Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Programul făcut de patru elevi din Timișoara va rula, în timpul unui concurs NASA, pe roboții de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Zero Robotics

Patru elevi din Timișoara vor concura, la sfârșitul lunii ianuarie, în finala concursului Zero Robotics organizat de NASA. În timpul competiției, programul creat de liceenii de clasa a zecea va rula pe microroboții SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale. 

Fineas Silaghi, Pavel Prodaniuc, Vlad Ciuleanu și David Candreanu au venit la începutul anului școlar la Gabriela Nușa Cojocaru, profesoară de informatică la liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, și i-au spus că vor să participe la concurs. „Ei m-au ales pe mine. Eu știam de concurs, ce nu știam era că ei sunt atât de hotărâți. Și așa a început pregătirea, munca până la ore târzii”, povestește profesoara. 184 de echipe din toată lumea au luat parte la concursul la care liceenii au avut de scris coduri care să pună în mișcare roboți în spațiul virtual. 

48 dintre acestea, organizate în 16 alianțe, au ajuns în finală și vor avea ocazia să își ruleze programele pe roboții de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Elevii, pasionați de informatică și de matematică, spun că nu li s-a părut greu concursul. Dificultățile au apărut însă după ce au ajuns în finală, pentru că nici părinții lor, nici autoritățile locale nu aveau bani pentru a le plăti deplasarea în Massachusetts. Când informația a apărut în presă, echipa, numită heRobotics Timișoara a găsit sprijin în mediul privat: BRD Groupe Societe Generale a decis să acopere costurile călătoriei în SUA pentru cei patru elevi și pentru profesorul coordonator.

„Răspunsul oamenilor a fost extraordinar. Am reușit să primi atât susținere financiară cât și nenumărate mesaje de încurajare”, povestește Nușa Cojocaru. 

Finala Zero Robotics va avea loc pe 27 ianuarie, în Massachusetts, ier cei patru elevi din Timișoara se află în alianță cu o echipă din SUA și una din Italia. Adresată elevilor de liceu din America de Nord, Europa și Australia, competiția este organizată de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo acestor copii ce dau lumină într-o țară condamnată la hoție veșnică.
    • Like 0
  • O altă Românie, parcă ruptă de realitate. Felicitări celor implicați: elevi, profesori, părinți și sponsori!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult