Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Programul făcut de patru elevi din Timișoara va rula, în timpul unui concurs NASA, pe roboții de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Zero Robotics

Patru elevi din Timișoara vor concura, la sfârșitul lunii ianuarie, în finala concursului Zero Robotics organizat de NASA. În timpul competiției, programul creat de liceenii de clasa a zecea va rula pe microroboții SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale. 

Fineas Silaghi, Pavel Prodaniuc, Vlad Ciuleanu și David Candreanu au venit la începutul anului școlar la Gabriela Nușa Cojocaru, profesoară de informatică la liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, și i-au spus că vor să participe la concurs. „Ei m-au ales pe mine. Eu știam de concurs, ce nu știam era că ei sunt atât de hotărâți. Și așa a început pregătirea, munca până la ore târzii”, povestește profesoara. 184 de echipe din toată lumea au luat parte la concursul la care liceenii au avut de scris coduri care să pună în mișcare roboți în spațiul virtual. 

48 dintre acestea, organizate în 16 alianțe, au ajuns în finală și vor avea ocazia să își ruleze programele pe roboții de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Elevii, pasionați de informatică și de matematică, spun că nu li s-a părut greu concursul. Dificultățile au apărut însă după ce au ajuns în finală, pentru că nici părinții lor, nici autoritățile locale nu aveau bani pentru a le plăti deplasarea în Massachusetts. Când informația a apărut în presă, echipa, numită heRobotics Timișoara a găsit sprijin în mediul privat: BRD Groupe Societe Generale a decis să acopere costurile călătoriei în SUA pentru cei patru elevi și pentru profesorul coordonator.

„Răspunsul oamenilor a fost extraordinar. Am reușit să primi atât susținere financiară cât și nenumărate mesaje de încurajare”, povestește Nușa Cojocaru. 

Finala Zero Robotics va avea loc pe 27 ianuarie, în Massachusetts, ier cei patru elevi din Timișoara se află în alianță cu o echipă din SUA și una din Italia. Adresată elevilor de liceu din America de Nord, Europa și Australia, competiția este organizată de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo acestor copii ce dau lumină într-o țară condamnată la hoție veșnică.
    • Like 0
  • O altă Românie, parcă ruptă de realitate. Felicitări celor implicați: elevi, profesori, părinți și sponsori!
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult