Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Programul făcut de patru elevi din Timișoara va rula, în timpul unui concurs NASA, pe roboții de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Zero Robotics

Patru elevi din Timișoara vor concura, la sfârșitul lunii ianuarie, în finala concursului Zero Robotics organizat de NASA. În timpul competiției, programul creat de liceenii de clasa a zecea va rula pe microroboții SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale. 

Fineas Silaghi, Pavel Prodaniuc, Vlad Ciuleanu și David Candreanu au venit la începutul anului școlar la Gabriela Nușa Cojocaru, profesoară de informatică la liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, și i-au spus că vor să participe la concurs. „Ei m-au ales pe mine. Eu știam de concurs, ce nu știam era că ei sunt atât de hotărâți. Și așa a început pregătirea, munca până la ore târzii”, povestește profesoara. 184 de echipe din toată lumea au luat parte la concursul la care liceenii au avut de scris coduri care să pună în mișcare roboți în spațiul virtual. 

48 dintre acestea, organizate în 16 alianțe, au ajuns în finală și vor avea ocazia să își ruleze programele pe roboții de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Elevii, pasionați de informatică și de matematică, spun că nu li s-a părut greu concursul. Dificultățile au apărut însă după ce au ajuns în finală, pentru că nici părinții lor, nici autoritățile locale nu aveau bani pentru a le plăti deplasarea în Massachusetts. Când informația a apărut în presă, echipa, numită heRobotics Timișoara a găsit sprijin în mediul privat: BRD Groupe Societe Generale a decis să acopere costurile călătoriei în SUA pentru cei patru elevi și pentru profesorul coordonator.

„Răspunsul oamenilor a fost extraordinar. Am reușit să primi atât susținere financiară cât și nenumărate mesaje de încurajare”, povestește Nușa Cojocaru. 

Finala Zero Robotics va avea loc pe 27 ianuarie, în Massachusetts, ier cei patru elevi din Timișoara se află în alianță cu o echipă din SUA și una din Italia. Adresată elevilor de liceu din America de Nord, Europa și Australia, competiția este organizată de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo acestor copii ce dau lumină într-o țară condamnată la hoție veșnică.
    • Like 0
  • O altă Românie, parcă ruptă de realitate. Felicitări celor implicați: elevi, profesori, părinți și sponsori!
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult