Câțiva liceeni stau pe marginea unui câmp de bătaie pentru roboți, îmbrăcați în niște tricouri mov, inscripționate cu un ochi încadrat de roata unui mecanism și un nume de echipă: Robo Sapiens. Roboții adună niște cuburi pe care le pun mai departe în niște cutii aflate pe un plan înclinat.
Au fost construiți și sunt pilotați de o echipă mai veche din România, AutoVortex, care a reușit să se claseze pe locul trei pe națiuni în finala First Tech Challenge, desfășurată în Statele Unite ale Americii.
Începând din această săptămână, cunoscuta competiție de robotică se desfășoară și în România, sub numele de BRD First Tech Challenge România powered by Vodafone, iar organizatorii speră ca zeci de echipe din liceele românești să ajungă, în timp, se înscrie la concurs. Pentru acest lucru, pun la dispoziția liceelor din București și din țară know-how, asistență și echipamente.
„A venit într-o zi doamna directoare la noi, ne-a spus că e un concurs de robotică și ne-a întrebat cine vrea să participe. Am vrut eu și încă trei din clasa a XII-a, mai sunt și câțiva copii din clasa a IX-a. După aceea am făcut brainstorming, pentru nume, pentru logo. Am venit cu Robo Sapiens, iar logo-ul reprezintă îmbinarea dintre tehnologie și partea umană. Am făcut rost de o sală în liceu, în care am făcut atelierul de robotică, iar tot ce înseamnă echipament o să ne fie dat de organizatorii de la FTC România. O să primim și o imprimantă 3D care o să ne fie de mare ajutor”, spune David Niculae, elev la Colegiul Național „Spiru Haret”.
Veteranii de la Tudor Vianu care fac parte din echipa AutoVortex îi vor ajuta cu informații despre construirea roboților. Bogdan Mihai, unul dintre aceștia se uită în jur la Hub-ul First Tech Challenge România: o sală mare amenajată în cadrul Facultății de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, dotată cu o suprafață de concurs, felurite unelte și echipamente și trei imprimante 3D.
„E un pas foarte mare față de locul din care am plecat. E un spațiu foarte mare, avem toate sculele, avem mai multe scule de același fel, ca să nu mai stăm și să spunem: Dă-mi și mie patentul. Stai că n-am terminat”, crede Bogdan Mihai, care, de la anul speră să studieze chiar în cadrul Facultății de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice de la Politehnică. Povestește despre prima reacție a liceenilor atunci când văd roboții. „Prima reacție a copiilor e: Wow! Vreau să mă joc și eu cu el, pot să îl conduc și eu? După aceea, când își dau seama pe parcurs ce trebuie să facă, se simt motivați să continue. Da, normal că o să îi ajutăm. Fiind fondatorii proiectului, o să ajutăm echipele noi, așa cum ne-au ajutat cei de la Școala Americană pe noi atunci în primul an”, spune liceeanul.
Hub construit în 40 de zile
Pentru că așa a început, în urmă cu cinci ani, proiectul, cu o donație a celor de la Școala Americană, în jurul căreia Ionuț Panea, pe atunci profesor la ASE, a construit o echipă de robotică. „Am pornit la drum acum cinci ani de zile, acum scânteia a fost reprezentată de Școala Americană, care ne-a oferit un kit de piese. Și ca să vezi cum se învârte roata, la cinci ani după aceea, noi putem să oferim speranță altor licee din toată România”.
Luni, la First Tech Challenge Hub a avut loc prezentarea programului care își propune să încurajeze elevii de liceu să utilizeze principii de inginerie în domeniul roboticii, într-un mediu competitiv. Concurenții vor trebui să proiecteze, construiască, programeze și opereze roboți care vor participa, în finala competiției, la un joc complex în echipe, pe o suprafața plană delimitată. Îndrumați de mentori și antrenori, elevii vor fi încurajați să își dezvolte abilități din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, în timp ce învață importanța muncii în echipă și a inovației.
Directorul general al McCann România, Bogdan Enoiu, cel care a avut inițiativa lansării competiției First Tech Challenge în România, spune că hub-ul a fost construit în 40 de zile, cu o investiție de 60.000 de euro. „Aș vrea ca din ce în ce mai mai multă știință și din ce în ce mai multă tehnologie să fie prezentă îe școlile noastre și să avem o Românie mai logică, mai ordonată, mai productivă. Știm cu toții starea în care se află învățământul românesc, cu foarte multe vârfuri, dar cu un mare, mare gol la partea de mijloc. Noi încercăm să avem cât mai multe licee care să participe la acest program. Ionuț Panea a vizitat aproape 40 de licee din toată țara”, a declarat acesta la evenimentul de lansare.
Flavia Popa, Secretar General, BRD Groupe Societe Generale a arătat spre macheta unui roboțel, Mind Craft, aflat în sală. „Această competiție este despre o pasiune. Fără pasiune nu avem nicio șansă. Avem nevoie de voi, avem nevoie de ideile voastre, vrem să schimbăm pas cu pas țara în care trăim prin voi și prin ideile voastre. Am creat pentru voi acest roboțel, Mind Craft, dar mă aștept să îi puneți în cap minte deșteaptă și în inimă pasiunea voastră”, a spus ea.
Echipele de liceu înscrise în competiția First Tech Challenge România vor construi câte un robot care se va încadra în tema globală stabilită de FIRST international. Anul acesta, tema este #velocityvortex. Dincolo de întrecerea între roboții construiți de echipele participante, elevii vor trebui să își promoveze echipa și să câștige notorietate în comunitățile lor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.