i preţuim, mai ales acum după Olimpiadă, când am văzut nivelul de jos la care am ajuns, în sporturi pe care le-am dominat zeci de ani. Eu îi preţuiesc şi pe cei care au mers la Olimpiadă şi n-au venit cu medalii. Au făcut totul, sunt sigur, n-a fost vina lor. Au făcut totul în limita condiţiilor de pregătire asigurate de ştabii pentru a căror nesimţire nu mai există unitate de măsură. Să fim realişti, în România faci sport de performanţă doar dacă ai bani de acasă. Mulţi bani. Talentul fără o pregătire serioasă nu poate genera performanţă. Simona şi Horia se menţin la un nivel înalt prin autofinanţare, nu ne datorează ceva. O discuţie despre viitorul sportului românesc este obligatorie. Va veni şi vremea în care Simo va ajunge numărul 1. Are fibră de campioană. Din punctul meu de vedere, menţinerea în Top 10 atâta vreme este o mare performanţă. P.S. Nu trageţi în pianişti!
  • Like 1
 • Simona e mai buna decit Kerber,eu cred că nu s a simțit prea bine,cînd Simo e în formă bună o bate.Oricum felicitări dragei noastre campioane ,multă sănătate si sunt convinsă că va veni și vremea ei!!
  • Like 2
 • Simona a jucat superb ! la fel si kerber.Daca Simona va reusi sa ramana la acelasi nivel , gestionanad mai eficient totusi presiune pt a evita greselile aproape copilaresti (in aparenta), are toate sansele sa lupte cu sanse mari de castig in fata oricarei jucatoare. Ne esti draga Simona Halep si-ti multumim pt bucuriile pe care ni le faci.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult